Laborios şi insistent în repetitivitatea atacurilor dar cât se poate de risipitor în faţa porţii adverse, Phoenix Buziaş a irosit sâmbătă după-amiază o mare oportunitate de-a-şi trece în cont o a doua victorie în cele 5 deplasări ale turului, pe de altă parte fără urmă de înfrângere, dând astfel ocazia vecinei de clasament nou-promovată să pună punct seriei de 5 eşecuri consecutive în care încasa 13 goluri şi înscria numai 3: 0-0 la Socodor.
„Galbenii” Buziaşului, protagonişti ai celor mai multe meciuri jucate în acest început de sezon dintre toate echipele timişene, sâmbătă bifându-l deja pe cel de-al 12-lea, pe când de exemplu nou-promovaţii Socodorului dar şi Peciului Nou s-au limitat la numai câte 8, erau „condamnaţi” a se impune în Aradul rural, însă imprecizia la finalizare i-a costat în faţa unui portar al localnicilor, Lucian Mucha, în ziua sa de graţie pe „Comunal”, ferind gazdele de o a şasea înfrângere la rând, două fiind în precedentele reprezentaţii acasă, 1-3 cu pecicanii şi 0-1 cu „verzii” Peciului.
Fără victorie din 2 septembrie, 2-0 pe teren propriu cu cei din Cermei după surpriza răsturnării de scor din repriza a II-a a debutului la Lipova, CS Socodor a scăpat doar pentru a doua oară fără a primi gol în acest campionat, menţinându-se astfel pe locul 7 şi tot la 3 puncte în urma buzieşenilor încoronaţi regi ai remizelor – cu 4 rezultate de egalitate în primele 8 etape, strict în deplasare, tot 0-0 şi la Timişoara în runda inaugurală, 1-1 la Cermei şi 2-2 săptămâna trecută la Peciu Nou, unde înscriau chiar de două ori în prima jumătate a părţii întâi.
La rezultatele etapei a VIII-a, un gol le-ar fi fost suficient timişenilor să se caţere pe locul 5 şi la un singur punct de zona play-off, dar aşa, vor aborda primirea Şoimilor Lipova vineri la Carani cu deficitul a 3 puncte faţă de arădeni, tot un meci acasă fiind în programul elevilor lui Cosmin Petruescu şi la startul returului, cu Politehnica.
Ori tocmai în deplasare erau galben-albaştrii mai în largul lor, imbatabili de altfel „afară”, decât pe teren propriu, oriunde-ar fi acest „acasă” pentru Phoenix, la Lugoj, 0-2 cu FC Bihor, sau Carani, 0-2 şi cu ineuanii Aradului, aşa încât o rarisimă ocazie a fost irosită de bănăţeni pe gazonul foarte bine întreţinut al Socodorului, cu dimensiuni generoase în lungime şi lăţime, udat chiar înaintea partidei, într-o cochetă bază sportivă cu instalaţie de nocturnă, totul la un nivel corespunzător eşalonului terţ.
Iar la Carani, cu ocazia primirii Şoimilor şi Politehnicii din zona play-off, zonă a locurilor 1-4 în care, cu ceva mai mare precizie la finalizare, Phoenix ar fi zburat lin şi liniştit prin preschimbarea atâtor remize în victorii, buzieşenii nu vor beneficia nici de aportul lui Grancea şi Mitre – care vor pierde chiar 3 etape de campionat, iar asta în plin sezon competiţional, dat fiind prezenţa lor pe convocatorul UVT pentru alinierea la „Mondialul” studenţesc din China, scurtcircuitându-le disruptiv continuitatea ciclului de antrenamente şi apariţii oficiale în întrecerea divizionară de bază, iar faptul că reuniunea universitară din Asia este programată tocmai în octombrie, adică în cursul anului de învăţământ, spune chiar totul drept dovadă supremă despre faptul că organizatorii nu s-ar aştepta, şi normal!, să ştirbească loturi ale unor cluburi implicate în sportul competiţional de ligă din campionatele în plin sezon, ceea ce se poate totuşi însă întâmpla în degringolada anormală din societatea românească, dominată de absurd şi aberaţii, printre care şi cea a implicării unor divizionari în echipe studenţeşti.
De parcă n-ar fi fost oricum de-ajuns că galben-albaştrii se confruntă cu problemele lor de efectiv pe fondul numărului mai ridicat de jocuri din ultimele peste două luni, neputând apela de exemplu la Chistruga, dar nici la Ferţu, accidentat sub forma unei uşoare entorse la ultimul antrenament dinaintea deplasării la Socodor, unde antrenorul Petruescu a contat pe 2 noi titulari de la o ieşire, cea remizată la Peciu Nou, la alta, în judeţul Arad, Mitre şi Mada începând în locul lui Angheli – intrat de la pauză, respectiv a sus-numitului Ferţu.
Şi n-avea a fi ziua de gol a buzieşenilor, stopaţi în fel şi chip de Mucha, iar dacă tot au lipsit cu desăvârşire golurile, s-a lăsat în schimb cu o mulţime de cartonaşe galbene, împărţite cu generozitate şi fără motiv de scrupulosul central vâlcean, „darnic” pe adresa unei jumătăţi a formaţiei vizitatoare.
Irosind încet şi sigur atac după atac, pe fondul scurgerii timpului, aducându-l în joc după mijlocul părţii secunde şi pe debutantul în galben Lică, mijlocaş central din generaţia 1997, în ultimii 2 ani la Viitorul Şimian iar în trecut şi la gorjenii secund-divizionari, component al unei triple modificări la Phoenix.
Cât despre gazdele cu 5 titulari cu vârste de la 30 de ani în sus şi introducându-l de la pauză şi pe rutinatul Dumitru Copil, component al unei duble modificări pentru repriza a II-a, au apelat în schimb de la mijlocul părţii secunde, tot printr-o dublă înlocuire, şi la alţi juniori din generaţia 2006, după ce începeau întâlnirea şi cu câte un exponent al generaţiilor 2007, 2005, 2004 şi 2003 – ultimii 2, retraşi la pauză inclusiv pentru un alt junior de 2005.
Paradoxal, buzieşenii au dispus în acest tur de o grupare arădeană mai bine clasată decât ei, Progresul Pecica, dar nu le-au venit deloc de hac arădenelor de care sunt urmaţi în clasament, din Socodor, Cermei şi Ineu, prelungind această serie pe fondul impreciziilor la finalizare.
„Am avut numeroase ocazii, iar când cel mai bun jucător de pe teren a fost tocmai portarul, cred că am spus totul despre meci. Mucha a avut nişte intervenţii extraordinare! Jumătatea plină a paharului este dată de obţinerea unui punct în deplasare după un meci bun făcut de noi, în care ne-am creat multe ocazii, dar din păcate n-am fructificat niciuna. Cred însă în legea compensaţiei, fiind necesar a fi mai inspiraţi în ultimii 16 metri adverşi. N-am ce să le reproşez băieţilor pentru implicare şi atitudine, iar astfel de zile se mai ivesc în fotbal. Cât despre Socodor, după nume şi valoarea componenţilor, prin prisma experienţei, nu mi se pare o echipă slabă”, a semnalat la final Cosmin Petruescu, antrenor principal al buzieşenilor.
*Rezultatele etapei a 8-a în Seria 8 şi programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal.
*
CS Socodor: 1. Lucian Mucha (n. 1991) – 20. Teodor Turcuş (1987), 6. Ioan Gherheş – cpt. (1991), 59. Mario Pele – 2004 (minutul 46, 4. Eric Caia – 2005), 26. Bogdan Ţoca (1991) – 2. Daniel Clej (1999), 15. Florin Mintaş – 2003 (min. 46, 90. Dumitru Copil – 1990) – 10. Alin Ciornei – 1993 (65, 19. Cristian Călău – 2006), 30. Alexandru Lezeu – 1997 (77, 7. Cristian Şulea – 1997), 11. David Covaci – 2005 (65, 16. Ciprian Covaci – 2006) – 9. Lucas Câmpan (2007).
Rezerve: Beniamin Sîrb (n. 2004) – Andrei Mako (1992), Alexandru Gavrilaş (2003) şi Vlad Flueraş (1994).
Antrenori: Tibi Darazs şi Gigi Cameniţă.
CS Phoenix Buziaş: Lăpădat – Nagy (minutul 70, Sturzu), Nicolescu – cpt., Mada (min. 46, Angheli), Horcea – Românu (70, Savu), Mitre (70, Lică), Pamfile, Grancea – Pădurariu, Bădăuţă.
Rezerve: Flonta – Paleacu, Murgu, Borca şi Ferţu.
Antrenor: Cosmin Petruescu.
Arbitri: Costin Marinoiu (Râmnicu Vâlcea) – Matica şi Andrei – ambii din Oradea. Observatori: Miholcea (Bocşa) şi Gîţ (Deva).