Cu 4 succese la zero din 5 victorii şi o remiză, Italia câştigă în premieră „Europenele” U17. Calificate în dauna României în Ilfov, Suedia şi Ţara Galilor nu înving deloc în Cipru

Juniorii Italiei cucereau în 1982 acasă ediţia inaugurală a „Europenelor” sub 16 ani, într-un patrulater cu RFG, Yugoslavia şi Finlanda, însă n-au mai câştigat apoi vreodată trofeul până la acest al 40-lea turneu final, dintre care ultimele 21 recategorisite U17, deşi în deceniul trecut jucau de 3 ori finala, pierzând-o însă.   

Şi totuşi, de astă dată, în Cipru, cu ocazia celei de-a opta ediţii desfăşurate cu 16 naţionale la start, Italia U17 a triumfat cu juniorii săi născuţi după 1 ianuarie 2007, selecţionaţi de Massimiliano Favo, şeptarul Coletta deschizând scorul în minutul 7 al finalei cu Portugalia iar nouarul Camarda majorându-l în minutele 16 şi 50: 3-0 (2-0).  

Peninsularii semnând astfel al patrulea succes la zero la turneul final, după cele repurtate în faza grupelor, 2-0 (1-0) cu Polonia prin golurile lui Mosconi şi Coletta respectiv 2-0 (2-0) cu Slovacia prin reuşitele lui Camarda şi Liberali, precum şi cel din semifinala cu Danemarca, decisă de golul aceluiaşi Coletta în minutul 30.

Iar doar Cehia mai încheia faza grupelor turneului final cu victorii pe linie, pe când Austria neînvinsă, juniorii Italiei izbutind în Grupa C să şi răstoarne scorul spre final în ultima apariţie împotriva Suediei, pe când erau deja calificaţi, prin Cama şi Camarda, în minutele 75 şi 80: 2-1 (0-0). 

Numai Anglia U17 mai conducându-i pe italieni în sferturile de finală, din minutul 16, prin Nwaneri, Liberali egalând însă în minutul 29, după care „albaştrii” lui Favo s-au impus la loviturile de departajare, toate transformate.

În celelalte sferturi de finală, Serbia trecea cu 3-2 (2-1) de Austria iar Portugalia cu 2-1 (1-1) de Polonia, golgheterul turneului final, lusitanul Rodrigo Mora, cu 5 reuşite, înscriind golul calificării în minutul 59, după ce Izunwanne egala pentru baltici, pe când Danemarca a dispus de cehi la loviturile de departajare, tot după 1-1 în timpul regulamentar de joc, Penxa deschizând scorul pentru central europeni în minutul 72 iar Obi egalând în minutul 81.

Acelaşi Mora egalând şi în minutul 89 al semifinalei Serbia – Portugalia, în care juniorii ex-iugoslavilor au condus cu 2-0 la pauză dar au fost taxaţi în al cincilea minut de prelungiri: 2-3.

Finala fiindu-le favorabilă italienilor cu un scor detaşat, diferenţe înregistrate însă şi-n faza grupelor, pe alocuri chiar între naţionale ale unor federaţii puternice: Anglia – Franţa 4-0 şi Portugalia – Anglia 4-1.

Italia a cucerit trofeul în alcătuirea Pessina – Benjamin, Verde, Natali, Cama – Sala – Coletta, Liberali, Di Nunzio – Camarda, Mosconi, cu Garofalo şi Mantini intraţi din minutul 70, Lontani şi Lauricella din minutul 79 iar Campaniello în ultimul minut. Dintre aceştia, Pessina, Benjamin, Cama, Liberali şi Camarda, ca jucător numărul 1 al competiţiei, erau nominalizaţi în cel mai bun 11 al turneului final, laolaltă cu 2 danezi, un polonez, sârbul Kostov şi lusitanii Quenda şi Rodrigo Moro – golgheterul, selecţionaţi pentru Portugalia de Joao Santos.

A fost a 12-a participare a Italiei la „Europenele” U17, mai multe având Spania şi Anglia, câte 16, respectiv Franţa 15, tot acest trio având şi titluri la activ dintre cele 16 naţionale prezente în Cipru, laolaltă cu Portugalia.

Iar la anul turneul final Euro U17 se va disputa în Albania, cel de anul trecut fiind adjudecat de nemţi la lovituri de departajare în finala cu Franţa U17.

Românii n-au ajuns în Cipru, fiind eliminaţi în Ilfov de suedezi şi galezi, selecţionate care n-au câştigat nici un joc la turneul final adjudecat de Italia U17, scandinavii înregistrând două remize iar insularii una singură. 

  

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Juniori și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × 4 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: