Cosmin Petruescu, la cârma Ripensiei la Târgu Jiu: ”Le-am spus că întoarcerea mea nu garantează neapărat cele trei puncte în partida de sâmbătă”

Neînvinsă în ultimele 6 meciuri, Ripensia Timișoara este înaintea ultimei deplasări din play-out dar poate și cea mai importantă, dat fiind că o victorie sâmbătă de la 11 la Târgu Jiu cu codașa retrogradată CS Pandurii Lignitul ar plasa-o într-o situație mai bună decât cea a contracandidatei ACS Fotbal Comuna Recea în cursa pentru evitarea locului de baraj pentru menținerea în Liga 2, ocupat momentan de maramureșeni. Rivalele la distanță despărțite de un singur punct întâlnesc mai întâi retrogradatele, roșu-galbenii în weekend în Gorj iar ”nordicii” etapa imediat următoare, acasă cu CSM Slatina – rundă în care timișenii vor sta, după care la căderea cortinei vor da piept cu echipe mai bine clasate, însă Ripensia pe teren propriu, cu Metaloglobus, pe când cei din Recea la Cluj. Program care sugerează semnificația ieșirii pe Jiu, unde ”Ripi” va fi condusă din nou de Cosmin Petruescu.  

Antrenor principal revenit luni la cârma timișorenilor după absența din spațiul tehnic la meciul câștigat acasă duminică în urma demisiei anunțate sâmbătă ca efect al discuției avute săptămâna trecută cu conducătorul clubului, Dumitru Mihu, iar cu Petruescu la cârmă Ripensia câștiga în tur la Târgu Jiu, 1-2 cu CS Pandurii Lignitul în etapa a IX-a, pe 24 octombrie, când urca astfel două locuri în clasamentul Ligii 2, pe treapta a 15-a.  

Actualmente, ca urmare a victoriei cu 2-1 cu clujenii, fără Petruescu pe banca tehnică, suplinit cu brio duminică de antrenorul secund Iulian Muntean, coroborată cu eșecul maramureșenilor la Constanța, Ripensia a săltat pe locul 4 în Seria A din play-out, echivalent cu zona locurilor 13-14 într-o ierarhie generală a Ligii 2, mai aproape de salvare după un an 2021 eficient, în care s-a strecurat o singură scăpare în 10 meciuri, și anume acasă cu urmașa lui ACS Șirineasa. La un asemenea bilanț, invincibil în deplasare, ripensiștii ar fi îndreptățiți să spere la mai bine, emoțiile inerente din play-out exacerbând și trăirile de moment din sânul clubului.

Momentul de inflexiune a fost depășit, cauză ajutată și de victoria ”de oxigen” cu universitarii clujeni, iar Ripensia e acum în fața unei ”lanterne roșii” care și-a revenit nițel din pumni pe parcursul play-out, de la 5-0 pentru cei din comuna Recea în Maramureș, la un 2-3 acasă ”cu cântec” cu CSM Slatina și chiar un 1-1 al Pandurilor în intermediara de miercurea trecută la Cluj, după care gorjenii au stat în weekend. Joacă doar pentru onoare dar s-a văzut că pot încurca socotelile, remizând de exemplu 1-1 acasă în noul an cu ASU Politehnica, ripensiștii fiind așadar preveniți și în gardă.   

Cosmin Petruescu a declarat înainte de plecare la Târgu Jiu că ”suntem conştienţi că ne aşteaptă o partidă dificilă şi am face o foarte mare greşeală dacă am trata acest joc prin prisma situaţiilor sau poziţiilor din clasament ale celor două echipe. Pandurii a arătat de-a lungul acestui campionat că rămâne o echipă imprevizibilă, o echipă împotriva căreia e destul de greu să joci. E adevărat că au alternat rezultatele pozitive cu înfrângeri la scor. Dar asta s-a întâmplat la majoritatea echipelor care au în componenţă jucători tineri. Noi am avut o săptămână puţin mai agitată, de fapt un sfârşit de săptămână trecută puţin mai agitat, dar totul e bine când se termină cu bine. Cred că a fost un şoc pozitiv la nivelul echipei. Băieţii au reacţionat pozitiv, au trecut cu bine peste evenimentele mai delicate, să spun aşa, dinaintea jocului cu Universitatea Cluj. Iar la finalul partidei ceea ce rămâne întotdeauna e rezultatul. Iar din acest punct de vedere merită toate felicitările pentru rezultatul obţinut. Atât ei, cât şi staff-ul tehnic care a stat pe bancă şi a coordonat acel joc.”

Petruescu a explicat: ”Ei ştiau motivele care au dus la acea decizie a mea. Ştiau finalul discuţiilor pe care le-am avut cu domnul preşedinte, astfel că le-am spus că întoarcerea mea nu garantează neapărat cele trei puncte în partida de sâmbătă. Important e grupul, echipa şi trebuie să rămânem la fel de uniţi şi de concentraţi şi pentru partidele următoare. Din punct de vedere al clasamentului nu am realizat mare lucru, deocamdată suntem în grafic, dar mai avem nevoie de şase puncte pentru a evita acel loc de baraj şi pentru a rămâne la mâna noastră şi nu a depinde de rezultatele celor de la Recea.”

– Ce s-a întâmplat după discuţia cu presedintele și ați plecat după antrenament, cu o zi înaintea meciului cu U Cluj? ”Discuţia cu preşedintele-finanţator Dumitru Mihu a fost una „nici nu pot să spun în contradictoriu… privind activitatea fotbalistică de la clubul Ripensia, poate am fost şi eu puţin mai tensionat, ţinând cont că urma o partidă importantă la câteva zile distanţă de la partida cu Slatina, în care ne-am dorit foarte mult să câştigăm. Poate au fost exagerări şi de o parte şi de cealaltă, dar repet, a fost pe ton civilizat între două persoane care se respectă… Pur şi simplu a fost despre tot ce înseamnă activitate fotbalistică în cadrul Ripensiei.”

”Singura absenţă certă a bănăţenilor pentru acest joc e cea a lui Darius Ţieranu, care a suferit o ruptură musculară la Slatina şi e posibil ca sezonul să fie încheiat pentru el”, a mai punctat Cosmin Petruescu. 

În ceea ce-l privește pe Alexandru Popovici, ”e un jucător de echipă, de lot, pune foarte mult suflet în tot ceea ce face. Şi cred că poate să ajute foarte mult echipa nu neapărat din teren, e un jucător de vestiar, este cel mai în vârstă component al echipei. Şi e un exemplu de urmat, au fost nişte decizii tactice din punctul meu de vedere, atât după jocul cu Recea, pentru că am avut o problemă cu jucătorii under iar cei care au venit de la juniori se suprapuneau în teren cu el. Chiar dacă el e un jucător polivalent, pe alte poziţii am avut jucători pe care eu am considerat că sunt soluţii mai utile. E simplu, e prezent la toate antrenamentele, nu am nicio problemă cu Popovici sau alt jucător care a rămas în afara lotului sau în afara primului unsprezece”, a mai spus Petruescu.

Tocmai cei din Recea vor sta în etapa de sâmbătă de la ora 11, antepenultima a Seriei A în play-out, când formațiile clasate înaintea Ripensiei, ”U” Cluj – cu 33 de puncte și Metaloglobus, cu 36, se vor întâlni sub Feleac, bucureștenii fiind matematic salvați de locul de baraj, ardelenii nu. Ripensia va mai juca doar după Paști, acasă cu Metaloglobus.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: