Dacă Sergiu Popovici ”bubuie” de la semidistanță, ”violeții” înving: ASU Politehnica – Farul 2-1 după 2-0. GALERIE FOTO 2

Nimic nou, nu mai e o știre, fotbal televizat într-o seară de luni cu interdicție spectatorilor în tribune, de astă dată pe ”Dan Păltinișanu”, goliciune cu atât mai tristă și apăsătoare pe ”marele oval”, cu observația că semănătorii dezbinării au subestimat în războiul lor psihologic împotriva populației capacitatea caracterelor mai tari de a întări cu atât mai mult punți ale unității tocmai în regim de adversitate. Alb-violeții au continuat progresia, fără goluri cu CS Mioveni, unul la Cluj, două în partida de la ora 18 din etapa a III-a în Liga 2, suficient pentru întâiul triumf acasă după primul în deplasare, decisiv pentru a-i înlătura pe dobrogeni de pe podium prin a le știrbi procentajul maxim. Iar stingerea Farului și depășirea ierarhică a oaspeților a fost sărbătorită într-un cor al coeziunii în afara stadionului, fotbaliști și suporteri sub Peluza Nord, așa cum nu le surâde măcelarilor bucuriei vieții, sportivi și spectatori laolaltă, inițial despărțiți de un ”cordon” al nevinovaților utili să despartă la mijloc, ulterior și metaforic, grup comun coagulat într-un clișeu pentru posteritate… ”Libertate pentru suporteri”: ASU Politehnica Timişoara – Farul Constanţa 2-1 (1-0).

Dacă oameni și oameni au fost suficient dezbinați de la distanță în spațiul public, pro și contra cu și fără mască, derapaje ale disperării în regim ”ca la creșă” pe fondul sonor al hohotelor de râs ale păpușarilor scenetei mondiale pe seama naivității multora, în schimb spiritul lumii arenelor a oferit în această seară un bun exemplu întregii societăți, ce înseamnă dragostea pentru un simbol și niște culori, crezuri care pe fondul adversității pot cimenta chiar și mai mult unul și același suflet al sportului, competitori și susținători, suflet despicat artificial pe parșive falii imaginare ale răului dar mereu regenerat, parcă și mai puternic, cu o mie de vieți.

Semn că lumea sportului începe să capete curaj prin părțile sale mai partizane pentru a-și apăra esența ființei vii și teritoriul, pentru a se bucura firesc și fără îngrădiri, în corp comun, pentru a da de înțeles că împărtășirea satisfacției este implacabilă, locul tuturora în asemenea fericite momente fiind însă în preajma dreptunghiului verde sau chiar pe gazon, ca în vremurile bune, cu invazii de teren ale exaltării fără margini. Ar putea supăra în mod normal așa ceva pe cineva? Nu. Doar că trăim în ”noua normalitate”, a ”Fratelui cel mare” cu manualul ”distanțării” și grijii pentru om la purtător.   

De unde și ”protocolul” fără spectatori în tribune, însă și fără nici cea mai mică justificare în acest sens dinspre știință, cercetare, medicină, igienă dar și ținând de rațiunea naturaleții firescului, ceea ce nu a împiedicat însă sute de ultraşi să-şi încurajează echipa din afara arenei, nu se văd dar se-aud, sâc, sâc pentru cei cu strâmbele legi ale limbajului de lemn, ceea ce nu i-a împiedicat nici pe jucătorii poliști să desfășoare înainte de fluierul de început al partidei deja cunoscutul afiș militant anti-constrângere prin dictate fără acoperire: ”Libertate pentru suporteri”. Slogan la care ar fi aderat fără doar și poate și reprezentanți ai vizitatorilor, altădată pe teren pe ”Dan Păltinișanu” în tabără bănățeană, spre exemplu antrenorul Zicu ori jucătorul Bîrnoi. 

Reacție alb-violetă de ora 18 pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, continuare pe măsură a elevilor lui Octavian Benga şi Antonio Foale, care au învins la mare luptă echipa din Constanţa, urcând astfel pe locul trei în clasament. Ascensiunecu tot cu un component al generaţiei 2004 în premieră pe banca gazdelor într-un meci oficial, portarul Mario Cuzmanovici, din propria pepinieră, îndrumat acolo de Iulian Prodana, prinzând lotul după ce mai întâi a plecat Mario Contra, ca apoi despărţirea de un alt goalkeeper „senior”, Rareş Murariu, să intre și aceasta în cărți. ”Poli” așadar se tot regenerează…

Lovitura de începere au avut-o oaspeţii complet în galben, la fel și prima ocazie, la o acţiune pe flancul drept, prin Leca, autor al unei centrări în faţa porţii. Cu o lovitură de cap din 6 metri, Răzvan Greu ochea transversala, ca mai apoi mingea să fie reţinută de Borbei. O nouă ocazie a vizitatorilor cinci minute mai târziu, după cornerul executat de Măzărache, la care Ursu a reluat din colţul careului de 6 metri lângă bară, jos, de unde Borbei a respins miraculos.

Primă ocazie a gazdelor în minutul 22, la o acţiune rapidă pe stânga a lui Munteanu, intrat în careu, şut de la 8 metri pe jos, respins de portar, un gol ca şi făcut. În sfârşit și primul corner, în minutul 23, pentru ASU, de pe stânga, centrare Popovici, Undeanu fiind la post. Iar în minutul 25 prima pauză de hidratare…

De bun augur, căci, în minutul 29, același Sergiu Popovici și-a reamintit de faza fixă de la Cluj și a încercat un şut de la 25 de metri lateral stânga, la colţul lung spre vinclu. Cu succes: 1-0. Mare, mare bucurie în tabăra gazdelor şi tristeţe în cea a oaspeţilor.

Putea fi chiar 2-0 în minutul 32, când același Popovici a scăpat spre poartă, intrând în careu, şut pe jos lângă bara din stânga lui Undeanu, întins serios pentru a respinge în corner. Iar până la pauză vedeam şi primul cartonaş galben, în contul lui Măzărache, pentru un fault la centrul terenului.

La trei minute de la reluare oaspeţii erau aproape de egalare, lovitură liberă de la 20 de metri lateral stânga, centrare perfectă a lui Măzărache în careu și reluare spre gol a lui Greu, Borbei scoțând în extremis lovitura de cap.  

Chiar de reţinut că în minutul 56 Mera a fost făcut K.O. de Măzărache la centrul terenului, cartonaş galben pentru vizitator, îngrijiri medicale pe teren pentru polist, apoi și în afara terenului.

Oaspeţii, la a doua bară în minutul 63, după un schimb de pase între Măzărache şi Stoica, ultimul şutând de la 12 metri iar mingea întâlnind bara din dreapta lui Borbei.

Ocaziile se răzbună şi va fi 2-0 în minutul 65, când noul intrat Stjepan Plazonja, servit excelent de Axente, a intrat în careu şi a șutat de la 8 metri pe lângă portar.

În minutul 70, a doua pauză de hidratare, binevenită. Iar cu un minut înainte de final va fi 2-1, dobrogenii reducând din diferenţă la o centrare de pe stânga a lui Stoica în faţa porţii, la care mingea a fost respinsă de Pamfile cu capul, până la Răzvan Greu, şut puternic de la 12 metri, sub transversală, balon în spatele liniei porţii. Asistentul semnalizează gol, se mai joacă câteva secunde şi în final se acordă gol, tânărul portar Alexandru Borbei fiind bătut, ceea ce nu ne împiedică să-l catalogăm jucător al meciului.

La care de la margine se indicau 4 minute suplimentare de către arbitrul de rezervă Mircea Ardelean. În ultimul, Bogdan Vasile era faultat la colţul careului de 16 metri iar arbitrul nu ezita, cu corectitudine, să acorde lovitură de la 11 metri.

Executa slab Dorin Codrea, în stânga portarului, care a respins în afara cadrului porţii. Și fluier final: 2-1. Foarte curios, numărul 17 al oaspeţilor se îndrepta către central şi îi mulţumea pentru arbitrajul prestat. 

Iar apoi toţi jucătorii poliști s-au dus în afara peluzei şi au savurat victoria cu sutele de fani care i-au încurajat în afara stadionului.

Octavian Benga a remarcat că „sunt trei puncte cu o echipă foarte bună, am studiat-o, au jucători iuţi, îndemânatici, aici vreau să-l laud pe Ianis Zicu, pentru că e meritul lui, şi al lui Ciprian Marica, pentru că au adus jucători foarte buni, puşi bine în teren. Am încercat să-i contracarăm, să câştigăm cele trei puncte, chiar dacă nu am jucat aşa de spectaculos, totuşi am avut şi ocazii foarte multe. Chiar dacă ei în primele zece minute au avut două ocazii, au început mai bine ca noi, am echilibrat şi am marcat. Şi am avut noi două ocazii mari, raportul la oportunităţi a fost egal în prima repriză. Apoi am făcut un pas neaşteptat şi nedorit în spate, ne-au pus în dificultate, dar cred că am fost inspirat şi cu schimbările. Plazonja a marcat, puteam face şi 3-1 prin Codrea, s-a terminat 2-1, importantă e victoria, îi felicit pe jucători. Avem un grup senzaţional, asta îmi dă încredere şi putere ca în fiecare săptămână să o iau de la capăt şi să pregătim meciurile în amănunt”
 
Suporterii Politehnicii şi-au susţinut favoriţii din afara stadionului iar la final jucătorii s-au dus să-i salute şi să le mulţumească pentru sprijin: „Ne-am bucurat de pe tunel, nu cu ei împreună, nu ne-am apropiat, doar la câţiva metri. Avem nişte suporteri fantastici, e păcat că nu sunt lângă noi. Cu siguranţă în jocul nostru din prima etapă şi în cea de-a treia ne dădeau o putere şi o viteză în plus şi arătam mult mai bine. Dedicăm lor această victorie, familiilor noastre, ale jucătorilor şi tuturor bănăţenilor, repet, pentru că Politehnica Timişoara e cel mai mare brand din Banat şi trebuie să revină acolo unde-i e locul, în Liga I. Dacă nu după sezonul acesta, atunci după următorul, dar să fie siguri oamenii că noi vom da totul până la ultima picătură şi cred că e vizibil în teren că jucătorii dau totul pentru echipă”, după cum a mai spus Tavi Benga. 

**

ASU Politehnica Timișoara: Alexandru Borbei – Nicolae Sofran (min. 61, Călin Jurj), Cristian Scutaru, Ioan Mera (cpt.), Claudiu Pamfile – Dorin  Codrea, Alin Ignea (min. 46, Ionuţ Coadă) – Alexandru Munteanu, Alexandru Popescu (min. 55, Stjepan Plazonja), Sergiu Popovici – Mircea Axente (min. 80, Bogdan  Vasile).

Antrenori: Octavian Benga (principal), Antonio Foale (secund).

Pe bancă: Mario Cuzmanovici – Andrei Doru, Victor Lolea, Denis Radu, Alin Manea.

Farul Constanța: Andrei  Udeanu – Marius Leca, Viorel Lică, Ionuţ Ursu (min. 68, Cezar Gherghiceanu), Dan Panait – Răzvan Greu, Marius Antoche (cpt.) – Iulian Pirciu (min. 77, Ion Cărăruș), Antonio Cruceru (min. 46, Cosmin Bîrnoi), Alexandru Stoica – Simon Măzărache (min. 77, Andrei  Ciolacu).

Pe bancă: Ștefan Fara – Ştefan Cană, Denis Hordouan, Andrei Banyoi, Iulian Carabela.

Antrenor: Ianis Zicu (principal), Daniel Florea (secund).

Rezultatele etapei a III-a în Liga 2, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă. ASU la Reșița, apoi acasă cu Ripensia.

Au arbitrat  Cristian Codrea  (Baia Mare) la centru iar la cele două linii  Răzvan Ionuț Soponar ( Baia Mare) și Casian Băla (Arad). Arbitru de rezervă Mircea Ardelean (Arad),  observator  de arbitri  Vasile Marc (Cluj-Napoca) , delegate de joc Vasile Rad (Arad).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: