CSC Dumbrăvița înscrie din nou după 506 minute dar pierde a patra deplasare succesivă în Liga 2: 3-1 (0-0) Dinamo la Giurgiu. Stan: ”Încercăm, ne zbatem, dar nu suntem încă la nivelul ligii a II-a, și cred că rezultatele mai bune de la început au fost din elan”

Deși a schimbat 11-le de start de la un joc la altul cu excepția care confirmă regula, doar fundașul Moțiu fiind menținut în echipă și astăzi la matineu dintre titularii meciului de joi seară de la Cluj din Cupa României, înlocuit fiind însă și el la pauza deplasării duminicale la Giurgiu, CSC Dumbrăvița a încasat goluri în primul sfert de oră al reprizei a II-a cu o lovitură de cap după o centrare din dreapta și dintr-o lovitură de la 11 metri, nereușind să întrerupă seria înfrângerilor ”afară”, șase deja odată cu eșecul de la Metaloglobus, răstimp în care ”verzii” mai marcau pe alte terenuri doar în Giulești, reușită ”deraindu-i” ulterior în privința golurilor înscrise, la Miercurea Ciuc, Brașov, acasă săptămâna trecută cu Politehnica Iași și în Gruia, până în minutul 67 al întâlnirii de la Dunăre cu dinamoviștii, când Martinov a pus capăt ”secetei” de 506 minute. Insuficient însă pentru a evita un alt eșec după tipicul celui din Ardeal, 0-0 la pauză, triumf la scor al gazdelor la final. 5-0 pe Someș pentru CFR Cluj, 4-1 pe ”Marin Anastasovici” pentru Dinamo în penultima partidă a etapei a XIV-a în Liga 2.  

Întâlnire în aceeași notă limitată valoric și calitativ a disputelor din Liga 2, cea de la Dunăre, între o retrogradată din Liga 1 și o promovată din Liga 3, aducând abia primul succes al gazdelor în antepenultima rundă din 2022 în divizia secundă, după reușite pe greșelile adversarilor. Suficient totuși ex-prim-divizionarei din Șoseaua Ștefan cel Mare să se apropie la doar 4 puncte de a treia clasată, deși bucureștenii abordau din jumătatea secundă a ierarhiei și cu numai 5 puncte avans față de alb-verzi partida de la ora 11, semn al diferențelor relative din plutonul eșalonului secund, în condițiile în care bănățenii erau plasați cu 7 poziții mai jos, antepenultimii.

Într-adevăr, ”verzii” au mai luat apă în clasament încă de sâmbătă, pe când erau pe drumul spre Dunăre, dat fiind alte rezultate ale etapei, așa încât întâlnirea cu Dinamo i-a prins în contratimp, și ”întinși” după deplasarea pierdută joi seară în nordul țării cu 5-0 de la 1-0 în minutul 80, și presați cu atât mai mult de actualitatea Ligii 2. 

Realitatea constând în faptul că mirajul Cupei României s-a stins pentru dumbrăvițeni odată cu bifarea ieșirilor la prim-divizionarele ”vișinii” de pe podium, aducându-le și prematura eliminare, așa încât comutarea atenției strict și numai la sezonul regulat al Ligii 2 devenea de urgentă necesitate. 

Chiar cu ocazia întâlnirii bucureștenilor, doar că elevii lui Burcă erau mai proaspeți după ce jucaseră deja marți în Cupa României, și încă pe același teren gazdă al meciului de astăzi, 2-3 cu Sepsi, pe când ”verzii” au încheiat partida de la Cluj abia joi după ora 20, urmând revenirea în Banat și călătoria de ieri spre sudul țării. 

Inevitabil, Stan a înlocuit 10 titulari de la Cluj în 11-le de start la Dunăre, revenind portarul Trifon, căpitanul Zurbagiu, Călin Toma – care avea însă a fi schimbat deja în minutul 25, gemenii Bodri, Tănase, Gîsă, Grancea, Martinv și Paulevici, dintre aceștia doar Gîsă, Luca Bodri și Martinov intrând în Gruia pentru ultimele 20 de minute. 

Zile tare pline pentru nou-promovați, având acum în schimb două săptămâni de pauză competițională dat fiind amicalul României cu Slovenia la Cluj, după care primirea retrogradaților în Liga 3 de la Unirea Constanța, dar și reinstalați în Liga 2 precum Politehnica, ilfoveni pe locuri de retrogradare aidoma ”verzilor” Dumbrăviței, ba chiar vecini pe 18-19, vecini cu de departe cele mai permeabile apărări, cu 31-32 de goluri primite, ușurel peste media celor două pe meci.

Pe de altă parte în ceea ce privește partida de astăzi, deși cu rezultate tot mai bune, nici Dinamo nu mai e ”sperietoarea” de altădată, rămânând mai degrabă numele și porecla, caninii fiind însă tociți de-a binelea în condițiile în care trupa bucureșteană își dispută meciurile ”acasă” la Giurgiu și își umple formula de start, conform situației de azi, cu străini anonimi, nu mai puțin de jumătate dintre jucătorii de câmp.

Iar dacă asta este situația la clubul deținând cândva o pepinieră de tradiție în fotbalul intern, se poate și detecta cât de mare poate fi deranjul atât în cazul particular al roșu-albilor cât și în cel general al sportului în 11 românesc. 

Dar ce contează oare asemenea conotații prin prisma opacă a unei actualități nebunești, încorsetată în trepidantul ”aici și acum” indus de audio-vizual, prezent nevoie mare prin nu mai puțin de 3 furnizori diferiți pe marginea terenului giurgiuvean!? Contează prea puțin din păcate, mulți văd, puțini pricep și pot înțelege consecințele în timp, mare fiind înghesuiala.

Și ce-am văzut?

Că în mod cert nu aici începe marea performanță, cum exagerat își laudă FRF ”marfa” Ligii 2. Dar nici așteptările nu sunt prea mari, poate eventual curiozitatea unora, în raport cu distribuția punctelor.   

Încolțite după pauză de Dinamo, care a deschis scorul în minutul 47 din lovitura de cap a lui Iulian Roșu și l-a majorat tot în primul sfert de oră după pauză dintr-o lovitură de la 11 metri dictată împotriva unuia dintre cei intrați la pauză în 11-le alb-verzilor, Bura-Koț, bănățeni reducând din handicap peste alte nici zece minute, dar și căzând din nou în ultimele zece minute precum la Brașov și Cluj, care va să zică s-au menținut doar 12 minute la minimul deficit de 2-1. 

Jumătate plină a paharului oaspeților în sensul că, după 4 deplasări în Liga 2, așadar în urma ieșirii de la Baia Mare în etapa a șaptea, când ajungeau să conducă în minutul 30 cu 1-4, au izbutit din nou să înscrie, gol ce le-a lipsit la Metaloglobus, în secuime și la Brașov.

Dar cam atât. 

Cosmin Stan și-a remontat psihic tinerii după exigentul examen pe gazonul campioanei, conștientizându-i în sensul că „pentru mine, care am crescut cu Poli Timișoara, e clar un meci special. Dinamo era echipa hulită în Timișoara, în acest spirit am crescut și am rămas cu lucrul acesta. Jucătorii noștri, care sunt foarte tineri, nu prea mai știu de această mâncărime, cu ghilimelele de rigoare, dintre Timișoara și Dinamo. Dar sper să reușesc să le explic aceste lucruri și sper să înțeleagă de ce poate fi un meci special pentru ei. Pentru că un rezultat favorabil șterge din rezultatele proaste în ultimul timp. Pentru suporteri, un rezultat bun cu Dinamo e clar că spală tot ce s-a întâmplat în ultimul timp, dar pentru mine nu! Deși e clar că un meci bun acolo și un rezultat favorabil ar veni ca o mănușă pentru noi, la situația în care suntem acum. Dar ceea ce a fost în ultima lună, pentru mine rămâne. Analizez și tot încerc să descopăr cauzele pentru care am avem această cădere. Am văzut că sunt foarte multe comentarii laudative la adresa noastră după meciul cu CFR Cluj. Chiar vreau să le mulțumesc pe această cale. Eu nu intru prea des pe Facebook, nu scriu acolo și țin să le mulțumesc pentru aprecieri. Chiar nu mă așteptam să fie atât de multă lume aproape de noi, chiar și acum, când trecem printr-un moment prost prin prisma rezultatelor. E de apreciat că mulți oameni ne laudă pentru ceea ce facem, chiar și așa, cu mijloacele mai modeste de care dispunem în momentul de față. Dar muncim mult și sperăm să ieșim din pasa asta proastă în care ne aflăm”.

Însă, oricât de mare motivația indusă de întâlnirea pe puncte cu dinamoviștii, urmările încă unei deplasări la mijlocul săptămânii nu puteau fi pur și simplu șterse cu buretele, „am ajuns azi-noapte în jurul orei 2.00 acasă, iar mâine dimineață (n.r. sâmbătă), la ora 9.00, plecăm spre Giurgiu. Suntem tot pe drumuri, dar aceste lucruri ni le-am asumat, nu ne plângem. Cei care au jucat cu CFR sunt storși, pentru că marea lor majoritate nu au prea multe meciuri în picioare. Dar îi avem pe cei menajați pentru meciul cu Dinamo și sperăm ca strategia pentru această săptămână să dea roade. E clar că trebuie să fim pozitivi, nu avem voie să fim altfel. Dacă nu abordăm meciul cu atitudinea potrivită, nu vom avea nicio șansă!”

La fel cum nici Dinamo nu mai este tocmai retrogradata rătăcită din prima jumătate a turului, ci o echipă în formă în ultimul timp, care joacă un fotbal foarte bun de câteva etape încoace. Am fost o perioadă lungă deasupra lor în clasament, dar cum am tot spus, atunci a fost o conjunctură. Sigur, era o mândrie să fim peste Dinamo, Ripensia sau Poli, dar trebuie să fim realiști! Trebuie să muncim mai mult, pentru a ne ridica la nivelul Ligii a II-a. Deocamdată, nu suntem acolo, la modul în care arătăm în această perioadă, dar cred că ne putem ridica la nivelul Ligii a II-a. Avem nevoie și de un pic de șansă, pentru că și norocul ne-a cam ocolit în ultima perioadă. Mă refer aici și la cele două jocuri de Cupă, cu Rapid și CFR Cluj. Și în Gruia, în minutul 35, a fost o fază clară de cartonaș roșu, care sigur putea schimba soarta jocului, iar în minutul 80, la 0-1, Patrick Pașcalău a ratat singur cu portarul advers. Deci, cred că avem nevoie și de un pic de noroc, dar știți cum se spune, norocul și-l face omul cu mâna lui. Iar la cum am arătat în ultima lună, nici nu cred că meritam să avem noroc!”

Și nici n-aveau dumbrăvițenii multe variante pentru postul dintre buturi în urma accidentării lui Robert Mikloș la Cluj, unde a fost înlocuit pe parcurs de antrenorul cu portarii Ciui, în condițiile în care titularul la ora promovării, Trifon, se confrunta cu problemele sale medicale: „În niciun caz Mikloș nu poate fi apt! E bine deocamdată. Aseară, echipa a plecat fără el, pentru că a rămas la Cluj, la spital, pentru investigații, alături de tatăl său. Din fericire, investigațiile au fost pozitive, nu are probleme majore. În schimb, are dureri pe locul loviturii, la tâmplă, și în zona cervicală, probabil de la căzătură. Mă bucur foarte mult că nu are nicio problemă majoră, sper să nici nu fie urmări. E mare păcat pentru el, pentru că era într-o formă sportivă bună. Și acest lucru s-a văzut și în cele 35 de minute pe care le-a prins în Gruia. E păcat că trebuie să stea acum, dar sunt convins că va reveni într-un timp cât mai scurt. Pentru Dinamo, rămân ca variante Ciui și Trifon, care are însă degetul luxat. Sunt singurele variante pe care le avem”.

Iar Trifon a și revenit în cadru, cu ezitările sale, neavând ce face în minutul 47, când Iulian Roșu a marcat cu capul de la marginea careului mic în urma centrării lui Bani de pe dreapta: 1-0. 

Puteau avea dumbrăvițenii reacție, cum dovedeau în ultima lor victorie acasă, împotriva nou-promovatei Slatinei, cu 2-1 de la 0-1?

Cât timp scorul a fost alb în prima parte, ”verzii” n-au fost cu adevărat periclitați, deși dinamoviștii lui Burcă au dominat debutul meciului și-au croit destul de facil traseele spre proximitatea careului bănățenilor, fără însă ca ultima pasă ori finalizările, imprecise, să iasă din nota defectuoasă a palierului secund, a fotbalului intern în general.

Ba mai mult, timișenii strângeau cornere în cont, la mijlocul primei părți chiar și 3 la rând. Dar și minutele acumulate la noul nivel se adunau necontenit, astfel încât minutul 26 aducea deja o vremelnică schimbare, Călin Toma fiind retras după ce oricum nu era complet refăcut, în revenire în urma unei accidentări, înlocuit fiind cu Ghinescu.

Iar dinamoviștii pierzându-și nițel busola, neconvingători fiind, tinerii de la Pădurea Verde s-au trezit treptat și în situații mai favorabile, precum cea ivită în calea lui Martinov în minutele dinaintea pauzei, când a taxat eroarea lui Amzăr și a pătruns pe dreapta în careu, unde a avut spațiu și timp de manevră în căutarea unui coechipier, și el fiind însă trădat la rândul său de calitatea distribuției.

La fel dinamovistul Bani dintr-o fază fixă de pe stânga, impacientându-și susținătorii, în număr redus la Giurgiu. O altă inexactitate, cea a lui Trifon din minutul 44, atunci când a ieșit nesigur pe o centrare, animând asistența, doar că recentrarea lui Roșu din careu a fost rezolvată de blocul defensiv al vizitatorilor. Același Roșu șutând mai bine la finele primei părți din afara careului, la care Trifon a respins fără însă ca Buhăescu să profite, ci lovindu-l în schimb pe goalkeeper și căzând apoi în suprafața de pedeapsă, ceea ce nu i-a atras totuși cartonașul galben pentru simulare, însă pentru protestele ulterioare. 

O minicomedie ieftină a erorilor, în lumina căreia Dinamo a efectuat o schimbare la pauză, Dumbrăvița chiar două, Bura-Koț și Olaru în locul lui Moțiu și Luca Bodri, însă nu cu efectul scontat. 

Din contră, Iulian Roșu avea a deschide scorul deja în primele 100 de secunde ale părții secunde, iar în minutul 59, și după intrarea lui Curea, tocmai Bura-Kot avea să fie luat în vizor de centralul câmpinean Amorăriței, pentru o intervenție în careu asupra lui Amzăr, care pivotase, create fiind premizele desprinderii bucureștenilor de la punctul cu var, prin Buhăescu, în plasa laterală, deși Trifon plecase pe minge: 2-0.

Și încă o jumătate de oră de joc.

În care dumbrăvițenii au spart gheața după amar de timp, 2-1 în minutul 67 prin Alexandru Martinov, tot pe o greșeală a adversarului, una în grup, servit fiind de Curea și rămas singur în careu, nemarcat față în față cu Oncescu, pe care l-a ”pasat” lejer.  

Inacceptabil în registrul lui Burcă, schimbând prompt 2 dinamoviști, iar peste alte două minute încă unul, Stan apelând și el la Simon în locul lui Toma Bodri.  

Golul i-a animat pe junii timișeni, care s-au instalat în jumătatea adversă de teren și au forțat golul egalizator, însă fără finalitate, din contră, Dinamo punând capac peste numai 12 minute oricărui reviriment al nou-promovaților.

După ce Tănase a cedat posesia mingii la mijlocul terenului iar gazdele n-au ezitat în a contraataca, nou-intrat Pop avansând până în careul bănățenilor, unde i-a trimis cu călcâiul unui alt nou intrat, Neluț Roșu, care l-a servit pe Valentin Borcea, și acesta intrat tot în minutul 68, așadar într-o combinație a componenților la care Burcă a apelat de la mijlocul mitanului secund: 3-1. Lat sub bară de la opt metri în minutul 79, nemarcat fiind.

A mai încercat ceva Paulevici, șutând puțin peste poartă de la 17 metri, la o fază la care portarul Oncescu era ușor ieșit dintre buturi și putea fi prins pe picior greșit, însă dumbrăvițenii au pățit în cele din urmă precum la Brașov, atunci la discreția rezervei Șaim Tudor, sau joi la Cluj, la cheremul rezervei Bîrligea, și de astă dată încasând din nou pe final, și tot din gheata unui nou intrat care a semnat astfel la rândul său ”dubla”.  

Și tot după un contraatac, finalizat de același Borcea, parcă pentru a le readuce aminte bănățenilor că Dinamo avea cândva marele său investitor pe filiera buteliilor. Valentin Borcea a primit o pasă în apropierea centrului terenului, de unde s-a lansat cu 2 dumbrăvițeni pe urme spre careul lui Trifon, pe care l-a ”executat” sec.

Și uite-așa nerutinații ”verzi” au crescut în această toamnă cota unor jucători intrați pe final, că a fost Șaim Tudor, că ceferistul Bîrligea ori dinamovistul Borcea. 

Și urmează peste două săptămâni un prim meci acasă ce crește exponențial în însemnătate, cu vecina de pe penultimul loc Unirea Constanța, la un punct distanță de ”verzii” de pe antepenultima treaptă, aflați înaintea ultimei apariții în 2022 pe ”Ștefan Dobay”, prima din 2023 fiind chiar cu codașa Ligii 2, Politehnica Timișoara.

La final, după acest 4-1 care conturează un bilanț recent copleșitor, 6 0 0 6 2-23 0, antrenorul Cosmin Stan a spus: „Concluzia pentru noi e că nu suntem încă la nivelul Ligii a II-a. Încercăm, ne zbatem, dar nu suntem încă la nivelul la care ar trebui. Cred că rezultatele noastre mai bune, pe care le-am avut la început de sezon, au fost din elan. Deja toate echipele s-au pus la punct, acum spre finalul sezonului de toamnă. Cred că asta e concluzia, că încă nu suntem la nivelul Ligii a II-a, dar putem ajunge acolo. Am avut o program infernal, dar ne-am asumat acest lucru. Nu e o scuză pentru modul în care arată jocul nostru în momentul actual. Din punct de vedere fizic, avem clar de suferit de pe urma meciurilor din Cupa României. La 2-1, am sperat, chiar am dat la un moment dat senzația că ne-am revenit, am pus un pic de presiune pe cei de la Dinamo, dar din păcate a venit foarte ușor golul 3. Problema noastră cea mare e că facem foarte ușor greșeli individuale, greșeli de ligile inferioare. Și le facem meci de meci, băgăm imediat adversarii în joc. Chiar dacă oponenții noștri, în unele momente ale jocurilor, au un moral mai scăzut, prin greșelile noastre îi readucem în joc. Nu știu dacă vine bine această pauză. Mai avem două etape în campionat, cu Unirea Constanța și Șelimbăr. Teoretic, sunt meciuri din care mai putem scoate puncte și ar fi cam obligatoriu să facem acest lucru. Dar la modul în care ne prezentăm, e foarte greu și în ultimele două etape. Dinamo e o echipă într-o formă sportivă bună. Ei au început destul de prost sezonul, dar s-au legat, s-au pus pe picioare. Acum arată clar ca o echipă pretendentă la play-off. În plus, au făcut un meci foarte bun marți, în Cupa României, cu cei de la Sepsi, chiar dacă au pierdut”.

Rezultatele etapei a 14-a în Liga 2 și programul viitor, pe coloana clasamentelor.

*

Dinamo București: Oncescu – Moura, Giafer – cpt., Bena, Amzăr (minutul 70, Șerban), Larrucea (89, Dudea), Iglesias, Iulian Roșu (68, Borcea), Bani (68, Neluț Roșu), Ghezali (46, Pop), Buhăescu.

Rezerve: Dujmovic – Patriche, Delciu, Florescu.

Antrenor: Ovidiu Burcă.

CSC Dumbrăvița: Trifon – Moțiu (minutul 46, Bura-Koț), Zurbagiu – cpt., Călin Toma (26, Ghinescu) – Toma Bodri (68, Simon), Tănase, Gîsă, Grancea (58, Curea), Luca Bodri (46, Olaru) – Martinov, Paulevici.

Rezerve: Ciui – Amariei, Grigoriu, Popa.

Antrenor: Cosmin Stan.

Arbitru: Mihai Amorăriței (Câmpina); asistenți: Şchiopeţ (Braşov) și Tudor (Craiova); rezervă: Mădălina Gherghi (Buftea). Observator de arbitri: Vărgatu (Brăila). Delegat de joc: Barbu (Giurgiu).

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × sapte =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: