Cristi Petcu, după Poli – LPS 3-3: „Tactic, poliştii au un plus”

Luni se împlinesc 3… luni de cînd Poli Timişoara şi LPS Banatul n-au mai jucat un meci oficial în cadrul Campionatului Naţional de juniori A, antrenorii fiind nevoiţi să umple cumva acest uriaş gol competiţional, dar cert e că pînă la preconizatul start al turneului play-off, din 4 martie, şi să vedem şi cu acesta, varianta fotbalistică precompetiţională are şi mînuşi şi fulgi în ochi. Am discutat duminică, după Poli ´93 – LPS Banatul ´94 3-3 (2-0), cu antrenorul Cristi Petcu, campion naţional cu generaţia ´94 a liceului.

Poli – LPS, un duel între medaliaţi pe ţară, în versiune sintetic-deszăpezită, şi noroc că echipele au convenit să joace duminică la amiază, puţin mai apoi pornindu-se un nou val de ninsoare…

Robert Fruşa a aliniat pentru violeţi grupa ocupantă a locului 3 pe plan naţional în sezonul trecut, pe-atunci la finele primului an ca juniori mari, şi pe care a preluat-o reuşind un tur cu 10 victorii şi un egal, golaveraj 44-5, calificîndu-se în frunte pentru play-off, pe cînd Cristi Petcu a apelat la ceea ce a rămas din generaţia absolventă magna cum laude a juniorilor B, risipită din vară care încotro spre fotbalul divizionar, semn că obiectivul formării şi lansării tinerilor a fost atins, şi care înlocuitori s-au calificat totuşi, în primul lor an între juniorii A, în acelaşi play-off, ce-i drept pe o rută chinuită, de pe ultimul loc disponibil, şase, cu 5 1 5, golaveraj 16-17.

„Sper ca juniorii rămaşi să profite acum de plecarea foştilor lor colegi titulari şi să progreseze, acum, că au ocazia să evolueze în competiţie. De exemplu mijlocaşul Călin a progresat enorm în tur, la fel Iakab sau Secotă, şi asta pentru că au ajuns să joace constant. Acum au la rîndul lor un culoar, dar dacă ar mai fi stat un an în umbra celor care au plecat deja sau să fi jucat doar în Municipiu, le-ar fi venit mai greu ulterior. Şi-au asumat cu această ocazie şi o responsabilitate, trebuie să ţină echipa, ca lideri ai ei. Danciu a fost căpitan, iar al doilea Iakab. Plus juniorii de ´95 sau Tamer, din generaţia ´96, au şansa să crească mai repede…”, a explicat antrenorul Cristi Petcu, de la LPS Banatul juniori A, la finele remizei cu goluri cu junii alb-violeţi.

„Astăzi ne-am adaptat mai greu la joc, şi în consecinţă Poli a avut deja 2-0 la pauză iar apoi chiar 3-0. Ne-am revenit însă, prin pressing avansat în terenul advers, am recuperat multe baloane, iar în final chiar puteam să cîştigăm, creîndu-ne multe ocazii de gol. Noi am comis două greşeli elementare la primele goluri primite. A fost o evaluare bună, în condiţiile unui teren destul de greu, mai ales a pregătirii fizice. Tactic, poliştii au un plus faţă de noi, pentru că au ajuns mai des să exerseze pe teren. Dar a fost un test bun, deşi nu 100% concludent, în ideea în care au marcat şi foşti componenţi pe care nu-i vom avea în play-off”, a mai spus Cristi Petcu.

Călin, dinamovistul Buia, revenit pentru un joc în sînul grupării cu care devenea campion naţional inclusiv în 2011, precum şi Birău, ca şi plecat de mîine la Naţional Sebiş, au revenit de la 3-0, LPS Banatul aliniindu-i pe Laurenţiu – Livădaru (n. 1993), Secotă, Danciu, căpitan care ia şi el luni calea Ligii a treia, la Flacăra Făget, Boiciuc – Birău (de luni la Naţional Sebiş), Iakab, Michi (n. 1993), Călin, Alexandru Mureşan – Buia. Atacanţii Sighiartău şi Tamer au fost indisponibili, fiind daţi ca „sigur apţi de joc” la debutul în play-off. Au mai intrat portarul Păduraru (n. 1995) şi Sabou, Rareş Mureşan şi Popliceanu (n. 1993). Cu excepţia celor menţionaţi, ceilalţi juniori sunt din garnitura de 1994.

Iar Roberto Artimon s-a accidentat chiar în ziua precedentă, la un alt test, indisponibil fiind şi Roth. Sîmbătă, profesorul Petcu a legat un amical şi cu Poli ´95, pentru a-i testa pe mai tineri componenţi ai grupei sale de juniori A. Au jucat Păduraru (Molnar) – Sabou (n. 1993), Deac, Rareş Mureşan, Cloşcă – Deian Marcu, Artimon, Pană (n. 1993), Alex Mureşan, Goran Marcu – Stancu (n. 1994), şi au mai intrat Petco şi Costoia. Cu excepţia celor menţionaţi cu anul naşterii, ceilalţi băieţi sunt din generaţia ´95. Poli ´95 s-a impus în acest duel cu 3-0.

„Din păcate vremea ne-a perturbat serios programul de pregătire, în care am reuşit mai multe în dezvoltarea capacităţii aerobe, a forţei maximale, dar mai puţin tehnico-tactic, şi în special în ultimele două săptămîni. În prima parte a pregătirii oricum eram axaţi pe fizic, aerob şi forţă maximală, aşa încît destul de mult ne-a influenţat antrenamentele. Plus că nu prea poţi desfăşura antrenamente lungi, nu poţi două ore pe teren la asemenea ger”, a mai explicat antrenorul Petcu, amintind că şi amicalele au fost afectate: „Am jucat prin zăpadă pînă la genunchi în Circumvalaţiunii, cu Făget. Nu putem trasa un program de jocuri decît de la o săptămînă la alta dar sperăm în cîteva cu seniori de D, am vorbit cu Auto, Peciu Nou, Dumbrăviţa, însă au şi ei problemele lor cu pregătirile”.

LPS Banatul juniori A, care a început pregătirile în 4 ianuarie, respectiv în 11 în cazul jucătorilor non-timişoreni, după numai 10 zile de pauză completă de sărbători, s-a antrenat şi pe terenul sintetic polist în baza programului permanent avut în acea locaţie de echipele liceului, de la ora 11 la 15, „dar oricum, şi aşa, este foarte complicat. Suntem mai multe grupe, ne împărţim terenul, şi mai ajungeau la teren şi echipe poliste aflate în cantonament. Era mai lesne cu fosta generaţie de ´94, cînd ne pregăteam pe terenuri închiriate, pe Tehnomet, la Moşniţa”, a mai remarcat Cristi Petcu, opinînd că prin amînarea startului returului Ligii 1, „cu siguranţă, automat vom fi decalaţi o săptămînă, toţi, s-a mai întîmplat”.

Întrebîndu-l despre pauza competiţională de peste 3 luni, de care pomeneam în introducere, Cristi Petcu a spus că salvarea este că „se joacă multe meciuri de pregătire, deşi anul acesta chiar am jucat mai puţin. Dar am jucat în alte sezoane 10-12 partide, şi dacă găseşti adversare care să-ţi pună probleme, atunci n-ar fi aşa mari probleme. Trebuie să mai joci şi turnee, iar de exemplu cu grupa de 2002 mergem la multe de sală. Dar anul acesta au fost într-adevăr multe probleme iar şi bazele sportive influenţează negativ situaţia”.

„După tur am avut posibilitatea să jucăm cu Novarra, asemenea dispute îi stimulează, sau să evoluezi chiar în ţară cu echipe de seniori. Este o provocare pentru ei, să demonstreze că au capacitatea de a face pasul către fotbalul divizionar. În principiu le-am oferit un program de continuitate după finalul din mijlocul lui noiembrie. Desigur, dacă ne comparăm cu fotbalul dezvoltat, aici apar probleme de decalaj, căci ei acumulează foarte mult în perioada aceasta, prin şansa de a juca meciuri oficiale, altceva şi la alt nivel decît amicalele”, a mai spus Petcu.

La ţanc: cam aşa arăta terenul sintetic polist duminică, la puţin timp după Poli - LPS 3-3

Antrenorul laureat şi în 2011 cu juniorii B s-a mai referit la munca în echipă: „De exemplu şi pe portarul Păduraru merită insistat. Are o înălţime de 1,96 şi antrenorul de portari William Harasim lucrează atent cu goal-keeperii. Dar de exemplu nu ne putem permite să avem un staff mai numeros, ceea ce este un aspect esenţial. În alte părţi lucrează în echipă, 2-4 oameni, ori este foarte greu de unul singur, cu 25-30 de copii împărţiţi pe grupe, compartimente, trebuind mereu să fii cu ochii pe ei, pentru corecturi, să le oferi alte soluţii. Dar este o problemă naţională dacă observăm ce s-a întâmplat cu renunţarea de la loturile de juniori la antrenorii secunzi. Nu poate să se ocupe doar principalul de toate…”

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 8 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: