Cu portarul accidentat și înlocuit, CSC Dumbrăvița e egală la pauză în Gruia campioanei CFR Cluj, limitată la 1-0 până în minutul 81. ”Verzii” primesc 11 goluri după mijlocul reprizei a II-a în ultimele 5 eșecuri la rând

Nou-promovata alb-verde a Timișului, ultimul mohican al Banatului în Cupa României, a suferit joi seară a cincea înfrângere consecutivă la scor, dar și cea mai categorică, 5-0 nicăieri altundeva decât pe terenul cvintuplei campioane naționale la zi CFR 1907 Cluj, căreia i-a rezistat precum Rapidului în Giulești, la acel prim eșec din șirul celor cinci, egală fiindu-le la pauză ocupantelor podiumului în SuperLiga, în ciuda pierderii în Gruia a portarului Robert Mikloș, accidentat în prima repriză și transportat la Urgențe dar în afara oricărui pericol. Însă, fără excepție în cele 5 insuccese, CSC Dumbrăvița a primit minimum două goluri în partea secundă, ba chiar 5 pe ”Dr. Constantin Rădulescu” dintre care 4 începând din minutul 81, ridicând la 11 numărul ”boabelor” încasate în jumătatea a doua a reprizelor secunde ale acestor dispute, din totalul celor nu mai puțin de 19 primite. E drept, laureaților le-a fost necesară deschiderea de scor semnată abia în minutul 50 de un cvintuplu campion al țării cu ”vișiniii”, marcator pentru România în cele 30 de meciuri jucate ca ”tricolor” și ex-câștigător al Cupei României, însă realitatea e că, fie și căzuți de pe cai frumoși, elevii lui Cosmin Stan sunt deja eliminați prematur și înainte de termen din întrecerea Cupei, în care mai au în schimb de bifat o altă deplasare într-un duel al echipelor scoase din cursă, ceea ce pune în lumină și cealaltă fațetă a formatului controversatului nou sistem competițional, capac la toate timișenii alăturându-se doar Gloriei Buzău pe lista scurtă a formațiilor fără niciun punct după două apariții în grupe, la polul opus fiind Sepsi și CS Mioveni, cu câte 6 fiecare.   

Și ar mai fi alte încă nu mai puțin de 8 echipe, adică jumătate dintre participantele în faza grupelor, și anume FC U Craiova 1948, UTA, FCSB, CFR Cluj, ”U” Cluj, Farul – adică primele trei clasate în seria în care activează și bănățenii, precum și Universitatea Craiova respectiv CS Ocna Mureș, care încă n-au pierdut înaintea etapei finale a grupelor din prima decadă din decembrie, iar pomenind despre invincibilitatea divizionarei ”C” din Ocna Mureș, se pot detecta mai clar anomaliile induse de nefirescul sistem competițional încropit mai nou Cupei României. 

Căci trupa ardeleană de pe penultimul loc într-o serie a Ligii 3 a avut asigurate într-o competiție eliminatorie două meciuri consecutive acasă pe un gazon care n-ar trebui în mod normal să constituie cadrul deciderii unei sfertfinaliste, criteriul performanței sportive fiind implicit pus sub semnul întrebării, sau poate că s-a răsturnat într-adevăr ”carul mare” cu roțile în sus și nu mai înțelege restul fotbalului – cel internațional și care se pregătește de turneul final al Campionatului Mondial, tâlcul ascuns al celui neaoș românesc, emanând forțat ”buturugi mici” din bazinul electoral al eșalonului terț, această pepinieră de vot a ”fotbalului lui 272-0”.

Însă, spre deosebire de CS Ocna Mureș, care nu s-a înclinat pe rând acasă Chindiei și Universității Craiova, CSC Dumbrăvița a procedat altruist și cavalerește în a recunoaște din start meritele disputării unor meciuri din Cupa României pe terenuri precum în Giulești și Gruia, renunțând la calitatea de gazdă pe propria arenă ”Ștefan Dobay” și onorând fotbalul ca spectacol sportiv prin a se alinia la start în deplasări ca și imposibile, deși în calitate de organizatoare a întâlnirilor televizate.

Ceea ce spune destule în legătură cu acea filosofie a fotbalului practicată la gruparea alb-verde, despre o anumită viziune altfel cu greu împărtășită într-o societate mânată ca scop în sine de interese și câștig, dumbrăvițenii asumându-și implicit riscul de a încheia șifonați, cu rezultate precum 4-1 și 5-0. Iar astfel și eliminați înainte de termen, ceea ce deconspiră lacunele majore ale acestei struțocămile a fazei grupelor Cupei României, inconvenabilă inclusiv campioanei CFR Cluj – căreia taman încă un meci în plus i-ar mai fi trebuit în oricum încărcatul program pentru a pătrunde în sferturi, căci partida CSM Alexandria – CSC Dumbrăvița, rămasă fără miză în 7 decembrie prin scoaterea din cursă a celor două trupe, va fi pură pierdere de timp, la arderea gazului de pomană.   

Măcar atât, că ”verzii” bănățeni nu vor mai avea și respectiva deplasare în program înaintea uneia în campionatul Ligii 2, așa cum au avut parte de ieșirea la Baia Mare în săptămâna calificării semnate la Periam, la Miercurea Ciuc după reprezentația din Giulești, dar și zilele acestea, căci, după întâlnirea de joi de la ora 18:15 din Gruia cu clujenii, timișenii au revenit la Dumbrăvița pentru a pleca din nou la drum sâmbătă, de această dată spre sudul țării, unde, în etapa a 14-a vor întâlni Dinamo București, deja duminică de la ora 11, la Giurgiu, pe stadionul „Marin Anastasovici”, și nota bene, ”câinii roșii” au jucat încă de marți în Cupă, 2-3 cu Sepsi. 

Se vor întâlni duminică două dintre cele 6 cluburi secund-divizionare suficient de curajoase în a respecta cum se cuvine a doua competiție a țării, izbutind calificarea în faza grupelor, răsplata nefiind însă pe măsură, căci niciuna n-a simțit încă gustul victoriei în primele două runde, dinamoviștii, Unirea Slobozia și nou-promovatele Oțelul și Minaur alegându-se cu câte un punct, iar ”verzii” și buzoienii nici pe-atât, întrebarea nerostită putând fi și astfel formulată: ”Merită însă oare cu adevărat tot concursul cluburilor afiliate acest nou format al sistemului competițional al Cupei României, prin tradiție eliminatoriu dar atașându-i-se grupe?”

O întrebare la care grupările românești trebuie să găsească răspunsul adecvat. Prin prisma experienței competiționale acumulate de ”verzi” în Giulești și Gruia, în pofida înfrângerilor la scor în bătătura unor ocupante la zi a podiumului SuperLigii, răspunsul ar fi da, nou-promovata în Liga 2 având niște rare oportunități de a-și măsura forțele cu sportivi componenți ai unor loturi ce trag la onoruri, chiar dacă nici Mutu dar mai ales Dan Petrescu nu s-au axat pe titularii din campionat. Sunt într-adevăr rare ocazii, care merită a fi stimulate.

Pe de altă parte însă, a devenit evident faptul că deplasarea în Giulești, prima din faza grupelor, a deraiat parcursul bănățenilor în campionat, aceștia câștigând la ultima lor apariție în Liga 2 înaintea ieșirii în capitală, cu 2-1 acasă cu CSM Slatina, dar nu și mai apoi, eșecurile fiind la zero, cu 3-0 în Harghita și chiar 4-0 sub Tâmpa, cu 0-3 sâmbăta trecută acasă cu ACSM Politehnica Iași. 

Dumbrăvițenii își câștigau într-adevăr dreptul de a juca în grupe cu giuleștenii și CFR Cluj, prin a-i elimina tocmai pe ieșeni, dar iată că, în ceea ce privește punctele din Liga 2, acestea s-au rărit pentru ”verzi”, actualmente pe primul loc de retrogradare, pe când moldavii, debarasați de grijile fazei grupelor în Cupa României, sunt pe locul 4 în eșalonul secund. 

Iar doar calificările adjudecate în fața unor echipe de calibru redus sau rezonabil, Avântul Periam și ACSM Politehnica Iași, n-au afectat parcursul imediat al alb-verzilor, câștigători apoi în campionat în Maramureș respectiv acasă cu Ripensia, dar eforturile din Giulești s-au făcut din plin resimțite ulterior, în ”dubla afară” din secuime și de la Brașov, Ce va fi așadar duminică la Dunăre?

Ieșire în campionat în perspectiva căreia Cosmin Stan a schimbat abordarea în Cupa României, renunțând la strategia aplicată deplasărilor în Giulești și la Miercurea Ciuc, când a pus mare accent pe o figură cât mai frumoasă împotriva Rapidului, de astă dată apelând la Cluj la componenți cu mai puține minute acumulate în Liga 2.     

Mai precis, jumătate dintre jucătorii de câmp au fost schimbați de la un meci la altul în 11-le de start, Bain, Tismonar, Ungureanu, Simon și Popa începând în Gruia dintre cei care nu se aliniau la startul partidei pierdute în weekend acasă cu ieșenii, garnitură din care au fost păstrați doar Bura-Koț, Moțiu, Amariei, Olaru și Ghinescu. 

Iar și mai numeroase au fost modificările față de precedentul meci din grupele Cupei României, cu Rapid, menținuți fiind numai 3 titulari, și anume Bura-Koț, Olaru și Simon.

Prin prisma glasului sec al rezultatului final, deznodământul n-a fost cu mult diferit, 4-1 în Giulești, 0-3 sâmbătă acasă cu ieșenii respectiv 5-0 (0-0) joi seară pentru CFR 1907 Cluj, însă o constantă de dată recentă s-a făcut remarcată și pe Someș.

Căci dumbrăvițenii au început să încaseze goluri pe final, nu mai puțin de 4 începând din minutul 81 al deplasării la Cluj. În capitală, tot egali la pauză și ai Rapidului, au încasat tot în primul sfert de oră al reprizei a II-a, atunci când au punctat în premieră și ”vișiniii” clujeni ai lui Petrescu, bănățenii scoțând mingea din propria poartă în Giulești și după mijlocul părții secunde. Ulterior, la fel în secuime, în minutele 60 și 72 din partea lui Csikszereda, care astfel majora scorul la 3-0, la fel și sub Tâmpa, rezerva Șaim Tudor înscriind pentru trupa lui Alexa în minutele 84 și 87. Iar timișenii s-au menținut la un minim deficit și sâmbătă, acasă, 0-1 până în minutul 70 al întâlnirii cu ieșenii, triumfători cu 0-3.  

Iar căderea din Gruia a fost un adevărat ”buf!” pe final, când rezerva campioanei, Bîrligea, intrat pentru ultima jumătate de oră, a semnat un hat-trick în nici 5 minute, începând din minutul 84, balonând diferența de scor de la una mai mult decât rezonabilă, 2-0, la una făcând deservicii ”buturugii mici”, 5-0. 

Care în prima repriză a rezistat atacurilor în valuri ale campioanei României, presantă în căutarea deschiderii scorului, ceea ce i-a constrâns pe bănățeni să se cantoneze în apărare. Și au făcut-o de o manieră bine organizată, articulată, smulgând un scor alb la pauză, și grație Zeiței Fortuna, atunci când Bălan a centrat în minutul 8 spre căpitanul Ciprian Deac, care a reuluat cu capul din centrul careului, mingea izbind transversala. Rămânea 0-0 și cine știe care ar fi fost cursul jocului dacă ardelenii ar fi marcat repede. Târziu venea în schimb prima incursiune a alb-verzilor în zona careului clujean, abia după o jumătate de oră, când Ghinescu a șutat de la semidistanță, circa 25 de metri, însă pe direcția sânmiclăușeanului Bălgrădean.

Tot repede a venir în schimb pierderea portarului dumbrăvițenilor, în minutul 35, când goalkeeper-ul bănățean a fost victimă a unei nedorite ciocniri cap în cap cu Misrati, care nu s-a ales nici măcar cu cartonașul galben. Ce-ar fi fost 10 contra 11 încă din prima repriză, așa cum s-ar fi impus și-n Giulești tot la un scor de egalitate, 1-1 după pauză!?

Îngrijorător, Robert Mikloș și-a pierdut pe moment cunoștința și în cele din urmă a fost preluat de Ambulanță cu destinația U.P.U. Tânărul portar totuși și-a revenit, fiind conștient și răspunzând la întrebările medicilor de îndată ce a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe, supus fiind apoi unor investigații mai amănunțite, care au risipit temerile, nefiind motive de îngrijorare pentru starea sa de sănătate.

Paradoxal, deși în repriza secundă raportul de forțe – net favorabil clujenilor în prima parte – s-a mai echilibrat pe alocuri, favoriții clujeni au găsit totuși rapid drumul spre gol, deja în minutul 50, semn că pauza le-a fost sfetnic bun, ex-internaționalul ”tricolor” cu 30 de preențe pentru România dar și marcator Ovidiu Hoban înscriind și în luna premergătoare celei în care va împlini 40 de ani, băimăreanul cu apariții la echipe de club din străinătate surprinzându-l pe nou-intratul portar Ciui cu un șut bine plasat de la 20 de metri, direct în vinclul din dreapta: 1-0.

Abia și numai golul unui fost câștigător al Cupei României cu Petrolul Ploiești în urmă cu exact 10 ediții, în sezonul 2012/3, ceea ce i-a atras din acel an și cele nu mai puțin de 30 de selecții la națională, a făcut în sfârșit diferența între campioana ocupantă a podiumului la zi în SuperLiga, totodată calificată în primăvara europeană, și nou-promovata în Liga 2, a 17-a în clasament după 3 eșecuri la zero în divizia secundă. 

Care a periclitat în minutul 56 poarta favoritei, atunci când Simon a avut o primă situație bună în careu dar șutul său de la 15 metri a fost prea moale pentru a-i pune probleme lui Bălgrădean. La cea de-a doua oportunitate cu Simon în prim-plan, de fapt și cea mai mare ocazie de gol a bănățenilor, din minutul 76, CFR a pufăit din greu, ”buturuga mică” trecând pe lângă 1-1 după ce atacantul a profitat de o greșeală colectivă a apărării gazdelor și l-a deschis excelent pe noul intrat Pașcalău, care, din poziție ideală, a trimis puțin pe lângă poartă. Juniorul intrat pentru ultimele 20 de minute, Stan apelând astfel la 4 înlouitori după ce Petrescu efectua 3 în minutul 61, trecea pe lângă marea lovitură.

Ce-i drept, putea fi și 2-0 din minutul 63, după o eroare de arbitraj, când a fost rândul lui Ciui să se remarce, la o situație unu contra unu cu Cephas Malele, care a scăpat spre poartă profitând de faptul că Deac, aflat în ofsaid, nu a jucat mingea iar apărarea verzilor a ”înghețat”, răspunsul prompt venind din partea mijlocașului Andrei Olaru în minutul 65, când a șutat de la 25 de metri peste poartă. 

Iar așa se întâmplă, și alb-verzii chiar au mai pățit-o în acest sezon, căci dacă nu au reușit să marcheze golul egalizator, în schimb CFR Cluj a făcut 2-0 în minutul 81, taxând ”buturuga mică” pentru balonul pierdut în propria jumătate, ila care același Cephas Malele, lansat în partea dreaptă, a șutat tare de la 12 metri la colțul lung, fără speranțe pentru Ciui. Iar restul a devenit istorie în ultimele 6 minute, atunci când nou-intratul George Bîrligea a reușit un hattrick, mai mult decât dublând diferența. Mincinoasă și injustă pentru merituoșii oaspeți.

Rămași cu experiența de concurs și cu o seară de neuitat în Gruia – deloc plăcută doar pentru Mikloș, la urma urmelor dovedindu-se că noul format al Cupei României este unul contrastant dulce-amar. Intențiile inițiatorilor decidenți or fi bune, însă ”produsul” are hibe ce aduce a rebut. Din păcate, se va găsi probabil vreun aplaudac al Ocnei Mureș precum Daniel Stanciu iar sistemul va rămâne în picioare, fără a induce în general vreun surplus real nivelului valoric și calității fotbalului românesc în întregul său. 

La final, antrenorul Cosmin Stan a mărturisit că „asta mă doare cel mai tare, finalul de meci. Cei șapte jucători rămași pe teren dintre titulazii de azi au avut foarte puține minute în ultimul timp și era clar că vor cădea. De aceea am și făcut cele patru schimbări în repriza a doua, când am introdus fotbaliști de bază, care au fost până acum titulari, tocmai pe această idee, de a încerca să ducem meciul la bun sfârșit. Din păcate, a fost exact pe dos și am scăpat din mână situația pe final. După ce am jucat și cu Rapid și cu CFR, pot spune că, totuși, CFR Cluj mi se pare echipa mai puternică și mai experimentată”.

 Din partea căreia antrenorul Dan Petrescu a remarcat că „am dominat tot meciul, dar în prima repriză nu ne-am creat atât de multe ocazii pe câte mi-aș fi dorit. Cei de la Dumbrăvița au fost foarte bine organizați, dar mă așteptam să fim mai periculoși. Singura ocazie mare a fost cea a lui Deac, când a dat cu capul și mingea a lovit bara. În rest, la fazele fixe am fost penibili. De obicei, suntem buni la faze fixe, dar jucătorii care dau goluri în astfel de momente nu au jucat azi. Dacă ai 10-15 cornere și nu ai nicio ocazie… Le-am repetat degeaba azi dimineață! N-am riscat nimic în prima repriză, abia într-a doua, la 1-0. Cred că dacă ei marcau la acea ocazie (n.r. a lui Pașcalău), altul al fi fost scorul. Dar cei de la Dumbrăvița cred că au căzut fizic și moral după ce am reușit noi golul al doilea. Până la urmă e o victorie meritată, dar așteptam mai mult de la echipa mea, asta e clar”.

*

CSC Dumbrăvița: Mikloș (minutul 41, Ciui) – Bura-Koț (70, Gîsă), Moțiu, Bain – Amariei, Tismonar (71, Luca Bodri), Olaru, Ungureanu (70, Martinov), Ghinescu – cpt. – Simon, Popa (71, Pașcalău).

Antrenor: Cosmin Stan.

CFR Cluj: Bălgrădean – R. Bălan, Billong, Kolinger, Brucic (minutul 77, Gîdea) – Deac – cpt., Hoban, Bordeianu (61, Cvek) – Mistrati (61, Bîrligea), Malele (84, S. Buș), Ze Gomes (61, Roger).

Antrenor: Dan Petrescu.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: