Cristi Petcu, împărţit încă un an între copii şi juniorii A

Duminică, la ora duelului vecinelor LPS Banatul şi Poli, în Campionatul Naţional al juniorilor mari, antrenorul Cristi Petcu n-a fost la cârma echipei gazdă, ci cu cei 16 copii ai grupei 2002-´03 a liceului, într-unul din turneele Interligii, disputat la Bekescsaba, tânărul profesor explicând însă că din sezonul viitor îi va pregăti doar pe tinerii micuţi, în condiţiile în care generaţia de ´94 a ajuns la liman prin răspândirea încă din această vară a majorităţii campionilor naţionali de juniori B pe la diverse cluburi divizionare şi în perspectiva alcătuirii, la anul, la juniorii mari, a unei grupe preponderent de anul ´95.

Iar unul dintre foştii săi elevi a ajuns chiar peste graniţă, Deian Boldor revenind duminică pentru câteva zile în ţară, cu veşti foarte bune, în privinţa efectuării unor antrenamente cu prima garnitură a grupării AS Roma. „Deian s-a declarat încântat şi semnalele sunt bune, din moment ce l-au cooptat în pregătiri cu echipa mare. Se arată interesaţi de progresul său şi cât de curând par a fi finalizate formalităţile şi pentru a evolua la Primavera, căci până acum n-a avut drept de joc”, a explicat Petcu.

Momentan încă „în paralel”, Cristi Petcu a ales în week-end să-i ghideze pe copiii de clasele a III-a şi a IV-a în Ungaria, explicând că absenţa sa de la cârmă ar fi detrimentală evoluţiei micuţilor. „Simt dacă nu eşti cu ei şi se reliefează în evoluţii şi rezultate”, a spus Petcu, a cărui grupă a câştigat două jocuri pe tărâm maghiar, „şi am fost egalaţi de gazda Bekescsaba pe o eroare de portar, în final, dar în ansamblu evoluţia copiilor a fost bună şi în general au progresat foarte mult în ultima vreme”. LPS Banatul a dispus de Tisza Volan FS Szeged cu 4-1, remizând cu Bekescsaba UFC (2-2), şi trecând clar de cei din Debrecen, cu 6-1.

Au jucat pentru LPS Banatul portarii Sava şi Daminescu, respectiv Roth, Amariei, Deac, Pain, Eterieş, ca fundaşi, Giurgiu, Olaru, Pantea, Mariţoiu, Simedru, Nicolici, Câtu, Grancea, Mihai şi Tismănaru. Principal marcator a fost Grancea, un copil născut în anul 2004, care are „calităţi deosebite şi joacă de la vârsta de 4 ani”.

Pe lângă următoarele două ultime turnee ale Interligii din acest an, la Oradea, la finele săptămânii viitoare, respectiv pe teren propriu, la finele lunii, se mai prefigurează şi fazele competiţiei „Gheorghe Ola”, în formula 5 plus 1, în sală, mai întâi cu cea judeţeană, apoi zonală, în luna noiembrie, urmate de turneul final.

Referitor la juniorii A ai liceului, care au cedat duminică, 0-2 cu poliştii, pentru care a marcat Bogdan Pleşcan la un interval de un sfert de oră, după pauză, Cristi Petcu a spus că „s-au prezentat onorabil, iar dacă au mai multă încredere, pot să se califice în turneul play-off. Ne situăm destul de bine în clasament şi sunt mulţumit ca joc, ca exprimare în teren, dar nemulţumit de faptul că n-au încredere în forţele proprii. Aceşti juniori au jucat foarte puţin, doar câţiva dintre ei au avut cât de cât constant parte de jocuri în picioare, şi este şi normal că se resimte în evoluţia lor. N-au fost titulari, n-au avut continuitate prin jocuri şi deşi sunt bine pregătiţi fizic, nu ştiu încă să-şi dozeze efortul pentru durata celor 90 de minute”.

Petcu a mai atras atenţia că, în condiţiile exodului din vară, când majoritatea titularilor au fost cooptaţi de cluburi divizionare B sau C şi chiar din străinătate, în cazul lui Boldor, „este foarte greu şi să mai rămâi cât de cât cu o grupă. Aşa încât mă pot declara mulţumit că încă am în pregătiri vreo 30 de juniori, pentru că este greu să găseşti atâţia copii, şi toţi sunt de admirat pentru modul cum se mobilizează în antrenamente şi ca joc, chiar dacă potenţialul unora nu-i recomandă în perspectivă”.

Toţi actualii componenţi sunt juniori din generaţiile 1994 şi ´95, Petcu opinând că în cazul partidei din week-end cu Poli a existat şi un handicap de vârstă, deloc neglijabil, chiar dacă la nivelul juniorilor A aceste diferenţe se mai atenuează: „Este vorba atât de dezvoltarea fizică, precum şi de acel an în plus de instruire, mai ales că mulţi, aşa cum am spus, n-au prea ajuns să joace. Danciu, Artimon şi Iakab au evoluat cel mai mult dar practic nu neapărat ca titulari”.

Satisfacţiile lui Petcu provin momentan din veştile bune de pe diferite terenuri, inclusiv scandinave: „Sunt foarte bucuros că s-au calificat cu naţionala sub 18 ani, şi consider că mai erau unul, doi juniori din generaţia noastră de 1994 care puteau fi cooptaţi la acel nivel. S-a dovedit benefic că selecţionerii au început să convoace pentru echipa U18 şi de la ´94, după ce până în vară au întâmpinat mari probleme de efectiv, cu evoluţii modeste şi foarte multe rezultate negative. Până la urmă s-au orientat foarte bine, şi este o performanţă să câştigi o grupă fie şi preliminară, dar cu Italia şi Suedia, într-o formulă ofensivă, 4-3-3. Selecţionerii s-au interesat de jucătorii noştri de 17 ani şi Sorin Brândescu m-a întrebat dacă Steliano Filip ar face faţă. I-am dat asigurări că fără nici un fel de probleme, şi după ce în prima fază a fost accidentat, a dat satisfacţie iar selecţionerii erau foarte mulţumiţi de randamentul său. Doar medical a întâmpinat dificultăţi, dar apoi a evoluat în două dispute ca titular”.

Iar lui Filip i s-a alipit relativ târziu, înaintea turneului scandinav, şi Andrei Vaştag, fostul său coleg de la juniorii B ai liceului: „Aveau probleme la postul mijlocaşului central defensiv, iar Andrei a evoluat constant în Divizia B, ori selecţionerii sunt foarte interesaţi ca ei să joace la seniori, în fotbalul divizionar. De aceea a fost benefică trecerea lor deja în această vară, la toate aceste cluburi”, după cum a subliniat Petcu.

Iar pe când Filip şi Vaştag, ajunşi la divizionare B, au contribuit ca juniori de 17 ani la calificarea unei selecţionate a României U18 nu doar cu tineri de 18 ani în componenţă, şi un alt puncher al fostei campioane de juniori a liceului, Darius Buia, a primit botezul focului în Liga 2, la satelitul dinamoviştilor: „Mă bucur că a debutat Darius la Divizia B, a avut o evoluţie bună!”

Şi tot pe scena secundă, ba chiar pe „Dan Păltinişanu” din Timişoara, mijlocaşul central Alin Roman a ajuns să joace contra lui Poli, pentru băimărenii lui Romulus Buia, în contul cărora deja a marcat şi a oferit pase de gol: „A început mijlocaş stânga, care nu i se potriveşte, nu prea grozav, deşi chiar şi din acea postură a creat două oportunităţi de a marca. Ca mijlocaş central, după ce a fost repoziţionat, chiar a jucat foarte bine, pentru că este postul său natural, i se potriveşte”, a mai spus Petcu, aflat sâmbătă seară în tribuna polistă, să-şi urmărească fostul mijlocaş de creaţie.

LPS Banatul Timişoara are linia de clasament  6  2  1  3  7-11  7 puncte, în seria a şaptea a Campionatului Naţional de juniori A, urmând a se deplasa duminică la FC Hunedoara şi a primi ulterior vizita celor de la CSS Caransebeş. La finele următoarelor 5 etape, doar primele şase clasate la încheierea turului vor accede în turneul play-off, ce va conferi un mare plus de consistenţă valorică ca şi nivel al competiţiei, pe când juniorii clasaţi de la locul 7 în jos vor fi condamnaţi la dispute care nu le pot stimula progresul.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 7 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: