Combinata ”lugojeană” Bozian-Velici lasă rapid Clujul la 0 în deplasare. Derby doar al galeriilor, cu ”M*** FRF!”, ”M*** Digi” și stadionul ca și gol la ora de supă: ASU Politehnica – Universitatea 1-0

Fotbalul carpatin e în colaps valoric și numeric ca jucători de calitate și spectatori în tribună, galeriile mai atenuând dezastrul, dar vânzătorii pe nimic ai drepturilor de difuzare și atotputernicii deținători se încăpățânează cu o debilă senilitate să capseze până și puținele jocuri cu potențial de atractivitate pentru chibiți la ore la care doar canicula domnește în august. Dar chiar și la cald a spart gheața ASU Politehnica la a patra încercare în noul sezon, demers facilitat de rapida topire a defensivei Universității Cluj, încă fără punct în deplasare și arătându-și detectabilele limite, absolut de așteptat întru amuțirea nătângii retorici fără discernământ că Liga 2 ar deveni peste noapte mare zmeoaică odată niște nou promovate descinse din Liga 3. Apoi peste 80 de minute goale de goluri, derby doar pe hârtie și strict al galeriilor, cu trimiteri cu adresă în ecoul spart al unei arene tot ca și goale la ora de supă a bănățeanului. Valorificată conform spuselor de vineri ale antrenorului violeților, Cosmin Petruescu, prin a marca un gol mai mult decât oaspeții, ”și nu spun prin asta că jucăm la 1-0”.

Iar tocmai doi foști jucători ai săi și în campania trecută, la CSM Lugoj, ca o ironie a sorții că nou-promovata din Seria a V-a a eșalonului terț a fost pusă pe picior greșit încă din primele minute de ex-divizionari ”C” din Seria a IV-a, au compilat rapid și decisiv partitura întâiului gol alb-violet acasă în 3 apariții pe ”Dan Păltinișanu”, după 0-1 cu Chindia și 0-0 cu Luceafărul, suficient pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai realistă, și anume că niște formații sosite din Liga 3, oricât de merituoase ar fi și oricât de curajoase cu folos au fost de curând din aceeași postură Juventus și Sepsi dar și Hermannstadt, tot abia la acomodarea cu palierul anticamerei elitei sunt.

În consecință, după căderea de cortină peste etapa a IV-a ASU Politehnica – AS FC Universitatea Cluj 1-0 (0-0), ”violeții” contabilizează a doua apariție la rând fără gol primit, în urma primelor două eșecuri, pe când alb-negrii rămân doar cu punctele acasă contra unor trupe care în 2018 fie au retrogradat din Liga 2 fie abia au promovat din Liga 3, timișorenii intrând în rândul cluburilor cu câte 4 puncte din 12 posibile aidoma concitadinelor ACS Poli și Ripensia dar și a bucureștenelor Daco-Getica și Metaloglobus, de parcă echipele din singurele orașe cu mai mult decât o grupare în Liga 2 s-ar fi înțeles astfel în prealabil.

Mult prea multe despre acest 1-0 n-ar fi însă de spus, duelul studențesc cu firmă Timișoara – Cluj fiind practic spulberat ca eveniment sportiv în sine de televizarea partidei la o oră potrivnică fotbalului și văduvit implicit de o prezență ceva mai numeroasă a spectatorilor pe ”Dan Păltinișanu”, ambianța fiind salvată de duelul galeriilor, completându-se pe parcurs în voci prin a taxa forul federal după recentul șablon anti sordid partid social democrat, ”M*** FRF!”, dar și cumpărătorii de la Burleanu și compania ai drepturilor de televizare, niște tehnicieni ai grilelor de program cu sentimentul uman extirpat sau măcar alterat. Dar și asta este o fațetă dintre miile pe același calapod al Noii Ordini Mondiale în penitenciarul cu studiu de caz Terra.

Galeriile au animat atmosfera și au făcut uitat dezastrul prezenței a nici 2.000 de spectatori la un duel Timișoara – Cluj altcândva pe ”Dan Păltinișanu” cu tribunele înțesate precum sardelele în conservă cu peste o oră înaintea startului. Dar despre ce vorbim aici!?!

Normalitatea e pe fereastră iar la butoane sunt satrapi, de unde și nefaste consecințe indirecte, sub forma fotbalului minimalist. Privești și încerci să cazi în visare, vreun artificiu tehnic din trecut, dar realitatea te pocnește în moalele capului mai acătării decât canicula debutului de sezon mioritic în august. Îți pot muri neuronii pe capete și doar îți spui ”ce-a putut să mai ajungă în plan valoric și Divizia B” fie și prin nume prestigioase dintre protagoniste.

Tacticoși și studiați, antrenorii ne pot pomeni despre jucători de la foarte valoroși în sus, iar unii le și preiau spusele, dar canicula induce cu atât mai mult scurgerea fardului ieftin de pe chipul unui fotbal cocoșat de sub-finanțarea prin părțile sale mai esențiale ale creșterii noilor generații, subminat mai mult sau mai puțin voit, în pas sprințar cu întreaga societate post-decembristă.

Jocul în sine? L-au difuzat deținătorii drepturilor, iar cei care s-au încumetat să lase supa s-au și lămurit buștean, și n-am avea cu ce să completăm prin cuvântul scris picăturile de înțelepciune strecurate de exponenți ai unei națiuni specializate în fotbal. Pur și simplu n-avem cuvintele la noi, perplexitate în fața contrastului între gravitatea colapsului și enormitățile cu emfază ambalate și deversate. Nărăvașul mic ecran.

Nota maximă la examenul studențesc e așadar a fanilor, mai mulți sau mai puțini, în funcție de apartenență, loco sau din Ardeal, și cel mult de trecere în dreptul protagoniștilor, cu necesitatea de reexaminare în cazul clujenilor lui Falub, cărora li s-a aruncat o suplimentară presiune psihologică pe umeri prin tot acest circ mediatic necesar supralicitării imaginii Ligii 2. O păcăleală cum nu se poate mai străvezie pentru orice ochi inițiat și avizat. Universității i s-a făcut un deserviciu prin a-i fi supralicitată calitatea care trebuie dovedită și confirmată, folosită-i fiind firma pentru creșterea interesului în jurul dezumflatei competiții, iar Politehnica, ocupantă a locului 7 în precedenta ediție a Ligii 2, a fructificat eficient avantajul terenului propriu, sub apăsarea unor totuși mai mici așteptări de moment. Iar prin prisma artificialelor așteptări pe seama prestației clujenilor, etalarea acestora a apărut ca lăsând serios de dorit.

Halo, marilor formatori de opinie, trezirea cu ochii pe Dudelange și realitățile factuale, revenirea cu picioarele pe pământ! Totul este doar un ambalaj mediatic frumos pansat cu fundă de parașutatul Burleanu și adepții căsăpirii în serie unică a rămășițelor anticamerei elitei, Jocuri ale Foamei momentan pe caniculă dar fără prea multe priviri magnetizate de lâncedele evenimente.

E nevoie de jucători și creșterea viitoarelor generații de jucători, mulți, mulți, dintre care doar cei aleși vor ridica ștacheta, nu de dubioase oferte folosindu-se de reactivarea unor captivante nume de scenă de odinioară, cluburi de rezonanță târâte momentan anevoios înainte de purtători de ghete cu crampoane, căruță înaintea boilor. E nevoie de mult, mult timp și răbdare, în regim de transpirație asiduă în recuperarea terenului pierdut. Toate acestea înaintea prea multelor vorbe goale.

S-a mai și ratat, într-adevăr, pentru acest 1-0, ratare fiind și cuvântul de ordine al sezoanelor Ligii 2 în serie unică, atractive pe hârtie dar în realitate îndepărtând și mai mult chibiții de fenomen, doar o chinuială cu zâmbet forțat, ei de ei, cei direct implicați în competiție, cu tot mai puținii pătimași în rezistență pe baricadele tribunelor decrepite. Hashtag Rezist. Împotrivire la ce?, și bună întrebare, dat fiind că veritabilele ținte nu sunt nici pe departe identificate iar disonanța cognitivă este într-o înspăimântătoare creștere la nivel colectiv.

Și unde-ar fi dragi oameni buni foarte valoroșii participanți? Mutați fotbalul în studio, cu jetoane pe masă și cu antrenorii, jucătorii și întregile lor cohorte în jurul suprafeței plane pe mai multe picioare, cu reprezentanți ai susținătorilor în amfiteatrele înconjurătoare, iar nouă repartizați-ne dioptriile pentru a detecta trâmbițata valoare a competitorilor, îngrădiți într-un demisol cu vedere limitată de la nivelul podelei, pentru a nu scrijeli văzul pudicilor și salvatorilor aparențelor.

Dar să nu fim totuși răi, căci, în raport cu veritabile așteptări de la un ASU Politehnica – AS FC Universitatea în lumea reală, și nu în cea a împachetărilor mediatice și nu cu nămol, prima repriză a fost totuși reuşită pe răbojul elevilor pregătiţi de Cosmin Petruescu, care au luptat cu devotament pentru această primă victorie, risipă de efort ce nu poate fi negată.

Răsplătită fiind cu vârf și îndesat, conform uzanțelor, de cei peste o mie de suporteri, care au făcut spectacol în tribună şi i-au încurajat pe jucători chiar din primul minut şi până la finalul meciului, atunci când sportivii au venit şi i-au aplaudat pe ultrași la scenă deschisă. Chiar, de unde oare atâta energie în necontenitul repertoriu al fanilor!?, răspunsul venind sub forma iubirii pasionale. Identificată inclusiv prin sugestive bannere, cu ipostaze din apropierea porumbeilor dar și cu mesaje indicând direcția, doar după Poli.

Care, în debutul meciului, după nici 4 minute de joc, a marcat golul unic și suficient. De 3 puncte. Bozian l-a deschis pe flancul stâng pe Gelu Velici, iar acesta a intrat în careu şi de la 12 metri lateral a şutat la colţul lung, învingându-l pe portarul clujean, de fapt ex-portarul lui ASU Politehnica, Dur-Bozoancă: 1-0. Mai dur ulterior în a-și salva echipa ”alb-negru”.

Căci în minutul 16 putea fi chiar 2-0 pentru gazde, însă voleul aceluiași Bozian, de la nici 12 metri, chiar din faţa porţii, la mingea trimisă cu capul de Velici, a fost respins de tânărul goalkeeper de sub transversală.

Putea fi pe de altă parte şi 1-1, dar lovitura de cap a lui Florescu, un ex-căpitan de națională, de la numai opt metri lateral stânga, a nimerit bara laterală din stânga lui Murariu, scăpat cu faţa curată.

În mitanul secund, timişorenii au lăsat-o mai moale, lăsându-se dominaţi fie și copios de adversari, însă tactica a dat roade: 1-0 în ultima duminică din august, de la ora 13:30. În prima duminică a lunii ASU Politehnica pierdea 0-1 tot pe ”Dan Păltinișanu” de la 15:30 iar în cea de-a treia duminică a lunii remiza tot aici 0-0 de la ora 18.

La mai mare înălţime pe caniculă a fost și astăzi unica galerie timişoreană, care a făcut spectacol mai ales în repriza a II-a, în apărarea acelui 1-0, afişând bannere în minutele 65 și 70, a se vedea fotografiile… A mai și scandat așadar cu patos, după galeria lui ”U”, ”M*** FRF!”, și a urmat un solo viola, ”M*** DigiSport!”, cu refren. Cât încă s-o mai putea, că o veni ea într-o bună zi gi-for-es întru mușamalizarea asperităților.

Au mai fost 5 minute de prelungiri fără modificări pe tabela de scor dar cu o concluzie finală. Trompetele sunt la putere, le știu și ambalează grăbit și în prealabil pe toate, denaturând tot ce mișcă-n țara asta, fără a lăsa lucrurile să-și urmeze cursul. Mai e mult până departe, 34 de etape, cu sau fără deznodământul asiduu prognozat de alții. Totuși de urmărit.

*

ASU Politehnica: Murariu – Bilia, Scutaru, Mera (cpt), Cherecheş – Vidrăsan, Ignea – Plămadă (min. 89, Lazea ), Bozian (min. 79, Bănică), Schieb – Velici (min. 87, Nicolescu).

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Pe bancă: Borbei, Ghinescu, Coadă şi  Cojocaru.

Universitatea Cluj: Dur-Bozoancă – Căpuşă, Abrudan, Cordoş, Taub – Giurgiu (cpt.), Twumasi, Florescu (min. 65, Coman) – Ene (min. 46, Horduan), Gavra, Dumitrescu (min. 55, Greu).

Antrenor: Adrian Falub.

Pe bancă: Albuţ, Ursu, Berci şi Takacs.

Au arbitrat: Robert Avram – Romică Bîrdeş (ambii Piteşti) şi Marius Ionuţ Bobe (Videle- Teleorman). Arbitru de rezervă Andrei Vladimir Nagy (Aiud). Observator de arbitri Ştefan Szilaghi (Satu Mare) iar delegat de joc Radu Bîtea (Oradea).

*

La cald…

Cosmin Petruescu (antrenor principal ASU Poli): ”În primul rând ii felicit pe băieți, au fost admirabili în jocul de azi, mă bucur că în cele din urmă a ieșit soarele și pe strada noastră. Era normal, am avut mereu încredere în băieţi. Era normal să sperăm până la capăt. Jocul de astăzi a fost câștigat mai întâi cu sufletul și apoi cu mintea. Am avut și puțină șansă, dar puteam înscrie golul doi la una dintre ocaziile din prima repriză, după ce am marcat. Mi-am propus la fiecare meci să începem în forță, dar nu am reușit până acum. Până la urmă am obținut o victorie muncită. Moral eram datori față de suporteri, care și azi au fost admirabili, ne-au susținut pe toată durata partidei, și mai ales pe final, când aveam nevoie mare de ei. Mă bucur că am reușit să rezistăm până la final. Mă bucur că forța grupului a avut câștig de cauză în fața valorii individuale. E nevoie de timp, deși uneori știu că e aproape imposibil ceea ce cer, suntem o echipă în plină reconstrucție, cu foarte mulți jucători noi veniți, inclusiv stafful, trebuie timp pentru a omogeniza tot ce înseamnă activitatea la ASU Politehnica Timișoara. Nu a fost ușor, mă bucur că am găsit înțelegere. Atunci când am obținut rezultate mai puțin fericite nu am făcut tragedie, cu siguranță nu vom face nici acum nuntă după această victorie”.

Adrian Falub (antrenor principal Universitatea Cluj): ”Am pierdut un meci pe care nu ar fi trebuit să-l pierdem, am venit după un joc bun. Din păcate am început foarte prost, e al doilea meci afară pe care-l tratăm așa. Am luat și un gol stupid. Ca și posesie, ca și mod de a ataca, am controlat jocul, dar nu am fost periculoși deși ne-am creat câteva ocazii în ambele reprize. Probabil dacă am fi înscris am fi obținut maximum un egal la felul în care am jucat astăzi. Am avut două ocazii mari de gol în repriza a doua. Am controlat ca posesie, dar nu au fost foarte clare, tot ce ajunge de la mijloc în ultima treime, vârful nu a știu să folosească mingile. Ne-a lipsit ultima pasă, execuția individuală, deocamdată campionatul e strâns. După patru-cinci etape se vor vedea echipele, se vor pierde, nu e una care poate câștiga toate meciurile. Sunt convins că au subestimat adversarul, ne-am prezentat fără o stare de spirit necesară să câștigăm acest meci. E o echipă puternică, organizată defensiv, a fost greu să-i desfacem apoi. Etapa trecută am jucat foarte bine și în deplasare nu reușim să înțelegem că fotbalul înseamnă altceva”.

Duminică cu două rezultate de 1-0 la finele rundei a IV-a în Liga 2, și la Snagov, în CS Sportul – Farul 1-0. Clasamentul și programul etapei a V-a, pe coloana datelor tehnice.

Mai jos, un prim calup de fotografii, urmând curând GALERIA FOTO…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: