Contrastul între imaginea din vitrina FRF şi fapte. România ia 6-0 (3-0) în Finlanda şi retrogradează înainte de termen în Liga C cu un punct şi un gol marcat în 5 jocuri

Extraordinara exagerare şi falsitate cu care Federaţia Română de Fotbal promovează sectorul feminin, prin a-l expune în exerciţii de Public Relations pentru „a da bine” în „vitrina” www.frf.ro, a fost probată din nou săptămâna aceasta, în anticiparea ultimelor două meciuri ale reprezentativei de senioare în grupa din eşalonul secund „B” al Ligii Naţiunilor, cu fotografii de prim-plan cu feţe zâmbitoare înaintea deplasării în Finlanda, de parcă „tricolorele” n-ar fi fost de fapt pe ultimul loc cu un singur gol marcat şi în pragul retrogradării în Liga C, contrastul fiind izbitor după eşecul cu 6-0 (3-0), deloc primul cu acelaşi 6-0 în noul deceniu, înfrângere ducând la retrogradarea într-adevăr înainte de termen din Liga B, dar şi cu cel mai modest bilanţ dintre naţionalele care n-au făcut faţă eşalonului valoric, naufragiu în Scandinavia în urma căruia site-ul federal ascunde datele care chiar contează, despre meciul în sine, de parcă nici nu s-ar fi disputat şi nici n-ar exista în istoria fotbalului feminin. 

„Bazin electoral” al FRF, fotbalul feminin intern este intens promovat de forul federal în pofida slăbiciunii sale evidente, dovedită în urma unui nou eşec cu 6-0 al „tricolorelor” pe plan internaţional, iar oricât de mediocru şi şters este sectorul feminin în fotbalul românesc, promovarea mediocrităţii este exersată de către federali cu o fervenţă demnă de o cauză mai bună, evident fiind şi zilele acestea contrastul între vorbe, prin exerciţii de imagine, şi faptele în sine, cele care chiar contează.

Ceva normal însă într-o naţie a formelor fără fond, a exersa lauda de sine ce nu miroase a bine, totul strict doar în scopul de „a da cât mai bine”, pentru a impresiona şi a lăsa o bună impresie, când de fapt realitatea e cu totul alta, fotbalul feminin românesc fiind de Liga C în UEFA Nations League.

A abordat ediţia inaugurală a Ligii Naţiunilor din eşalonul „B”, căruia însă nu i-a făcut faţă, înscriind doar după prima jumătate de oră a apariţiei de debut, pierdută în cele din urmă cu 2-1 în Croaţia, după care a cedat şi acasă Finlandei cu 0-1, ulterior şi în Slovacia în urma unui singur gol primit, la 4 zile după remiza albă acasă cu slovacele, cuiul în coşciugul cu destinaţia Liga C fiind bătut cu putere joi de finlandeze la Turku, cu 6-0, la pauză 3-0.

Ceea ce a şi pecetluit soarta României încă înaintea ultimei partide, acasă cu Croaţia, în sensul că „tricolorele” sunt virtual retrogradate în Liga C, dar nu oricum, ci cu bilanţul 5 0 1 4 1-10, mai modest decât al celorlalte retrogradate din Liga B, Albania înscriind de exemplu de două ori pentru o remiză iar Belarus smulgând două puncte, pe când Grecia, codasă totuşi cu o victorie într-o altă serie, încă are şanse de evitare a retrogradării.

Cel mai penibil şi ridicol din partea FRF nu este însă deznodământul în sine, doar reflectând nivelul real slab al fotbalul feminin degeaba „umflat cu pompa” în Carpaţi, ci stilul de a mătura mizeria sub preş, de a ascunde ermetic cu pudoare asemenea insuccese, de parcă nici n-ar fi existat, în aceleaşi pagini şi în aceeaşi săptămână în care, înaintea „examenului doveditor”, totul era cu surle, trâmbiţe şi bezele despre reprezentarea feminină „tricoloră”.

Aşa o atitudine falsă, mincinoasă şi mustind a laşitate.

Căci fotbalul în sine contează, participarea pe scena internaţională, cu ale sale bune şi rele, ascunsă însă în acest caz de ochii lumii, şi nu exerciţiile de PR, praf în ochi şi bullshit de amăgit puerilii şi naivii. 

Dar şi trăim într-o societate a spălaţilor pe creier, idioţi utili dintr-un vast cadru tot mai extins al superficialilor şi chiar analfabeţilor funcţional, în care mediocritatea este ridicată la rang de virtute şi se zâmbeşte frumos, oricât de tâmp, încât o asemenea promovare să „prindă”, oricât de mare ar fi diferenţa între falsa imagine a salvării aparenţelor şi realitatea factuală obiectivă.

Ori, indiferent cât de mult s-a căznit FRF şi acum să ascundă cât mai abitir acest 6-0, ca şi cum naţionala nu l-ar fi încasat, după toate celelalte bezele premergătoare dezastrului, adevărul e că doar rezultatul care contează există şi-i cât se poate de viu sub forma unei dovezi pe adresa forului federal în sensul reliefării slăbiciunilor sectorului în speţă.

Poţi într-adevăr ascunde realitatea în ficţiunea spaţiului online, dar forma sa fizică, sub forma rezultatului, e cât se poate de prezentă, ca o umbră pentru fotbalul românesc intern încasând şi alte corecţii cu 6-0 în noul deceniu.

Ce face FRF? Îşi fură singur căciula, sau şi mai bine zis, face de fapt un mare deserviciu fotbalului său feminin prin a-i cosmetiza imaginea, în loc s-o prezinte, mai credibil şi în slujba unei necesare curăţenii morale, în adevărata sa lumină. Şi n-ar fi nicio ruşine, pentru că se ştie că nivelul este cel care este, mult inferior imaginii proiectate în exterior despre acelaşi nivel.

Ruşinos este că se minte de îngheaţă apele pentru promovarea unei false imagini, ceea ce s-a exersat cu jenant sârg şi săptămâna aceasta cu ocazia dezastrului din Finlanda. Surle şi trâmbiţe înainte, mai puţin şi trecându-se la intimităţi, şi mucles după corecţie, de parcă nici n-ar fi fost.  

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Feminin, Fotbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + 9 =

 


Ultimele articole din categoria Feminin: