Codul de etică și Codul de conduită FRF nu există pentru AJF!

”Cu lupa pe ei…” (IX). De astă dată Observel își propune să arunce … “o lupă” asupra prevederilor unor acte emise de FRF și care pentru șefii AJF Timiș, sunt fie necunoscute, fie sunt tratate cu…“sictir”.

Așadar, în urmă cu ceva mai bine de un an, pe 28 ianuarie 2019, Comitetul executiv al FRF a aprobat Codul de etică și Codul de integritate ale FRF, acte care stabilesc anumite reguli pe care membrii afiliați și oficialii acestora trebuie să le respecte pentru a proteja reputația fotbalului asociație din România. Ele au intrat în vigoare la data de 1 martie 2019.

Numai că, la AJF Timiș pare a nu fi ajuns această informație și aceste documente, cu toate că ele sunt accesibile oricui pe site-ul oficial al FRF. Hai să vedem cam ce zic respectivele coduri și cum impactează ele persoane oficiale ale AJF Timiș. Că respectivii nu dau doi bani pe Statut, pe regulamente sau pe aceste noi coduri, nu mai miră pe nimeni! Am demonstrat deja în precedentele articole o serie întreagă de încălcări flagrante ale actelor care ar trebui să guverneze întreaga activitate a fotbalului, pe care le-au comis și încă le mai comit cei din conducerea AJF Timiș. Așa că, una în plus sau în minus nu pare să însemne mare lucru pentru acești oameni. Pentru ei contează, din câte se pare, doar pozițiile care le facilitează accesul mai simplu la o serie de avantaje materiale, ce le rotunjesc bugetul lunar, chestiunile de onoare sau rușine fiindu-le parcă străine.

Iată ce zice în preambulul Codului de etică: FRF are obligația de a proteja imaginea fotbalului și a FRF însăși de a fi afectate ca urmare a unor comportamente, metode sau practici ilegale, imorale sau lipsite de etică.” Hopaaa!!!! Dar încălcarea sistematică, cu bună știiință, a Statutului propriu, a regulamentelor, disciplinar sau al activității arbitrilor de fotbal, în ce categorie intră?

“Prezentul Cod de Etică definește valorile, principiile și normele morale, pe care toate persoanele angajate în fenomenul fotbalistic din România consimt să le respecte și să le aplice în activitatea desfășurată în scopul promovării și dezvoltării acestui sport.”

Și ca să nu fie nici un dubiu, ia să vedem cui i se aplică prevederile acestui cod?

”Aplicare

  1. Persoanele aflate în sfera de aplicare a codului.

Codul se aplică următoarelor persoane:

  1. ”Oficialilor” FRF, însemnând toți membrii Comitetului Executiv FRF și persoanelor care acționează sau sunt desemnate să acționeze pentru sau în numele FRF, personalul FRF, consultanți, colaboratori și consilieri, și/sau organele executive, comitetele și comisiile Asociațiilor și Membrilor, precum și alții care acționează sau au dreptul să acționeze pentru sau în numele unei Asociații din domeniul fotbalistic sau Membru al FRF, inclusiv dar nelimitat la personal, consultanți, intermediari și consilieri;“

Suficient de clar?

“3. Este responsabilitatea fiecărei persoane din sfera de aplicare să se informeze asupra conținutului Codului, inclusiv asupra comportamentului care constituie o încălcare a Codului și să îl respecte.”

Deci conducătorii AJF Timiș n-au nicio scuză privind nerespectarea prevederilor codurilor.

“9. Subiecții Codului, care încearcă sau sunt de acord ca o altă persoană să acționeze într-o manieră care ar constitui sau culminează în săvârșirea unei încălcări a Codului vor fi tratate ca și cum ar fi săvârșit o încălcare, indiferent dacă tentativa sau acordul a dus, de fapt, la o astfel de încălcare. Cu toate acestea, nu trebuie să existe o încălcare în cazul în care persoana care face obiectul Codului renunță la încercarea sau acordul său înainte de a fi descoperită de o terță parte care nu este implicată în încercare sau în acord.”

Mai exact și simplul acord prin neimplicare poate fi considerat încălcare.

“C1. Integritatea

  1. Subiecții Codului nu trebuie să acționeze într-o manieră care ar putea afecta negativ reputația FRF sau jocul de fotbal, în general, și nici să acționeze într-o manieră susceptibilă să aducă atingere reputației sportului.
  2. Subiecții Codului trebuie să acționeze cu integritate, onestitate și responsabilitate în îndeplinirea rolului lor în jocul de fotbal.

 

  1. Subiecții Codului nu vor oferi, nu vor promova, nu vor da, nu vor solicita sau nu vor accepta niciun beneficiu pecuniar sau alte beneficii personale sau necuvenite referitor la activitățile sau atribuțiile lor în fotbal. ”

Aoleo! Deci, fără beneficii personale sau necuvenite, da!

“C5. Alegeri corecte

  1. Candidații pentru funcțiile alese ale FRF trebuie să-și desfășoare candidațura cu onestitate, demnitate și respect față de adversarii lor, în conformitate cu regulile de procedură stabilite pentru desfășurarea alegerilor.”

Dacă ne uităm nițel în urmă cu doi ani, cam cum au fost organizate alegerile de la AJF Timiș, controlate politic și susținute intens telefonic de “oracolul din Șuștra”, mare maestru al sforăriilor de orice fel, atunci revenim din nou la personajul din Caragiale… Vizionar nenea Iancu!

“D3. Asociere necorespunzătoare

  1. Funcționarii FRF nu trebuie să se implice cu persoane fizice sau juridice a căror activitate sau reputație este incompatibilă cu principiile stabilite în Cod.”

Cam cum s-ar potrivi asta cu tolerarea de către oficialii FRF a încălcărilor repetate ale regulamentelor de către oficialii AJF… care le-au adus niște voturi la alegerile trecute?

32. Comisia de Disciplină și Etică a FRF va efectua investigații privind încălcări ale Codului (altele decât încălcările regulilor anti-doping) în conformitate cu regulile de procedură prevăzute în Regulamentul Disciplinar. Orice persoană interesată poate formula o sesizare către Comisia de Disciplină și Etică a FRF cu privire la încălcări ale prevederilor prezentului Cod.”

În teorie, e corect! Doar că, așa cum e pe la noi, practica ne cam omoară! Știu pe cineva care a sesizat aspecte de încălcare a Codului de etică încă din luna februarie 2020, dar care nu a primit vreun răspuns federal nici până în ziua de azi! Darămite să vadă vreo măsură! Deci, despre ce vorbim aici… O mână spală pe alta și amâdouă spală fața…

În ton cu acest ultim aspect, iată ce spune Codul de conduită…

 

“3. FRF nu tolerează nici un fel de represalii îndreptate împotriva oricăror persoane care au raportat cu bună-credință fapte susceptibile a fi neconforme prezentei politici.”

Și atunci, cum se face că persoana în cauză nu a mai pupat o delegare de luni de zile, excluzând perioada acestei pandemii? Sau asta nu intră în categoria represalii?

Mai mult decât atât, cu toate că pe numele președintelui Romeo Malac, a vicepreședintelui Ionel Poclid, a secretarului general AJF Timiș, Florian Mierea, toți delegați de joc la Liga 2 și Liga 3, precum și a delegatului de joc Dorin Micșa, fost candidat la funcția de vicepreședinte AJF, a fost deschis la Judecătoria Timișoara un dosar penal, înregistrat sub nr. 4369 /P/ 2019, privind abuzul în serviciu, neglijență în serviciu, fals în declarații, uz de fals și fals intelectual în înscrisuri publice și declarații, respectivii sunt bine mersi din punctul de vedere al FRF.

Ei au comis fapte ce contravin prevederilor Codului de conduită, art. 1, art. 3, art. 5, pct. 2, art. A, pct. 6, respectiv ale Codului de etică – preambul, art. 1, lit. a, art. C1, pct. 11, art. C1, pct. 12 și art. D3, pct. 27.

Totodată au încălcat și continuă să încalce în egală măsură prevederile art. D2, pct. 24 și ale art. C5, pct. 21, din Codul de etică și pe cele ale art. C, pct. 16 și art. D, pct. 23, al. 2, din Codul de conduită, fără ca FRF să reacționeze în vreun fel.

Și ca tabloul “imaculării” de la vârful AJF Timiș să fie complet, în același dosar sunt incluși și ceilalți doi vicepreședinți AJF Timiș, Ciprian Dan Trancă și Raul Constantin Ghiciulescu, primul având calitatea de observator de arbitri, delegat la Liga 2 și Liga 3, iar al doilea, arbitru asistent activ, făcând parte din Lotul de Liga 2.

Pentru conformitate:

https://www.frf.ro/wp-content/uploads/2018/07/CODUL-DE-ETIC%C4%82-AL-FEDERATIEI-ROMANE-DE-FOTBAL-2019.pdf

https://www.frf.ro/wp-content/uploads/2018/07/CODUL-DE-CONDUIT%C4%82.pdf

Cum ar spune veșnicul și actualul nenea Iancu, Curat murdar!!!

Concluzia finală: respectarea statutului și regulamentelor nu este opțională! E obligatorie!

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ doi = 10

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: