Revirimentul galben-albaştrilor lui Sorin Bălu a încasat sâmbătă după-amiază două lovituri deja până la pauză în cea de-a doua deplasare din play-off-ul Seriei 9, decisive în sensul înregistrării întâiului eşec al celor de la CSC Ghiroda şi Giarmata Vii în cele trei etape din grupa I valorică: 2-0 (2-0) pentru localnicii din Valea Jiului.
Care nici pe departe n-au excelat dar au valorificat într-un stil atletic şi direct avantajul terenului propriu, unul denivelat şi cu o stare precară iar pe-alocuri chiar doar cu noroi, suprafaţă de joc din care mingea putea oricând sări în mod neaşteptat, condiţii cărora gazdele s-au adaptat însă mai bine şi şi-au fructificat atuurile până ce bănăţenii „să se trezească”.
La revederea unor vecine de clasament la egalitate de puncte pe locurile 2-3, gazdele în roş-negru luând însă astfel un avans de trei puncte pe a doua poziţie ce duce la barajul de promovare în Liga a II-a, cu şase etape rămase de jucat în play-off.
În care hunedorenii şi ghirozenii se vor mai reîntâlni de încă două ori, mai întâi la 25 aprilie la „Emilian Pavel” iar ulterior în chiar ultima rundă, finală, la 17 mai din nou pe malul Jiului.
Va fi oare aceea o adevărată „finală” pentru accederea la baraj?
Sau ecuaţia asigurării primelor două locuri va fi fost deja rezolvată înaintea celei de-a noua etape de peste şase săptămâni?
Cert este că hunedorenii au profitat sâmbătă de la ora 17 de prilejul rotunjirii avansului după această primă treime din play-off, avantaj pe care îl aveau doar minim la puncte faţă de ghirozeni la încheierea sezonului regulat şi începerea meciurilor din zona 1-4.
Localnicii deschizând scorul destul de repede, deja în minutul 18, şi majorându-l când le era lumea mai dragă, în primul minut de prelungiri al reprizei I, 2-0 la adăpostul căruia au intrat la vestiare.
Într-o reeditare a primei reprize a întâlnirii directe de la 15 noiembrie de la Ghiroda, în retur, când hunedorenii s-au desprins până la pauză la 0-2.
După ce în întâlnirea tur din septembrie din Valea Jiului se desprindeau după pauză de galben-albaştrii timişeni, de la 2-2 la 4-2, rezultat final.
CSC Ghiroda şi Giarmata Vii se revanşa totuşi acasă prin a răsturna scorul la mustaţă şi la potou în noiembrie, 3-2 în etapa a XII-a, ceea ce îi aducea trei puncte avans pe locul 2 în faţa învinşilor hunedoreni.
Rolurile însă inversându-se la perfecţiune sâmbătă în Valea Jiului, unde localnicii au forţat desprinderea la 3 puncte pe treapta secundă.
Tăind pe moment vântul din pânzele revirimentului timişenilor care nu mai pierduseră de trei etape, în ultimele două asigurându-şi chiar rezultate pozitive, 1-1 la „Electrica” şi 2-1 săptămâna trecută acasă cu pecicanii.
Însă, dacă la revederea cu alb-violeţii la Timişoara ghirozenii au condus la pauză, în Valea Jiului au rămas în schimb de căruţă la reuşitele lui Daniel Creciunesc şi Ciucurescu, şi nici nu şi-au mai revenit.
Încât n-au izbutit a expedia un şut pe poarta localnicilor de pe podium, iar astfel, precum în urmă cu patru apariţii, au încheiat deplasarea fără a înscrie, aidoma ieşirii capotate la „Electrica”, atunci cu 5-0, tot cu alte 4 apariţii înainte galben-albaştrii mai cedând fără a înscrie şi la Pecica, 1-0 Progresul.
În destul de mare măsură, galben-albaştrii s-au aliniat şi pe malul Jiului precum la revenirea pe „Electrica”, şi-anume cu Flonta – Imbroane, Stupu, Fridrich – Munteanu, Velcotă, Stoi, Vaccari, Ilie – Trip şi căpitanul Mancaş, la pauză, în dezavantaj, apelându-se din nou la Jichici dar şi la Cionvică, retraşi fiind Imbroane şi Velcotă.
Încasând însă chiar înaintea intrării la vestiare, timişenii n-au mai avut capacitatea de a reveni şi-n judeţul vecin precum o făceau acasă după pauză în întâlnirea din noiembrie, încât au sfârşit învinşi din nou tot la două goluri deficit în Valea Jiului.
Roş-negrii reabilitându-se după eşecul cu 3-1 de la Timişoara, în faţa „violeţilor” lui SSU Politehnica, şi semnând deja cea de-a cincea victorie consecutivă pe propriul teren, o performanţă pentru o trupă ale cărei prime şase apariţii acasă din acest campionat, în vară şi toamnă, erau conectate mai ales remizelor, trei la număr, dar până şi unui eşec, Progresul Pecica izbutind în Valea Jiului la 5 octombrie ceea ce n-au reuşit celelalte vizitatoare, 0-1.
Galben-albaştrii Ghirodei pierzând în schimb şi a doua oară pe Jiu, însă totuşi „o luptă şi nu războiul”, rămânând de văzut derularea viitoare a parcursului din play-off.
În care liderul SSU Politehnica caută a-şi ocroti fotoliul fruntaş recent obţinut, ghirozenii învinşi în Valea Jiului şi tocmai hunedorenii depăşiţi recent la „Electrica” stimulându-şi acum capacitatea de reacţie în anticiparea primirii pe rând a alb-violeţilor în următoarele două etape.
În noi întâlniri pe podium, în vreme ce arădenii, singurii care încă n-au învins în prima treime a parcursului din play-off, dar de fapt n-au smuls niciun punct, au rămas de căruţă la patru puncte, sperând totuşi a agăţa vinerea viitoare ultimul colac de salvare, acasă cu hunedorenii.
În fief-ul cărora, recent, la startul fazei play-off, Progresul Pecica a deplâns din plin arbitrajul, Sava din Vînători fiind identificat de arădeni drept autor moral al acelui 1-0 (0-0), ceea ce a influenţat pesemne şi abordarea de către galben-albaştrii Ghirodei a ieşirii din etapa a III-a în Valea Jiului.
Unde băimăreanul Codrea, asistat de concitadinul Buie şi Popa din Câmpeni, trimişi federali fiind arădenii Rad şi Jivan, a asigurat sâmbătă un arbitraj conform regulamentului, înlăturând temerile componenţilor oaspeţilor.
Păţiţi în septembrie în etapa a III-a pe Jiu şi rămaşi cu-acea impresie, dintr-un 4-2 în care nu erau oarecum lăsaţi cumva să joace prin maniera de arbitraj a sătmăreanului Omuţ şi-n consecinţă izbutind doar parţial o prestaţie dorită într-o anumită perioadă a întâlnirii, pierdută.
Sâmbătă însă ghirozenii nici n-au mai înscris, de fapt doar pentru a patra oară în acest campionat după „dubla” tur-retur din sezonul regulat cu pecicanii şi apăsătorul 5-0 de la Timişoara, în schimb doar lovind întâmplător bara din ceea ce era de fapt o centrare de la 40 de metri.
Iar astfel, chiar dacă CSC Ghiroda şi Giarmata Vii a jucat anul trecut în mai finala barajului de promovare în Liga 2 iar apoi, în iunie, a fost la doar 90 de minute de disputarea şi acelei finale a recalificărilor de accedere spre scena secundă, iar pe de-altă parte trupa din Valea Jiului nu şi-a câştigat pe teren în aceeaşi lună elevarea din Divizia D Hunedoara, ridicată fiind cu liftul federal în eşalonul terţ, iată totuşi că roş-negrii îi domină cel puţin psihologic pe galben-albaştri la ora reprezentaţiilor din judeţul vecin, unde se vor şi reîntâlni aşadar chiar la încheierea grupei I valorice.
Iar ghirozenii trebuie să conştientizeze faptul că n-ar fi indicat a se baza chiar pe acea ultimă deplasare în ideea smulgerii unui rezultat favorabil pentru a reajunge la barajul de promovare în Liga 2.
Mancaş şi compania au mai fost acolo şi ar putea aşadar reedita clasarea fruntaşă, însă ar trebui mai întâi a dovedi pe teren, măcar la a patra încercare, că norma de minimum două goluri încasate deja în trei dăţi de la roş-negri nu îi caracterizează, şi bineînţeles că galben-albaştrii ar fi în principiu capabili a înlătura acest minisindrom, mai ales că echilibrul în sfera fruntaşă a seriei vestice este vădit şi cât se poate de evident, fără mari diferenţe valorice pe fondul mai degrabă limitărilor protagonistelor.
Toate având în parte deficitul lor de competitivitate, încât să fie depăşite când nu-i sâmbăta lor.
Ceea ce-au experimentat timişenii după-amiaza în vale.
Cumva, într-o ilustrată sugestivă a fotbalului românesc, în sensul că este într-adevăr posibil şi-aşa ceva, ca o campioană în 2024 a Ligii a III-a să cedeze şi pentru a doua oară în nici 7 luni unei trupe care nu promova de fapt pe teren în acelaşi an din Divizia D, eşalon patru.
De-ale fotbalului carpatin, cu îngăduinţă federală, aspectele fiind mereu subliniate în aceste pagini pentru a mai fi şi-acum întărite în mod special.
Căci chiar rămâne aşa cum am stabilit, gruparea din vale fiind într-adevăr un implant federal cu dedicaţie în „coasta vestică”, şi înadins astfel, deloc întâmplător, tocmai datorită vidului de potenţial de pe „fâşia hotarului vestic” odată cu promovarea orădenilor în Liga a II-a, ceea ce deschidea un culoar „aleşilor” spre locurile cu destinaţia baraj de promovare.
Iar „propuşii” spre mărire n-au pierdut vremea şi nici n-au rămas cu mâinile-n sân în aşteptarea altor invitaţii speciale, căci mult mai importanta invitaţie iniţială din vara lui 2024 le fusese oricum deja nu doar rezervată ci şi furnizată, ba s-au avântat cu oportunismul celui „bine orientat” de rit nou spre treptele puse la bătaie.
Profitând la maximum de vidul de putere din sferele înalte ale seriei vestice şi trăgând din toţi rărunchii a dovedi că şi-ar merita de fapt locul sub soarele Eldoradoului eşalonului terţ.
Şi-ntr-adevăr nu-i mare brânză de capul Seriei 9, încât poate fi la o adică spintecată, ţinând aşadar de ghirozenii campioni în 2024 dar participanţi la semifinalele barajului şi-n 2022 să reamintească faptul că au fost deja protagonişti ai unor asemenea încercări.
La urma urmei sunt totuşi unicii campioni la zi în exerciţiu din seria vestică, aşadar cu pedigree, fie şi cu toate problemele de lot cu care se confruntă pe fondul mai larg al cedării mărinimoase în iarnă sub formă de împrumut a unui tânăr şi unui junior pe scena mai înaltă a Ligii a II-a, dumbrăviţenilor.
Iar ghirozenii chiar se confruntă cu şifonarea buletinului medical, Miclău suferind vineri o intervenţie chirurgicală după ce se alegea cu o ruptură de ligamente în jocul contra poliştilor, iar Datcu reaccidentându-se, a doua oară cu o afecţiune musculară, în completare la situaţia lui Ciocan, operat şi el la mână şi absent 6 luni, iar ca tacâmul să fie complet, marcatorul Călin Ciobanu alegându-se cu probleme la genunchi după fractura de piramidă nazală ce l-a făcut să fie remarcat drept „atacantul cu mască”.
Precup accidentat fiind la umăr, dar cu speranţa ca într-o săptămână să poată să-şi revină.
În consecinţă, timişenii n-au mai fost la fel de expansivi în schimbările efectuate în Valea Jiului, după mijlocul mitanului al doilea mai intrând Pop la schimb cu veteranul Munteanu, iar mai apoi Şteta în locul lui Vaccari, titularizat pe scena terţă.
Numai şi numai Ciublea, Coroiu şi Buia mai rămânând la dispoziţie.
O ieşire cedată în baza noii norme „-2” care necesită o urgentă formulă de adresare.
Clasamentul actualizat fiind accesibil laolaltă cu programul viitor pe coloana rezultatelor secţiunii Fotbal în Sporttim.
* În grupa „pereche”, Seria 10, nord-vestică, CSM Olimpia Satu Mare – CS Minaur Baia Mare 1-1, convenabil liderului maramureşean menţinut astfel la 5 puncte în faţa rivalilor nordici, deţinători a 44 pe locul secund, cu unul în plus faţă de SCM Zalău, reapropiată după un 5-0 acasă cu Crişul Sântandrei. Iar runda viitoare chiar CSM Olimpia – SCM Zalău la Satu Mare.
Tot jigodii ați rămas….🤮😡
Plângi sclavule, plângi