CSC Dumbrăvița încheie traseul în Cupa României așa cum îl începea, cu un succes ”afară” la zero: 4-0 în noroiul din Teleorman. Egalându-l pe cel mai clar în 2022, 5-1 la Orăștie cu CSM Deva. Rămâne însă în analele fotbalului românesc în versiunea ”272-0”: învingi cu 4-0 în Cupă dar ești… eliminat

Absurditatea noului format competițional al Cupei României, împănat cu o fază de umplutură a grupelor, constrângând principalele participante la disputarea măcar unui meci adițional pentru a pătrunde în sferturile de finală, s-a evidențiat și în această după-amiază prin rezultatul unei întâlniri fără miză între formații deja eliminate din cursă – paradoxal, deși tocmai într-o întrecere eliminatorie, urmând a rămâne în analele fotbalului românesc după noile canoane ale versiunii sale degenerative ”272-0” că echipa oaspete, CSC Dumbrăvița, a învins cu 4-0 dar a încheiat parcursul. Să câștigi la scor în deplasare într-un concurs eliminatoriu și să fi totuși eliminat, iată efectele unei variante pe care doar FRF ar putea-o concepe, căci restul federațiilor cu ștaif și tradiție din fotbalul competitiv și performant internațional nici vorbă să altereze sistemul de desfășurare al unei asemenea întreceri tip, Federația Română de Fotbal neavând însă timp de banale explicații, dat fiind că este foarte, foarte preocupată de popularizarea Cupei României, și sub forma încuviințării organizării unui meci într-o zi de miercuri la ora 14, caz al celui de pe stadionul ”CSȘ Peco” din Alexandria, în Teleorman. Moartea pasiunii.   

Prin noroi, asta pentru ca oferta ”de Sărbători” a ”fotbalului lui 272-0” să fie completă.   

România, 2022: teren de fotbal în Teleorman la ora unui joc în Cupa României

După ce, cronologic vorbind, CSC Dumbrăvița a devenit prima formație din fotbalul românesc calificată în noua fază a grupelor Cupei României, atunci când dispunea acasă la lovituri de departajare de ACSM Politehnica Iași în așa-zisul ”play-off” – alt pumn plin cu praf aruncat în ochii iubitorilor jocului, a căror inteligență este pesemne fățiș insultată de onor federalii, alb-verzii nou-promovați în Liga 2 au încheiat astăzi parcursul în actuala ediție a întrecerii eliminatorii de maniera în care îl începeau la Periam în septembrie, printr-o victorie la zero în deplasare, la vremea respectivă în dauna divizionarei ”C” timișene Avântul, grație unicului gol al juniorului Pașcalău, de astă dată în fief-ul liderului Seriei 6 în Liga 3, CSM Alexandria, dar cu 4-0. 

Implicit, tinerii antrenați de Cosmin Stan lângă Pădurea Verde au încheiat anul cu 3 victorii detașate, acum în crescendo, de la 2-0 acasă cu Unirea Constanța la 3-0 sâmbătă la Râmnicu Vâlcea cu CSC Șelimbăr și chiar 4-0 astăzi în Teleorman, precum îl și începeau în martie 2022, în ultimele runde ale sezonului regulat în Seria 8 din Liga 3, 3-0 pe ”Motorul” din Arad cu Șoimii Lipova, 2-0 acasă cu Pobeda și 3-1 la Curtici.  

”Verzii” au pus punct de pe vârful valului aparițiilor din noul sezon, abordate la Târgu Jiu tot cu o victorie la zero, 0-1 (0-1) în etapa I din Liga 2 cu supușii lui Sarcină, la debutul bănățenilor în eșalonul secund, ajungând să acumuleze în acest răstimp nu mai puțin de 13 apariții în deplasare în două competiții, dintre care 5 au fost adjudecate, una remizată la Concordia, 2-2, și 9 pierdute. Golaverajul ”afară”, în succesiunea 1-0 pe Jiu, 2-2 lângă București, 2-1 pentru Gloria la Buzău, 1-0 la Periam, 4-3 la Baia Mare, 1-0 pentru Metaloglobus în Pantelimon, 4-1 pentru Rapid în Giulești, 3-0 pentru Csikszereda la Miercurea Ciuc, 4-0 pentru FC Brașov sub Tâmpa, 5-0 pentru CFR Cluj în Gruia, 4-1 în favoarea dinamoviștilor la Giurgiu, victorie sâmbătă cu 3-0 pe Olt cu sibienii și chiar cu 4-0 astăzi la Alexandria, devenind 18-28. 

Dacă lui Sepsi, 4-0 cu FC Voluntari, și U Craiova 1948, 1-0 la Petrolul, le-au fost de folos ieri succesele la zero, calificându-se detașat în sferturile Cupei României din Grupa A, cu 9 respectiv 7 puncte, față de cele 3 adjudecate de a treia clasată într-o întrecere tip campionat dintr-o competiție eliminatorie, iar asta Burleanu să i-o explice eventual lui Mutu, practicant de fotbal cândva și în FA Cup ori Coppa Italia, în schimb dumbrăvițenilor nu le-a servit acest 4-0 de astăzi de la ora 14 decât în planul respectului de sine și al competiției – așa cum este aceasta, ca ultimă bună impresie.

În tot cazul, alb-verzii au repetat la indigo rezultatul înregistrat la Alexandria de prim-divizionara ”U” Cluj, învingătoare în runda trecută a grupei cu același 4-0, după ce Farul lui Hagi era încurcat în prima etapă de teleormăneni, 2-2 tot pe ”CSȘ Peco”, ceea ce stârnea concluziile și remarcile unora precum Daniel Stanciu, trădându-le fracturile de logică. 

Dacă timișenii au încheiat a treia apariție fără gol primit în Cupa României, în schimb CSM Alexandria a pus punct unei serii de 7 apariții în competiția K.O., 2-1 la Cetatea Turnu Măgurele și 3-0 la Unirea Bascov – ambele în august, 2-1 la nou-promovata Progresul 1944 Spartac și 5-3 la lovituri de departajare în ”play-off” cu Csikszereda, după care remiza și eșecurile acasă din grupă.

Iar astfel bănățenii au sărit peste teleormăneni în ierarhia de 6 a Grupei C, cedându-le la potou ”lanterna roșie”, ”Cupa” transformată în semicampionat cu clasamente de ”fotbalul lui 272-0”. După ei, potopul. Dar își și pot permite, pentru că mai nimeni nu se sesizează și ia atitudine. 

CSC Dumbrăvița egalând astfel diferența de scor a unei victorii în deplasare în 2022, 5-1 în mai la Orăștie cu CSM Deva, în turul semifinalei barajelor de promovare în Liga 2, 4-0 astăzi împotriva campioanei de toamnă a Seriei 6 în Liga 3, CSM Alexandria, formație cu bilanțul 10 1 4 în campionat și două puncte avans în frunte în fața celor de la Sporting Roșiori, golaverajul liderului fiind nițel șifonat sâmbătă, când au ”urcat” la 8 goluri primite în 15 etape, dat fiind eșecul cu 3-1 la Cetatea Turnu Măgurele.

Elevii lui Stan, cu două noutăți în primul 11 față de cel aliniat sâmbătă pe Olt, și anume Olaru și Călin Toma în locul lui Bura-Koț și Ghinescu, le-au administrat divizionarilor ”C” chiar patru, ”porții” egale pe reprize.

Prima, disputată sub semnul echilibrului pe gazonul de o calitate precară al arenei „CSȘ Peco”, ceea ce a împiedicat jocul de construcție al echipelor, a adus două reușite din penalty, prin Petre Simon în minutul 25 și Călin Toma (min. 42).

Care au ”recidivat” după pauză, însă prin execuții de excepție, mai întâi cea a lui Călin Toma din minutul 63, 0-3 direct din corner, iar apoi cea din minutul 72, când Petre Simon, autor al ”dublei” de sâmbătă pentru 0-2 în Vâlcea, a înscris cu un șut la vinclu: 0-4.

Să nu se fi încheiat sezonul de toamnă, și-ar spune junii ”verzi” în formă, punând punct unui an istoric pentru fotbalul dumbrăvițean, cu premiere și reușite absolute, una și una. Ultima fiind consemnată astăzi, cel mai clar triumf la zero, după o întreagă serie de ”borne” notabile în palmaresul clubului alb-verde. Antrenorul Cosmin Stan, omul potrivit la locul potrivit, fără aducerea căruia de către Radu Suciu, în vara anului trecut, nimic din toate acestea n-ar fi fost posibil. 

Să vină Politehnica la reluarea sezonului regulat, și-ar spune încă de-acum cei mai bine clasați bănățeni din fotbalul românesc, atât tineri și foarte tineri cât mai ales și smeriți ”în banca lor”, calitate de căpătâi la mare căutare într-un sport intern și o nație mioritică prea plină de prejdecăți și mândrie deșartă. 

CSC Dumbrăvița, care vineri va efectua un ultim antrenament în acest an început într-o notă tragică și cernită, cu moartea prematură a jucătorului său Maric, a oferit un puternic exemplu pozitiv în 2022, demn de urmat.

La final, antrenorul Cosmin Stan a remarcat că „am continuat seria bună de meciuri și aici, la Alexandria, pe un teren… fără cuvinte… Wow! Eu n-am mai jucat pe un asemenea teren de când eram copil. A fost o luptă în nămol…

România, 2022: teren din Teleorman în ”fotbalul lui 272-0” al realesului Răzvan ”Dă-ți două palme” Burleanu la ora unui joc în Cupa României

Și cu atât mai mult e lăudabil că am reușit, pe un asemenea teren, să marcăm de patru ori. Au fost și goluri de generic, în repriza a doua, mai ales cel al lui Călin Toma, direct din corner. În momentul în care se pregătea să execute, spectatorii care se aflau în spatele porții l-au luat un pic la mișto, îi spuneau «Dă-i, bă, la poartă!». I-a ascultat și a dat gol. Apoi s-a dus la ei și le-a spus că a făcut exact ce i-au cerut ei! Îmi pare rău că Simon și-a dat drumul abia acum. Dacă vă amintiți, eu spuneam despre el la începutul sezonului că e un marcator, lovește mingea la fel cu ambele picioare, are execuții superbe indiferent dacă îi vine balonul pe dreptul sau pe stângul. Păcat că golurile lui au venit atât de târziu. Era nevoie de golurile lui mult mai devreme, dar e bine și așa! Una peste alta, am fost atenți, am jucat exact ceea ce trebuia să jucăm pe un astfel de teren. Tot ce s-a întâmplat în aceste ultime două săptămâni și jumătate a fost la superlativ. După un 2-0, a urmat un 3-0 și acum un 4-0. Progresiv, ne-am dus în sus și avem trei meciuri consecutive fără gol primit. Chiar glumeam în vestiar că acum ar fi urmat un 5-0! Păcat că se încheie sezonul de toamnă”.

CSC Dumbrăvița: Trifon – Moțiu (78, Amariei), Zurbagiu (cpt.), Gîsă – Simon (82, Grigoriu), Curea (82, Grancea), Olaru (46, Bain), Tănase, C. Toma – Martinov (46, L. Bodri), Paulevici

Sâmbătă, în Vâlcea, ”verzii” se impuneau cu 3-0 în componența: Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu – cpt., Moțiu (minutul 87, Amariei), Ghinescu – Tănase, Gîsă, Curea – Simon, Martinov (90+1, Călin Toma), Paulevici.

CSM Alexandria (antrenor Ștefan Odoroabă): Cristică – Sîrbu, Georgescu (82, Teodorescu), Ciocoteală, Lupoaică – I. Voicu, M. Stancu (82, Chiriceanu) – Iakabfi (46, L. Ană), Dobrică (14, Jerdea), C. Neagu (cpt.) – Cioablă (66, Lătărețu).

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: