CSC Dumbrăviţa a avut sâmbătă la matineu oportunitatea de a juca în compania prim-divizionarei Universitatea Craiova la baza de pregătire a oltenilor din Lunca Jiului, ca ultimă verificare a „albaştrilor” din Bănie înaintea debutului de vineri 12 iulie de la ora 21:30 la Sibiu în noua ediţie de campionat a SuperLigii.
Internaţionalul Alexandru Mitriţă, cu 3 goluri în 18 apariţii pentru „tricolori” şi revenit anul trecut în Bănie după 4 ani la cluburi din străinătate, înscriind din careu la mijlocul reprizei a II-a unicul gol al amicalului, 1-0 (0-0), tot cel care la 8 februarie va împlini 30 de ani marcând şi duminică în prima repriză singurul gol al craiovenilor la încheierea stagiului austriac, într-un eşec la limită cu helveţii de la St. Gallen.
Aşadar, dacă „albaştrii” Băniei sunt la finele întâlnirilor de verificare şi înaintea săptămânii precompetiţionale, în schimb dumbrăviţenii, efectuând 5 modificări de la pauză, abia au început săptămâna aceasta pregătirile pentru startul de luna viitoare al Ligii 2, peste 4 săptămâni, la 3 august.
Alb-verzii lui Cosmin Stan au intrat astfel în ritmul meciurilor amicale şi al deplasărilor, după ce joi seară au efectuat un ultim antrenament lângă Pădurea Verde iar vineri dimineaţă au călătorit de la arena „Ştefan Dobay” spre locul tradiţional de cantonament din judeţul Hunedoara, la Sântămărie-Orlea, sâmbătă la 11 aliniindu-se la centru în Craiova la baza de pregătire a Universităţii, ca sparring-partners ai medaliaţilor la zi cu bronz ai elitei interne, antrenaţi de ex-internaţionalul Constantin Gâlcă.
Timişenii având ocazia de a fi parteneri de joc ai alb-albaştrilor la ultimul meci amical al acestora înaintea noului sezon, în care oltenii vor disputa prima partidă de campionat în Bănie peste exact două săptămâni, sâmbătă 20 iulie de la ora 18:30, în etapa a II-a, tocmai cu UTA.
Grupare arădeană ai cărei juniori sub 17 ani au fost oponenţi miercuri seară ai dumbrăviţenilor pe gazonul natural al „Motorului” de pe malul Mureşului, cu prilejul chiar primei testări a bănăţenilor în verificările estivale, una deja tradiţională la start în compania unei garnituri juvenile a roş-albilor, la două zile după ce Stan şi Iacobiciu reuneau lotul.
La Arad, a fost 6-0 (3-0) pentru verzi-albi, având în program 3 alte întâlniri într-o săptămână, cea disputată astăzi în Bănie, marţi seară de la ora 18 în Gruia cu vicecampioana naţională CFR Cluj, pe care timişenii o vor vizita într-o nouă deplasare efectuată din cantonamentul hunedorean, iar sâmbătă de la 11, pe „Cetate” din Alba Iulia, la încheierea stagiului centralizat, cu terţ divizionara pregătită de timişoreanul Alexandru Pelici.
Mai întâi, pe Jiu, unde ocupanţii locului 3 în ediţia trecută din SuperLiga au revenit luni după două săptămâni de cantonament în Austria, găzduind astfel un prim meci amical, fără a conta pe câţiva jucători, în condiţiile în care 2 componenţi ai Universităţii au şi fost implicaţi încă până săptămâna aceasta la turneul final UEFA Euro 2024, căpitanul oltenilor, Nicuşor Bancu, titular ca fundaş stânga pentru România în cele 3 partide din Grupa E, fără drept de joc apoi marţi în faţa Olandei, ci în stare de suspendare, titular integralist fiind şi Anzor Mekvabishvili la debutul absolut al Georgiei la „Europene” într-un 1-1 cu Cehia, gruzinii chiar calificându-se şi ei în optimile de finală, dar şi cedând precum „tricolorii”, tot la 3 goluri deficit.
Iar apropo de scena internaţională, craiovenii vor fi implicaţi în turul al doilea preliminar din Conference League – a treia întrecere ca importanţă a eurocupelor, urmând a juca în compania învinsei dintre Botev Plovdiv din Bulgaria şi NK Maribor din Slovenia.
„Albaştrii” lui Gâlcă au şi disputat o partidă amicală împotriva unei formaţii bulgăreşti, încasând însă 4 goluri sâmbăta trecută de la PFC Ludogorets 1945, după care, în seara imediat următoare, tot în cantonamentul din Austria, duminică, Alexandru Mitriţă a fost autor al golului în înfrângerea cu 2-1 cu elveţienii de la FC St Gallen 1879, marcatorul lăsându-i locul la pauză lui Ivan.
În Alpi, duminică, „albaştrii” începeau cu Popescu – Gaşpăr, macedoneanul Zajkov, Badelj, Benga – Oshima, Căpăţînă – Bană, Mitriţă, Paradela şi Koljic, în efectivul convocat mai avându-i pe Lazar, Goga, Lung, Buşe, Maldonado, Ndong, Creţu, Danciu, Houri, Mora, Ivan, Barbu, Ninaci, Lăpădătescu şi Petculescu.
Cu încă o săptămână înainte, tot în zile succesive în Austria, duminica şi luni, craiovenii jucau din nou meciuri „legate”, Căpăţînă aducând victoria cu 1-0 în faţa polonezilor de la Legia Varşovia din pasa internaţionalului costarican nou adus Mora, la 24 de ore după ce Costel Gâlcă apela la o garnitură mai tânără în faţa ciprioţilor de la Pafos, învingători cu 2-1.
De fapt, craiovenii au mai achiziţionat recent pe rând în această vară mai mulţi jucători străini, sosind şi spaniolul Gregorio Sierra (31 ani), un fundaş central adus din La Liga 2, de la Burgos, după cooptarea la dorinţa lui Gâlcă a mijlocaşul defensiv nipon Takuto Oshima (26 ani), adus fiind şi internaţionalul costarican cu 8 selecţii Carlos Mora (23 ani), dar şi cubanezul Luis Paradela.
Aşteptându-i un campionat în care a doua deplasare, din etapa a III-a, le va aduce un duel de podium la Cluj, pe terenul lui CFR, după care, în prima parte a turului „albaştrii” vor mai juca pe rând acasă cu Petrolul, la Sfântu Gheorghe, din nou pe Jiu cu nou-promovata din Buzău, la Dinamo şi acasă cu Rapid, ultimele două întâlniri din tur fiind la Ovidiu cu Farul, respectiv acasă cu campioana FCSB, conform programului stabilit luni 1 iulie de LPF.
Iar în anticiparea meciurilor oficiale, craiovenii i-au avut oponenţi de la 11 pe secund-divizionarii fotbalului din Timiş, Cosmin Stan introducând treptat 24 din cei 25 de jucători aflaţi de ieri în cantonament, singurul absent fiind Luca Bodri, în convalescenţă după o problemă de sănătate.
Căpitanul Costel Zurbagiu a jucat cel mai mult pentru „verzi”, 75 de minute, iar golgheterul Paulevici 70 de minute, tot cel puţin o oră jucând Morariu, 65 de minute, respectiv noua achiziţie Burdeţ, 60 de minute, iar alţi 9 componenţi câte o repriză.
CSC Dumbrăviţa a contat în Lunca Jiului pe Trifon (minutul 30, Iliescu; min. 60, Mikloş) – Vasluian (min. 46, Sofran; min. 80, Băluţoiu), Zurbagiu – cpt. (75, Pădurariu), Apro (46, Ristin), Cibi (46, Sima) – Burdeţ (60, Horcea), Salhi (46, Scutaru) – Morariu (65, Joldea), Adam (46, Martinov), Paulevici (70, Ghinescu) – Modan (60, Olaru).
Aşadar încă un nume nou, de fapt o revenire în cadru la alb-verzi, portarul Robert Mikloş, intrat în ultima jumătate de oră, după ce se alipea ieri lotului bănăţenilor, efectuând antrenamentul de vineri de la Sântămărie-Orlea.
La Craiova, prima şansă mare de gol s-a ivit în minutul 7, când Modan a trimis o pasă în adâncime, iar Dragan Paulevici a şutat de la distanţă, fiind aproape de a-l surprinde pe portarul oltenilor. În replică, Andrei Ivan a trimis în minutul 15 în bara porţii lui Trifon.
În minutul 38 Paulevici lansându-l pe stânga pe Cibi, care a depăşit 2 „albaştri”, a pătruns spre zona centrală şi a şutat de la 16 metri puţin pe lângă poartă.
La pauză, staff-ul tehnic al bănăţenilor a efectuat 5 schimbări iar pe parcursul reprizei secunde a rulat întreg lotul avut la dispoziţie, gazdele înscriind unicul gol în minutul 68, prin Mitriţă, cu un şut de la 13 metri sub bară: 1-0, rezultat final.
În cantonament, unde „verzii” revin după amicalul din Bănie, Cosmin Stan contează aşadar pe portarii Cătălin Trifon, Adelin Iliescu şi Robert Mikloş, fundaşii Vlad Băluţoiu, Alin Burdeţ, Cătălin Horcea, Răzvan Morariu, Cristian Scutaru, Ion Vasluian, Claudiu Apro, Costel Zurbagiu şi Răzvan Joldea, mijlocaşii Nicolae Sofran, Luca Bodri, Fabiano Cibi, Răzvan Ristin, Răzvan Ghinescu, Alexandru Martinov, Ouadie Salhi, Andrei Olaru, Bogdan Sima şi Eric Adam, respectiv atacanţii Dragan Paulevici, Nicu Modan şi Cristian Pădurariu.
Mikloş, care la 22 septembrie va împlini 25 de ani, revenind aşadar la gruparea la care debuta la vârsta de 14 ani în Divizia D Timiş, după un sezon în alb-violetul Politehnicii Timişoara, cu care a ajuns în semifinalele barajului de promovare în Liga 2, tot pentru un sezon fiind şi convenţia cu verzi-albii. O întoarcere aşadar la Dumbrăviţa, unde a jucat cel mai mult, trecând însă şi pe la Fortuna Becicherecu Mic, Performanţa Ighiu, Ripensia şi CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, respectiv în „violetul” polist până în luna mai.
La Craiova, după amicalul cu ocupanta locului 3 în ultima ediţie a elitei, antrenorul principal Cosmin Stan a remarcat că „e clar că s-au întâlnit astăzi două echipe aflate în momente diferite ale pregătirii. Noi suntem abia la început, iar ei se pregătesc de prima etapă, au primul meci peste mai puţin de o săptămână. Am arătat foarte bine în acest joc, pot spune că jucătorii noi s-au integrat deja foarte bine, încă de la primul test am văzut acest lucru. E îmbucurător faptul că am ţinut piept cu brio unei echipe de primă ligă, participantă în cupele europene. Am avut câteva ocazii destul de mari în prima repriză. Într-adevăr, după minutul 60, pe fondul schimbărilor, am fost dominaţi clar, dar şi în aceste condiţii am rezistat şi ne-am apărat destul de bine. Chiar dacă gazdele au fost în control, le-am pus probleme, am fost preocupaţi de joc, nu doar de apărare până în minutul 60. Sunt semne îmbucurătoare pentru început! Probabil mai avem nevoie doar de juniori născuţi în 2006. Am mai avea nevoie de unul sau doi. În rest, stăm destul de bine, suntem acoperiţi destul de bine pe posturi şi cred că, în mare măsură, cam acesta va fi lotul. Pe băieţi îi aşteaptă câte două antrenamente pe zi, cu foarte multe alergări, cu foarte multă forţă. Mai puţin vom lucra cu mingea în perioada aceasta. Şi ne mai aşteaptă încă un amical foarte puternic, marţi, cu CFR Cluj”.
Primul amical „acasă” al timişenilor va fi peste două săptămâni, vinerea, cu terţ divizionara sătmăreană SC Olimpia MCMXXI, antepenultima după faza play-out 5-10 a Seriei 10 în Liga 3.