Debutul în Liga 2, în deplasare pentru nou-promovata CSC Dumbrăvița. Antrenorul Stan, Ghinescu, Toma și Ungureanu, gânduri înaintea startului în Oltenia

Una dintre cele 3 nou-promovate din Liga 3 care n-au fost răsfățate cu un debut de campionat pe teren propriu în Liga 2, ba chiar cu un număr mai mic de jocuri acasă decât în deplasare în sezonul regular al diviziei secunde, este însă și unica grupare aflată la debutul absolut în eșalonul 2, CSC Dumbrăvița fiind în fața unei premiere. Programată sâmbătă de la 11 pe ”Municipalul” din Târgu Jiu, în compania unei secund divizionare din jumătatea inferioară a ierarhiei ediției trecute, urmașă a lui ACS Șirineasa și ACS Energeticianul în pierdere de turație în 2021/2 după două campanii mai consistente sub noua denumire racordată și Pandurilor. Vor exploata ”verzii” vulnerabilitățile gorjenilor? Gândurile înaintea startului, împărtășite de antrenorul principal Cosmin Stan și jucătorii Ghinescu, Toma și Ungureanu, astăzi, la 24 de ore după ultima repetiție, 5-0 (2-0) cu juniorii sub 19 ani ai prim-divizionarei UTA, pe ”Dan Păltinișanu”.

Noul sezon al Ligii a II-a demarează astăzi la ora 17 la Clinceni, implicând tot o nou-promovată, dar și o retrogradată din Liga 1, Progresul 1944 Spartac București primind vizita emanației poate celui mai toxic și nociv gropar din istoria postbelică a fotbalului românesc, fotbal într-atât de alterat dat fiind prezența în cadru a trupei parașutate direct în elită la lansarea Republicii Populare Române și care ar fi trebuit desființată măcar în 1990, iar și CSC Dumbrăvița este dezonorată prin a fi nevoită să împartă în noua ediție același circuit competițional cu roșu-albii din capitală. 

Până la întâlnirea cu unica trupă retrogradată din Liga 1 care se găsește între participantele la noua stagiune a Ligii 2, alb-verzii nou-promovați au cu totul alte gânduri, îndreptate spre deplasarea în Oltenia, abordată însă cu optimism și prin prisma unicei înfrângeri înregistrate pe teren advers în tot campionatul anterior, într-un meci din turul  sezonului de toamnă în Liga 3, la Dudeștii Vechi. 

Deplasări mai lungi de astă dată, iar nou-promovații de lângă Pădurea Verde vor călători spre județul Gorj în cursul zilei de vineri, după antrenamentul de dimineață, ce se va desfășura pe stadionul „Ștefan Dobay”. În preziua plecării spre malurile Jiului, antrenorul principal Cosmin Stan, vicecăpitanul Răzvan Ghinescu, precum și doi dintre nou-veniții din această vară, Călin Toma de la buzoieni și Adrian Ungureanu, au vorbit în anticiparea startului dumbrăvițenilor în liga secundă, cu 3 deplasări în primele 4 runde.

Astfel, Stan a spus că „După aproape cinci săptămâni de pregătire zi de zi, așteptăm cu mare nerăbdare debutul nostru în Liga a II-a. Așteptăm să jucăm pe puncte, ne-am săturat de aceste antrenamente dure, pe o căldură infernală. Sperăm să începem cu bine. Viitorul Pandurii e o echipă imprevizibilă, care e de mijlocul clasamentului, după părerea mea. Anul trecut au jucat în play-out, dar niciodată nu au avut probleme cu retrogradarea. O echipă tânără, preocupată să joace fotbal, o echipă de posesie, cu jucători tineri, la fel ca și noi. E o echipă imprevizibilă, care poate bate pe oricine dar la fel de bine poate pierde cu oricine. Sper ca sâmbătă, ei să prindă o zi mai proastă și noi să fim în zi bună, să începem cu dreptul!”

„E normal să existe emoții și chiar trac. Alături de noi sunt poate cei mai experimentați jucători din lotul nostru (n.r. Ghinescu, C. Toma, Ungureanu) și sunt convins că și ei au trac. Dar sunt lucruri normale, chiar și eu am trac în acest moment. Sunt emoții frumoase, pe care trebuie să le transformăm în lucruri pozitive pentru joc. În mod normal, aceste trăiri dispar în momentul în care începe jocul”.

„Perioada de pregătire mi-am imaginat-o exact așa cum s-a desfășurat. Totuși, nu mă gândeam că vom pierde atât de mulți jucători importanți. Dacă țineți minte, în ziua reunirii am spus că marea majoritate a jucătorilor vor continua și glumeam că fotbalistul român se răzgândește de câteva ori în decurs de câteva zile. Așa a și fost și am pierdut niște jucători importanți, titulari în sezonul trecut. Cred că i-am înlocuit cu jucători la fel de buni sau poate chiar mai buni”. a mai spus antrenorul ex-mijlocaș prim-divizionar cu UMT în ediția 2001-2002 a elitei, completând: „Vârful de formă nu se prinde niciodată la început de sezon. Așa cum spuneam săptămâna trecută, atunci eram cam la jumătate din potențial. Probabil în ultimele zile am crescut cu câteva procente. Pe de altă parte, cine spune că e pregătit 100% din prima etapă nu face decât să apeleze la clișee. O echipă își intră într-o formă sportivă foarte bună după câteva meciuri. Nu asta e important, să arăți foarte bine în prima etapă, ci să duci forma sportivă maximă cât mai mult. O formă sportivă maximă se obține undeva după 4-5 etape, iar dacă mai reușești să o menții 4-5 meciuri e ideal. Noi așa am gândit pregătirea și sper că așa va fi în această toamnă”.


Răzvan Ghinescu, jucător exponențial în cursa ”verzilor” spre promovare, și-a împărtășit năzuințele, în sensul că „Sper să începem cu bine, mai ales că am făcut o pregătire foarte bună. Au venit jucători de calitate în această vară, mulți dintre ei tineri. Sper să ne întoarcem cu punct sau puncte de la Târgu Jiu. Întâlnim un adversar destul de greu pentru noi, mai ales că suntem încă o echipă în formare. Viitorul Pandurii are deja experiență în Liga a II-a, astfel că ne așteptăm la un meci foarte greu”.


Călin Toma, cu sezoane bune în Liga 2, a revenit pe plaiuri bănățene, fostul ripensist mărturisind că „Primele mele impresii sunt foarte bune. Îi cunosc pe băieți, cu unii am fost coleg, cu unii adversar. Îl cunosc foarte bine și pe Cosmin Stan, și pe domnul Radu Suciu. Am făcut o pregătire așa cum trebuie să fie atunci când schimbi liga. Să sperăm că aceste săptămâni de antrenamente au fost de bun augur și să începem bine campionatul. Sincer să fiu, m-am întors aproape de casă și pentru că nu aveam foarte multe opțiuni, din cauza faptului că nu am prea jucat în ultimele șase luni, timp în care am fost accidentat. Am considerat Dumbrăvița cea mai bună alegere pentru a reveni. Legat de startul de sezon, în primele două etape întâlnim formații ce anul trecut au fost în play-out, nu cred că sunt peste nivelul nostru. Începutul e foarte important și sperăm să începem cu dreptul.”

Iar Adrian Ungureanu s-a reunit cu antrenorul Stan, sub bagheta căruia activa la Ripensia, pe-atunci divizionară ”D” timișeană.


„Mă simt foarte bine la Dumbrăvița. E o echipă cu mult entuziasm, cu dorință, toată lumea e nerăbdătoare să înceapă acest sezon, în care sper să facem o figură frumoasă. Legat de începutul de campionat, nu cred că trebuie să disperăm dacă nu pornim cu dreptul. Liga a II-a e o competiție de anduranță, e mai degrabă un maraton decât un sprint. Trebuie să ne găsim echilibrul și ritmul și sunt sigur că vom arăta bine. De ce am venit la Dumbrăvița? Iubesc fotbalul și mi-am dat seama că am luat o decizie greșită în momentul în care am decis să ies din circuit. Chiar eram cu Viitorul Pandurii în cantonament, în prima vară de pandemie (n.n: Ministerul Sănătății din Guvernul României n-a declarat oficial niciodată în peste 2 ani, pentru nici o secundă începând din martie 2020, măcar o epidemie, dat fiind că nu erau întrunite criteriile unui asemenea demers, dar mai o ”pandemie”, fiind vorba în schimb strict despre o ilegală, nejustificată și neconstituțională stare dictatorială de impunere normativă, aplicată de politic fără argumente științifico-medicale, sub falsele pretexte ale unei așa-zise ”pandemii”; treziți-vă, dacă nici până acum n-ați conștientizat că ați gustat deja puțin din totalitarismul în curs de pregătire). Încă au mulți jucători în lot din perioada respectivă. Trebuie să intrăm concentrați, atenți, în meciurile oficiale nu mai e loc de greșeli. În acel moment, nu m-au convins să rămân partea financiară, orașul… Adică să pleci la 30 de ani din Timișoara să mergi la Târgu Jiu, nu mi se părea atractiv. De obicei, echipele din zona Olteniei sunt arțăgoase, pasează, joacă un fotbal plăcut. Nu i-am văzut jucând, dar sunt sigur că putem veni cu punct sau puncte”, a spus Ungureanu, marcator al golului primei reprize în amicalul câștigat luna trecută de ”verzi” la Dej cu 1-2 (0-1) în dauna colegei de eșalon CS Unirea, oaspete a dumbrăvițenilor în runda a doua, după ce ardelenii vor fi debutat acasă sâmbătă la 11 cu Csikszereda. 

Gazdele din Gorj ale bănățenilor alcătuiesc o grupare urmașă a unei nou-promovate în Liga 2 în 2018 sub numele ACS Șirineasa, din Vâlcea, devenită în aceeași vară ACS Energeticianul, și care un sezon mai apoi adopta denumirea actuală, cu care s-a clasat pe rând pe 10 în 2020 la întreruperea campionatului sub impunerile Stupid-19, respectiv 9 și 13 după sezonul regular în 2021 și 2022. A nu se confunda cu gruparea băștinașă CS Pandurii, medaliată cu ”bronz” în play-off-ul Ligii 1 în deceniul trecut.   

Programul etapei I în Liga 2, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal, enumerând totodată și ultimele rezultate din Superliga, țintarul rundei viitoare în elită și clasamentul primei divizii, precum și programul etapei I în Divizia D Timiș.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + 3 =

 


Alte articole legate de acest subiect: