Decarul de la Fulham U21, Pajaziti, parazitează în minutul 89 debutul „tineretului” României în preliminariile abordate din urna 1 valorică: Albania, din urna a patra, 3-2 (0-0) de la 0-2 după o oră de joc

După o întreagă campanie preliminară pierdută pe vecie, cea anterioară, la care România U21 n-a participat, fiind calificată din oficiu în calitate de co-organizatoare a turneului final european de „tineret” din acest an, un avantaj doar la prima vedere, când de fapt „tricolorii” tocmai de 10 meciuri oficiale în picioare ar fi avut mai degrabă nevoie, selecţionata sub 21 de ani a FRF a disputat în sfârşit în această seară, la aproape 3 ani de la precedenta întâlnire oficială în grupele de calificare ale categoriei de vârstă, o primă partidă pe puncte în serii, la startul unei noi campanii, spre UEFA Euro U21 2025, de astă dată cu Daniel Pancu pe banca tehnică, Constantin Grameni înscriind la Elbasan împotriva Albaniei în chiar primul minut după pauză iar rapidistul Borza tot în primul sfert de oră al reprizei a II-a, avantaj anihilat apoi de balcanici în niciun sfert de oră şi răsturnat în minutul 89 de decarul Adrion Pajaziti, implicat în „Reserve League” cu Fulham U21: 3-2 (0-0).  

De jocuri oficiale în regim de continuitate, de-a lungul sezonului, aveau şi au mai mare nevoie decât oricând la ora actuală noile generaţii ale fotbalului românesc în preliminariile europene, un ciclu întreg de calificare, şi nu de numai 3 meciuri „de paradă” acasă în grupele unui turneu final nu de nasul „tricolorilor”, în contextul neplăcut în care a ajuns sportul în 11 din Carpaţi şi al cărui picaj este esenţial de atenuat, aşa încât binevenit a fost în această seară debutul reprezentativei de tineret în campania pentru „Euro 2025”, ieşirea în Albania echivalând cu întâia partidă oficială în grupe de calificare a „tineretului” U21 de la acel 1-1 din 17 noiembrie 2020 de la Ploieşti cu Danemarca, egalată de Costache în minutul 72, după ce Laursen înscria în minutul 50 din penalty. 

Iar în deplasare ar fi chiar aproape 3 ani de la ultima ieşire a „tineretului” României în preliminarii, la 9 octombrie 2020, când ceda Ucrainei la Kiev din penalty, Buletsa transformând pe final, în minutul 80.

Tot pe final pierzând şi în această seară tot în estul Europei, start cu stângul pentru Pancu şi selecţionabilii săi.

România U21 ajungea în 2021 la turneul final european în care evolua strict în Ungaria, însă nu mai depăşea faza grupelor, spre deosebire de participarea din 2019, la competiţia cu un număr mai redus de naţionale, doar 12, în care urca până-n semifinale, încă un pas înapoi fiind înregistrat anul acesta, „tineretul” selecţionat de Emil Săndoi semnând recordul istoric negativ al gazdelor unui turneu final continental U21 de a nu marca deloc pe teren propriu, în 3 jocuri. 

Punct şi de la capăt cu Pancu, de astă dată spre turneul final slovac de peste 2 ani, în grupa de calificare găsindu-se un oponent avut de România U21 şi în precedenta campanie preliminară, şi anume Finlanda, aşadar amintiri cu nordici, depăşiţi atunci cu 4-1 (3-1) şi 3-1 (1-1) în 2019-2020.

Mai întâi şi mai-nainte, debutul pierzător în Albania – ultima în urna a 4-a valorică, Pancu abordând meciul cu 3 legitimaţi la campioana României, Farul, şi alţi 3 titulari de la cluburi din SuperLiga, şi anume de la CFR Cluj, FCSB şi Rapid, unul, fundaşul Ignat, provenind de la retrogradata CS Mioveni, iar 4 de la grupări din străinătate, din Italia – de la Padova şi Lecce, dar şi de la Lausanne respectiv Akademia Puskas. 

România U21 s-a înclinat la Elbasan cu Sava – Pantea, Ignat, M. Ilie, Borza – Corbu, Vulturar (minutul 89, Cîrjan), Grameni (75, Filip) – Mazilu, L. Munteanu – cpt. (67, Burnete), R. Ilie (75, R. Pop), rezerve rămânând Borbei – Amzăr, Akdag, Danciu şi Sîrbu.

Le-au venit de hac Cristian Shpendi, unul dintre gemenii Shpendi născuţi în mai 2003, ambii legitimaţi în Italia, marcatorul la Cesena, care a redus din handicap în minutul 62, Medon Berisha, născut în octombrie 2003 şi legitimat la Lecce U19, egalând in minutul 71, iar Adrion Pajaziti, născut în Londra în 2002, unde şi joacă la Fulham U21, în „Reserve League”, îngenunchindu-i pe „tricolori” în minutul 89: 3-2. 

Rod şi al schimbărilor efectuate, una la pauză, două după o oră de joc, la 0-2, iar încă una la 2-2, în ultimele zece minute. 

Pentru conformitate, ex-atacantul Albaniei cu 14 goluri în 67 de selecţii la naţională, Alban „Loku” Bushi, trecut în cariera sa şi prin Ungaria, Austria, Bulgaria, Turcia şi Grecia, s-a bazat acasă pe Lilo (n. 2003; Panathinaikos B) – Selimaj (2004, PAOK B / minutul 46, Buxhelaj – 2003, Partizani), Bajrami (2002; Benfica B), Dajko (2002; Laci), Smajli (2002; Vllaznia) – Kurtulan (2002; Diyarbekirspor / min. 61, Cristian Shpendi – 2003, Cesena), B. Ismaili (2005, Anderlecht 2 / min. 61, Pecani – 2002, Skenderbeu), Berisha (2003, Lecce U19) – Pajaziti (2002, Fulham U21 / min. 90, Bibo – 2003, Laci), Stiven Shpendi (2003, Empoli), Rexhepi (2003, Hamburg / min. 83, Nikaj – 2002, Skenderbeu).

Iar tot în toamna acestui an 2023 naţionala de tineret va mai juca în grupă de 3 ori la rând acasă, cu Armenia, Finlanda şi returul cu Albania, înaintea deplasării din 21 noiembrie în Elveţia – adversar din urna a doua valorică, Finlanda fiind din cea de-a treia.

În principiu, România U21, care la anul va întâlni şi tur-retur Muntenegru, ar fi în pole-position prin prisma grupelor valorice ale participantelor în grupă, rămânând de văzut dacă va şi confirma statutul avut. 

Albania obţinând deja două victorii în grupă, cu tot cu cea de vineri, 2-1 (2-0) în Armenia, desprinzându-se în deplasare până-n minutul 37, golul încasat căzând pe final, în minutul 86. 

Albanezii învingând acasă şi în preliminariile U21 anterioare, cu 2-0 pe Slovenia şi Andorra, remizând în schimb 1-1 cu Kosovo şi cedând la zero în celelalte două partide organizate, 0-1 cu cehii şi chiar 0-3 cu Anglia U21, în deplasare înclinându-se de 3 ori de la 3-0 în sus, ba chiar şi în Kosovo, cu 2-1, doar în Andorra luând toate punctele, cu 3-0. 

Grupa E a preliminariilor UEFA Euro U21 de „tineret” le cuprinde aşadar şi pe Elveţia, Finlanda, Albania, Muntenegru şi Armenia, cei din Ţara Cantoanelor începând cu un 2-1 victorios în Finlanda, iar muntenegrenii cu un 1-0 de succes în Armenia, aşadar triumfuri în deplasare.

Pancu a ales la debutul său din lotul reunind portarii Răzvan Sava (CFR Cluj), Alexandru Borbei (Lecce / Italia) şi Alexandru Roşca (CSC Şelimbăr); fundaşii Alexandru Pantea (FCSB), Dan Sârbu (Farul Constanța), Cristian Ignat (Mioveni), Răzvan Pașcalău (Lecce / Italia), Umit Akdag (Göztepe / Turcia), Matei Ilie (Padova / Italia), Andrei Borza (FC Rapid 1923), Costin Amzăr (Dinamo); mijlocaşii Marius Corbu (Akademia Puskas / Ungaria), Robert Filip (CFR Cluj), Constantin Grameni (Farul Constanța), Cătălin Vulturar (Lecce / Italia), Cătălin Cîrjan (FC Rapid 1923), Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova), Rareș Pop (UTA Arad), Rareș Ilie (Lausanne / Elveția), Alexi Pitu (Bordeaux / Franța) şi atacanţii Adrian Mazilu (Farul Constanța), Louis Munteanu (Farul Constanța) şi Rareș Burnete (Lecce / Italia).

Iar într-un amical revanşă al „dublei” României U19 în Israel, unde a cedat în prima întâlnire, juniorii mari tricolori au învins marţi cu 1-3 (1-1) de la 1-0 pentru evrei, Sali egalând în minutul 44 iar Stan (min. 66) şi Cărăuşu (90), abia intrat, punctând după pauză, succes al elevilor lui Dulcea cu utistul dumbrăviţean Cibi intrat de la pauză, în alcătuirea Răfăilă – Aioanei, Jalade (minutul 76, Vînău), Duţu (46, Tudose), Anişorac (66, Bădescu) – Stancovici (58, Manolache), Gogescu (46, Cibi), Dulcea (58, Banu) – Vlăsceanu (59, Rădulescu), Stan (76, Spătaru) şi Sali (86, Cărăuşu).

Iar la U20, tot o deplasare „amicală” în această seară, pierdută de români în Portugalia cu 2-1 (0-1), marcatori fiind Nabian în minutul 86 şi Nuno Felix în prelungiri (90+8), după ce Ştefan Duţu deschidea scorul în chiar secunda 8.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − = sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: