CSC Dumbrăvița, primul club din țară intrat în noua fază a grupelor Cupei României. Cu specialitatea casei, loviturile de departajare, ”verzii” elimină o echipă până anul trecut în Liga 1, Politehnica Iași: 7-6 (0-0, 0-0, 0-0, 4-4)

Antrenorul Cosmin Stan era obișnuit cu parcursuri lungi în Cupa României, în 2015 conducând-o pe Ripensia la câștigarea fazei județene Timiș în primul sezon al galben-roșilor în Divizia D Timiș iar în continuare în nu mai puțin de 6 tururi la nivel național, stopat fiind doar de Gheorghe Hagi, următoarea ediție rezervându-i un drum cu nu mai puțin de 5 faze pe țară, purtat cu CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, eliminată abia de campioana en-titre Astra Giurgiu, însă astăzi după-amiază a reușit să treacă de pragul fatidic al 16-imilor întrecerii K.O., semnând cu CSC Dumbrăvița o premieră istorică, în sensul că gruparea alb-verde este prima din fotbalul românesc intrată în noua fază a grupelor competiției, la inaugurare, ba mai mult, ca unic sol al fotbalului timișean în acest cadru. În ciuda faptului că formația de la Pădurea Verde este nou-promovată în Liga 2.  

Dacă în 8 iunie a urcat în eșalonul secund prin a se impune la lovituri de departajare la Reșița în returul barajului de promovare, așadar în deplasare, astăzi, pe 27 septembrie, CSC Dumbrăvița a pășit prima spre grupele Cupei României prin a triumfa tot la lovituri de departajare, dar acasă, pe arena ”Ștefan Dobay”, de astă dată eliminând nu o echipă cărășeană din Liga 3, ci o ex-prim-divizionară până anul trecut, ASCM Politehnica Iași, al cărei antrenor, Claudiu Niculescu, a ascultat buletinul meteo cu precipitații în vest și a rămas acasă cu unii jucători.  

Un al doilea hop trecut așadar cu brio în septembrie de Stan și elevii săi în Cupa României, printre care și un alt junior completând lista celor titularizați în noua campanie, Bickling, iar astfel, dat fiind numărul mai ridicat de meciuri asigurat în faza grupelor, antrenorul obișnuit cu un parcurs lung în competiția surprizelor își va mai trece cu certitudine încă unul în cont.

Diferența însă, în plan pozitiv, este că de astă dată ”verzii” săi, astăzi cu 8 noutăți la start față de 11-le aliniat la Baia Mare, vor da piept cu mai multe formații de calibru superior, ceea ce n-a fost cazul decât în mică măsură pe traseele lungi din 2015 și 2016. Pe-atunci, cu Ripensia, în vara lui 2015, începând din turul I pe țară, erau bifate calificări succesive cu 3-0 cu Minerul Mehedinți, 5-0 la Reșița cu CSM Școlar, 3-0 cu CS Nuova Mama Mia, 6-1 la Caransebeș cu gugulanii și 2-0 cu CS Ineu, roș-galbenii aflați la vremea aceea în turul celui de-al doilea sezon la rând în ”D” Timiș fiind eliminați abia în 16-imi pe ”Dan Păltinișanu” de Viitorul lui Gheorghe Hagi, cu 0-2 pe 23 septembrie 2015. 

Un an mai apoi, Stan o lua de la capăt în Cupa României cu roșu-negrii lui CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, impunându-se pe rând cu 3-2 la Lupac în fața Voinței, cu 6-1 la Ineu, cu 3-2 acasă cu Industria Galda și cu 2-1 contra arădenei UTA, abia campioana la zi a țării venindu-i de hac ”buturugii mici” timișene, 0-1 cu Astra Giurgiu pe 27 octombrie 2016, tot în 16-imi și tot pe ”Dan Păltinișanu”.

Fază depășită astăzi pe ”Ștefan Dobay” de Stan cu nou-promovata sa în Liga 2 din Dumbrăvița, care, fără a întâlni ce-i drept în cale chiar un ”car mare” de gabaritul de-atunci al Viitorului sau Astrei, a răsturnat un car totuși suficient de mare, al ”studenților” Municipalității din capitala Moldovei, unde trebuie că deranjul este mare acum. Care-i ”buturuga mică” de care v-ați lovit fatal la Pădurea Verde, se întreabă mai aspru în dulcele grai moldovenesc dregătorii clubului Municipalității ieșene. 

O ilustră necunoscută pentru clubul ex-prim-divizionar, dar pe care ”verzi” Stan i-a propulsat în faza grupelor Cupei României, ieșenii fiind de-acum avizați în privința ”capcanei” de pe ”Ștefan Dobay”, unde vor reveni în jur de 6 noiembrie, în etapa a 13-a a turului Ligii 2. Deplasare până la care moldavii vor vizita și Timișoara la finele săptămânii viitoare, în runda a 9-a, la Ripensia, mai întâi oaspete sâmbătă la matineu a Dumbrăviței, în etapa a opta, prim duel timișean în noua ediție a diviziei secunde.

Abordat de alb-verzii lui Cosmin Stan cu un moral foarte bun după două calificări în Cupa României ce au intercalat spumosul triumf cu 3-4 la Baia Mare, în contrast cu Ripensia, fără goluri marcate în ultimele două etape de campionat și eliminată la scor astăzi pe ”Electrica” de ”Banii Craiovei” din al doilea meci al 16-imilor Cupei României, 0-4.

De fapt, notabil este de remarcat că dumbrăvițenii au știut de data asta cu exactitate, când necesitatea a impus-o, să joace la rezultat, și n-au mai încasat gol acasă în premieră în noul sezon, copiind în schimb la indigo scorul alb dintr-o altă partidă ca parte a unei faze eliminatorii, 0-0 cu CSM Reșița pe 4 iunie, în chiar ultima apariție pe teren propriu din ediția anterioară. Un 0-0 care avea să le prindă de minune în returul din Caraș-Severin, tranșat de la punctul cu var, un 0-0 care astăzi de la ora 14:30 i-a scos la liman pe un teren tot mai greu după ploile ultimelor zile, ducându-i în reprizele de prelungiri, apoi la loviturile de la 11 metri.

Care va să zică Stan este conectat nu doar parcursurilor lungi în Cupa României, acum pentru a treia oară în ultimii 7 ani, având expertiză în tranșarea disputelor eliminatorii, dar și calificărilor la lovituri de departajare, fie că-s executate pe teren advers, fie în propria bătătură. 

Îmbibată astăzi de apă după o altă ploaie torențială și aseară, într-atât de mult încât organizatorii chiar au cochetat nițel cu gândul solicitării amânării partidei, însă noroc că n-au mai fost precipitații și la ora întâlnirii, căci gazonul a fost și-așa cât se poate de greu, cu bălți.

S-a jucat fie și în asemenea condiții, sub nori amenințători, și bineînțeles că starea suprafeței de joc a influențat decisiv calitatea prestației echipelor, meci rezumat la o luptă surdă, cu rare reușite tehnico-tactice. De fapt, terenul a jucat feste protagoniștilor, mingea poticnindu-se în băltoace, iar golul a lipsit din repertoriu.

Oricât de mult și-ar fi dorit ”verzii” calificarea, varianta dorită ar fi fost în limita celor 90 de minute, ținând cont și de jocul de sâmbătă de campionat, pe același teren, cu Ripensia, la matineu, în perspectiva căruia reprizele de prelungiri ar fi fost de evitat, 30 de minute în plus mai suportabile în registrul ieșenilor, care n-au aliniat mai mulți titulari în Banat, rămași cu principalul Claudiu Niculescu în Moldova, în pregătirea meciului tot de sâmbătă de la 11 din etapa a 8-a în Liga 2, în Copou cu CS Minaur Baia Mare. 

Însă, pe de altă parte, ținând cont de eșecurile în serie ale Dumbrăviței acasă în noul sezon, măcar cu câte două goluri primite pe meci, reușita de a nu încasa astăzi, și de a evita în premieră înfrângerea pe ”Ștefan Dobay” în campania 2022-2023, a meritat absolut toate eforturile și riscurile împingerii disputei în prelungiri.

Răsplătită fiind echipa care, precum pe drumul promovării spre Liga 2, a dat cu entuziasm totul din suflet, fără rabat și în semn de respect pentru competiție, ceea ce nu se poate spune despre ”carul mare”, abordând ”play-off-ul” cu gândul la… Liga 2. 

Chiar și așa, în absența unor jucători și în ciuda faptului că au avut ceva mai puțin posesia balonului, acomodându-se mai greu gazonului, ieșenii au fost mai periculoși până la pauză, forțându-l pe Bain să respingă din fața liniei porții reluarea căpitanului Lică din careul mic, cu capul, după un corner la mijlocul primei părți, în care s-a remarcat și Ștefanovici, în ultimele faze ale reprizei, încercând de la distanță buturile părăsite de Trifon, salvat de Tănase.  

Mai numeroase erau modificările din 11-le timișean după victoria de la Baia Mare, cum scriam, nu mai puțin de 8, doar fundașii Bura-Koț și Gîsă, precum și Paulevici, fiind menținuți în echipa de start, iar Cosmin Stan a fost primul care să efectueze schimbări și în întâlnirea eliminatorie, două în sfertul de oră după pauză, la care a mutat și locțiitorul ieșean Mugurel Cornățeanu, cu o dublă înlocuire puțin după mijlocul reprizei a II-a, încă una în decurs de alte 5 minute, permutările dând mai mari roade pentru ”verzi”, mai tăioși în căutarea loviturii de grație.

Ar fi putut-o da Simon de pe stânga, în ultimul sfert de oră, Jankov deturnând în corner șutul său din careu la colțul scurt, după o incursiune șnur, nu mult mai apoi Bain reluând cu capul pe lângă poartă o centrare tot de pe stânga.

Încă o tentativă de fiecare parte și în ultimele 10 minute, același Ștefanovici trăgând din nou tare din afara careului dar Trifon fiind la post, tot Simon șutând de pe flanc, de astă dată la colțul lung, balonul mușcând bara.  

90 de minute fără gol, reprize de prelungiri pe un gazon tot mai greu. Abordate de Stan cu Grancea în locul lui Bickling, același Petre Simon dovedindu-se periculos și în minutul 96, cu un șut din dreapta careului, de puțin pe lângă colțul lung. A ieșit apoi la rampă Karachanakov – intrat pe parcurs, de pe stânga, șutând alături de la marginea careului, din nou și spre finele primei părți adiționale, din afara careului, cu putere, însă Trifon fiind la post.

Și care își pregătea deja mânușile pentru loviturile de la 11 metri, la cum a decurs jocul în continuare, un chin pe un teren la limita practicabilului. S-au mai efectuat schimbări, mai întâi fiind retras căpitanul ieșean Lică, după câteva faze, în minutul 112, și Popa de la bănățeni, înlocuit cu Olaru, cel care avea să rateze de la punctul cu var.

Ceea ce n-a împiedicat triumful ”specialiștilor” din 2022 la lovituri de departajare, 7-6, din nou cu Trifon în cadru, precum la Reșița, de astă dată ghicindu-l pe Cristea încă de la prima strigare. Trifon dădea tonul iar de la ”verzi” transformau pe rând Ghinescu, Grancea și Toma Bodri, după care Olaru rata, dar Simon completa cu succes seria de cinci execuții, 4-4. în continuare fructificând Tănase, Bura-Koț și Martinov – decisiv.

De la învinși a ratat Cristea chiar prima lovitură, parată de Trifon, după care Hrib, Fosu-Mensah, Ștefanovici și Karachanakov au transformat pe rând, imitați de Tomczyk și Telcean, nu însă și de Kouadio, care a șutat pe lângă poartă, semnătură a eliminării ”carului mare” care n-a dat aceeași importanță Cupei României. 

Cei patru ”verzi” introduși pe parcurs au și executat, trei transformând, de la ieșeni doi dintre cei 3 aleși la penalty-uri din rândurile celor intrați în cursul jocului.

Și mare, mare bucurie pentru bănățeni, care și-au asigurat dueluri cu trupe din elită. Dar până atunci primirea Ripensiei rănite, programul etapei din weekend și clasamentul Ligii 2 fiind enumerate pe coloana datelor tehnice. Păcat doar că bucuria n-a putut fi împătășită cu mai multă lume. într-o marți sub amenințarea ploii.

Iar antrenorul Cosmin Stan s-a și referit la importanța conectării cât mai rapide la jocul de sâmbătă dimineață: „Am trecut cu bine de primul meci din această săptămână. Am dorit să ne calificăm, am făcut-o, suntem în faza grupelor. Așteptăm să vedem ce adversari vom avea. Sper să avem cei mai puternici adversari posibili, pentru că de aceea am ajuns până aici, să putem să ne duelăm cu echipe cât mai tari. Începem de acum să ne gândim la meciul cu Ripensia. De la stadion, mergem direct la refacere cu toată echipa, pentru că încărcătura a fost foarte mare. Terenul a fost mocirlos, din păcate. Avem teren, dar de două zile plouă încontinuu. Era greu ca suprafața de joc să reziste. Vedeți că la nivelul întregii țări sunt astfel de probleme. Sunt aceste stadioane noi, făcute în ultimii ani, cu gazon destul de prost, care se rupe. Dar asta e starea nației!”. Înainte de penalty-uri, i-am simțit bucuroși pe băieți. Exact asta am mai trăit acum vreo 10 ani, tot în Cupa României, pe când antrenam Juventus Pișchia. Am avut un meci cu Poli II, mi se pare, s-a ajuns și acolo la penalty-uri. După cele 120 de minute, toată lumea râdea, eu n-am intervenit și am pierdut acel joc. Am învățat din acel meci. La meciul promovării, de la Reșița, era la fel… După ultimul fluier, se îmbrățișau de zici că am câștigat barajul. I-am muștruluit un pic, s-au concentrat foarte bine și am câștigat. Exact același lucru s-a întâmplat și la meciul de astăzi. Bickling s-a accidentat la cap în primele secunde ale meciului și a jucat bandajat. Despre accidentarea din minutul 90, nu știu ce să spun, nu cunosc starea lui. L-am întrebat doar, în glumă: «Știi cum te cheamă?». Mi-a zis că da și l-am lăsat în pace. O să vorbesc cu doctorul, să vedem exact starea lui. El a mai jucat pe final, la Chiajna, dar azi a fost primul lui meci ca titular. Are 17 ani, e un copil de încredere, de moral. Eram sigur că dacă trece cu bine peste începutul meciului, își va da drumul. Cum l-am câștigat pe Pașcalău acum două săptămâni, cred că astăzi am mai câștigat unul, pe Bickling!”

*

CSC Dumbrăvița: Trifon – Bura-Koț, Gîsă, Bain – Bickling (minutul 90+1, Grancea), Tănase, Popa (112, Olaru), Ungureanu (61, T. Bodri), Ghinescu – cpt. – Simon, Paulevici (49, Martinov).

Antrenor Cosmin Stan.

Politehnica Iași: Jankov – Kouadio, Lică – cpt. (minutul 109, Niamțu), Fosu-Mensah, Finica – F. Cristea, Telcean, Cracea (69, Karachanakov), Ștefanovici – Dumitru (69, Hrib), Plokhotniuk (74, Tomczyk).

Antrenor, secundul Mugurel Cornățeanu, care a semnalat că „important este că am ieșit cu toți jucătorii sănătoși de pe teren. E clar că nu ne doream să jucăm 120 de minute azi. Felicităm echipa gazdă. La loteria penalty-urilor, se poate întâmpla orice. Suntem mulțumiți de atitudinea jucătorilor, după un drum foarte lung. Sperăm să ne recuperăm cât mai repede, pentru că ne interesează meciul de sâmbătă, cu Minaur, în care ne trebuie cele trei puncte. De acum, ne axăm pe campionat. A trebuit să împărțim lotul, pentru că avem și noi problemele noastre medicale. Acasă au rămas doar opt jucători și nu puteam să deplasăm toată echipa. Am preferat să menajăm o parte a lotului, ne-am completat pentru această deplasare și de la juniori și asta e… Claudiu Niculescu a rămas acasă, cu ceilalți jucători, care s-au pregătit cu el. Una peste alta, azi a fost un joc greu, de luptă, de bătaie, pe un teren foarte dificil. În anumite momente, am încercat să și pasăm, cât ne-a permis și suprafața de joc. Cum spuneam, suntem mulțumiți de atitudine. E bine că am debutat un juniori de 16 ani, pe Niamțu”.

Arbitru: Răzvan Lădar (Zalău); asistenți: Kopriva Zsolt și Kopriva Biro Tamaș (ambii din Carei). Rezervă: Bădărău (Hunedoara). Observator arbitri: Moisescu (Drobeta Turnu Severin). Delegat joc: Mihai (1 Decembrie / Ilfov).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sase = 9

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: