Reprezentantele Timişului în ediţia 2023-2024 a Cupei României, secund-divizionara CSC Dumbrăviţa şi CS Phoenix Buziaş, din Liga 3, vor juca la mijlocul săptămânii viitoare acasă pentru un loc în faza grupelor competiţiei cu cluburi care la finele sezonului trecut s-au duelat pentru evitarea retrogradării din elita SuperLiga, UTA – una dintre cele doar 10 grupări câştigătoare măcar de două ori a trofeului întrecerii K.O., supravieţuind la baraj pe prima scenă, iar Chindia Târgovişte, care încheia pe locul 12 sezonul regulat al primei divizii, cu 5 puncte mai mult decât arădenii, cădea direct în Liga 2 la un punct după FC Argeş în urma fazei play-out.
CSC Dumbrăviţa – UTA şi Phoenix Buziaş – Chindia sunt cele două jocuri eliminatorii ce se vor disputa în Timiş la mijlocul săptămânii viitoare, în jur de 30 august, din totalul celor 16 programate în play-off-ul Cupei României, a cărui tragere la sorţi a avut loc astăzi de la ora 13, alb-verzii lui Cosmin Stan tocmai pregătindu-se pentru a găzdui la Ghiroda următoarele două partide acasă din Liga 2, cu cei din Târgu Jiu respectiv Tunari.
După primirea sâmbătă de la 11 a gorjenilor, pe „Emilian Pavel” din Ghiroda, dar înaintea deplasării din etapa a V-a la retrogradata CS Mioveni – una dintre cele 3 echipe sosite din SuperLiga care încă n-a câştigat în primele 3 runde din Liga 2, caz valabil şi pentru Chindia respectiv FC Argeş, secund-divizionarii Dumbrăviţei vor primi şi vizita urmaşei unei ex-duble câştigătoare a Cupei României, I.T. Arad cucerind prima ediţie postbelică, 3-2 în finala cu CFR Timişoara, şi adjudecându-şi trofeul şi-n 1953, 1-0 după prelungiri cu Casa Centrală a Armatei Bucureşti, câştigătoare în 1952.
De fapt, doar 6 cluburi au cucerit mai adesea trofeul Cupei României decât arădenii, în frunte tocmai cu steliştii – de 24 de ori, urmaţi de Dinamo şi Rapid cu câte 13 izbânzi, Universitatea Craiova cu 8, CFR Cluj 4 şi Petrolul Ploieşti 3, câte două victorii finale mai obţinând şi alb-violeţii Timişoarei, Ripensia şi Sepsi OSK – cei din Sfântu Gheorghe tocmai la ultimele două ediţii, din 2022 şi 2023, după ce în precedentele 4 se impuneau de două ori şi universitarii Craiovei, în 2018 şi 2021, iar Viitorul Constanţa în 2019 şi FCSB în 2020.
Şi tocmai la Sfântu Gheorghe se va deplasa UTA în SuperLiga după jocul eliminatoriu din Timiş, urmat în programul arădenilor primirii la finele acestei săptămâni, în etapa a 7-a, a celor de la FCSB, aşadar dueluri pe puncte cu trupe eliminate sau încă implicate în UEFA Conference League, intercalând disputa din Banat cu „verzii” Dumbrăviţei.

Dumbrăviţa pe Giuleşti
Prezenţi în ediţia trecută a Cupei în faza grupelor, 4-1 pentru Rapid în Giuleşti – foto, 5-0 de la 0-0 la pauză pentru CFR Cluj în Gruia şi victorie cu 4-0 la Alexandria în decembrie 2022, alb-verzii fiind aşadar obişnuiţi să joace pe terenuri adverse şi nu pe „Şrefan Dobay”, pe când UTA trecea în 2022 de play-off cu 1-0 la Suceava cu Foresta, după care şi câştiga Grupa B a seriilor Cupei, 2-2 acasă cu FCSB, 3-1 la Buzău şi chiar 3-0 la Mioveni, finalul de drum fiind pe Cluj Arena în semifinale, 1-0 „U”, după ce în sferturi arădenii treceau şi de FC U Craiova 1948, cu 1-0.
Cu încă un an înainte însă, în septembrie 2021, UTA fiind eliminată deja în 16-imile de finală la Filiaşi, de divizionara terţă ACSO, cu 1-0, eliminarea din ediţia 2020-2021 survenind în optimi, în februarie 2021, cu 2-1 la Cluj, de mâna aceleiaşi „U”, după ce în 16-imi roş-albii se impuneau cu 2-0 la Miercurea Ciuc.
Bila cu biletul având înscrisul UTA a fost extrasă din „Urna A” a tragerii la sorţi a play-off-ului Cupei României, urnă conţinând denumirile celor 8 trupe din prima ligă ce pornesc la drum odată cu faza decisivă pentru calificarea în cea a grupelor, iar federalul care a rostit numele alb-roşilor de pe Mureş a comis o greşeală des repetată în fotbalul românesc, şi anume aceea de a spune „UTA Arad”, când de fapt UTA este UTA, unică şi inconfundabilă, astfel ştiută de vechii utişti, ca fiind UTA, şi nu UTA Arad. Pentru puritanii fotbalului UTA-i UTA, pentru „noile valuri” musai şi Arad. Dar dacă la FRF se practică eroarea, ce-ar mai fi de mirare dacă se-aude aşa ceva şi-n fenomenul fotbalistic?
Iar dacă întrecerea eliminatorie a Cupei are o fază a grupelor, introdusă de anul trecut, inexistentă în competiţiile similare ale federaţiilor forţelor consacrate şi consolidate din fotbalul european, atunci şi fotbalul românesc, de la FRF putere, poate avea şi-o „UTA Arad”.
Şi unde oare s-a mai pomenit de exemplu vreo fază a grupelor în cea mai veche competiţie din istoria fotbalului, şi anume tocmai una de… cupă, Cupa Angliei!?
Este Cupa României o competiţie încă eliminatorie sau nu, încât să insereze în sistemul de desfăşurare grupe mai degrabă tip campionat!?!
Emanaţie „cu grupe” în fotbalul românesc cu atât mai hilară cu cât sportul în 11 carpatin este mai necompetitiv şi subdezvoltat decât în ţări care nu includ asemenea improvizaţii experimentale în formatul competiţional.
Dacă „verzii” au depăşit un singur tur pentru a ajunge în play-off-ul de care treceau toamna trecută la lovituri de departajare pe „Ştefan Dobay” după 0-0 cu ieşenii în urma reprizelor de prelungiri pe un teren greu, săptămâna trecută învingând cu 4-0 la Ghiroda, în schimb terţ divizionara CS Phoenix Buziaş a trecut deja 3 hopuri în august, cu 7-1 la Dudeştii Vechi, 2-0 la Lugoj după prelungiri cu poliştii de pe Bega şi 1-0 în minutele adiţionale ale reprizei a II-a miercurea trecută cu CSM Reşiţa – tot la Lugoj, pentru a ajunge să bată la porţile fazei grupelor, hopul de săptămâna viitoare fiind şi mai mare, Chindia.
Pe care Phoenix o va primi după ce va fi debutat la Turceni în noul campionat al Ligii 3, sâmbătă de la ora 18 în Gorj, în Seria 7, dar şi înaintea jocului din etapa a II-a, de pe 1 septembrie de la ora 17, pe „Comunalul” din Carani cu CSM Deva.
Nici UTA, care a pierdut şi vineri seară în elită, cu 3-0 la Craiova – eşec despre care puteţi citi aici, şi nici retrogradata de pe prima scenă Chindia, care aseară a „închis” etapa a III-a din Liga 2 cu o a treia remiză, 1-1 acasă cu buzoienii, în urma unui 0-0 la Slatina dar şi a altui 1-1 pe teren propriu şi cu CSA, n-au demarat strălucit în noul sezon, dâmboviţenii obţinând în schimb o calificare în Cupa României, cu 5-0 la Blejoi, scor al turului precedent, încheiat joia trecută şi evidenţiind 24 de calificate în play-off, dintre care 8 din Liga 3.
Gruparea din Târgovişte, care n-a ajuns niciodată în finala Cupei României, disputată peste ani de cluburi din 29 de localităţi ale ţării, a rămas fără noul antrenor învestit abia în vară, şi anume Dragoş Militaru, sosit de la dejeni, deja după primele două etape, fiind preluată din mers de Vasile Miriuţă, retrogradat din Liga 2 cu Minaur, iar Chindia va juca înaintea descinderii în Timiş la Piteşti, sâmbătă de la 11 cu FC Argeş, iar după ieşirea în Banat, acasă cu Unirea Slobozia, în etapa a V-a.
Chindia trecea anul trecut de faza play-off cu un un 2-1 în deplasare la secund divizionara din capitală CSA, dar n-a mai câştigat apoi în faza grupelor, remizând şi cedând de două ori.
Clasamentele la zi în Liga 2 dar şi SuperLiga, precum şi programul rundei viitoare, respectiv ultimele rezultate, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal.
Nu doar Dumbrăviţa – UTA se numără între cele 5 dispute eliminatorii care n-ar fi fost parcă stabilite prin tragere la sorţi, ci dirijat pe criterii geografice, cu una dintre întâlniri între concitadine bucureştene, aşadar 5 din cele 16 jocuri din acest tur „play-off” programate în jurul datei de 30 august într-o singură manşă, eliminatorie, după cum urmează: Metaloglobus – Dinamo, ACS FC Bacău – Oţelul Galaţi, Unirea Slobozia – FC Hermannstadt, CSC Dumbrăviţa – UTA, Ceahlăul – „U” Cluj, SCM Zalău – Politehnica Iaşi, CSC Şelimbăr – FC Voluntari, CS Mioveni – FC Botoşani, FC Bihor – FC Argeş, CSM Alexandria – Concordia Chiajna, Unirea Dej – Clubul Sportiv al Armatei, Viitorul Ianca – CS Tunari, Phoenix Buziaş – Chindia Târgovişte, Corvinul – Csikszereda, CSM Deva – Gloria Buzău şi Progresul Pecica – Viitorul Şimian.
CSC Dumbrăviţa – UTA e între cele 6 jocuri opunând cluburi din Liga 2 respectiv SuperLiga, iar Phoenix Buziaş – Chindia e între cele 4 meciuri opunând grupări din Liga 3 şi Liga 2, trei partide fiind strict ale trupelor din Liga 2, iar una, a formaţiilor din Liga 3, pe când Bacău – Oţelul şi SCM Zalău – „Poli” Iaşi sunt cele mai dezechilibrate, între echipe actualmente în eşalonul terţ şi prim-divizionare.
Dat fiind însă că vara trecută Phoenix abia se pregătea de debutul în Liga 3, drept campioană a ligii a patra timişene, Divizia D, fără însă a fi putut găzdui de-atunci meciurile acasă la Buziaş, ci la Carani, iar cele recente, din Cupa României, la Lugoj, iar Chindia se pregătea de încă un sezon în SuperLiga, şi disputa viitoare directă din Timiş, eliminatorie, va fi dezechilibrată din punctul de vedere al apartenenţei protagonistelor la anumite eşaloane, chiar dacă târgoviştenii au retrogradat între timp.
Unirea – CSA şi Corvinul – Csikszereda opun formaţii care s-au întâlnit recent în Liga 2, bucureştenii învingând cu 2-6 la Dej iar nou-promovaţii Hunedoarei cu 2-0 acasă.
Cluburile din SuperLiga implicate în play-off: FC Voluntari, Universitatea Cluj, FC Botoșani, FC Hermannstadt, SC Oțelul Galați, Politehnica Iași, UTA Arad şi Dinamo.
Grupările calificate din turul 3, anterior: Campionii FC Argeş, Chindia Târgovişte, CS Mioveni, CSA, Gloria Buzău, Unirea Dej, Concordia Chiajna, Csikszereda Miercurea Ciuc, CSC Şelimbăr, Unirea Slobozia, CSC Dumbrăviţa, Metaloglobus București, Ceahlăul Piatra Neamț, CS Tunari, CSM Alexandria, Corvinul Hunedoara, FC Bacău, Viitorul Ianca, CSM Deva, Viitorul Șimian, Progresul Pecica, Phoenix Buziaș, FC Bihor Oradea și SCM Zalău.
Se