CSC Dumbrăvița, FOTO-portrete la promovare. De la ce cluburi din ”fotbalul mic” și juvenil au țâșnit tinerii alb-verzi spre Liga 2 sub bagheta lui Stan?

Acum un an pe vremea asta, Seria 8 din Liga 3 părea a fi una prăfuită, prin prisma eșecului reprezentantelor sale de frunte, din Chișineu Criș și Lipova, în prima fază a barajelor de promovare în Liga 2, eliminate fiind de cluburi sibiene care aveau a disputa finala accederii în divizia secundă. Și tot anul trecut pe vremea asta CSC Dumbrăvița părea a fi nu doar în căutări, ci chiar în rătăcire, confuză la răscruce după un al treilea sezon nici prea, prea, nici foarte, foarte în aceeași grupă vestică arădean-timișean-cărășeană. Dar la sezon nou, personal nou, banca tehnică a ”verzilor” fiind încredințată vara trecută lui Cosmin Stan iar ex-mijlocașul prim-divizionar încropind din mai nimic și din aproape în aproape un tânăr colectiv pe care l-a îndrumat pe turnantă spre Liga 2, cu un parcurs final tot mai ferm, parcă predestinat. Elocventă și sugestivă esență a cântăririi acestei promovări izvorâte parcă de nicăieri, radiografierea traseelor avute de ”mânjii verzi” pe la cluburi din ”fotbalul mic” și juvenil. De unde-au răsărit? Spune multe. Dovadă că fotbalul e un sport colectiv în care orchestrația primează iar o bună capacitate de organizare a jocului poate transforma în nici un an niște debutanți în majoritatea lor în Liga 3 sau chiar la seniori în nou-promovați în Liga 2. 

Prin prisma clasărilor Dumbrăviței după promovarea în Liga 3, și anume a treia în ierarhia Seriei a IV-a la încheierea sezonului 2018-2019, cu 16 cluburi și 30 de etape, a șasea la întreruperea campionatului în martie 2020 și din nou a treia la finele ediției 2020-2021, clubul de lângă Pădurea Verde nu părea în măsură a prinde unul din primele două locuri în Seria 8 la capătul campaniei 2021-2022, nici atât să treacă de cele două faze ale barajului de accedere în Liga 2. 

La fel și prin prisma momentului de cumpănă din primăvara trecută, la încheierea sezonului 2020-2021, când la Dumbrăvița mai degrabă ”bătea vântul” iar despărțirile erau în toi. Încotro? A treia clasată părea binișor în umbra arădenelor iar nici cei din Ghiroda și Giarmata Vii nu dormeau.

Pe de altă parte, oportunitatea unui nou început, de la baze. Ivindu-se un curent al schimbării în bine, iscat de fosta ”manta de vreme rea” a Ripensiei, lepădată cu inconștiență de secund-divizionară, Radu Suciu, care l-a capacitat pe un alt pătimit pe banca tehnică a roșu-galben-albaștrilor, Cosmin Stan. Iar restul e deja istorie, frumos caligrafiată în 29 de meciuri de campionat și baraj cu multă, multă transpirație, dar deopotrivă și inspirație, acea inspirație indusă de cunoaștere. Omul potrivit la locul potrivit. Pentru a așeza arena ”Ștefan Dobay” pe harta Ligii 2

Cine-ar fi crezut? Stan. A căutat și-a cules ”mânji” din dreapta și stânga, chiar și câte-un tânăr trecut cu vederea în trieri pe la ”case mai mari”, și-a închegat relativ repede un colectiv harnic, conturându-se o echipă capabilă să tragă întins la play-off. N-ar fi părut așa la momentul zero.

Dar pe fondul vidului valoric din Liga 3 – tot mai evident și preocupant pentru sănătatea în profunzime a fotbalului intern, ceea ce însă nu știrbește cu nimic meritele nou-promovaților, CSC Dumbrăvița s-a propulsat treptat spre vârful Seriei 8, rod al eforturilor intense din pregătiri și meciuri pe parcursul sezonului, calculându-și parcă la perfecțiune pașii spre un prim hop la baraj contra devenilor, mai abordabili decât reșițenii, ”repetiție” pentru marea lovitură. Aplicată la ceas de iunie cu finalitate de pe punctul cu var pe ”Mircea Chivu” din Valea Domanului reșițeană. 

Iar când ”îngerul păzitor” Cătălin Trifon a apărat și a doua lovitură de la 11 metri la rând în fața favoriților gazdă, la cei doar 22 de ani ai săi și plecat pe drumurile sportului rege din bătătura ”fotbalului mic” a Diniașului, din mâinile lui Vlastimir Todorov, îngerul călăuzitor din ceruri al verzilor Dumbrăviței, Marjan Maric, a suspinat ușurat și zâmbit. 

Într-o societate românească în general și într-un fotbal mioritic ”272-0” în particular în care răsturnarea valorilor este pe măsura nasului pe sus și al coatelor ascuțite ale atâtora, promițătorul Maric era preluat sub aripa Dumbrăviței pe post de rebut care nu va confirma fotbalistic conform unor estimări verbale de nimic emanate din sânul Ripensiei, impunându-se însă în primul 11 croit în sezonul de toamnă de Cosmin Stan. ”Refuzați” ai altora, emblematic pentru spiritul noii Dumbrăvițe. 

2022 început tragic pentru alb-verzi – Maric urcat prematur în ceruri, un gol greu de acoperit într-un prim ”11” fraged și un lot oricum restrâns numeric și în general tânăr și neexperimentat, un gol lăsat în familia alb-verzilor, dar și un înger călăuză pentru ”mânjii” de pe ”Ștefan Dobay”, un al 12-lea jucător, din ceruri. 

Pe pământ unii își purtau exemplar crucea spre mântuire, lacrimile de nestăvilit ale antrenorului Stan curgând pe gazonul lui ”Mircea Chivu” cu o intensitate mai mare decât tot șuvoiul pasiunilor și emoțiilor exacerbate la ceasul reprizelor de prelungiri și al loviturilor de departajare, când destinul fotbalistic al unor grupări bănățene – ”carul mare” de sub fostele furnale și ”buturuga mică” de lângă Timișoara, stătea pe muchie. Și a surâs celor greu încercați, colegilor lui Maric.

Cosmin Stan a plâns și-a plâns. Succesul curat cu lacrimi se clădește.

Fotografii realizate de Miruna Maria Mihancea.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 7

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: