Constantin Nedela, după candidatura la AJF Timiş şi reprezentarea lui CFR Timişoara la alegerile FRF: „Mai poate până-n vară şi să pledeze pentru îmbunătăţirea legii sportului, pentru legea sponsorizării, la codul fiscal, să ne ajute cu contracte, cluburile să poată lucra normal, nu cu portiţe şi scăpări”

CFR Timişoara găzduieşte în week-end două derby-uri, sâmbătă unul local, în Divizia D Timiş, cu concitadina FC Auto, iar duminică unul de podium, în Superliga feminină de fotbal, cu REAL Craiova, joc ce punctează reluarea returului în „sportul rege” al sexului frumos, iar până atunci preşedintele alb-vişiniilor, Constantin Nedela, s-a referit la evenimentele la care a participat în ultimele nici două săptămâni, unul la alegerile AJF Timiş, unde a candidat ca vicepreşedinte, respectiv la alegerile de la Federaţia Română de Fotbal, la care a reprezentat clubul din vecinătatea Gării de Nord.

În ansamblu, ca primă impresie în urma deznodământului din teritoriu respectiv „de la centru”, Constantin Nedela s-a arătat a fi mai optimist în privinţa schimbării lucrurilor în bine la nivel federal, al întregului nostru fotbal, dar ceva mai rezervat în ceea ce priveşte bătătura timişeană, năzuind „să se schimbe ceva. Sper ca şi dumnealor să se adapteze din mers, să meargă activitatea un pic spre mai bine!”

„Am o părere foarte bună despre noul preşedinte al FRF, Răzvan Burleanu, pe care am avut ocazia să mi-o conturez înainte de sărbători, când a fost prezent la Timişoara, când a punctat cu atenţie toate aspectele fotbalului românesc, cu grijă pentru sectorul de copii şi juniori, pentru fotbalul feminin, pentru fotbalul mic. Iar fotbalul feminin are într-adevăr mare nevoie de susţinere, pentru că, exceptând cazul fericit al Olimpiei Cluj, nu s-au întâmplat prea multe lucruri bune în fotbalul nostru feminin. Foarte puţine grupări au propria bază sportivă, sunt necesare centre juvenile, o echipă a doua, iar aşa cum fotbalul feminin nu este prea dezvoltat în Timişoara, nu este nici în ţară. Un pol de interes foarte mare este la Cluj-Napoca, prin implicarea domnilor Alin Ciobanu şi Mirel Albon, dar la cam atât se limitează cu adevărat fotbalul feminin din România. Mai degrabă apar şi dispar cluburi, unele sunt neajutorate, iar în afară de Timiş, s-au desfiinţat în această parte de ţară, în ultima vreme, şi Negrea Reşiţa, şi Motorul Oradea, şi Navobi Alba Iulia, şi Sporting Craiova, şi UTA. Sunt 5 cluburi şi n-avem posibilitatea să efectuăm un joc de verificare, dat fiind distanţele. Tragerea la sorţi a Cupei României s-a efectuat pe criterii geografice şi chiar şi aşa am ajuns să evoluăm la Alexandria, tocmai pentru că nu sunt echipe în zonă. Mai degrabă ajungeam la Viena!”, a explicat Constantin Nedela.

Preşedintele clubului deţinător al locului 3 în precedenta ediţie a primei divizii feminine a mai semnalat că nu toţi candidaţii la preşedinţia FRF erau la fel de în temă vizavi de eşantionul autohton al fotbalului feminin, şi implicit cu mai mici şanse de a genera un impact favorabil şi rapid acestei activităţi, oferind şi un exemplu în acest sens: „Dintre ceilalţi candidaţi, de exemplu Gheorghe Popescu a şi recunoscut că nu prea a văzut meciuri de fotbal feminin, la fel şi membrii echipei sale de candidatură, iar domnul Anghel Iordănescu a admis la rândul său că a asistat la un meci, invitat fiind cu un grup de delegaţi. Oricine ar fi venit trebuia să ia în considerare şi fotbalul feminin, dar ce este important în fotbalul nostru, în general, este mai ales demararea unor programe pentru bazele sportive şi sectorul de copii şi juniori, căci ei sunt de fapt viitorul fotbalului românesc. Trebuie întreprins ceva şi eu zic că da, noul preşedinte Burleanu va face ceva benefic! Se va face mult mai mult decât până acum! Am avut prilejul să discut foarte puţin cu dumnealui, şi în pauza dintre turul I şi turul II, şi după încheierea alegerilor, şi este un preşedinte care poate schimba lucrurile în bine. Dar are extrem de multe probleme de abordat, iar prima oară să-şi facă echipa, să preia activitatea de la vechea conducere, şi abia mai apoi ar fi ceva ce ar putea face până-n vară, dat fiind că este şi în plin sezon, cu atâtea de făcut. Ce-ar putea în opinia mea să facă deja până-n vară, ar fi să acceseze fonduri europene, pentru că din 2014 începe o nouă perioadă de accesare, şi sunt foarte multe fonduri pentru fotbal. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum, nivelul de accesare în România fiind foarte mic. Ce ar mai putea face în curând este să meargă la autorităţile naţionale, să regleze un pic baza juridică, astfel încât toate regulamentele corelate la FIFA şi UEFA să fie corelate şi la legile statului român, ceea ce nu s-a întâmplat până acum, motiv pentru care au apărut neconcordanţe foarte mari, şi s-a văzut în cazurile Craiova – Mititelu şi Timişoara – Iancu”.

Constantin Nedela a mai semnalat ca prioritate necesară a noii conduceri federale „să pledeze pentru îmbunătăţirea legii sportului, pentru legea sponsorizării, la codul fiscal, să ne ajute cu contracte, cluburile să poată lucra legal, oficial, normal, nu cu portiţe şi scăpări. Legea o respecţi când poţi asigura o competiţie decentă! Acestea sunt aspecte pe care le-ar putea aborda până în iunie-iulie”.

Pe plan local, „la AJF, activitatea şi oamenii au fost puţin din inerţie, nu s-a adus organizarea activităţii la cerinţele nivelului actual. Nu mai putem lucra precum acum 15-20 de ani, şi vă ofer un exemplu, şi anume să ţii evidenţa cu creionul, pe un caiet dictando. Nu e uşor ce au de schimbat dar este necesar!”

Însă prioritatea lui Nedela rămâne CFR Timişoara, cu speranţe de mai bine în Superliga feminină, şi anume menţinerea pe locul secund, ca un pas înainte faţă de ediţia 2012-2013: „Mergem cu şanse reale la obţinerea locului 2, iar o victorie cu REAL Craiova ne-ar asigura calificarea matematică în play-off. Vom mai disputa apoi meciuri la Iaşi, la Brazi, acasă cu Târgu Mureş, partide în care vrem consolidarea poziţiei a doua în clasament, pentru a ne califica în play-off cu două puncte. Prima clasată la încheierea returului va primi 3 puncte la începerea fazei play-off, locul 2 – două puncte, locul 3 – un punct iar locul patru, nici un punct. În play-off se va juca tur-retur, fiecare cu fiecare”. 

* CFR Timişoara – REAL Craiova va avea loc duminică 9 martie, de la ora 11, în etapa a 11-a a Superligii feminine.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: