CSC Dumbrăvița, înaintea ultimelor două deplasări din 2022

Dacă majoritatea cluburilor din Liga 2, mai exact 13, vor încheia sezonul oficial de toamnă până cel târziu sâmbătă la ora 15, odată cu încheierea celei de-a XVI-a și ultima etapă din anul 2022 în Liga 2, iar unul, Clubul Sportiv al Armatei, l-a și încheiat deja prin a-și asigura locul 1 în clasament peste pauza competițională de iarnă grație unui 1-1 pe ”Steaua” de Ziua Națională în uvertura rundei care programează și vineri o întâlnire, Concordia Chiajna – Unirea Slobozia de la ora 13, în schimb 6 formații vor pune punct aparițiilor în acest an abia săptămâna viitoare, cu ocazia încheierii reuniunilor pe grupe în Cupa României, printre cele patru programate în deplasare atât în ultima etapă de campionat cât și în competiția paralelă aflându-se și nou-promovata CSC Dumbrăvița, care sâmbătă la matineu va juca la Râmnicu Vâlcea cu CS 1599 Comunal Șelimbăr, iar miercuri de la ora 14, într-o dispută fără miză, la Alexandria cu CSM, din Liga 3.

Pentru alb-verzii de pe ”Ștefan Dobay” fiind vorba despre a patra pereche de deplasări legate în această toamnă în competiții diferite, mai întâi la Periam și Baia Mare – ambele câștigate, apoi în Giulești dar și în Liga 2 la Miercurea Ciuc și Brașov – toate cele 3 fiind pierdute, iar luna trecută la Cluj și Giurgiu, și acestea pierdute cu campioana CFR și ex-prim-divizionara Dinamo. 

Bănățenii sosiți în iunie din Liga 3 căpătând experiență competițională în condițiile în care au întâlnit două dintre ocupantele podiumului la vremea respectivă în SuperLiga, și anume Rapid și CFR Cluj, și încă pe terenul acestora, experiență de concurs cântărind mai greu pentru tinerii sportivi ai timișenilor decât complicațiile induse implicit rezultatelor imediate din campionat, negative, ca urmare a disputelor de la mijloc de săptămână în Cupa României.

Una peste alta, chiar dacă dumbrăvițenii au fost eliminați încă înainte de termen din faza grupelor Cupei României, nu doar că au căzut de pe cai frumoși dar au gustat din spiritul competițional de care n-ar putea avea pur și simplu parte în Liga 2, asigurându-le câteva meciuri în picioare ce n-au constituit un supliment oarecare, cu ieșenii până anul trecut în Liga 1, pe care i-au și eliminat la lovituri de departajare, dar mai ales cu cvintuplii campioni ai țării la zi și cu rapidiștii, ceea ce nu-i poate decât stimula. 

Desigur, cu cât au înaintat în jumătatea a doua a sezonului de toamnă iar oboseala inerentă s-a insinuat încet, încet, și rezultatele au avut de suferit odată cu deplasarea în Giulești, pe care nou promovații au pus mare preț, în ideea onorării în totalitate a competiției paralele, efectele resimțindu-se sub forma unui recul în campionat, vreme de 4 etape cu eșecuri de la 3 goluri în sus, efecte totuși înlăturate după pauza competițională de două săptămâni, ”verzii” câștigând sâmbătă întâlnirea acasă ”de 6 puncte” cu Unirea Constanța.

Ceea ce i-a săltat în clasament, din nou pe un loc de baraj, un succes de moral înaintea ultimei deplasări în campionat din 2022, de fapt penultima ieșire din întreg sezonul regulat înaintea alinierii în faza play-out, ultima fiind programată în 2023 la nou-promovata Progresul Spartac.

Dumbrăvițenii își fac și ei calculele, știind că sibienii Șelimbărului, care organizează meciurile considerate acasă în Vâlcea vecină, dețin 5 puncte în plus în apele ceva mai liniștite ale mijlocului clasamentului, fără a excela însă la capitolul golurilor marcate, 16 ardelenii în primele 15 etape, ce-i drept și doar tot atâtea primite, de două ori mai puține decât în poarta timișenilor, alcătuind a doua cea mai vulnerabilă defensiv grupare din Liga 2. Și totuși, ținând cont că atât sibienii cât și bănățenii au înscris 16-17 goluri în primele 15 runde, este de așteptat ca întâlnirea de pe malurile Oltului să poată ajunge a fi decisă de una-două erori.  

În tot cazul, cu ocazia acestei a 12-a deplasări a dumbrăvițenilor în sezonul de toamnă, deloc puține pentru un club nou-promovat, iar în termeni comparativi Politehnica Timișoara s-a ales cu numai 6 ieșiri de pe malurile Begăi în tot acest sezon de toamnă, pe fondul unui rulaj competițional în Liga 2 încă din august 2016, elevii lui Cosmin Stan vor întâlni o grupare care și-a schimbat din mers antrenorul, Claudiu Niculescu având în cele din urmă prilejul să dea ochi cu ”verzii”, după ce îi evita de la cârma ieșenilor, în așa-zisul play-off al Cupei României.

Competiție apropo de care, legat de noul sistem competițional, s-ar putea estima că n-a avut succesul scontat prin introducerea acestei mai mult decât discutabile faze a grupelor, pentru stabilirea sfertfinalistelor, oricât de semnificative ar fi stimulentele financiare pe adresa participantelor. Iar faptul că într-o competiție așa-zis eliminatorie s-a ajuns, prin prisma exemplului conferit de întâlnirea de miercuri de la ora 14 dintre CSM Alexandria și CSC Dumbrăvița, la paradoxul ca formațiile să fie deja scoase din cursă înaintea startului partidei dar să fie nevoite să joace, demonstrează anacronismul acestui format. Se dovedește a fi de fapt o aberație, un experiment nereușit, iar chiar dacă are și părțile sale pozitive, printre care bunăoară asigurarea unor adversari redutabili pentru niște formații care altfel cu greu ar avea parte de asemenea oponenți, caz fericit al dumbrăvițenilor, cele negative cântăresc neîndoielnic mai greu. Desigur, mai mari ai fotbalului românesc au actualmente preocupări la fel de majore în Qatar, încât nu-și pot pierde vremea să-și bată capul cu asemenea aspecte minore precum al unui joc fără absolut nicio miză la mijloc de săptămână de la ora 14 într-o competiție eliminatorie internă, meci așadar între echipe deja eliminate deși partida e programată într-o întrecere eliminatorie – o contradicție nu doar în termeni, însă realitățile sunt elocvente. Și spun multe.

Miercuri urmând a se contura reversul medaliei ce ține de experiența participării dumbrăvițenilor în Cupa României, partea sa mai întunecată, o deplasare balast în Teleorman, la o divizionară C, miercurea la ora 14, nu cel mai adecvat cadru pentru a ieși din scena oficială a anului 2022. Departe de luminile rampei din Giulești și Gruia, însă cum banul dictează iar FRF crede că a rezolvat totul prin aceste momeli financiare pentru a convinge suflarea fotbalistică din România că noul sistem competițional ar merita într-adevăr, acesta, cel mai probabil, nici nu va fi modificat, readus ”la normal” de la anul. Nu ni s-a pomenit parcă în ultimii 2 ani de ”noua normalitate”?    

Propunând săptămâna viitoare și meciuri cu implicarea secund-divizionarelor rămase în cursă, cifrate la șase dar niciuna câștigătoare în faza grupelor, Unirea Slobozia – Dinamo întâlnindu-se marți de la ora 20 în Grupa A cu câte un punct în cont iar Oțelul și Gloria Buzău joi de la ora 19 cu un punct respectiv niciunul în Grupa B, tot miercuri, precum bănățenii în Grupa C, jucând și nou-promovații Minaurului, tot cu un punct în Grupa D, la Ocna Mureș. 

O umplutură în tot și în toate, într-o societate înrobită mental banului, căci dacă respectivele stimulente financiare lansate în Cupa României n-ar fi ademenit unele grupări, atunci și mai multe secund-divizionare ar fi ales variantele noncombatului în precalificări, contrariate fiind de noul sistem de desfășurare, iar extrem de puține ar fi marșat pe varianta pură, altruistă, în ideea dobândirii de experiență competițională și onorare a competiției, precum dumbrăvițenii. 

Având sâmbătă ocazia de a pune punct pe un teren vâlcean pe care sibienii nu sunt prea confortabili unei serii de 4 eșecuri în campionat, datând din 8 octombrie pe ruta Pantelimon – Harghita – Brașov – Giurgiu, după triumful cu 4-3 de la Baia Mare, în septembrie.

Deplasare peste munți înaintea căreia antrenorul principal Cosmin Stan a remarcat că „se întâlnesc două echipe care s-au deblocat după mult timp, după victoriile obținute în ultima etapă. Ei au câștigat la Miercurea Ciuc în prelungirile meciului. Va fi un meci în care ambele echipe vor dori să lase o ultimă impresie bună înainte de întreruperea campionatului. Cred că avem șansele noastre, după ceea ce am văzut în jocul celor de la Șelimbăr în ultimele două etape, de la venirea noului antrenor (n.r. Claudiu Niculescu). Au și puncte slabe. E o echipă bună, cu mulți jucători experimentați, dar au și puncte slabe, de care sper să putem profita. Pe teren propriu nu au pierdut niciun meci în acest sezon dar, e adevărat, au avut probleme în a le câștiga. S-au impus doar în primele două jocuri de acasă, după care au urmat șase remize. Starea de spirit din echipa noastră am simțit că s-a schimbat încă din săptămâna premergătoare meciului cu Unirea Constanța. Cu atât mai mult acum se vede această schimbare, după victoria de sâmbăta trecută. Aveam mare nevoie de victorie în acel meci, am reușit să luăm cele trei puncte și cred că starea de spirit e în creștere. Sper ca încrederea în forțele proprii să fie la un nivel foarte ridicat la meciul de sâmbătă. Dintre cei cinci jucători pe care i-am avut cu probleme medicale la meciul de săptămâna trecută, doi și-au revenit și fac antrenamente de la începutul săptămânii. E vorba despre Adrian Bain și Călin Toma. Ceilalți trei sunt indisponibili până la finalul anului, mă refer la Robi Mikloș, Alexandru Tismonar și Toma Bodri. Au apărut probleme și la meciul cu Unirea, la Paulevici și Ghinescu, dar au făcut antrenamente normale. Din fericire, au fost accidentări minore”.

Programul etapelor a 16-a și a 17-a (prima din 2023) în Liga 2, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal. ”Verzii” vor primi anul viitor vizita Politehnicii Timișoara și a gălățenilor în rundele rămase de jucat în sezonul regulat. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × = sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: