Demult salvată, Dumbrăviţa leagă primele eşecuri în Liga 2 din 13 noiembrie, un ex timişorean şi un bulgar înscriu pentru unica neînvinsă din cele 14 echipe din play-out: 1-2 (0-1) cu FC Braşov. Nou-promovaţii timişeni, întâi eşec la Pădurea Verde după o jumătate de an şi o zi

Ce n-ar fi dat oare Dan Alexa acum niciun an să câştige pe arena „Ştefan Dobay” a Dumbrăviţei în iunie 2022 cu CSM Reşiţa, în turul finalei de baraj pentru promovarea din Liga 3, 0-0 iar restul devenind istorie, cu alb-verzii lui Cosmin Stan intraţi în Liga 2 şi timişoreanul de la cârma cărăşenilor schimbând vitezele spre Braşov, pentru a nu rămâne la nivelul eşalonului terţ, prin preluarea „stegarilor” secund-divizionari. La care era ademenit şi un „verde”, Martinov, revenit însă rapid la timişeni, cooptat fiind sub Tâmpa şi un alt fotbalist de pe Bega, Zoran Mitrov, care sâmbătă la matineu a deschis scorul pentru ardelenii lui Alexa în minutul de prelungire al reprizei I pe „Ştefan Dobay”, prim pas spre păstrarea invincibilităţii unicei trupe imbatabile în play-out dintre cele 14 cluburi implicate. Avea a se încheia 1-2 (0-1), după ce nou-promovaţii bănăţeni egalau pentru scurt timp la prima atingere a balonului de către Tudor Moţiu, proaspăt intrat într-un trio conlucrând laolaltă la gol, ultimul cuvânt fiind al unui bulgar adesea marcator în fotbalul românesc, Angelov. 

Fie însă şi învinşi în premieră acasă în 2023 şi pentru prima oară depăşiţi pe teren propriu după mai bine de o jumătate de an, 182 de zile din 5 noiembrie, nou-promovaţii Dumbrăviţei au rămas pe poziţii pe locul 3 în play-out, asta în vreme ce timişorenele Ripensia şi Politehnica au retrogradat de pe ultimul loc în fiecare serie din grupa a II-a valorică, alte considerente în faţa acestui contrast fiind chiar de prisos. Ci doar un „VĂ MULŢUMIM!” din partea unsprezecelui alb-verde astfel aliniat cu asemenea majuscule şi punctuaţii, una câte una enumerate pe tricouri în faţa publicului local care i-a încurajat după promovare.

Învinsă sâmbăta trecută în zona capitalei în ultima deplasare a sezonului, cu 3-2 de către Progresul Spartac, CSC Dumbrăviţa a mizat pe o reprezentaţie finală fără eşec pe teren propriu, într-o întâlnire de palmares şi orgoliu cu unica echipă imbatabilă în play-out dintre cele 14 implicate în grupa a II-a valorică, FC Braşov, însă merituoşii nou-promovaţi bănăţeni au sfârşit tot pierzători la limită, prime înfrângeri legate în Liga 2 din 5-13 noiembrie, pe-atunci cu 0-3 acasă cu ieşenii şi 4-1 la Dunăre cu ex-prim-divizionarii dinamovişti.

Însă „verzii” lui Stan au crescut şi mai mult în ultima jumătate de an, iar de la eşecuri legate la câte 3 goluri deficit, au sfârşit campionatul, teferi şi departe de grijile barajului şi retrogradării, prin a-şi permite luxul legării altor insuccese, însă doar la limită, în minutul 90 de o manieră controversată sâmbăta trecută în Ilfov, sâmbătă acasă în faţa braşovenilor cu de departe cel mai bun parcurs în play-out, 6 5 1 0 23-5, şi care n-au mai pierdut din 3 decembrie, 0-2 pe teren propriu cu Dinamo, după ce în 27 noiembrie 2022 cei de sub Tâmpa se impuneau chiar şi în Bucureşti, la CSA Steaua, cu 1-0.  

Dumbrăviţenii au încheiat sezonul menţinerii în Liga 2 cu o întâlnire pe „Ştefan Dobay” cu o formaţie aflată la doar 3 puncte de zona play-off 1-6 la finele sezonului regulat, iar echipa în formă a grupei a II-a valorice a tot insistat în prima repriză cu centrări de pe flancuri, până a înscris, în minutul de prelungire.

Localnicii, care au încheiat sezonul regulat la numai 4 puncte în urma braşovenilor şi au intercalat victoriilor la zero acasă în play-out eşecuri în zona capitalei, s-au aliniat în reprezentaţia finală cu 5 jucători noi faţă de 11-le de start al disputei din Ilfov, acolo unde Zaluschi era eliminat după ce intra în repriza a II-a şi implicit suspendat, Amariei, Toma Bodri, Niakate, Curea şi Paulevici luându-le locul sâmbătă lui Moţiu, Tismonar, Tănase, Luca Bodri şi Piftor.  

N-avea a fi însă sâmbăta bănăţenilor, ci a atacanţilor Braşovului, unul, Mitrov, fost în fotbalul timişorean, celălalt, un bulgar adesea pe lista marcatorilor Ligii 2, finalizând cu succes centrări, mai întâi în minutul de prelungire al primei părţi, apoi şi spre mijlocul reprizei a II-a, după ce Moţiu egala şi el cu capul, la capătul unei faze şi cu implicarea lui Olaru şi Piftor, intraţi odată cu el în sfertul de oră după pauză.

Bulgarul Milcho Angelov avea parcă a prevesti încă din prima jumătate de oră golul victorios din partea secundă, mai întâi trimiţând imprecis cu capul, dar apoi în bară cu un şut din întoarcere, completat fiind în sfertul de oră dinaintea pauzei de partenerul din avanposturi, Mitrov, iniţial cu un prim şut pe poartă, apoi, în prelungiri, cu capul, marcator din centrarea aceluiaşi Dumbravă: 0-1.    

Un gol căzut la momentul oportun, ideal, concretizând jocul viorii întâi din Braşov.

La care Cosmin Stan a schimbat 3 jucători în minutul 53 iar trioul a conlucrat la golul egalizator din minutul 59, Olaru recuperând în propria jumătate de teren, Piftor centrând la bara a doua iar Tudor Moţiu înscriind cu capul la prima atingere a mingii: 1-1. 

A reacţionat şi Alexa prin a efectua imediat o dublă modificare, în vreme ce la localnici au fost schimbaţi fraţii Bodri între ei, egalitatea rezistând doar 7 minute, bulgarul Angelov fructificând de la marginea careului un balon săltat peste alb-verzi: 1-2.  

Iar mai apoi avea a fi în câteva rânduri aproape de „dublă”, Trifon fiind însă şi el la post, cum s-a dovedit a fi şi în faţa lui Izata, în vreme ce la poarta oaspeţilor Olaru n-a fost nici el departe de egalare, în două rânduri.

Dacă ar fi fost însă a putea alege, Alexa ar fi optat fără doar şi poate pentru o victorie pe „Ştefan Dobay” cu reşiţenii, într-o finală de baraj, decât într-un meci fără miză, în care braşovenii şi-au mai lins rănile marilor aşteptări risipite ale prinderii play-off-ului. 

Iar dacă ar fi să aleagă, dumbrăviţenii lui Stan ar opta negreşit pentru un eşec fie şi la ultima apariţie acasă, odată deja cu sacii binişor în căruţă, decât în desele ocazii când au agonisit cu spor şi abnegaţie preţioasele puncte ale menţinerii în Liga 2.

Obiectiv îndeplinit, gustul dulce al supravieţuirii împotriva pronosticurilor majorităţii fiind net şi cu mult mai dulce decât trecătorul fior amar al eşecului la ultima strigare.  

Rezultatele ultimei etape în play-out-ul Ligii 2 şi clasamentele, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal.

CSC Dumbrăviţa: Trifon – Gîsă, Zurbagiu – cpt., Toma – Amariei (minutul 53, Moţiu), Niakate (53, Piftor) – Salhi, Toma Bodri (59, Luca Bodri), Curea (53, Olaru) – Paulevici, Martinov (65, Tănase).

Rezerve: Mikloş – Bura-Koţ, Tismonar, Simon.

Antrenor: Cosmin Stan.

FC Braşov: Ureche – Burlacu (minutul 60, Oltean), Fustar – cpt., Diallo – Sorsa, Spătaru (90 plus 2, Lambrinoc), Diogo Izata, Boboc (74, Constantin), Dumbravă – Mitrov (60, Chică-Roşă), Angelov (90 plus 2, Racz).

Rezerve: Mutu – Lascu, Saim Tudor, Blănaru.

Antrenor: Dan Alexa.

Alexandru Albert, preparator fizic al dumbrăviţenilor, a admis că „eu unul, personal, sunt supărat de acest rezultat. La fel e şi Cosmin, la fel sunt şi băieţii în vestiar. Dar cred că lucrul cel mai important e că ne-am atins obiectivul, şi anume salvarea de la retrogradare. Aşteptăm cu nerăbdare vacanţa şi apoi următorul sezon. Împreună cu Cosmin, cu Iaco (n.r. Rusalin Iacobici, antrenorul secund), cu toţi cei din staff, a trebuit mereu să îi capacităm pe jucători după îndeplinirea obiectivului. Chiar dacă nu mai era miză, mai aveam două meciuri importante de jucat, două meciuri oficiale, pe care noi am dorit să le câştigăm. Dar aşa a fost… La fotbal, poţi să pierzi şi dacă eşti montat şi capacitat. Trebuie să învăţăm din astfel de înfrângeri şi sunt convins că, prin atitudinea băieţilor de acum, din vestiar, prin supărarea pe care o văd la ei, sunt sigur că vor învăţa din acest eşec. Noi am fost singurii care am crezut în noi! Multă lume, chiar de aici, din judeţul Timiş, ne cânta prohodul. Noi am fost singurii nebuni care am crezut în noi, am ştiut ceea ce facem şi, drept dovadă, munca noastră e răsplătită. Meritul principal e al lui Cosmin Stan, care e un tip foarte priceput, ambiţios şi dedicat. Sperăm ca şi în sezonul ce vine să facem o figură frumoasă. Fotbalistul român e capricios, dacă faci o pregătire prea tare nu e bine, dacă nu o faci tare, iarăşi nu e bine. Întotdeauna caută un alibi. Dar acest grup de la Dumbrăviţa e format din oameni simpli, faini, dornici de afirmare, cu multă ambiţie. Foarte mulţi dintre ei şi-au depăşit zona de confort. Am făcut un grup unit, acest lucru cred că s-a văzut şi în teren. Ţin să le mulţumesc, că m-au înjurat doar cu jumătate de gură!”

Dan Alexa, antrenor al braşovenilor, a spus că „legat strict de joc, cred că am meritat victoria. Nu cred că s-a pus problema învingătoarei. Dumbrăviţa ne-a egalat pe o neatenţie a noastră, dar cred că am controlat jocul de la un capăt la altul, am avut multe situaţii de a marca, chiar şi o bară. Am vrut mult să câştigăm acest meci pentru a încheia primii în play-out. E o palidă consolare, dar acesta a fost obiectivul nostru din moment ce nu am prins play-off-ul. Cred că merităm să fim pe acest loc, pentru că în ultimele 13-14 etape am pierdut un singur joc. Vreau să felicit Dumbrăviţa! Îmi aduc aminte că în vară, la începutul sezonului, nimeni nu îi dădea nicio şansă. Dar a rămas echipa etalon a Timişului, îl felicit pe Cosmin Stan şi pe toţi cei care sunt aici, pentru că au reuşit o performanţă remarcabilă. E doar meritul lor. Cred că ei au fost surpriza campionatului! Nu ştiu ce a făcut diferenţa în favoarea Dumbrăviţei, iar Timişoara a retrogradat cu ambele echipe. Nu vreau să mă pronunţ… Dar cred că este o palmă pentru cei ce conduc Timişoara”.

Arbitru: Marius Naidin (Piteşti); asistenţi: Bărbulescu (Bucureşti) şi Cosmescu (Piteşti). Rezervă: Lunca (Cluj). Observator de arbitri: Savaniu (Satu Mare). Delegat de joc: Lolea (Reşiţa).

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: