„Darurile” lui 20…21? „Afacerea AJF Timiș” în sinteză (II): candidații la președinție. Observel ”Cu lupa pe ei…”: XXXXII

După ce am prezentat „cazul vicepreședinților”, unde doar un singur candidat ar fi putut îndeplini condițiile statutare de candidatură, continuăm sinteza, astăzi punând „Lupa” pe candidații la funcția de președinte, unde situația este exact inversă! La președinție un singur candidat, culmea, președintele ales, are un dosar cu… probleme!

Dacă în cazul candidaților la funcția de vicepreședinte șapte dintre aceștia trebuiau invalidați de „celebra” Comisie și doar unul singur validat, în cazul candidaților la funcția de președinte toți cei patru candidați aveau practic dosarele complete. Cu toții îndeplinind, de fapt, condițiile de a candida. Și aici Comisia nu a avut, practic, mai nimic de „lucru”. Cu excepția de rigoare!

Pentru conformitate, reluăm prevederile Statutului AJF Timiș referitor la candidaturi la funcția de președinte, conform Cap. C, Art. 36:

„(1) Președintele AJF este ales de Adunarea Generală a AJF. Mandatul președintelui începe la sfârșitul Adunării Generale electorale și, de obicei, ia sfârșit în al patrulea an al următoarei Adunări Generale electorale. Președintele poate fi reales.

(2) Dacă alegerile au loc după împlinirea termenului de 4 ani, președintele continuă să-și exercite atribuțiile până la încheierea procesului electoral.

(3) Persoanele propuse pentru a candida la funcția de președinte al AJF trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

  1. a) cetățenia română;
  2. b) studii superioare;
  3. c) nu au suferit condamnări penale privative de libertate, în acest scop candidații au obligația de a depune cazier judiciar eliberat cu cel mult 10 zile anterior depunerii;
  4. d) au îndeplinit pentru o perioadă de minim 4 ani una din următoarele funcții: președinte AJF/LPF/FRF, vicepreședinte AJF/LPF/FRF, președinte al unei comisii permanente din cadrul AJF/LPF/FRF sau președinte de club/asociație indiferent de nivelul de competiții;

Dovada îndeplinirii acestei condiții se face cu o declarație pe propria răspundere, legalizată la notar.

  1. e) nu au fost declarate persona non grata de către Adunarea Generală a FRF/AJF;

1) vârsta maximă 68 de ani.

(4) Pentru alegerea președintelui asociației este necesară obținerea majorității absolute (jumătate plus unu) a voturilor exprimate și validate.”

Candidați: Gabi Stoicovici, Romeo Malac, Ioan Mureșan, Adrian Onica (în ordinea de pe buletinul de vot).

  1. Gabi Stoicovici

A fost președinte al Comisiei pentru Statutul și Transferul Jucătorilor, din cadrul AJF Timiș, între februarie 2014 – februarie 2018 și a fost recomandat de CSF CFR 1933 Timișoara. A îndeplinit absolut toate condițiile statutare și, absolut normal, dosarul de candidatură a fost validat! Este profesor de sport la Recaș. Cu toate că a avut un proiect bine pus la punct, a obținut doar 14 voturi ale celor prezenți la Adunarea Generală de alegeri, pentru că nu a avut sprijin politic.

  1. Romeo Malac

Fost vicepreședinte al AJF Timiș între februarie 2014 – februarie 2018, a fost recomandat de ACS Poli Timișoara.

Este angajat Șef birou administrare stadion „Dan Păltinișanu”, în cadrul Direcției de Prestări Servicii a Consiliului Județean Timiș. Cu toate că, în 2018, îndeplinea practic condițiile de validare a dosarului, Romeo Malac este singurul cu „probleme” dintre candidați. Culmea, cu toate acestea a fost ales de 87 dintre cei prezenți la Adunarea Generală, care au urmat astfel ordinul politic primit, unul transpartinic. Problemele lui Romeo Malac vin, însă, dinaintea acestei ultime candidaturi, având drept cauză incompatibilitatea în care s-a regăsit pe tot parcursul mandatului de vicepreședinte al AJF Timiș, concomitent îndeplinind funcția de vicepreședinte al ACS Unirea Cerneteaz… El a fost ultimul vicepreședinte ales la alegerile din 2014. În această calitate a făcut parte de drept din Comitetul Executiv al AJF Timiș în perioada februarie 2014 – februarie 2018 și, conform prevederilor Statutului AJF, Cap. III, art. 24, pct. 6, „pe timpul mandatului lor, membrii Comitetului Executiv nu vor putea reprezenta ca delegat clubul din care fac parte”. La alegerea sa în funcția de vicepreședinte AJF în 2014, a fost recomandat de către ACS Unirea Cerneteaz. În mod normal, ca să nu fie incompatibil, după alegerea sa în funcție la AJF Timiș, Romeo Malac trebuia să-și dea demisia din funcția deținută la echipa din Cerneteaz! În caz contrar fiind într-un evident conflict de interese, iar demisia trebuia înregistrată ca modificare la Judecătoria Timișoara, în actul constitutiv al clubului, încă din 2014, pentru a deveni oficială și valabilă. Orice alt act ar prezenta acum, nu are nici o valabilitate juridică.

Definiție: Un „conflict de interese” implică un conflict între datoria faţă de public şi interesele personale ale unui funcţionar public, în care funcţionarul public are interese, în calitatea sa de persoană privată, care ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor oficiale.

Or, prin prezența în Comitetul Executiv al AJF Timiș, dar și în Comitetul de Urgență, Romeo Malac era în măsură să promoveze într-un mod părtinitor interesele ACS Unirea Cerneteaz, în orice situație în care s-ar fi putut regăsi clubul la un moment dat! Cel puțin formal, problema putea fi rezolvată prin demisia din structura de conducere a clubului, înregistrată legal. Ceea ce Romeo Malac nu a făcut, fapt confirmat de „adeverința buclucașă”, strecurată în dosarul de candidatură din 2018. Aceasta a fost emisă de ACS Unirea Cerneteaz și confirmă faptul că Romeo Malac ar fi îndeplinit funcția de vicepreședinte al ACS Unirea Cerneteaz, în perioada 16.08.2010 – 26.01.2018 (data eliberării adeverinței), concomitent cu funcția de vicepreședinte AJF Timiș, între 2014-2018. După cum se poate constata din facsimil.

Și aici mai apare o… „bubă” în dosarul actualului președinte Romeo(lu) Malac(u)! Ia priviți ce scrie pe portalul Judecătoriei Timișoara…

În data de 18.11.2017, Secția I Civilă a Judecătoriei Timișoara tocmai ce a înregistrat modificarea actului constitutiv al ACS Unirea Cerneteaz, prin nominalizarea noului vicepreședinte, mai exact Cătălin Tiuch, și a secretarului clubului, respectiv Cătălina Speranța Wichland.

Ce înseamnă asta? Că la data eliberării „adeverinței” cu pricina, adică 26.01.2018, actualul președinte al AJF Timiș NU MAI ERA de două luni vicepreședinte la Unirea Cerneteaz, conform Hotărârii Judecătoriei Timișoara cu privire la modificarea actului constitutiv al clubului.

Și aici se ridică semnele de întrebare aferente! Cum a fost eliberată această adeverință, în condițiile în care ea „adeverea” de fapt ceva ce nu mai corespundea realității și legalității??? Oare cum interpretează în acest context onorabila Comisie avocățească de validare a candidaturii acest aspect, precum și inadvertența dintre documentele prezentate la dosar? Legal sau ilegal? Iar documentele au fost utilizate pentru obținerea de foloase necuvenite de numitul Romeo Malac (salariu, barem delegări).

În plus, aici intră în „scenă” protectoarea Malacului, doamna Elena Tiuch, consilier local în cadru Consiliului Local al comunei Giarmata și, în același timp, președinte al clubului Unirea Cerneteaz, în toată această perioadă menționată și în adeverință. Nu cred că e necesară o pregătire juridică prea riguroasă pentru a trage o concluzie absolut evidentă. E suficientă o simplă lecturare atentă a documentelor și concluzia vine de la sine.

  1. Ioan Mureșan

A fost președintele Comisiei Județene de Arbitri în perioada februarie 2010 – februarie 2014.

A și candidat la alegerile din 2014 la funcția de președinte al AJF Timiș contra „eternului” Dănuț Lața, care a câștigat cu mari emoții lupta, la doar 7 voturi distanță și numai datorită implicării masive a „asociațiilor” săi, în mod special a lui Ioan Cojocari. A fost recomandat la această nouă candidatură de către Asociația Sportivă Tricoul „1 Iunie” Timișoara. Are declarație notarială privind îndeplinirea condițiilor de candidatură. Dosarul său a fost validat de Comisie în mod statutar. A obținut un rezultat absolut dezamăgitor la alegerile din 2018, respectiv 5 voturi. Tot pentru că i-a lipsit sprijinul politic.

  1. Adrian Onica

A fost vicepreședinte al AJF Timiș în perioada februarie 2014 – februarie 2018 și a fost propus de AFC Ripensia Timișoara.

Are declarație notarială privind îndeplinirea condițiilor de candidatură. Comisia a validat statutar dosarul, iar Adrian Onica a obținut 14 voturi de la membrii afiliați, tot din cauza lipsei sprijinului politic.

Un vot a fost anulat și un membru afiliat nu a fost prezent la Adunarea generală de alegeri din 26 februarie 2018.

 

Precizări din nou necesare…

După cum puteți constata fără nicio dificultate din toate aceste documente puse cap la cap de „Lupa” lui Observel, câștigătorii alegerilor din 26 februarie 2018, de la AJF Timiș, „cămeșile albe”, continuatorii practicilor introduse de către ”Dănuț Lața & asociații” sunt absolut toți în incompatibilitate crasă cu funcțiile pe care le dețin de aproape trei ani de zile și va fi nevoie de acțiunea justiției pentru a se putea schimba această stare de fapt.

Iar justiția trebuie să rămână așa cum se spune despre ea – oarbă – și să facă dreptate în acest caz „afacerea AJF Timiș,” tocmai pentru ca să demonstreze că dreptatea și adevărul mai pot triumfa în România și că vremea hoțiilor și aranjamentelor de tot felul trebuie să se oprească în fotbalul autohton.

Acum nu ne mai rămâne decât să urmărim cu interes și atenție procedurile care urmează să-și intre în rol, în curând!

Nene Iancule, final de sinteză monșer!!

Rămânem… „Cu lupa pe ei”! Așteptăm alte „becuri” de spart…

Concluzia finală: respectarea statutului și a regulamentelor nu este opțională! E obligatorie!

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: