Cu bare la început și pe final, Politehnica nu trece acasă nici de nou-promovata din Șelimbăr, egalată din penalty: 1-1 (0-0)

Politehnica Timișoara a lovit barele în jocul de campionat fără spectatori de după-amiază de pe arena ”Dan Păltinișanu”, încă din primele minute printr-un șut expediat de Andrei din afara careului, și cu capul prin căpitanul Mera în urma unui corner pe final, fiind nevoită a se mulțumi cu un singur punct printr-o egalare din lovitură de la 11 metri, prim punct la a patra încercare cu noul antrenor Nicolae Croitoru. ”Violeții” n-au reușit să treacă nici de nou-promovata comunală din județul Sibiu, prelungindu-și astfel criza, a se citi o singură victorie și această remiză în ultimele 10 etape ale Ligii 2: 1-1 (0-0).  

Din nou fără suporteri în tribună, iar urzeala se știe, ”pLandemia” sub false pretexte, alb-violeții nu s-au descurcat astăzi de la ora 14 să treacă de o nou-promovată din Liga 3, CS Comunal 1599 Șelimbăr, care, clasată fiind în Liga 2 pe un loc superior timișorenelor Ripensia și Politehnica, asta și în condițiile în care alte grupări din același județ Sibiu cochetează cu trepte și mai înalte în structura divizionară a fotbalului românesc, Gaz Metan Mediaș în Liga 1 iar AFC Hermannstadt pe podiumul eșalonului secund cu vedere spre elită, conferă o idee în termeni comparativi despre nivelul la care se situează momentan sportul rege în Timiș, în suferință.

Poliștii aveau neapărat nevoie de victorie în această a doua întâlnire dintr-o serie de patru cu formații nou-promovate, dar n-au izbutit mai mult decât a-i egala de pe punctul cu var pe învingătorii de luni cu 4-2 ai Universității Cluj, prim punct adjudecat în deplasare de sibieni după 47 de zile – aproape 7 săptămâni de la acea remiză albă la nou-promovata departamentală din București, de fapt doar al doilea punct cucerit de cei din Șelimbăr pe drumurile Ligii 2.  

Poliștii s-au străduit mult să-și mărească zestrea, tânărul mijlocaș Doru Andrei dându-le speranțe la o evoluție reușită printr-un șut sănătos încă din primele 10 minute, ochind transversala în replică la tentativa închizătorului Yameogo aproximativ de la aceeași distanță, balon prins de Păduraru în 2 timpi, însă nu s-au ales în cele din urmă decât cu un singur punct, 1-1 precum în prima apariție acasă din acest campionat, atunci cu buzoienii, în etapa a III-a.

Răstimp în care situația ierarhică a alb-violeților s-a complicat, ca urmare și a celor 3 înfrângeri acasă în actualul sezon regulat, la limită și pe final cu ieșenii și harghitenii, cu 1-3 în întâlnirea directă cu concitadina Ripensia, speranțe de mai bine conturându-se după calificarea repurtată săptămâna trecută tot pe ”Dan Păltinișanu” în Cupa României, tocmai în dauna unei promovate în Liga 1, ceea ce i-a asigurat locul Politehnicii în urna tragerii la sorți de luni a sferturilor competiției eliminatorii, însă reușita punctuală în dauna Rapidului n-a avut ecou și la ora revenirii pe același gazon în etapa a 13-a din campionat. 

”Violeții” n-au fost ce-i drept departe de smulgerea tuturor punctelor, căpitanul Ioan Mera țintind și el bara, la colțul lung, pe finalul meciului, în urma unei lovituri de colț de pe dreapta, însă a fost totuși prea puțin, într-o dispută de factură modestă, presărată cu inexactități, în nota dominantă a unui campionat necompetitiv, cu atât mai lipsit de dinamism și spectaculozitate în condițiile unor partide disputate în absența publicului iubitor al fotbalului.  

E greu de estimat reculul în timp în plan calitativ și valoric al competitivității ca efect al impunerilor nejustificate pe pielea sportului din gama largă a absurdităților declanșate prin ”pLandemie” sub masca celor mai bune intenții, de parcă întrecerea Ligii 2 n-ar fi fost oricum cu destule probleme încă dinaintea stărilor ”de urgență” și ”alertă”, dar și întâlnirea de pe ”Dan Păltinișanu” a conferit suficiente indicii în sensul regresului din aproape în aproape al campionatului anticamerei elitei, spiritul ofensiv fiind fragil, multe execuții fiind stângace, iar finalizarea lăsând mult de dorit.

De fapt, poliștii au înscris o singură dată în 6 apariții acasă în noul campionat mai mult decât un gol, în poarta codașilor brăileni, în rest bifând în general câte o reușită, în succesiunea 1-1, 0-1, 1-2, 2-0, 1-3, 1-1, cea de astăzi din lovitură de la 11 metri.

Prin care cel faultat în careu, Alin Ignea, a egalat pe jos la colț la foarte puține minute după ce sibienii deschideau scorul încă din primele faze după pauză, când efectuau o primă schimbare, gol pe respingerea greșită a lui Sofran din fața careului mic, unde centra Yameogo de pe dreapta, balon în picioarele lui Adrian Cîrstean, care a punctat cu stângul din mijlocul suprafeței de pedeapsă. 

Debut mai animat al părții secunde după o repriză I a impreciziei la finalizare, pe de-o parte Ciocâlteu, pe de altă parte Pamfile și Ursu ratând cadrul porții, prins în schimb de Boboc în primul sfert de oră, șut din careu respins în lateral de Păduraru, la cealaltă poartă de Scutaru, în urma unui corner, Gal fiind însă atent. O parte întâi încheiată cu tentativa lui Vodă de la semidistanță, căzută pe transversala, și cu o nouă încercare a lui Octavian Ursu, în numele gazdelor mai ofensive, însă de puțin pe lângă vinclu.

Nicolae Croitoru a încercat să impulsioneze apetitul ofensiv al poliștilor printr-o dublă schimbare după aproape o oră de joc, Zaluschi și Bîrnoi în locul lui Radu și Gerbi, iar ”violeții” au fost mult mai aproape de gol nu mult mai apoi, căpitanul sibian Tătar respingând de pe linia porții șutul lui Octavian Ursu din marginea careului mic.

Avea să treacă și mijlocul reprizei a II-a iar Politehnica părea la fel de lipsită de soluții și idei, bazându-se mai mult pe experiența jucătorilor rutinați la faze fixe, cu fundașii centrali urcați la cap, un ”corner mai scurt”, executat de Zaluschi, fiind reluat defectuos de Mera, fără însă că ardelenii să îndepărteze pericolul, întreținut de Ignea, așezare pentru Bîrnoi, a cărui finalizare a fost ilustrată sugestivă a nivelului competițional: șut mult peste bară…

Simțind pericolul, Beza a efectuat imediat o înlocuire la mijloc, mai apoi apelând chiar la o dublă modificare în minutul 81, forțe proaspete pe final. Punctat de bara lui Ioan Mera și o altă lovitură liberă cu Zaluschi la pupitru, prelungit atac alb-violet cu șuturi blocate, ultimul, cel al lui Lazăr, din cădere și dintr-o poziție incomodă, scurgându-se pe lângă bara din dreapta. Ardelenii mai aveau personal și pentru a cincea schimbare, pentru creșterea taliei în apărarea rezultatului, gazdele nu prea aveau de ales.

Poliștii au pus mult suflet dar mare e diferența dintre dorință și putință, lacunele la finalizare spunându-și cuvântul. Noroc cu pauza competițională la dispoziție pentru a mai netezi din asperități, inclusiv într-un amical săptămâna viitoare, cu o divizionară ”D”, din Peciu Nou.

N-a fost așadar nici de astă dată ziua ”violeților”, cu încă 3 reprezentații la dispoziție în campionat până la sărbătorirea aniversării a 100 de ani de sport studențesc tehnic pe Bega, și anume la nou-promovata din Brașov, în Banat cu CS al Armatei Steaua și la retrogradata Astra, anul 2022 rezervându-i în schimb dueluri care se anunță a fi dintre cele mai dificile, acasă cu Petrolul, la Chiajna și în Timișoara cu alți sibieni, de la AFC Hermannstadt. 

Comparativ, măcar pe hârtie meciul de astăzi se anunța mai abordabil, dar faptul că Politehnica n-a izbutit să câștige acasă decât o singură dată în 6 încercări în noua ediție a Ligii 2 dovedește că nu și-a potrivit deloc bine pașii în anul 2021. Croitoru s-o strădui să dea un nou croi trupei studențești, dar problemele de fond nu sunt la nivelul gazonului, indiferent de protagonistul din spațiul tehnic și elevii săi, ci undeva mai sus, într-o zonă cu prea multe moașe și mici interese din ciclul ”Iaca-n târg menajeria”, de neînțeles fiind cum de o grupare a fanilor a ajuns să mai aibă doar 2 reprezentanți ai suflului suporterilor în noua coțcărie a societății pe acțiuni cu 7 membri la înaintare. Unii cu răgușeala peste ani pe coclaurile Timișului, Banatului și vestului, alții cu prezența la cuvânt, sau de ce fotbalul timișorean la vârf e inferior ierarhic la ora actuală până și celei de-a treia exponente a celui sibian, printr-o trupă comunală.

Cum spuneam, ”Iaca-n târg menajeria”, dar nu-i nimic de făcut și rămâne cum am stabilit. Dana Budeanu are dreptate. Un fotbal care-și merită la urma urmei soarta ingrată de a-și tîrî zilele în austeritate și anonimat, ca și îmbotnițat și cu tribunele goale, fenomen după chipul și asemănarea inteligentsiei coclite care-i populează tribuna 0. 

Rezultatele zilei în etapa a XIII-a din Liga 2 și programul rundelor 13-14, pe coloana clasamentelor. În ultimul joc de sâmbătă, AFC Hermannstadt – CS al Armatei 0-1 (0-0) la Mediaș: Buhăescu (53).

*

Politehnica Timișoara: Păduraru – Sofran, Mera – cpt., Scutaru, Pamfile – Lazăr, Ignea – Radu (minutul 58, Zaluschi), O. Ursu, Andrei – Gerbi (58, Bîrnoi).

Rezerve: Morariu – Bocșan, Moțiu, Costea, Hațegan.

Antrenor: Nicolae Croitoru.

CS Comunal 1599 Șelimbăr: Gal – Biatoumoussoka, Natea, Cărăruș, Tătar – cpt. – R. Boboc (minutul 90, R. Crișan), Yameogo (81, Monea) – A. Cîrstean (71, Goh), Vodă, Ciocâlteu (81, A. Roșu) – Antone (46, Luca).

Rezerve: Vâtcă – Curtean, Suciu, Vișa.

Antrenor: Eugen Beza.

Nicolae Croitoru, antrenorul principal al Politehnicii, a spus: „Nu ştiu cum a arătat jocul, aveam nevoie de puncte. Aveam nevoie de trei puncte, erau foarte importante pentru noi! Din păcate nu am reuşit să le obţinem. Din păcate, iarăşi greşeli care ne surprind… Jocul a fost poate mai bun ca în alte meciuri, ne-am şi creat câteva situaţii, am avut şi două bare, sperăm ca jocul să crească, măcar să căpătăm puţină încredere şi în următoarele două săptămâni să punem la punct lucrurile pe care încă nu reuşim să le arătăm în joc… La golul lor e o fază simplă, o minge care putea fi îndepărtată fără nici un fel de problemă. Eu cred că pe parcursul jocului am fost atenţi să nu le dăm spaţii, să nu-şi creeze situaţii de gol. Nici nu cred că şi-au creat foarte multe situaţii. Au avut într-adevăr şi ei o bară printr-un şut de la distanţă. Am încercat să punem în pericol poarta adversă. Chiar dacă nu ne-am creat multe situaţii de gol. Dar au fost câteva şi aici trebuie să insistăm, dacă vrem să câştigăm, trebuie să înscriem.”

Eugen Beza, de la sibieni, a remarcat: „Era normal ca cei de la Poli să vină peste noi, pentru că nu-i ajuta un rezultat de egalitate, sunt într-o situaţie dificilă, de aceea l-am băgat şi pe Crişan. Am mai câştigat în talie, ştiam că o să vină cu mingi lungi. Nu m-a surprins faptul că s-au aruncat în atac, era normal. Când eşti în dificultate şi ai ceva în buzunar e bine să ţii ce ai, nu ce ai fi putut avea. Astăzi nu am făcut un joc cum ne-am fi aşteptat. Am fost foarte nervoşi. Un pic fizic nu am fost proaspeţi, mă aşteptam. Mi-a fost frică de jocul acesta pe plan psihologic pentru că veneam după o serie de rezultate foarte bune cu echipe din zona de sus a clasamentului. Şi întotdeauna o victorie mare, cum au păţit şi cei de la Poli, adică mă gândeam că Poli o să piardă la Dej, pentru că e foarte greu să conectezi jucătorii la importanţa jocului viitor.”

Arbitri: Chioran (Cluj) – Lucaciu (Cluj) și Bălan (Dej). Rezervă: Boldea (Ciuguzel / Alba). Observatori: Savaniu (Satu Mare) și Stănescu (Craiova).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 45

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: