CSC Ghiroda şi Giarmata Vii a anunţat oficial luni seară despărţirea de antrenorul principal Sorin Bălu, la trei zile după ce terţ divizionarii cedau acasă cu 0-4 (0-3) Politehnicii Timişoara, înlocuindu-l cu Călin Cojocaru, ultima oară în sezonul de toamnă la gruparea gorjeană exclusă din Liga a II-a.
Cojocaru urmând a debuta vineri la ora 15 în deplasarea la Pecica pe banca ocupantei locului 3, singură campioană în exerciţiu din actuala componenţă a Seriei 9 după ce CSC Ghiroda şi Giarmata Vii câştiga în ediţia anterioară atât sezonul regulat cât şi faza play-off în grupa sud-vestică a Ligii a III-a.
La finele primului sezon integral al lui Sorin Bălu la cârma galben-albaştrilor de la „Emilian Pavel”, 2023-2024, după ce îi prelua din mers în cursul turului campaniei precedente, la începutul toamnei lui 2022, an în care ghirozenii, pe-atunci cu Răzvan Leucă la timonă, cedau la potou şi la mustaţă locul I în play-off-ul Seriei 8, dumbrăviţenilor, iar apoi şi-n semifinalele barajului la promovare, acasă cu reşiţenii ai căror egali erau în manşa secundă din Caraş-Severin.
Intrat deja în pielea unui club constant participant în faza play-off a Ligii 3, în 2022 chiar disputând semifinala, în 2023 clasându-se al treilea după reşiţeni şi Şoimii Lipova iar anul trecut jucând atât finala la promovare cu bihorenii cât şi recalificarea la Bucureşti cu CS Dinamo, „Comunalul” Ghirodei cu cea mai mare longevitate în eşalonul terţ conform rezultatelor de pe teren dintre grupările din această parte de ţară n-a recepţionat oricum eşecurile la zero din Valea Jiului şi de la „Emilian Pavel” cu alb-violeţii, reacţionând în ideea recuperării în cele 5 etape rămase a deficitului de trei puncte faţă de a doua clasată, din judeţul Hunedoara, o divizionară „D” nepromovată pe teren.
Aceasta, deţinătoare a 38 de puncte, găzduind vineri jocul fruntaşelor cu liderul polist, după ce Progresul Pecica şi ghirozenii se vor fi întâlnit de la ora 15 în judeţul Arad, Mancaş&Co având 35 de puncte iar elevii lui Stupar 34.
Ghirozenii abordau destul de promiţător faza play-off, reabilitându-se cu un 1-1 la „Electrica” şi smulgând un 2-1 pe propriul teren în dauna Progresului Pecica, dar continuarea i-a lăsat la 3 puncte în urma celor din Valea Jiului.
Pe al căror teren vor şi încheia galben-albaştrii meciurile din play-off, într-o postură delicată în deplasare „la ultima strigare”, ştiut fiind că elevii lui Bălu cedau de două ori acolo în acest campionat, cu 4-2 şi 2-0.
La dispoziţie mai având după Paşti primirea hunedorenilor, o nouă ieşire, a treia, la „Electrica”, şi primirea din nou a Progresului Pecica.
Pe când hunedorenii vor mai fi jucat acasă cu pecicanii şi la Timişoara.
Până atunci însă, Progresul – CSC Ghiroda şi Giarmata Vii se anunţă a fi în Vinerea Mare ultimul prilej pentru cele două echipe de a se relansa spre locul secund.
Ghirozenii ajungând mai adesea la baraj decât să nu reuşească intrarea între primele două clasate, pe când pecicanii sunt chiar la prima lor participare în play-off, caz valabil şi-n situaţia hunedorenilor care nici măcar n-au promovat anul trecut pe teren din Divizia D, pierzând barajul fără a fi marcat în dubla manşă cu ACS Viitorul Arad – mai realist „cinstită” actualmente prin a rula pe locul terţ în play-out-ul Ligii a III-a, fără „intervenţii” artificial improvizate într-o forţare a notei peste vara lui 2024.
Indirect, sub forma acestui implant federal pe post de căpuşă înfiptă în coasta „fâşiei vestice” pe fondul unui vid de putere la vârf, creând aşadar şi-un culoar favorabil hunedorenilor cu vedere spre baraj, s-a generat implicit o stare de fapt artificială în sânul întrecerii campionatului Seriei 9, cu ramificaţii şi sub forma celor resimţite de ghirozenii în recul după barajele de pomină din iunie 2024.
Ramificaţiile căpătând, iată, un punct semnificativ de inflexiune în plin parcurs din play-off. Prin despărţirea de unul dintre antrenorii protagonistelor din „zona 1-4”, la peste doi ani şi jumătate de la învestirea sa în rol.
Bălu n-a încheiat al doilea sezon „plin” pe banca tehnică a ghirozenilor actualmente cu o mică infirmerie în colectiv, dar, spre creditul său, campania în care a activat da capo al fine a fost una a premierei adjudecării de către clubul „Comunal” din estul Timişoarei a titlului de campioană în Liga a III-a.
Doar că în fotbalul românesc locul I nu neapărat se şi premiază, aşa cum ar fi normal, prin promovarea în Liga 2.
„Scăpare” care, la o recentă scrutinizare şi revizuire din partea FRF într-o mai mare profunzime a implicaţiilor sale, a dus la regândirea sistemului competiţional, cu titlu reparatoriu moral retroactiv pentru grupările campioane şi inclusiv antrenorii acestora, dar şi dând implicit dreptate Sporttim, pledând în ultimii ani constant vehement cu argumente explicative justificate în sensul recroirii formatului Ligii a III-a, în orice caz nu cu 100 de cluburi.
Şi totuşi, într-un plan practic, o „reparaţie” din partea FRF întârziată cu vreo… doi ani pentru „mariajul” Ghiroda – Bălu. Care le şi poate în plus „mulţumi” lui… Motan şi Barbu.
Clasamentul la zi şi programul viitor, pe coloana rezultatelor secţiunii Fotbal în Sporttim, laolaltă cu datele tehnice din cele şase eşaloane.
La finele etapei din play-out-ul SuperLigii, FC Botoşani – Oţelul 0-1.
L-au lucrat băieții buni cu joburi stabile la club?