Constituirea noii societăți pe acțiuni, oficializată. Societatea Sportivă Universitară Politehnica Timișoara SA, prezentată public

Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit vineri de la ora 11 o conferință de presă referitoare la constituirea și planurile de viitor ale Societății Sportive Universitare Politehnica Timișoara SA, la eveniment fiind prezenți Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, precum și membrii board-ului de conducere al noii societăți pe acțiuni, printre care Viorel-Aurel Șerban, președintele Asociației Clubul Sportiv ASU Politehnica, Cristian Romonița, reprezentantul Asociației Druckeria, Cosmin Contra, fost jucător și antrenor la Politehnica Timișoara, Gheorghe Iova, director general la Cramele Recaș, și Dușan Filipaș. Capitalul social subscris la constituirea societății pe acțiuni este împărțit în 1.000 de acțiuni nominative, 90% reprezentând contribuția Asociației Clubul Sportiv ASU Politehnica, iar 10% cea a Asociației Suporterilor Timișoreni Druckeria.

Constituirea noii societăți pe acțiuni vine în anul în care se împlinesc 100 de ani de la înființarea, la 4 decembrie 1921, a Societății Sportive Politehnica Timișoara care, de-a lungul anilor, a devenit un simbol al orașului și care a fost susținută, așa cum declara în debutul întâlnirii actualul rector al UPT, Florin Drăgan, de toți conducătorii instituției, începând cu Traian Lalescu. De altfel, acesta este un proiect de suflet susținut și de actuala conducere a Politehnicii timișorene.

Fostul rector al UPT și actual președinte al ASU Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban, a subliniat faptul că înființarea societății pe acțiuni vine din nevoia ca Poli să devină o echipă a comunității, care să reprezinte cu onoare orașul și regiunea, așa cum Universitatea Politehnica Timișoara a fost motorul dezvoltării zonei în ultimii 100 de ani. Acesta a mai adăugat că denumirea oficială a societății pe acțiuni – SSU Politehnica Timișoara SA (Societatea Sportivă Universitară) – ține să reamintească prima denumire, de acum un secol (SS Politehnica Timișoara).

Cosmin Contra, care a debutat ca jucător și ulterior ca antrenor la Politehnica Timișoara, a declarat că a acceptat cu drag propunerea de a fi membru în Consiliul de Administrație al noii societăți pe acțiuni și că va face tot efortul necesar ca Poli să devină o forță în fotbalul românesc, lansând și un apel către toți cei care iubesc echipa să revină lângă aceasta pentru un nou început.

După ce a mulțumit Universității Politehnica Timișoara și Druckeriei pentru tot ce au făcut până acum pentru echipă, Gheorghe Iova, directorul general al Cramelor Recaș, a invocat spiritul pe care această echipă l-a adus în oraș, exprimându-și speranța ca, prin parteneriatul cu Universitatea Politehnica Timișoara, echipa să promoveze în prima ligă, iar în termen de 5-7 ani să ajungă la nivelul la care să joace în cupele europene.

Reprezentantul suporterilor, Cristian Romonița, a reamintit că în urmă cu 9 ani, Druckeria a preluat echipa din liga a V-a și a dus-o până în liga a II-a, unde activează de cinci ani, în ultimul luptându-se chiar pentru promovare. Însă pentru ce își doresc suporterii timișoreni e nevoie de mai mult, astfel încât constituirea societății pe acțiuni reprezintă o șansă de a a atrage noi acționari, astfel încât echipa să ajungă din nou în liga I, unde îi este locul.

În fine, Dușan Filipaș, absolvent al Politehnicii timișorene, a precizat că s-a alăturat cu entuziasm acestui proiect, lansând la rândul său un apel și către alți oameni de afaceri să i se alăture, dar și către autoritățile locale și județene, în special pentru asigurarea infrastructurii de care are nevoie orașul și sportul de performanță.

Clubul divizionar ”B” a intrat așadar într-o nouă eră prin oficializarea constituirea noii societăţi pe acţiuni: Societatea Sportivă Universitară Politehnica Timişoara SA. SSU Politehnica e un proiect planificat de mai bine de un an de zile cu scopul de a atrage alături de Politehnica întreaga comunitate alb-violetă, inclusiv mediul de afaceri, iar în acest mod performanţele sportive mult dorite să devină realitate în cel mai scurt timp. Modelul urmat şi adaptat a fost cel al cluburilor germane. Societatea pe acţiuni e reprezentată de un Consiliu de Administraţie format din şapte membri, printre care și Liviu Cădariu-Brăiloiu (prorector UPT) respectiv Saşa Moza (reprezentant Druckeria).

„Mă bucur că trăim acest eveniment, consider că peste câţiva ani va arăta ca un eveniment care a schimbat radical modul de percepţie a ce face Politehnica şi care este rolul ei în această parte a ţării… Această societate pe acţiuni vine din nevoia noastră de a găsi formula prin care echipa Politehnicii să devină o echipa comunităţii. Aşa cum Universitatea Politehnica a fost în întreaga ei activitate motorul aceste regiuni e timpul şi ca echipa de fotbal să preia această onorabilă şi grea sarcină de a reprezenta la cel mai înalt nivel fotbalul din această parte a ţării. Poate de mai bine de un an am încercat să găsim formula ideală pentru ca această societate să-şi respecte cele două mari deziderate. Primul, să reprezinte în continuare ca instituţie Politehnica, să fie prin principiile ei dătătoare a unui alt mod de a privi inclusiv sportul. Al doilea, să devină încet încet, aşa cum a fost de-a lungul timpului, echipa comunităţii. De aceea lucrurile au mers destul de greu, pentru că trebuiau adaptate aceste cerinţe ale noastre, la ce înseamnă modul de organizare al societăţilor. Din păcate nu am putut prelua în totalitate modelul german al cluburilor de fotbal. Dar prin acte care însoţesc actul constitutiv, cred că am reuşit acest demers”, a declarat Viorel-Aurel Şerban, preşedintele Politehnicii.

Deoarece o societate pe acţiuni are nevoie de minimum doi acţionari, la SSU Politehnica aceştia sunt la momentul formării noului SA: Clubul Sportiv ASU Politehnica Timişoara (care are ca asociaţi Univ. Politehnica, Fundaţia Politehnica şi Asociaţia Foştilor Absolvenţi şi Angajaţi ai Politehnicii – Alumni), cu o majoritate de 90% din acţiuni, şi Asociaţia Suporterilor Timişoreni „Druckeria”, cu 10%. „Principiile sunt specifice unei societăţi pe acţiuni. Toate regulile de bună funcţionare trebuie să respecte regulile unei societăţi pe acţiuni, în acelaşi timp şi regulile care ţin de faptul că este o societate comercială sportivă. Trebuie să avem acordul atât al Ministerului Tineretului şi Sportului, care ne va acorda noul CIS, cât şi al Federaţiei Române de Fotbal, care trebuie să ne ofere afilierea ca şi continuatoare a Asociaţiei Sportive Universitare Politehnica Timişoara”, a adăugat Viorel-Aurel Şerban.

Primul mare pas a fost făcut, s-a obţinut certificatul de înregistrare a noii societăţi sportive, din punct de vedere juridic. Pasul următor e ca până la începutul sezonului 2021-22 să se obţină dreptul de la autorităţile competente (Ministerul Tineretului şi Sportului şi FRF) ca clubul din Liga 2 să funcţioneze în cadrul acestei societăţi.

Cei implicaţi în proiect şi-au luat angajamentul printr-o convenţie să respecte anumiţi paşi în dezvoltarea societăţii pe acţiuni, dar în primul rând să respecte principiile de la care s-a pornit. „Să fie o societate transparentă, să dea încredere celor care ni se pot alătura, că aici lucrurile se vor desfăşura în cea mai corectă modalitate de lucru. Oamenii să simtă că vin la un proiect care să-i reprezinte. Acest proiect vrea să arate ţării că şi în Timişoara există oameni de afaceri, companii de succes, care se alătură într-un proiect curat… dorinţa primordială e să dezvoltăm sportul de performanţă, ca într-un număr de ani Timişoara să devină una din principalele forţe din campionatul României şi să ne bucure cu jocul şi performanţele ei. Ne inhămăm la un proiect foarte generos, dar şi foarte complex în acelaşi timp. E nevoie de multă muncă şi mult sprijin”, a concluzionat preşedintele Politehnicii.

Aşadar, următorii paşi vor fi obţinerea CIS-ului pentru noua societate şi afilierea la FRF în timp util pentru noul sezon, mărirea capitalului social cu drepturile federative ale jucătorilor, apoi emiterea a 2.000 de acţiuni către Druckeria şi Univ. Politehnica. Tranzacţie care se va realiza la valoarea nominală a acţiunilor. Urmând ca pe viitor să fie puse la dispoziţie acţiuni adresate tuturor timişorenilor, oamenilor de afaceri şi nu numai. 

„Eu, începând fotbalul aici la Timişoara, întotdeauna am avut de gând să ajut la revigorarea fotbalului din Timişoara. Din toate punctele de vedere. Oferindu-mi-se această posibilitate am acceptat cu drag, le-am spus colegilor din Consiliul de Administraţie, am venit pentru că mi s-a expus un proiect pe termen mediu-lung în care Timişoara să redevină o forţă în fotbalul românesc. E un vis de-al meu de când în Timişoara nu a mai existat fotbal de nivel foarte mare. Sper ca toţi cei implicaţi în sportul din Timişoara să se implice în acest proiect. Cu cei care sunt acum la masă nu e suficient, sunt sigur, avem nevoie de sprijinul autorităţilor, în primul rând pentru a se crea infrastructura necesară. Nu doar pentru ca Politehnica să dispună de ea pentru a face performanţă, ci şi celelalte echipe din Timişoara să aibă aceleaşi condiţii şi fotbalul bănăţean să redevină o forţă. De aceea apelez la toţi oamenii care sunt polişti să vină lângă echipă, să ajute această echipă să redevină o forţă. Din punct de vedere sportiv sunt alături de cei care conduc această echipă, inclusiv antrenor, staff tehnic, jucători, îmi pun la dispoziţie toată experienţa acumulată, să ajut cu ce pot eu acest proiect”, a spus Cosmin Contra

„Aş dori să prezint mulţumiri şi respectul nostru pentru cei care au dus echipa la acest nivel, Univ. Politehnica, împreună cu suporterii… Principala motivaţie pentru Cramele Recaş e că iubim această echipă şi spiritul acestei echipe, cu spectatorii ei şi ce s-a intâmplat de-a lungul anilor, îmi amintesc de Celtic, Atletico Madrid, ploaia cu Steaua, meciurile cu Dinamo şi aşa mai departe. Avem convigerea că prin asocierea celor două branduri ambii parteneri au de câştigat, Poli prin infuzia de capital binevenită şi necesară. Noi, prin îmbunătăţirea imaginii Cramelor Recaş. Şi sigur că prin tot ceea ce vom face vom încerca să ducem la un nivel foarte ridicat aspectul de imagine. Vedem asta ca o oportunitate. Dorim ca preluând acest proiect de la Liga 2, împreună cu oamenii de afaceri şi firmele din Banat care simt ceva pentru Poli să îl ducem la un nivel superior, ca în 5-7 ani să ducem la nivel de cupele europene, pentru a permite ca afacerea să se autosusţină la un moment dat. Vedem proiectul ca pe o afacere din care noi nu putem câştiga decât imagine. O afacere însă pe principii şi reguli de afaceri. Odată stabilite vor trebui respectate de toţi care fac parte din proiect… E absolut nevoie să se simtă această schimbare. La echipă, începând cu condiţiile care li se oferă, până la tot ce înseamnă organigramă şi structură a acestui proiect. E ceea ce dorim. Noi Cramele Recaş nu am acceptat niciodată mediocritatea. E un moment zero şi dorim ca iubitorii de Poli să vină alături de noi, pentru că este o investiţie cu sume mari, la care trebuie să participe marea majoritate a oamenilor cu potenţă financiară din zona Banatului… Credem că pilonii acestui proiect ar trebui să fie în continuare Univ. Politehnica, Druckeria, dar va trebui să găsim soluţii să aducem alături de proiect, Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi oameni de afaceri cu potenţă financiară… Ne dorim să fim un exemplu peste ani de zile. Oricum e o noutate pentru peisajul fotbalistic românesc acest proiect”, a spus Gheorghe Iova, reprezentant Cramele Recaş.

„Chiar zilele acestea s-au făcut 9 ani de când Druckeria a preluat echipa, ce am reuşit, se ştie… Au fost cinci ani la rând în Liga 2. Druckeria, împreună cu Univ. Politehnica, mai mult de atât nu pot la momentul actual, trebuia făcut ceva. Noi o vrem pe Poli în Liga I, pentru asta trebuie să găsim parteneri. Mă bucur că sunt aici, că ni s-au alăturat nişte oameni la acest proiect şi de azi înainte suntem o echipă şi mergem înainte spre performanţă. Ca un semn de apreciere pentru toţi suporterii care au fost voluntari de-a lungul timpului, ei vor avea prioritate la achiziţionarea primelor acţiuni”, a spus Cristian Romoniţă, reprezentant Druckeria

„E un proiect pe care, din punctul meu de vedere şi împreună cu colegii mei, îl vom aborda cu entuziasmul acela, când eşti copil şi descoperi fotbalul, dar şi cu responsabilitatea de a reprezenta una dintre cele mai frumoase echipe din Timişoara, Banat şi România. Şi când spun una dintre cele mai frumoase echipe din Banat mă emoţionez. Vorbim de o echipă cu o tradiţie de 100 de ani şi sunt convins că vom reaprinde speranţa şi mândria de a fi polist”, a spus Duşan Filipaş.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − doi =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: