”Cu lupa pe ei…” (XXII). Cumva semne de panică la AJF Timiș? Predare de ”ștafetă“… de la… la…!

Am ajuns și la episodul 22, iar Observel mai are ”muniție” să “tragă” în voi!… Zilele astea el a recepționat un mesaj important de la ”porumbelul voiajor“, cazat sub streașina sediului de pe str. Pop de Băsești nr. 43! Cică se “mișcă” scaunele, bate un ”vânt de îngrijorare“, iar paranoia își face încet-încet loc prin birouri! Lume încruntată, vorbire mai mult în șoaptă, suspiciuni cât cuprinde…

După ”Lupa“ precedentă întrebarea la ordinea zilei în AJF Timiș este acum: CE și CINE mai URMEAZĂ?

Ce demonstrează asta? Că tot ce spune ”Lupa“ este recunoscut, chiar și indirect, ca fiind adevărat… Tacit, inclusiv de cei… acuzați!

După cum am mai precizat, nu ne facem deloc griji privind subiectele pe care le vom aborda sub ”Lupă“ pentru că “gășcarii” ne oferă permanent ”marfă proaspătă“!

Întruniți într-un Comitet (ne)oficial de Super Urgență, boșii au dispus de curând tuturor celorlalți “viețuitori” de prin sediu să-și găsească de lucru pe altundeva și să părăsească o perioadă AJF-ul… Probabil au început să-și ia măsuri ca să nu mai “transpire” nimic din ceea ce discută “înălțimile lor” și să prevină orice… “sifonare” din interior.

Numai că, băieții ce se cred “deștepți” n-au aflat că până și pereții au urechi, atunci când trebuie…!!!

Între timp, “cămeșile albe” și-au activat “vuvuzelele” ca să facă nițel “zgomot” și să mai atenueze din efectul “principiului dominoului”. În același timp s-au apucat, cică, să “scotocească“ după dosarul penal deschis pe numele “echipei cât o țară”, cu toate  că au primit de mai bine de un an de zile documente oficiale care atestă existența dosarului. Și își rod unghiile de ciudă că nu pot opri în nici un fel tăvălugul… Au tot încercat, prin diverși interpuși, să intervină la reclamant și, sub diverse pretexte, să schimbe mersul dosarului. Au apelat chiar și la arme… “sentimentaliste” – că oamenii au copii, familie – doar că, atunci când au comis ce au comis ei, nu s-au gândit nici o clipă la familiile lor din această perspectivă! Au văzut atunci numai partea… ”plină“ a paharului!!

Și asta bazându-se pe cutumele înrădăcinate de decenii în fotbalul județean, acolo unde Dănuț Lața a fost “stăpânul absolut al tuturor inelelor”și nu au existat, cu excepția ultimelor două rânduri de alegeri ale sale, vreun ”răzvrătit“… vreodată!

Până atunci însă totul era foarte clar: dacă Lața spune așa, atunci așa-i!!! Nimeni nu comenta în fața fostului titular polist… Că de, dom′ profesor era un brand al fotbalului local! Iar ceilalți trebuiau să-i arate respectul cuvenit maestrului!

Mă tot întrebam cum de a reușit Dănuț Lața să controleze atât de mult timp AJF-ul și cred că am găsit explicația: mai întâi a fost “brand”-ul de fotbalist, apoi atitudinea veșnic împăciuitoare, înclinată spre compromisuri – să fie bine pentru toată lumea – și nu în ultimul rând practicarea, cu persistență, a credinței și Bisericii ortodoxe.

Toate astea i-au creat o anume ”imagine“ în rândul celor pe care i-a “păstorit” neîntrerupt peste patru decenii!! Lucrurile au început să se schimbe odată cu noile generații, mai puțin dispuse să marșeze la astfel de “resorturi”. Și atunci au apărut și problemele.

Mai întâi a venit fostul arbitru Valentin Igna și, mai apoi, fostul arbitru asistent FIFA Ioan Mureșan, care au ieșit la un moment dat din “rând” și au încercat să-l ”zdruncine“ pe ”nemuritor“ contracandidându-i la funcția de președinte…

Nu au reușit schimbarea din motive de… trădare… a votanților! Cu toate că Ioan Mureșan a fost la doar 7 voturi distanță și i-a dat mari emoții lui dom’ profesor. Nu au reușit pentru că ”Dănuț Lața & asociații“ au beneficiat din plin de sprijinul ”oracolului de la Șuștra“, secretarul la fel de nemuritor al Primăriei Timișoara, celebrul Jean Cojocari, mare fan fotbal și vechi camarad al lui Lața. Nea Jean s-a implicat masiv de fiecare dată în alegeri pentru a ”întoarce“ voturi pentru eternul președinte, ultima dată mizând pe faptul că urma ultimul lui mandat, după care venea pensionarea pentru Dănuț. Că, vorba aia, cine îl mai angaja pe acesta pentru 4 ani ca să-și facă “baremul” pentru pensionare? Și uite așa unii au ”cedat“ și i-au acordat ultima șansă.

Numai că, în loc să-și vadă liniștit de viitoarea pensie, Dănuț al nostru a decis să se implice mai mult decât era cazul în organizarea și derularea Adunării Generale de alegeri din 24 februarie 2018.  S-a transformat în “motorul” unui candidat, declarându-l peste tot fără jenă drept următorul președinte. A participat alături de acesta la o serie de ”întruniri electorale“, frumos garnisite, asezonate și stropite…

Nu s-a rezumat însă la atât! A fost cel care a organizat ”continuitatea“ la vârful AJF și a constituit “gașca” ce a preluat frâiele fotbalului local după alegeri. Tot el a fost la originea constituirii comisiei de validare a dosarelor, deși în Statut se prevede că această atribuție, de validare a dosarelor, revine Comitetului Executiv. La sugestia lui au fost validate dosarele majorității candidaților la funcția de vicepreședinte cu toate că, cu excepția lui William Harasim, absolut TOATE dosarele trebuiau respinse ca invalide.

Singurul ”picat de fraier“ la validare a fost cel care s-a manifestat ca un oponent vehement al ”sistemului Lața“, Nicușor Tanasoglu. Pentru că nu a vrut să se înregimenteze! Cu toate că a primit și o ultimă “ofertă telefonică” chiar în ziua validării dosarelor. Convorbirea există!

Dănuț Lața își dorea menținerea ”sistemului“, pentru că i se promisese funcția retribuită de președinte de onoare, prin care spera el să continue să controleze “din umbră” activitatea AJF-ului.

Deconspirat de presă înainte de alegeri, Dănuț a negat ulterior că ar fi existat o astfel de intenție și așa a ”scutit“ AJF-ul de plata unei indemnizații viagere de câteva mii de lei lunar, din cotizațiile membrilor, cică afiliați!

Bazându-se, cum spuneam și mai sus, pe obiceiurile înrădăcinate în practica “AJF-ului său”, Dănuț Lața a fost cel care i-a indus pe toți în eroare susținând că nu va exista nimeni care să atace deciziile Adunării Generale, induse pe diverse căi, politice sau administrative. Asta a fost greșeala care poate fi fatală “găștii organizate” de la vârful AJF!!!

Cel “picat de fraier” a reacționat exact așa cum nu se aștepta nimeni! Și a declanșat acțiunea de cercetare penală, ajutat și de multiplele dovezi pe care “gașca” nu le mai poate ascunde sau măslui. Or, asta îi doare acum cel mai mult.

Dacă la început susțineau sus și tare că totul e o ”făcătură“ și că sunt doar acuzații mincinoase fără nici un suport real, acum, după ce “Lupa” a început să dea în vileag o mică parte dintre documente, se vede treaba că au început să înțeleagă tot mai mulți că nu e deloc de glumă cu situația în care singuri și cu bună știință s-au băgat!

Un președinte descurcăreț, ”făcut pe repede-nainte“…

Susținut pe toate ”liniile“, politice sau administrative, Romeo Malac a ajuns președintele AJF Timiș, în condițiile în care citește cu dificultate un text, oricât de simplu ar fi (am prezentat deja dovezi în acest sens), și nu a fost niciodată cine știe ce mare sportiv sau arbitru, el evoluând doar până la nivelul Ligii a 4-a.

Spune, în ”programul“ de candidatură, că ar fi jucat la CFR Timișoara, dar nimeni nu l-a văzut vreodată pe teren într-un meci oficial al feroviarilor. O fi fost în lot, nu zic nu, și probabil participa la antrenamente, dar la meciuri… ioc! Cât despre jucatul în Serbia… știm că în perioada aceea mergea bine “embargoul”.

Nici în calitate de conducător nu s-a evidențiat. A făcut ”echipă“ la acest capitol cu incompatibilul deja demonstrat Alexandru Dumitrașcu, la Obilici Sânmartinu Sârbesc, pe vremea regretatului Mișa Jivanov.

Nedespărțiți, cei doi, ”Pat și Patașon“, au părăsit ”corabia“ atunci când au apărut primele semne că nu prea mai sunt bani și s-au ”refugiat“ la Poli, la administrația stadionului.

Între timp, pe ”filiera“ politică, a ajuns la Unirea Cerneteaz, unde susține, conform adeverinței eliberate de d-na președinte Lenuța Tiuch, că ar fi îndeplinit funcția de vicepreședinte al clubului începând din data de 16.08.2010 până în prezent, adică până la data emiterii documentului menționat, 26.01.2018, după cum se poate constata și din facsimil!!!

Scăpare fatală!!! De ce? Păi, pe de o parte, între 2014 și 2018 Romeo Malac a îndeplinit funcția de vicepreședinte al AJF Timiș, funcție incompatibilă cu cea de vicepreședinte de club conform Statutului în vigoare (am explicat de ce), iar pe de altă parte, așa cum se poate constata de mai jos, Judecătoria Timișoara, a admis în data de 16.11.2017 cererea de modificare a actului constitutiv și a statutului formulată de ACS Unirea Cerneteaz, nominalizând organele de conducere ale clubului astfel: președinte Lenuța Tiuch, vicepreședinte Cătălin Tiuch, secretar Cătălina Speranța Wichland!!!!!

Deci, la data de 26.01.2018 Romeo Malac NU mai era vicepreședinte al ACS Unirea Cerneteaz!!! După cum se poate constata din facsimil.

 

 

Și ca să fie și mai bine pusă… ”bomboana pe colivă“, prietenul Romeo Malac declară în fața notarului public că, cunoscând prevederile art. 326 – Cod Penal, îndeplinește TOATE condițiile prevăzute în Statut la art. 36, lit. d.

Toate aceste superficialități demonstrează exact ceea ce spuneam mai sus, că ”oamenii“ au fost atât de siguri de reușită și mai ales de faptul că nimeni nu va protesta sau reclama ceva în legătură cu acțiunea lor de a pune mâna pe conducerea AJF Timiș, încât au ”dat-o înainte cu tupeu“ fără să-și facă nici o grijă că există inadvertențe penale în dosarele lor.

Partea proastă este că, odată cu ei, vor avea probleme și cei care le-au eliberat actele pe principiul că ”sunt niște simple hârtii“! De formă depuse în dosar!

Ca să întregim imaginea reală a actualului șef ajefist, să menționăm că și-a luat Bacalaureatul în anul 2000, la vârsta de 36 de ani, după ce a absolvit la seral Liceul Electromotor, unde… absolut ”întâmplător“ era profesor unul dintre vicepreședinții de atunci ai AJF Timiș. Pe care acum președintele nici nu-l mai bagă în seamă. Mare om, mare “caracter”!

Mai apoi, pentru a premeditat ”mișcarea“ de “atacare” a poziției de președinte, ca să îndeplinească condițiile cerute, a absolvit Facultatea de Sport a Universității de Vest…”Pe repede-nainte“!!! A intrat la facultate în 2002 și a terminat-o în 2005, la cursuri de zi, în condițiile în care durata normală a programului de studii era de 4 (patru) ani. Însă, pentru că “a fost”, cică, sportiv de “mare performanță”, nu știm prin ce loturi naționale, conducerea facultății i-a… ”scurtat“ studiile cu un an!!!! Iacătă unde era… renumitul Făt din poveste!

Odată atins primul “obiectiv”, proaspătul profesor de sport – care nu a profesat vreodată – s-a gândit că n-ar fi rău să-și treacă la “dosar” și un… Master. Așa că, în 2005   s-a înscris la cursurile de Management în sport organizate de Universitatea de Vest la Facultatea de Științe Economice din Timișoara, cursuri absolvite în anul 2007. Asta în ciuda dificultăților de exprimare, verbală sau scrisă, în limba maternă, româna!

Înțelegem însă că omul are o “capacitate” ieșită din comun de a se… ”descurca“! Și, la 43 de ani, și-a atins scopul de a îndeplini condițiile de studii pentru candidatură.

Să nu se înțeleagă greșit! Nu am nimic cu faptul că omul și-a terminat studiile atât de târziu! Știu cazuri, demne de toată lauda, care au reușit o performanță similară, dar după ce au învățat corect și serios. Și au promovat examenele ”pe bune“!!!

Cine îl cunoaște însă bine pe Romică, ”vorbă lungă-n traistă goală“, mereu în căutarea unui ”dribling al regulilor“ (a se vedea practica de la conducerea AJF Timiș), că la fotbal îl cam încurca mingea, știe exact că seriozitatea și corectitudinea nu sunt caracteristici ale sale! În aceste condiții, în ”cazul“ lui, totul o fi fost… ”pe buneeee“??? Prietenii știu ce spun!

 Dovada premeditării candidaturii este momentul în care a ajuns vicepreședinte la ACS Unirea Cerneteaz! Să fii conducător de club era o altă condiție obligatorie. Vă reamintim că în adeverința din facsimil scrie anul 2010!!!! A ”rumegat-o“ cam trei ani…

Și pentru că nu putea să-l atace pe eternul Dănuț Lața, care se pregătea de ultimul mandat, a candidat, pentru început, doar la funcția de vicepreședinte AJF, urmând să-și “tragă sforile” timp de 4 ani ca mai apoi să-i ia locul… “sacrului”. Pentru că din acel moment îndeplinea deja toate condițiile pentru depunerea statutară a candidaturii.

Însă, superficial cum a fost toată viața, și doar pe combinații, Romeo Malac s-a încurcat în… știință! Așa-i dacă ai prea multă “școală făcută pe repede înainte” și fără cunoștințe solide, ci doar pentru niște diplome care să-ți deschidă niște oportunități!

Deși funcția de vicepreședinte AJF din perioada 2014 – 2018 îi îndeplinea condiția statutară de candidatură, Romeo Malac a considerat că aceasta trebuie completată cu adeverința prezentată mai sus, prin care, acum, îi dă bătăi de cap și d-nei Lenuța Tiuch, o persoană care l-a ajutat foarte mult din toate punctele de vedere.

Oare ce o spune doamna Lenuța despre această situație în care a adus-o protejatul ei?

Un vechi proverb românesc spune: Unde nu-i cap, vai de picioare!!!

Și mai zice un alt proverb, tot românesc: Minciuna are picioare scurte!!!

Iar vorba unui bun amic, cât o fi roata de pătrată tot se mai învârte o dată!!

Azi ești sus, dar mâine nu se știe unde poți ajunge…

La fel ca și “colegilor”, vicepreședinți nestatutari și ilegali, îi reamintim d-lui Romeo Malac ce anume prevede Codul penal:

Articolul 326 – Falsul în declarații: Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Și fapta actualului președinte în discuție, ca și a colaboratorilor săi luați  sub“Lupă”, este completată, cel puțin, cu un alt articol al Codului penal:

”Articolul 323 – Uzul de fals: Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.“

Între timp mi-a ajuns la urechi o ”nedumerire“ a unora: Chiar toți șefii ajefiști să fie oare penali???… După cum o tot demonstrează ”Lupa lui Observel“ se vede “de la o poștă” treaba că… DA!! Așteptăm cu interes evoluția în justiție a ”fenomenului“.

P.S.: Am o ultimă întrebare! Câți dintre cei care declarau cu emfază în paginile programului de candidatură că-l susțin pe ”mai marele Romică“ o mai fac și acum după ce i-am pus sub ”reflector“… adevărata față?????

Nene Iancule, ce mai tura-vuraCurat mai murdar de atât nu se poate, bre!! 

Concluzia finală: respectarea statutului și regulamentelor nu este opțională! E obligatorie!

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 2 =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: