CSC Dumbrăvița, din 1-0 în 1-0 cu arădenele: ascensiune pe locul 1, calificată la baraj

CSC Dumbrăvița a răsturnat ierarhiile de la un sezon la altul, eliminând-o înainte de termen din ecuația calificării la barajul de promovare în Liga 2 pe campioana Seriei 8 în ediția trecută, CS Crișul Chișineu Criș, de care a dispus vineri după amiază pe arena ”Ștefan Dobay” printr-un unic gol marcat după pauză, suficient pentru întâiul triumf al ”verzilor” în dauna arădenei la a cincea încercare, dar tocmai atunci când era mai important. Victorie prin care timișenii au și urcat pe locul 1, detronând-o de la șefie pe CSC Ghiroda și Giarmata Vii, cu care vor merge la baraj, unde le așteaptă Reșița și Deva.

Dacă Șoimii Lipova și Crișul au dominat sezonul trecut al grupei vestice în Liga 3, în schimb timișenele CSC Dumbrăvița și CSC Ghiroda și Giarmata Vii le-au eliminat înainte de termen din ecuația calificării la un nou baraj de promovare în Liga 2, mai exact deja cu două etape înaintea completării celor 9 din faza play-off a Seriei 8. 

După victoria de marți pe ”Motorul” Aradului, 0-1 (0-0) la Șoimii Lipova – la care a survenit o schimbare de antrenor după sezoane bune, CSC Dumbrăvița a semnat un alt 1-0 (0-0) și vineri de la ora 18 acasă cu urmăritoarea sa la doar 3 puncte CS Crișul Chișineu Criș, scoțând-o și pe aceasta din calculele primelor două locuri. 

Dumbrăvițenii au tot pierdut în acest campionat pe ”Ștefan Dobay” în compania Crișului, cu 1-2 în noiembrie 2021 în returul sezonului regular, dar și cu 0-1 la startul acestei faze play-off, păcăleală de 1 aprilie, însă iată că, și după remizele înregistrate la Chișineu Criș, 0-0 în debutul campionatului și 1-1 recent în faza a II-a din play-off, le-au venit de hac arădenilor, lăsându-i la 6 puncte în urmă, suficient pentru tranșarea calificării înainte de termen.

Galben-albaștrii Ghirodei și alb-verzii Dumbrăviței au încheiat pe primele două poziții sezonul regular tur-retur al Ligii 3 și iată că nu doar și-au menținut locurile în clasament, dar le-au consolidat decisiv încă de la startul celei de-a treia și ultima fază în play-off, în ciuda unui echilibru altfel evident în zona 1-4 a grupei vestice. 

Ce diferență, de la primul meci acasă în aprilie, pierdut de alb-verzi cu 0-1 cu Crișul, rezultând atunci o rocadă pe locurile 2-3, arădenii în ascensiune, bănățenii o treaptă mai jos, la acest prim joc al timișenilor pe ”Ștefan Dobay” în luna mai, adjudecat cu 1-0 în compania aceleiași ”nuci tari” din Chișineu Criș – coșmar al dumbrăvițenilor, coșmar de-acum alungat.

Din contră, cireașa așezată vineri pe tort i-a ajutat să urce pe locul 1, deținut și vara trecută după runda inaugurală a campionatului, lider în alb-verde care a scris astfel istorie pentru clubul din comuna limitrofă Timișoarei, mai bine clasat ca niciodată la finele unei campanii în Liga 3, în trecut nu mai sus decât locul 3, acum în așteptarea barajului de promovare. 

Într-adevăr, nivelul valoric și calitativ al eșalonului terț este mai scăzut ca niciodată, pe fondul regresului general al fotbalului românesc, generând un vid semnificativ și inducând nivelarea în jos a competițiilor, ceea ce însă nu știrbește cu nimic din meritele alb-verzilor.

Care n-ar fi exploatat momentul și culoarul favorabile în lipsa unor ingrediente esențiale, asigurate de reînnodarea colaborării unor ex-ripensiști, Radu Suciu președinte al clubului de la Pădurea Verde, Cosmin Stan antrenor al noii fruntașe, capabili a încropi vara trecută din foarte puțin și din aproape în aproape un lot cât se poate de fraged, cât se poate de neexperimentat pe palierul Diviziei C, cu excepțiile care confirmă regula. 

Însă ”mânjii”, mulți dintre aceștia debutanți în Liga 3, au învățat repede în preajma unui căpitan cap limpede precum Costel Zurbagiu, iar semnificativ și sugestiv ar fi că tocmai Zurbagiu a marcat golul care a făcut vineri diferența, de la 3 la 6 puncte în fața Crișului, de la locul 2 la prima treaptă, de la participarea în play-off la calificarea la baraj. 

Da, într-un fotbal intern al altor vremuri n-ar fi ajuns nici Crișul și Șoimii la barajul pentru promovarea în Liga 2, precum au izbutit anul trecut, nici Dumbrăvița și Ghiroda, precum au reușit acum, însă acesta este contextul actual și la acest nou cadru se raportează de dată recentă suflarea sportului rege din România, fotbal declasat valoric, însă meritele autoarelor ascensiunii nu pot fi deloc contestate. Alta ar fi discuția, și oricum mult mai largă și complexă.

Punctual, tânărul colectiv al Dumbrăviței și-a făcut din nou datoria, ce ținea de ”verzi” a fost îndeplinit, gazdele dominând întâlnirea cu Crișul și spărgând gheața în disputele directe, în dauna unor vizitatori roși de handicapul unui efectiv vădit restrâns numeric. Neajuns care întărește cu atât mai mult aspectul că grupări cu limite evidente pot aspira totuși la ascensiunea pe a doua scenă, demascând același vid valoric mai sus pomenit. Unii n-au suficienți componenți, alții au jucători mult prea fragezi pentru o asemenea provocare, și totuși se regăsesc pe val, acesta fiind fotbalul decăzut al României, cu tot mai multe trupe de umplutură în Liga 1, cu și mai multe trupe de umplutură în Liga 2, cu formații divizionare ”C” promovate din pix din eșaloane județene. 

Costel Zurbagiu și-a manifestat intențiile încă din prima repriză, pe când ”verzii” efectuaseră deja o primă schimbare, șutând în transversală de la 35 de metri după o jumătate de oră de joc, imitat de Făgărășanu puțin mai apoi, în minutul 35, din careu, după un corner, iar și Paulevici a trecut până la pauză pe lângă deschiderea scorului, rămas singur cu portarul Blaga dar trimițând în plasa laterală.

Cosmin Stan a schimbat și la pauză iar golul mult așteptat a fost marcat în primul sfert de oră al părții secunde, în minutul 56, și tot în urma unui șut de la distanță, după o lovitură de colț respinsă. Martinov a șutat tare dintr-o bucată de la 30 de metri, iar Blaga a respins balonul în față, Costel Zurbagiu fiind pe fază, în fața porții: 1-0.

”Verzii” i-au constrâns pe vizitatori la șuturi de la distanță, dar nici n-au majorat avantajul, în pofida unor oportunități în ultimele câteva minute, la șutul fără preluare al lui Paulevici, respins, respectiv la șutul lui Făgărășanu din preajma careului, puțin peste transversală.

Alb-verzi fruntași cu 43 de puncte, la egalitate cu CSC Ghiroda și Giarmata Vii, pe care au detronat-o din fotoliul liderului, deși galben-albaștrii au salvat totuși un punct acasă cu Șoimii Lipova, din penalty, la capătul prelungirilor: 1-1. Suficient însă pentru ca Dumbrăvița și Ghiroda să se califice la barajul de promovare. De pe ce poziții, rămâne de văzut. Eventual deja săptămâna viitoare, când se vor întâlni pe terenul „Emilian Pavel” din Ghiroda. Campioana Seriei 8 ar urma să evite CSM Reșița, în semifinalele barajului cu fruntașele Seriei 7.

Cosmin Stan

Cosmin Stan a explicat după victorie că „s-a întâmplat exact ce am vrut noi! Condiția sine qua non era ca noi să învingem Crișul, iar Lipova să nu câștige la Ghiroda, pentru a fi matematic la baraj. Eram în vestiar, acolo era în minutul 90+8, băieții strigau deja <Cine e pe primul loc?>. Urmăreau pe telefoane desfășurarea meciului, iar Amariei a fost cel care a strigat că s-a terminat 1-1. Vă dați seama ce a fost în vestiar… Suntem pe primul loc, la egalitate cu Ghiroda, iar ultimele două etape nu le vom juca cu gândul la baraj, ci cu gândul la consolidarea primei poziții. Am controlat meciul de azi aproape în întregime, ei nu au fost periculoși decât prin niște șuturi de la distanță. Nici noi nu am avut foarte multe ocazii, dar la posesie am stat destul de bine. S-a întâmplat exact ce zicea antrenorul secund Iacobici, i-am bătut chiar atunci când le era lumea mai dragă.”

*

CSC Dumbrăvița: Trifon – Tismonar, Bura-Koț, Moțiu (minutul 73, Bain), Ghinescu – Zurbagiu – cpt., Schinteie (26, Bodri) – Paulevici, Martinov, Grigoriu (46, Paunchici) – Făgărășanu (89, Olaru).

CS Crișul Chișineu Criș: Blaga – Haloș, Pașca, Sabău, Nistor – cpt., Siminic – Clej, Tănase, Susan, I. Ciubotariu (minutul 75, Ciornei) – Pășcalău (62, Giurgiu).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: