Cu o eroare puțin după pauză, ASU Politehnica nu trece examenul studențesc de pe Cluj Arena: 1-0 ”U”

Nou-promovata AS FC Universitatea Cluj a câștigat primul meci acasă în 2019 în Liga 2 prin a răspunde sec din recentrarea cu capul a ex-polistului Carol Taub și stângul lui Mircea Axente unei invitații din partea visătorilor alb-violeți, greșeală din minutul 53 care i-a pus pe scut la căderea cortinei peste cea de-a doua rundă din noul an.

N-au fost două jocuri la rând în sezonul de toamnă ca ASU Politehnica să nu înscrie, dar s-au adunat tocmai peste cumpăna dintre ani, 0-0 acasă cu Energeticianul la finele lui 2018 și 0-0 la Sânmartin în urmă cu 9 zile, așa încât ”violeții” au căutat să rezolve ecuația în examinarea studențească de sub Feleac, și chiar au pus probleme alb-negrilor în repriza I a partidei de la 17:30, însă o unică eroare în primul sfert de oră după pauză, pur și simplu cadou pe care ardelenii l-au înșfăcat deloc molcom, a fost suficientă pentru creșterea frisoanelor poliste la demisol, deși la intrarea în primăvară.

Era cât se poate de evident că timișorenii n-aveau parte de un program favorabil de debut în 2019, ba din contră, cu două deplasări consecutive la prima strigare, și la o periclitată de retrogradare care implicit își vinde scump pielea, și la o aspirantă la promovare ce nu-și permite luxul pașilor greșiți, iar bilanțul celor 180 de minute le-a complicat nițel situația: un singur punct obținut în nord-vest din 6 posibile și nici un gol marcat.

În consecință, nu mai există vreo formație din Liga 2 care să fi înscris mai puține goluri în acest campionat decât ASU Politehnica, 18 în 23 de apariții, iar bănățenii îi așteaptă acum pe ”Știința” pe niște nou-promovați din Bacău cu cel mai mare număr de goluri marcate dintre toate cele zece trupe din jumătatea inferioară a clasamentului, de fapt la egalitate la acest capitol pe locul 9 cu UTA, câte 35 fiecare, o zestre care va să zică aproape dublă față de cea a alb-violeților.

Iar meciul de sâmbătă de la ora 15 are o mai mare încărcătură și poate înrâuri evoluții viitoare prin faptul că timișorenii sunt despărțiți de CS Aerostar de numai 3 puncte, dar elevii lui Florin Bratu și sunt pe primul loc de retrogradare, de unde că eticheta ”joc de 6 puncte” se aplică fie și unei încleștări în urma căreia vor mai veni alte 14 etape. Cu alte cuvinte, colacul de salvare trebuie energic și cu suflu umflat încă de pe-acum.

Fără alte invitații speciale…

Precum s-au invitat reciproc portarul și fundași ai timișorenilor la capul lui Taub și stângul din drop al speculativului Mircea Axente, 1-0, fază în care au iscat o haotică horă în contratimp. Iar nițel în contratimp e acum și ASU Politehnica în raport cu vizitatorii de sâmbătă după-amiază, care, deși egalați în weekend pe final acasă, așadar tot cu un punct din 6 posibile în 2019, măcar au dispus de ceva timp în plus de recuperare și refacere în perspectiva rundei a XXIV-a. Pe când ”violeții” sunt în fața unei comprimate săptămâni ”scurte” după întâlnirea pierdută luni seară pe Cluj Arena. Nu-s tocmai multe zile la dispoziție pentru strângerea rândurilor.       

Căci precum nuca-n perete a fost programat acest duel studențesc Cluj – Timișoara, care merita o altă punere în scenă, nu luni după-amiază, dar chiar și așa ambele galerii și-au arătat fidelitatea și atașamentul, completându-se în încurajări pe adresa favoriţilor şi cântând neîncetat după sfertul de oră academic al protestului mut, tăcere ca luare comună de poziție împotriva nepotrivitei alegeri a zilei jocului.

Când s-a mai pomenit lunea de la 17:30 un interesant colocviu studențesc!?! 

Răspunsul, prin coregrafia Peluzei Sud timişorene, care a desfășurat pânze cu mesaje usturătoare la adresa televiziunii ce a decis ziua şi ora disputării acestui rendes-vous pe care l-a aşteptat atât de mult. ”Digi și Mitică, complici la spălare de bani / Aceleași maniere, zero respect pentru fani”.

Negru pe alb și la obiect, chiar litere negre pe pânza albă, poezie cu adresă din partea celor peste 100 de fani viola. Aspecte uneori gândite dar cel mai adesea nespuse, momentul oportun și locul potrivit îmbiind în schimb la etalarea versului. De ce-ar fi așa ceva Untold, ca de fapt prea multe altele? Iar poliştii lor din teren i-au completat prin a purta tricouri cu înscrisul ”Fotbal pentru suporteri” la salutul spectatorilor înainte de meci…

Gruparea oaspete și-a spus într-un glas oful, echipă și suporteri, și pe bună dreptate, dar deznodământul nu le-a fost favorabil, punct și de la capăt. Era însă pe undeva și complicat să răstorni calculele hârtiei în fieful ambițioasei aspirante la promovare, decis implicată în cvintetul fruntaș și cu motivația rămânerii la doar două lungimi în urma liderului CS Sportul Snagov, nici cât o victorie.

Comparativ, înaintea acestui ultim meci al etapei a 23-a, ASU Politehnica regresase de sâmbătă de pe locul 11 pe 12 în clasament, depășită fiind ca o raritate în acest sezon de concitadina Ripensia, unică învingătoare acasă în primele 9 confruntări ale rundei, 1-0 cu UTA. Și ce să vezi!? Într-o etapă a oaspeților, tocmai arădenii și ”violeții” de la ASU au rămas singurii fără gol marcat afară și învinși pe teren advers, rocada fiind confirmată. Mera & Co au rămas cu acele 26 de puncte, dar, mai îngrijorător, fără gol marcat în ultimele 3 apariții.

Iar cum alb-violeții au înscris mai degrabă în deplasare, de 10 ori în 12 ieșiri, față de cele 8 goluri în 11 partide pe ”Dan Păltinișanu” sau ”Știința”, fiecare nouă apariție acasă constituie o veritabilă examinare din acest punct de vedere. Următoarea, cu ”aviatorii” de pe Bistrița, prima dintre cele 3 garnituri din afara Timișoarei învinsă de ASU în toamnă în propriul fief, urmată de codașa din Brăila și Metaloglobus.

S-ar putea să fi survenit în plus și o oarecare dezobișnuire de a juca pe teren propriu, la cât de multe deplasări au avut poliștii în ultimele 5 etape, nu mai puțin de patru, ultima, cea de pe Cluj Arena, fiind abordată și cu unele absențe, de exemplu între fundași, cazuri ale lui Cherecheș, suspendat pentru acumularea de cartonașe galbene și înlocuit pe stânga cu Cojocaru, respectiv Coadă, care abia a reluat antrenamentele după accidentarea suferită în meciul amical cu CSC Ghiroda şi Giarmata Vii.

Iar a doua modificare în 11-le de start față de ieșirea în Bihor a fost operată în avanposturi, Cristian Ene fiind înlocuit cu Plămadă, volant lansat în special în prima jumătate a reprizei I, când a și ajuns singur față în față cu Dur-Bozoancă, salvat de bară peste alte minute la o foarfecă a vârfului polist, tot mai izolat însă, în special după înscrierea unicului gol.

Atât îi era suficient lui Lobonț pentru 3 puncte, cu aceeași monedă s-a și revanșat Universitatea pentru acel 1-0 polist din vară de pe ”Dan Păltinișanu”.

Clujenii aveau să înceapă tare, în primele 60 de secunde cu două lovituri de la colţul terenului, profitând de o oarecare lentoare a dispunerii organizatorice a defensivei bănățene.

Așezați pe poziții, ”violeții” au început însă a-l căuta pe Plămadă pe flancul stâng, și l-au lansat în minutul 7, când a intrat în careu dar a şutat telefonat și anemic pe jos, Dur-Bozoancă prinzând mingea fără probleme. L-a făcut mare dat fiind neutilizarea stângului. Putea fi lesne 0-1, iar ASU arătase în tur cu câtă cerbicie dar și abilitate poate conserva și 85 de minute un unu la zero…

Oportunitate irosită, emoții… Căci Gavra a pivotat în careu de pe flancul stâng și a căutat de la 13 metri colţul lung, portarul Murariu arcuindu-se pentru a respinge în corner. O salvă de avertisment din partea aspirantei la elevarea în Liga 1.

Minutul 16 dezvăluia însă și alte crăpături în apărarea trupei portarului Lobonț, Plămadă având timp și spațiu pentru executarea unei foarfeci de la 7 metri, la care mingea a lovit stâlpul din stânga lui Dur-Bozoancă, la colțul scurt, revenind în careul mic, unde Mera n-a fost tocmai ideal poziționat, și oricum în ofsaid, reactivat. Putea fi așadar și 0-2 în prima jumătate a reprizei I. Dar când nu te prea întâlnești oricum cu golul și mai și ratezi la 0-0 pe gazonul grupării mai bine clasate, roata s-ar putea întoarce…

Și se întorcea, încet, încet. Mai întâi, în minutul 18, Jurj era iertat de un cartonaş galben la faultul asupra lui Taub, la 30 de metri de poartă, Carol Taub fiind activ pe flancul stâng al alb-negrilor, insistenți pe respectiva bandă.

Apoi, în minutul 21, Goga șuta din careul mare la colţul scurt, pe pivotare, dar portarul timişorean prindea suficient de sigur pe sine. Minutul 31 aducea și primul cartonaș galben al ”colocviului”, pentru Bogdan Vasile, după un fault la Giurgiu, la centrul terenului, zonă în care împreună cu Dros, Ignea și Schieb nu i-au prea lăsat pe Florescu și trupa să-și facă de cap.

Și Taub și-a reglat apoi tirul, şut de la 16 metri lateral stânga, pe lângă poartă în minutul 36.

Și Berci vedea apoi ”galbenul” pentru incomodarea lui Plămadă la 18 metri dreapta, lovitura liberă executată de Ignea fiind respinsă de fundaşi iar faza continuând central-stânga cu un șut mai puternic spre poarta alb-negrilor, blocat însă tocmai de… centralul Vidican, la care și tribuna s-a amuzat. Clujenii, nu doar scăpați cu fața curată, dar direct pe un contraatac abrupt, deloc amuzant pentru Cosmin Petruescu și elevii săi.

Minutul 43 aducea încă un galben, şi lui Florescu, pentru faultul asupra lui Schieb, semn al frustrării amfitrionilor în fața neînduplecatei redute bănățene. Stăpână pe situație. Ceva mai zelos era Vidican, cu un galben și lui Mera, pentru o lovire involuntară a lui Goga cu mâna dreaptă, mai degrabă ca între căpitani, nimic altceva…

Pauza a fost însă sfetnicul bun care i-a alertat pe clujeni, iar chit că timișorenii n-au dat semne în primele minute din partea a doua că ar fi mai puțin confortabili pe metereze, ”U” a continuat să pistoneze pe flancuri, de astă dată de pe dreapta.

Iar după opt minute de la reluare gazdele aveau să deschidă scorul prin nimeni altul decât Mircea Axente. Cu stângul din 7 metri central, unde venea lansat la întâlnire în diagonală dinspre dreapta, reluând sec și cu sete în plasa laterală de la colțul lung, dintr-o bucată. Nemarcat.

O minge coborând alene din înalturi, patru poliști în propriul careu mic dar ”în aer” deși inițial de unii singuri, și urmări dintre cele mai apăsătoare. Așadar…

S-a centrat înalt și plouat din preajma colțului drept al terenului, spre careul mic, în care înaltul Murariu a ezitat prin a nu ieși pe urmărire mai departe decât bara de la colțul lung, indecis înainte și-napoi, completat fiind prin lipsa de experiență a fundașului dreapta Jurj, care nu l-a adulmecat în spatele său pe Carol Taub, lăsat să recentreze înapoi cu capul, lejer, în fața careului mic. Iar de-acolo Scutaru tocmai se retrăgea în apărarea liniei porții la colțul scurt, pe când Mera ieșea prea târziu la blocaj dinspre celălalt colț. O întreagă orchestrație a invitațiilor reciproce, naive nesincronizări.

Exploatate de gazdele net mai experimentate: 1-0.

Mai putea riposta ASU cumva? Răspunsul a fost negativ, timișorenii pălind ofensiv în raport cu prima parte, ba chiar cu greu legând câte-un raid după minute bune spre careul advers.  

Din contră, puțin mai apoi gazdele solicitau o lovitură de la 11 metri la o preluare a lui Axente din rol de pivot cu spatele la 14 metri de poartă, spectaculos și în căzătura sa, iar următorul pe răbojul lui Vidican era Dros, galben pentru faultul asupra lui Taub, încă unul scos de ex-polist.

Petruescu încerca la mijlocul părții secunde, Bedea în locul lui Schieb, iar minutul 72 îl scotea la rampă pe Manea, şut puternic de la 18 metri, respins de Dur-Bozoancă în corner. 75 de minute erau îndeajuns pentru picioarele lui Plămadă, generos în metrii parcurși ca sprinturi pe cont propriu în partea întâi, Mihai Ene luându-i locul.

Și totuși, în minutul 78 s-au mai văzut o dată limitările nou-promovatei, la mingea centrată de Bedea de pe flancul stâng, de la 20 de metri, respinsă cu capul de Berci, glonţ aproape de vinclu și în corner. Putea fi un autogol de generic chiar și într-o televizare luni seara.

Și celălalt lateral alb-negru, Căpuşă, vedea galben imediat mai apoi la faultul la Bedea, Lobonț simțind pericolul și efectuând o dublă schimbare în minutul 82, Haţiegan plus Coman, în locul lui Gavra şi Căpuşă. Goga a mai avut suflu de un şut de la 23 metri, puţin pe lângă stâlpul din stânga, iar Bedea a mai avut timp de o șarjă pe dreapta, scăpat spre poartă dar precipitat în careu, şut în adversar și o solicitare de ofsaid din partea gazdelor…

Pe când oaspeții, și cu junele Fabio Trip introdus spre final, cu atât mai tineri…

Se semnalizau 4 minute de prelungiri dar treceau peste 5, în 90+3 Goga predându-i banderola lui Florescu şi intrând Pârvulescu, golgheterul venit de la Pandurii. ”U” s-a tot întărit așadar, fiind oricum suficient de înzestrată cu rutinați examinatori, nu neapărat convingători dar destul de abili pentru a păstra toate punctele.

Iar fiecare cu grijile lor. Universitarii spre Bihor, poliștii în căutarea unei prime victorii acasă după 14 etape.

*

AS FC Universitatea Cluj – ASU Politehnica Timişoara 1-0 (0-0): Axente 53

U Cluj: Dur-Bozoancă – Berci, Ursu, Abrudan, Căpuşă – Giurgiu, Taub – Axente, Goga (cpt), Florescu – Gavra.

Antrenor: Bodgan Lobonț .

Rezerve: Dinu – Cordoş, Wumasi, Janoş.
ASU Politehnica: Murariu – Jurj, Mera (cpt), Scutaru, Cojocaru – Vasile, Dros – Schieb, Ignea, Manea – Ionuţ Plămadă.
Antrenor: Cosmin Petrescu.

Rezerve: Munteanu – Motreanu, Vidrăsan, Cristian Ene.

Au arbitrat: Rareş George Vidican (Satu Mare) – Cosmin Vătămanu şi Mihăiţă Necula (ambii din Bucureşti). Rezervă: Răzvan Necrici (Chechiş / Maramureş). Observator de arbitri: Gheorghe Moise (Bucureşti). Delegat de joc, Daniel Sabău (Zalău).

Rezultatele etapei a 23-a, cu bilanțul 2-4-4 9-11, clasamentul și programul rundei din weekend, cu UTA – ACS Poli sâmbătă de la 11, ASU Politehnica – CS Aerostar sâmbătă de la ora 15 pe Știința și Academica – Ripensia duminică de la 11, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + 3 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: