Cum se poate califica România la Euro 2020?

Reprezentativele Spaniei, Suediei, Norvegiei, Insulelor Feroe și Maltei sunt adversarele naționalei de fotbal a României în grupa F din preliminariile Campionatului European de Fotbal 2020. Primele două clasate se califică direct la turneul final.

Statistica „spunea” că „tricolorii” s-au calificat la turneele finale ale Cupei Mondiale sau ale Campionatului European atunci când au obținut patru puncte din primele două meciuri programate în faza de calificare. Din păcate, rămânem acasă dacă este să ne ghidăm strict după acest criteriu, pentru că am pierdut în prima rundă (1-2 în deplasare, cu Suedia) și am învins-o pe Insulele Feroe (4-1, acasă), în a doua etapă.

Șanse teoretice prin Liga Națiunilor

După câte două meciuri jucate în preliminariile Euro 2020, pe primul loc în grupa F este Spania, cu 6 puncte (golaveraj 4-1), iar pe poziția secundă este Suedia, cu 4 puncte (golaveraj 5-4). Să fim realiști, va fi foarte greu ca echipa antrenată de Cosmin Contra să termine în Top 2. Poziția de lider a Spaniei nu poate fi pusă la îndoială nici măcar de Suedia sau Norvegia. Favorită pentru ocuparea locului 2 la finalul campaniei de calificare este Suedia, o națională foarte solidă. Desigur, după fiecare meci, oficiali FRF vor apărea la televizor și vor spune că încă mai trebuie să sperăm, cât timp sunt șanse matematice.

Totuși, ai noștri păstrează șanse teoretice de a ajunge la Euro 2020 și prin intermediul Ligii Națiunilor. România a terminat pe locul 2 în grupa 4 (Liga C valorică) a acestei competiții, după Serbia și înaintea Muntenegrului și Lituaniei. Este nevoie, însă, de un miracol pentru calificarea pe această rută. Concret, conform regulamentului, cele patru câștigătoare ale grupelor din Liga C (Serbia, Scoția, Norvegia și Finlanda) vor disputa un play-off, iar învingătoarea va ajunge la turneul final. Play-off-ul este programat în martie 2020, după finalul preliminariilor clasice.

România poate ajunge ea în acel Play-off numai dacă Serbia, Scoția, Norvegia și Finlanda vor obține calificarea la turneul final prin intermediul preliminariilor, pentru că este echipa de pe locul doi cu punctajul cel mai slab, fiind depășită de Bulgaria, Israel și Ungaria.

Iată cum stau Serbia, Scoția, Norvegia și Finlanda în grupele lor din preliminariile clasice, în acest moment:

SERBIA este pe locul 4 în grupa B, din care mai fac parte Ucraina, Portugalia, Luxemburg și Lituania. Sârbii au jucat un singur meci până acum, 1-1 în deplasare, cu Portugalia. Având în vedere acest rezultat, nu este exclus ca naționala de la vest de granițele noastre să se califice direct la Euro 2020.

SCOȚIA este pe locul 5 în grupa I, după Belgia, Rusia, Kazahstan și Cipru. Doar pe San Marino o devansează scoțienii, care au fost învinși de Kazahstan (0-3) și au bătut-o pe San Marino (2-0). Sunt șanse foarte mici ca insularii să termine această grupă între primele două echipe.

NORVEGIA este pe locul 5 în grupa noastră, după 1-2 cu Spania și 3-3 cu Suedia. Norvegienii au și ei șanse minime să se califice direct la turneul final al Campionatului European.

FINLANDA este pe locul 4 în grupa J, din care mai fac parte Italia, Grecia, Bosnia-Herțegovina, Armenia și Liechtenstein. Scandinavii au pierdut în Italia (0-2) și au câștigat în Armenia (2-0). Nu este imposibil să termine grupa pe locul doi, dar este greu.

Așadar, chiar este nevoie de un miracol pentru ca toate cele patru naționale prezentate mai sus să ajungă la Euro 2020 direct din grupele de calificare. Să ne amintim că așteptările noastre puteau fi altele, dacă „tricolorii” ar fi învins cu minim 2-0 în Muntenegru, în ultimul meci din Liga Națiunilor. România a preluat conducerea cu 1-0, grație golului înscris de Țucudean în minutul 44, apoi nu a mai forțat. Mai mulți jucători au declarat ulterior că nu știau că era nevoie de diferență mai mare de scor și că nu li s-a transmis nimic de pe banca tehnică. Astfel, naționala României a ajuns în urna a patra valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2020.

Cine va găzdui Euro 2020?

Meciurile de la turneul final al Campionatului European vor fi găzduite de 12 țări (pe stadioanele din Londra, Glasgow, Dublin, Roma, Baku, St Petersburg, Copenhaga, Amsterdam, București, Bilbao, Munchen și Budapesta). Pentru că sunt foarte multe, țările gazdă nu se vor mai avea naționala calificată automat. Este pentru prima oară în 44 de ani când reprezentativele „organizatoare” sunt obligate să treacă prin preliminarii.

Stadionul „Wembley” va găzdui șapte meciuri de la Euro 2020, incluzând cele două semifinale și finala. Cu toate acestea, Anglia trebuie să lupte pentru a ajunge la turneul final. Nicio grupă preliminară nu conține mai mult de două naționale ale țărilor gazdă, astfel încât toate cele 12 reprezentative să aibă șanse de a se calificare.

Iată care este calendarul competițional al meciurilor care contează pentru calificarea la Euro:

Preliminarii

Etapa 1: 21–23 martie 2019

Etapa 2: 24–26 martie 2019

Etapa 3: 7–8 iunie 2019

Etapa 4: 10–11 iunie 2019

Etapa 5: 5–7 septembrie 2019

Etapa 6: 8–10 septembrie 2019

Etapa 7: 10–12 octombrie 2019

Etapa 8: 13–15 octombrie 2019

Etapa 9: 14–16 noiembrie 2019

Etapa 10: 17–19 noiembrie 2019

Liga Națiunilor

Semifinale: 5–6 iunie 2019

Finală și meciul pentru locurile 3-4: 9 June 2019

Play-off Euro 2020

Semifinale: 26-28 martie 2020

Finală: 29-31 martie 2020

În concluzie, va fi foarte greu pentru naționala României să ajungă la turneul final al Campionatului European, de anul viitor. Asta nu înseamnă, însă, că nu trebuie să îi încurajăm pe „tricolori” la fiecare meci.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Publicitate și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 48

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: