De pe locul 2 spre… Liga 2? În funcție de sistemul competițional, Mamma Mia s-ar putea trezi să completeze necesarul FRF în eșalonul doi

Pentru a doua oară consecutiv vicecampioană a seriei vestice în Liga 3, de astă dată după sezonul regular tur-retur, comparativ cu situația din 2014, când se clasa a doua în urma fazei play-off, CS Nuova Mamma Mia Becicherecu Mic s-ar putea regăsi în săptămânile viitoare în postura de a avea de spus ”da” unei eventuale completări numerice a Ligii 2, în perspectiva ediției 2015/16, dat fiind cercul restrâns de competitoare în eșalonul secund și experiența avută de FRF cu divizia a doua în cursul campaniei care se încheie mâine, una dezastruoasă prin prisma retragerilor din competiție după ce nici măcar nu se pleca la drum în grup complet, ceea ce a dus la hilara situație ca nici o formație să nu retrogradeze.

Ca și anul trecut, atunci în urma Caransebeșului, acum după UTA Bătrâna Doamnă, CS Nuova Mamma Mia a încheiat a doua în C4

Ca și anul trecut, atunci în urma Caransebeșului, acum după UTA Bătrâna Doamnă, CS Nuova Mamma Mia a încheiat a doua în C4

 

Desigur, totul este momentan la stadiul de întrebări și pure speculații, dat fiind că, aidoma fiecărei veri, sistemul competițional pentru viitorul sezon este departe de a fi definitivat și este apăsat de covârșitoarea mantie a incertitudinii, însă nimic n-ar mai fi exclus, luând în considerare cele recent întâmplate și criza acutizată pe fondul bolii cronice a fotbalului carpatin.

La fel de clar este că n-ar fi un caz ideal ca ocupante ale locurilor secunde să beneficieze de același statut precum câștigătoarea seriei, în lumina faptului că regulamentul stipulează că drept de promovare are doar prima clasată, însă FRF s-ar putea regăsi în postura de a nu avea de ales pentru a completa rândurile secund-divizionarelor, mai ales după ce s-a ars rău de tot în actualul sezon prin a risca o abordare cu un număr intrat la apă de cluburi de liga a II-a, dintre care, s-a dovedit pe parcurs, unele au aruncat prosopul, finishul de sezon devenind în consecință un simulacru cu faze play-off și play-out jucate doar de ochii lumii și fără ca vreo echipă să mai retrogradeze.

Învingătoare astăzi cu 3-0 la ”masa verde” prin neprezentarea din motive financiare a gazdei Minerul Motru, anul trecut o secund-divizionară, CS Nuova Mamma Mia a încheiat astfel seria pe locul 2, nu cu mult în urma nou-promovatei din nou promovată UTA Bătrâna Doamnă și cu doar două înfrângeri, roș-albii din Becicherecu Mic dovedind pentru al doilea sezon la rând că sunt cea mai constantă forță dominantă în peisajul seriei vestice a Ligii 3.

Dacă sistemul competițional pentru ediția 2015/16 ar urma să fie croit în cazul Ligii 2, după experiența nefastă din 2014/15, de o asemenea manieră încât să fie nevoie de câteva cluburi în plus, variantă care nu este complet exclusă din calcule, atunci și CS Nuova Mamma Mia ar putea fi întrebată dinspre București dacă știe itinerariul spre Râmnicu Vâlcea.

FRF a lovit din plin bara cu ceea ce s-a întâmplat în Liga 2 în sezonul ce stă să se încheie și repetarea unui asemenea scenariu ar știrbi și mai mult imaginea îndoielnică a competiției federale, așa încât se prea poate ca forul de la București să schimbe strategia, printr-o renunțare la fazele play-off și play-out, în favoarea plecării la drum cu minim 14 cluburi în fiecare serie a eșalonului secund, deși stipulări regulamentare amintesc și despre un minim de 30 de partide disputate de un club în cursul unui sezon fotbalistic.

Cluburile cu certitudine apt combatante sunt puține și FRF nu știe cu adevărat pe cine poate într-adevăr conta, ceea ce îngreunează și schițarea sistemului competițional, așa încât forul federal caută soluții de completare a efectivului numeric la Liga 2. Variantă la care n-a apelat vara trecută, deși părea tot mai clar că Seria 2 va porni la drum descompletată și într-un număr impar de competitoare, unsprezece, dintre care au rămas doar 9.

În egală măsură, se vehiculează tot la nivel declarativ ideea alcătuirii a 5 serii cu câte 16 cluburi în Liga 3, ceea ce ar implica un necesar sporit de grupări și la nivelul celui de-al treilea eșalon, în acest caz completările părând a fi mai lesne de făcut, în primul rând cu cele 21 de câștigătoare ale barajelor de promovare dar eventual și cu… învinsele lor din meciurile eliminatorii de luna viitoare, ba chiar și cu alte doritoare din eșalonul patru, printre care n-ar fi exclus să se numere și Ripensia, cochetând probabil cu idea.

Cum va acționa FRF, rămâne de văzut. Cum ar putea să eleveze la o adică și non-câștigătoare de serii de liga a III-a în Liga 2, rămâne, la fel, la latitudinea federalilor, dar n-ar mai fi de mirare o hotărâre a Biroului de Urgență care să deschidă poarta eșalonului doi unor grupări precum CS Nuova Mamma Mia. Care încheia prececenta ediție cu cel mai bun punctaj dintre ocupantele locurilor secunde în cele 6 serii de Liga 3, rămase cinci între timp…

Cum s-ar descurca din acel moment clubul din Becicherecu Mic, la fel, rămâne de văzut. Cert este că unii tineri care au evoluat sub formă de împrumut de la ACS Poli, și anume Silviu Balaure și Miodrag Todorov, ar trebui în principiu să revină la timișoreni, dar la fel de bine ar și putea continua în roșu-alb, poate laolaltă și cu alți componenți din lotul grupării de pe ”Dan Păltinișanu”, mai ales că în ultimele luni s-a constatat o apropiere a celor două formații, ca preluare de jucători și întâlniri între conducători, cochetând cu ideea unei colaborări.

Ar mai fi și aspectul că Mamma Mia nu beneficiază la Becicherecu Mic de un stadion omologat pentru găzduirea de jocuri de Liga 2, ceea ce i-ar lăsa puține variante, poate de exemplu ”Colterm”, din Calea Șagului, sau CFR, devenind implicit din acest punct de vedere un alt club de genul celui ființând cândva în Făget, cu numele în orașul din estul județului dar evoluând acasă pe ”Colterm”.

Până una alta, Mamma Mia n-a mai fost nevoită să se deplaseze astăzi la Motru, fiind înștiințată oficial de FRF în acest sens în preziua acestei ultime etape din Liga 3, desfășurată de la ora 18, dat fiind crahul financiar al Minerului, ca un alt exemplu explicativ de ce s-a ajuns să se pună problema recompletării fondului de secund divizionare chiar și cu formații de liga a treia care nu și-au câștigat pe teren dreptul de a evolua la un nivel superior.

Drept adjudecat de pe locul 1 de Bucovina Pojorâta, Dunărea Călărași, Chindia Târgoviște, UTA Bătrâna Doamnă și FCM Baia Mare. Aceste 5 câștigătoare de serii s-ar alătura secund-divizionarelor care încheie actuala ediție pe locul 2 sau mai jos, în număr de 17 în ansamblul celor două serii, plus 6 retrogradate din Liga 1. În total, 28, adică două serii a câte 14 grupări. Însă nimic nu mai este exclus…

*

Rezultatele ultimei etape de campionat, a 26-a, în Seria 4 a Ligii 3:

Naţional Sebiş – Vulturii Lugoj 2-4: Digbeu (11, 30) – Stoichescu (8, 27, 85), Dobra (36)
ACSO Filiaşi – Pandurii II Târgu Jiu 1-3: Vulpe (6 – pen.) – Pârcălabu (12), Cocină (18), D. Mărgărit (67)
Millenium Giarmata – ACSVM Craiova 0-3: Scarlat (17, 55), Stoichiţoiu (70)
UTA Bătrâna Doamnă – FC Hunedoara 6-0: Copil (11), Silaghi (20, 31, 69), Cip. Rus (25), Vlad (62)
Ştiinţa Turceni – CS Ineu 1-1: Fotescu (45) – Maşniţă (47)
Minerul Motru – Nuova Mama Mia Becicherecu Mic 0-3.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + unu =

 


Alte articole legate de acest subiect: