Derapaj la „case mari” despre „cluburi mici”. Cazul Masters în Premier League, dovadă verbală că unii sunt „mai egali decât alţii”, sub lupă parlamentară

Derapajele din „fotbalul mare”, tot mai severe şi numeroase pe fondul degradării încă imperceptibile a climatului social din societăţi consacrate, oferă bolnavului fotbal carpatin scuzele perfecte pentru a-şi acoperi bubele, sub pretextul „păi dacă la ei se-ntâmplă-n halul ăsta, ne scuzaţi şi pe noi!”, Occidentul continuând a da apă la moară iar ultimul clişeu de peste Canalul Mânecii, de gândit.

Remarci ale şefului executiv al Premier League, Richard Masters, învestit în funcţie în noiembrie 2019, care au atras atenţia membrilor Parlamentului Britanic, solicitându-i acestuia să clarifice lucrurile după ce boss-ul fotbalului scenei de elită din Albion a derapat cu vorbele „cluburi mici” pe când răspundea la o întrebare despre Everton Liverpool şi Nottingham Forest în cursul unei interpelări în 16 ianuarie în faţa Comisiei pentru Cultură, Media şi Sport a aleşilor Regatului Unit.

Cele două grupări din Premier League fiind judecate pentru presupuse încălcări ale „regulilor de profit şi sustenabilitate”, infame sub iniţialele PSR, iar Masters catalogându-le ca fiind „cluburi mici”, ceea ce a atras atenţia preşedintei Comisiei, trăgând concluzia că o asemenea remarcă ar implica apariţia unor mai stufoase semne de întrebare. Iar un membru al Comisiei, Damian Green, mergând drept la ţintă prin a-l întreba pe Masters dacă marile cluburi au parte de un tratament diferit decât „restul lumii” când vine vorba despre regulile PSR de pe prima scenă.

Everton şi cei din Nottingham fiind deja sancţionaţi dar portuarii din Liverpool apelând deja împotriva penalizării cu 10 puncte pentru o altă încălcare separată a regulilor, în vreme ce, în termeni comparativi, campioana Manchester City a fost depistată în februarie 2023 cu încălcarea a peste 100 de prevederi ale reglementărilor financiare dar nici vorbă să fi fost chemată încă la vreo audiere, ceea ce, fără doar şi poate, nu înlătură suspiciunile că o lege ar fi pentru dulăi iar alta pentru căţei, ba dimpotrivă, alimentându-le pe liniile… „Fermei Animalelor”, în sensul că unele ar fi mai… egale decât altele. 

Fanii cluburilor din Liverpool şi Nottingham au inundat reţelele de socializare prin a scoate în evidenţă discrepanţele şi contrastele bătătoare la ochi între tratamentul aplicat unor cluburi şi scutirile rezervate altora, derapajul lui Masters din timpul interpelării, cu eticheta „cluburi mici”, doar dându-le apă la moară.

„Ceea ce a implicat Richard Masters despre de 9 ori campioana naţională Everton şi dubla campioană europeană Nottingham Forest, că ar fi ‘cluburi mici’, a ridicat sprâncenele fanilor,” a spus preşedinta Comisiei parlamentare, adăugând: „A sugera că grupările sunt categorisite după mărime naşte alte întrebări dacă fiecare membru al ligii are parte într-adevăr de un tratament care e corect şi consistent.”

În scrisoarea adresată şefului Premier League, Comisia parlamentară îi solicita totodată să explice rolul organizaţiei tutelare a scenei de elită în sancţionarea cluburilor, cei din Piaţa Parlamentului apreciind că au fost „băgaţi în rebus” de insistenţa conducătorului forului primei scene în sensul că regimul acuzaţiilor şi pedepselor la adresa grupărilor ar fi totalmente independent de Premier League”.

Dacă parlamentarii doar s-au înfoiat în pene, precum i-ar suspecta diriguitorii din Premier League, nu este tocmai clar, dar cert e faptul că respectivul Comitet l-a îndemnat pe Ministrul Sportului din guvernul de la Londra să pună pe roate „Legea de Guvernare a Fotbalului”, care ar stabili un corp independent de reglementare a fenomenului, iar asta „cât mai curând cu putinţă”.e

Un simplu foc de paie sau noi tendinţe ale căror implicaţii şi ramificaţii vor genera consecinţe simţitoare în timp? Cert e că, în pofida mult trâmbiţatei „dezvoltări” din cele peste 3 decenii de la lansarea Premier League, apele sunt oarecum mai tulburi, deşi în aparenţă liniştite, decât în vremuri în care „sustenabilitatea financiară” nu era în discuţie dar lucrurile erau de fapt mai aşezate, mai la locul lor. 

Manchester City a devenit vineri seară a doua grupare calificată în optimile Cupei Angliei, după Bournemouth, Ake înscriind în minutul 88 primul gol al „azuriilor” după 5 eşecuri la zero pe arena lui Spurs, fără Drăguşin în teren, rămas rezervă. Nottingham Forest nereuşind de exemplu în schimb trecerea din prima încercare de faza 16-imilor de finală, remizând 0-0 la secund-divizionara Bristol City, rezultat înregistrat şi-n Chelsea – Aston Villa, ceea ce implică rejucarea acestor întâlniri pe terenul oaspeţilor disputelor iniţiale.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = opt

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: