CSC Dumbrăviţa egalează în fiecare repriză a deplasării finale în Liga 2, după ce e taxată încă din primele secunde şi dintr-un penalty cu cântec, pierzând la potou pe sinteticul Buftei, în 10, dintr-un gol care… n-a fost: 3-2 (1-1) Progresul Spartac. Oţelul Galaţi şi Dumbrăviţa, singurele nou promovate în afara calculelor la zi ale retrogradării

„Verzii” Dumbrăviţei n-au evitat astăzi a doua înfrângere consecutivă tot cu 3 goluri primite în zona Bucureştiului, la chiar ultimul lor meci pe teren advers în acest campionat, fiind învinşi în inferioritate numerică în minutul 90 dintr-un gol care… n-a fost pe sinteticul Buftei, dar tot şi-au păstrat chiar şi-aşa al treilea loc în Grupa B din play-out, cu exact acelaşi avans de puncte, 7, avut şi la finele sezonului regulat faţă de aceeaşi colegă nou-promovată învingătoare, Progresul 1944 Spartac, care nu mai putea scăpa de locul de baraj încă de săptămâna trecută. Bănăţenii au jucat pentru palmares în Ilfov şi au egalat în cea de-a doua jumătate a fiecărei reprize, după ce începeau partida de la… 1-0, încasând în primele nici 30 de secunde şi fiind sancţionaţi cu un penalty discutabil după o oră, iar şi ceilalţi nou-promovaţi, din sudul capitalei, deşi triumfători la potou, au jucat mai mult cu gândul la dubla manşă pentru menţinerea în Liga 2, efectuând o repetiţie: 3-2 (1-1).    

Salvată definitiv de emoţiile barajului încă de sâmbăta trecută, printr-un 4-0 acasă cu cei din Târgu Jiu, astfel încât a reuşit pe mâna sa să-şi păstreze înainte de termen locul adjudecat în Liga 2 anul trecut, CSC Dumbrăviţa n-a mai repetat şi astăzi la matineu pe suprafaţa artificială a Buftei apariţia fără eşec pe exact acelaşi gazon la prima deplasare din noul an 2023, în 4 martie, atunci cu o remiză albă tot în compania Progresului Spartac, pe care o ţinea astfel la 6 puncte în urmă, timişenii pierzând în schimb doar pentru a doua oară în 8 reprezentaţii din sezonul de primăvară.

Un sezon relativ reuşit şi mai ales cu obiectivul atins, după 4 victorii, două remize şi golaverajul 15-8 în 2023, fiind pentru a doua oară într-o lună şi ceva ca bănăţenii să înscrie de două ori în Ilfov, mai întâi într-un 2-0 de succes la Clinceni cu codaşa Unirea Constanţa.

Jocul din penultima etapă a Grupei B în play-out l-au început însă cât se poate de nefavorabil, primind un gol parabil în primele nici 30 de secunde, din partea unor bucureşteni cu câte două succese dar şi eşecuri în play-out, după ce la reluarea sezonului regulat în 2023, anul acesta, legau remize, urmate de un eşec la Iaşi.

Nou-promovaţii Bucureştiului s-au străduit mult să evite locul de baraj pe care încheiau sezonul regulat, fără însă a sălta în clasament, pe când nou-promovaţii de la Pădurea Verde au reuşit să-şi conserve poziţia salvatoare avută după faza tur a campionatului, fără a aluneca pe locul de baraj, din contră, lăsat binişor în urmă.

Iar acum alb-verzii îşi pot păstra şi acest loc terţ în Grupa B, în funcţie de rezultatul apariţiei finale acasă de sâmbăta viitoare de la 11 cu liderul FC Braşov, elevii lui Cosmin Stan având un punct în plus faţă de cei din Târgu Jiu, şi ei pe teren propriu, cu Progresul 1944 Spartac, care aşteaptă aflarea verdictului, cu CSM Slatina sau Metaloglobus în dubla manşă de baraj. De fapt, ultimă necunoscută în play-out-ul ediţiei în curs, după ce nou-promovata Minaur Baia Mare a întregit astăzi careul retrogradatelor, alături de timişorene şi Unirea Constanţa, maramureşenii având însă un ultim cuvânt de spus ca „arbitri” ai evitării barajului, în deplasare la căderea cortinei la CSM Slatina, aceasta având două puncte avans faţă de Metaloglobus, în deplasare la Politehnica, pe „Ştiinţa”.

„Verzii” lui Stan s-au ferit de asemenea emoţii şi calcule, iar doar două sunt cluburile nou-promovate în Liga 2, din totalul celor 5 care intrau anul trecut din Liga 3, fără a mai avea deja bătăi de cap în privinţa evitării retrogradării, şi anume Oţelul Galaţi şi CSC Dumbrăviţa. Pe când CSM Slatina încă mai tremură, Progresul Spartac va juca oricum la baraj iar băimărenii înapoi în liga a III-a.  

Eugen Lixandru a deschis astăzi scorul pentru nou-promovaţii Bucureştiului deja în primele 25 de secunde cu un şut de la 25 de metri sub transversală, surprinzându-l pe Trifon: 1-0. Bănăţenii începeau lângă Bucureşti de la… 1-0 pentru localnici.

Dar, dat fiind caracterul de palmares al întâlnirii, soarta ierarhică a echipelor fiind clar conturată, cea timişeană – salvată, cea gazdă – la baraj, au început să curgă ocaziile importante la ambele porţi.

Astfel, în minutul 12, după o combinaţie cu Salhi, Piftor a scăpat singur cu Soare, dar a fost blocat de goalkeeper-ul Progresului Spartac.

La cealaltă poartă, în minutul 16, Ohaci i-a pasat de pe dreapta lui Purice, aflat în poziţie foarte bună, dar mijlocaşul gazdelor a şutat slab, Trifon având apoi o ieşire notabilă în întâmpinare la mijlocul mitanului, în minutul 22, la 25 de metri, în faţa lui Stanciu, bine lansat. O nouă ocazie mare pentru gazde a venit imediat mai apoi, în minutul 23, atunci când, după un corner executat de pe dreapta, Eugen Radu a reluat cu capul puţin peste poartă.

În minutul 26, Piftor a finalizat o acţiune personală şutând din lateral stânga la colţul lung, respingere Soare în corner, după care, în urma unei prime schimbări la gazde, Ionuţ Tudorache în locul lui Ohaci, Luca Bodri să şuteze din lateral dreapta. 

Şi nu mai trecea mult iar CSC Dumbrăviţa egala în minutul 41, după ce Călin Toma a centrat de pe stânga la bara a doua, de unde Alexandru Piftor a reluat cu capul: 1-1. Iar cu un minut înaintea pauzei alb-verzii puteau chiar prelua conducerea, Piftor şutând de la 20 de metri iar Soare respingând în faţă, până la Luca Bodri, care a reluat din prima, însă peste poartă.

Pauza a adus încă o modificare în 11-le localnicilor iar repriza secundă a început într-o uşoară notă de dominare a bucureştenilor, care au încercat poarta prin Grigore, în minutul 47, şi Andrei (54).

Gazdele au insistat, antrenorul Erimia a şi efectuat chiar o triplă schimbare în minutul 58,  iar în minutul 61 au profitat de acordarea unei lovituri de la 11 metri, Eugen Lixandru semnând „dubla” de la punctul cu var, indicat de centralul Dreve în urma unei ciocniri între Matei Andrei, abia intrat în locul căpitanului Stanciu, şi portarul Trifon.

De fapt, a fost ultimul meci din carieră pentru brigada clujeană Dan Dreve – Marius Bălan, Petrică Câmpeanu, celor trei fiindu-le înmânate înaintea meciului plachete din partea observatorului de arbitri, Fevronia Ion.

După golul de 2-1, Cosmin Stan a schimbat chiar 4 jucători, iar modificările s-au făcut simţite în joc. De fapt, tot patru au fost modificările şi în primul 11 de la un meci la altul, fiind titularizaţi Gîsă, Martinov şi Luca Bodri, intraţi pe parcursul partidei anterioare, precum şi Moţiu, care nu apărea contra gorjenilor, în spumosul 4-0 pe marginea căruia puteţi reciti aici.

N-au mai început în schimb şi astăzi Ghinescu, Curea, Paulevici şi Zaluschi, ultimii 3 fiind însă introduşi pentru cele 25 de minute rămase, odată cu Niakate.

Iar în minutul 68 tocmai Curea a şutat din interiorul careului, Soare reţinând în 2 timpi, după care, în minutul 72, tocmai Zaluschi a recuperat în preajma careului advers, a protejat balonul, deşi înconjurat de 3 adversari, şi a plasat mingea pentru apariţia lui Gîsă, care a centrat pe jos, din dreapta, pentru reluarea lui Ouadie Salhi la colţul lung: 2-2.

Zaluschi n-avea a savura însă mult implicarea în golul egalizator, căci, după ce în minutul 78 Progresul Spartac a irosit o dublă ocazie, Costea reluând din mijlocul careului iar Trifon respingând în faţă până la Andrei, ghicit şi el de portar, recent intratul Zaluschi a fost eliminat în minutul 83 pentru cel de-al doilea cartonaş galben, încasat la un fault la 20 de metri de poarta adversă, ceea ce a făcut ca jocul să curgă pe final spre buturile timişenilor.

Astfel, marcatorul Lixandru a şutat în minutul 87 însă Trifon a respins în faţă, iar în minutul 89 a centrat de pe stânga, mingea luând un efect neaşteptat şi ştergând bara din stânga a bănăţenilor.

Periclitaţi, au încasat în cele din urmă, pierzând în minutul 90 după o fază tare controversată, dintr-un gol care… n-a fost de fapt gol.

Pe-atunci, juniorul „B” marcator sâmbăta trecută, Toroc, n-a mai fost introdus şi de astă dată, rămânând pe banca de rezerve, alături de un al doilea june născut în 2007, mijlocaşul Bogdan Sima, promovat de la echipa sub 17 ani preluată de la ACS Galaxy Timişoara şi antrenată de Silviu Bălace. 

În fine, Progresul 1944 Spartac a avut multă şansă la potou, când Tudorache a centrat de pe stânga, Trifon a ieşit pe sub minge dar Toma a respins de pe linia porţii, semnalizat fiind că Matei Andrei ar fi împins balonul după linie, ceea ce ar rămâne greu de stabilit chiar şi la… VAR: 3-2.

Rezultatele zilei în play-off-ul şi grupele de play-out ale Ligii 2, precum şi clasamentele actualizate şi programul rundei finale în grupa a II-a valorică, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal.

La final, Cosmin Stan a spus: „Un meci fără miză. Tocmai de aceea, ambele echipe au jucat pe cartea atacului. Noi am făcut un meci bun, cred că am fost mai prezenţi decât adversarii noştri, am fost echipa care a încercat mai mult, a pasat mai mult, în timp ce Progresul a mizat mai mult pe contraatac. Sper să nu fiu subiectiv, dar rezultatul e neconform cu ceea ce s-a întâmplat în teren. Un rezultat decis de arbitru, cu faza golului 3. Am revăzut acum această fază, de vreo 10 ori m-am uitat la ea, nu ştiu sincer unde a depăşit mingea linia porţii. Maniera brigăzii a fost permanent cu echipa gazdă, pentru că probabil aşa trebuie să se întâmple, să câştige gazde la ultimul meci al unei brigăzi de arbitri. Asta într-un meci fără miză, foarte spectaculos, dar influenţat de greşeli majore de arbitraj. Am văzut toate fazele litigioase acum, după meci. Zaluschi preia la mijlocul terenului, îşi prelungeşte mingea pentru că e ţinut, în mod normal revii şi dai fault. Clar ca lumina zilei! S-a dat invers şi galben. Plus că faza penaltiului a fost foarte încâlcită. Într-adevăr, Trifon intră în adversar, dar mingea rămâne la el din acel clinci. Adversarul nu dă mingea pe lângă el, ci în Trifon. Toate fazele care au fost litigioase, au fost judecate în favoarea gazdelor. După părerea mea, brigada de arbitri a avut clar o influenţă asupra rezultatului final. Şi când spun brigadă, mă refer şi la tuşier, care a semnalizat gol în minutul 90. Dar noi tot ne uităm şi nu vedem unde e golul! Când cade mingea din bară, cade în faţa porţii, clar! În prima fază, în care Toma respinge de pe linia porţii, nu se vede absolut nimic. N-am nimic să le reproşez băieţilor! Sunt foarte mulţumit de ei, am venit la acest meci cu obiectivul îndeplinit. Am jucat fotbal, am arătat că suntem o echipă preocupată să joace, care e într-o creştere foarte mare în ultimul timp. Încă o dată spun, nu meritam să pierdem acest meci!”

Cât despre cooptarea în lot a juniorului Bogdan Sima, născut în anul 2007, Stan a semnalat că „a făcut pregătirea cu noi în iarnă, s-a antrenat două săptămâni alături de noi. L-am urmărit în continuare, iar în ultimele două săptămâni s-a antrenat din nou cu prima echipă. Şi el face parte din grupul de jucători foarte talentaţi pe care îi are Silviu Bălace la Galaxy, cu care avem o colaborare. Îmi pare rău că jocul a descurs astfel, pentru că aş fi vrut să îl debutez şi pe el azi. Dar pe acel final tensionat, nici el şi nici Toroc nu au intrat. Nu avea niciun rost, copiii probabil ar fi fost şi mai dezamăgiţi să piardă acest meci care – nu mă pot abţine! – a fost influenţat clar de un arbitru aflat la ultimul său meci din carieră. Nu înţeleg de ce trebuia neapărat să câştige echipa gazdă!”

Progresul 1944 Spartac Bucureşti: Soare – Leafu, Parfeon, Radu, Tong (minutul 46, M. Dumitru) – Purice (58, Costea), S. Matei – Lixandru, Ohaci (36, Tudorache), Grigore (58, Bardot) – Stanciu – cpt. (58, Andrei).

Rezerve: Ciontoş – V. Alexandrescu, Despa, I. Costea, Mih. Şandru.

Antrenor: Andrei Erimia.

CSC Dumbrăviţa: Trifon – Gîsă, Zurbagiu – cpt., Moţiu (minutul 65, Curea) – Tismonar, Salhi, Tănase (65, Niakate), Martinov (65, Zaluschi), Toma – Piftor (65, Paulevici), Luca Bodri.

Rezerve: Mikloş – Toroc, Sima, Amariei, Olaru.

Antrenor: Cosmin Stan.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − sapte =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: