Desprindere în prima parte în superioritate numerică, al treilea succes la rând: Ripensia Timişoara – Turris Oltul Turnu Măgurele 4-2 (2-0)

Ce diferență poate face două săptămâni. În bine pentru roșu-galbenii Timișoarei, care sâmbătă, în plin sezon de toamnă, au izbutit premiera legării unor victorii în Liga 2. Cu ocazia primirii altor oaspeți mult mai bine clasați, pe 6 față de poziția bănățenilor, 15, deznodământul fiind însă diametral opus celui din precedenta apariție pe ”Electrica”, 0-2 la primul eșec pe teren propriu, cu Metaloglobus București, sosită atunci pe locul 4. A fost cu de toate dar mai ales pe un gazon foarte greu după ploaia căzută în ultimele 24 de ore și în urma unei partide de Liga 3 jucată pe aceeași arenă vineri după-amiază. Elevii lui Petruescu s-au desprins până la pauză și au remontat de două ori avantajul de două goluri în partea secundă: Ripensia Timişoara – AFC Turris-Oltul Turnu Măgurele 4-2 (2-0).

Victorioși sâmbăta trecută la Târgu Jiu în fața codașei CS Pandurii Lignitul, roșu-galbenii au trecut la matineu și de mult mai bine clasata grupare din Teleorman, a doua cea mai eficace formație din Liga 2, cu o medie de două reușite pe etapă, fiind nevoită să scoată de 4 ori mingea din propria poartă, a doua cea mai mare corvoadă din acest sezon.

De fapt, a fost și prima înfrângere a elevilor lui Lincar în condiții de deplasare de la debutul pe scut în 29 august, 1-0 pentru nou-promovata Unirea, la Slobozia, în etapa I din Liga 2. Ulterior, victorii ori remize afară ale teleormănenilor, 0-5 la Târgu Jiu, 1-1 la Rapid, 0-0 la Mioveni și 0-2 la Farul, așadar și în fief-ul unor contracandidate la calificarea în play-off. Astăzi însă lor le-au fost stricate planurile, de către Ripensia.   

Care a semnat a treia victorie consecutivă, punând la socoteală și calificarea în Cupa României, cu 0-1 la CS Șoimii Lipova.

A fost însă și cea mai prețioasă, împotriva unor vizitatori situați pe locul 3 la ora înghețării în martie 2020 a precedentului sezon și cu șanse până în ultima clipă din play-off-ul zonei 1-6 a Ligii 2 de a promova direct în Liga 1.

Prețioasă victorie ripensistă într-un meci cu de toate, în primul rând cu goluri multe, dar și 3 lovituri de la 11 metri, un cartonaş rosu pentru oaspeţi şi nu mai puțin de opt cartonaşe galbene. Acordate de o vâlceancă din fruntea unei brigăzi cu patru tinere arbitre, impetuoase în a sancţiona fără menajamente, având și ce, chit că au fost descalificate la final în declarațiile antrenorului Lincar.

Descumpănit după întreruperea seriei de 3 succese, la Constanța, la Slatina în Cupa României și acasă cu CSM Reșița, 4-1 ”în oglindă” cu acel 1-4 de la precedenta înfrângere din 12 octombrie, pe teren propriu cu clujenii.

Meritul a fost al Ripensiei, care s-a impus din nou la două goluri diferență, dar acum în compania unei grupări mai valoroase, după acel 2-0 cu nou-promovata Aerostar, în primul meci acasă din noua ediție, din 19 septembrie.

Merituoși timișoreni pentru că s-au confruntat la rândul lor cu rigorile dictaturii pseudo-medicale în curs, a se citi ”cazuri” și ”pozitivi”, perturbându-le ciclul de pregătire, dar măcar nu și calendarul competițional, altfel răvășit de impunerile normative fără justificare științifico-medicală, doar inginerii sociale de succes pentru condiționarea populației la conformismul obedient, runda a X-a, în derulare, fiind a patra la rând în Liga 2 cu meciuri amânate din motive străvezii și care țin de protocoale birocratice, dar nu de sport, nici de mult invocata ”siguranță colectivă”. De fapt, mai mult de jumătate dintre etapele noii ediții, șase runde, au înregistrat partide amânate pe fondul vânătorii de ”cazuri” pe pielea unor tineri sportivi sănătoși. Și astfel, mai prin învăluire, se poate înfiripa o dictatură, restricțiile aplicate trăgând pe tușă în etapa în desfășurare întâlnirile CSM Reșița – Concordia Chiajna și Csikszereda – CS Pandurii Lignitul, plus Rapid – U Cluj, ca ultimă strigare.

Ripensia însă a găzduit meciul din etapa a X-a, iar după ce a încasat 4-5 goluri în deplasările de la începutul sezonului, fără a înscrie în schimb mai mult de două, a ajuns la rândul ei să marcheze de 4 ori într-un joc, normă dublată în absența lui Alexandru Popovici şi Alexandru Cătălin Neagu, ambii accidentaţi.

Prima și-a intrat în rol Demetrescu, bocanc în prag în minutul 6, cartonaş galben lui Sokovic, pentru faultul la Voicu aproape de centrul terenului, 13 minute mai târziu și Pană, căpitan al oaspeților, primind un avertisment pentru proteste.

Meciul s-a aprins și mai mult în minutul 24, când Demetrescu a acordat o lovitură liberă indirectă de la 13 metri de poarta dunărenilor, interpretând eronat luftul lui Sălcianu la o centrare a gazdelor, balon prins de portarul Păun în careul mic. Tudorache a mișcat pentru Tudor Călin, tare în dreapta, Mitrea punând mâna în zidul din preajma liniei porții. Centralul acorda și lovitură de la 11 metri, plus cartonaș roșu pentru jucătorul de la Turris-Oltul. Iar acelaşi Călin a executat penaltiul, dar n-a mai prins cadrul porții, mult peste transversală… Execuție după o lungă întrerupere a meciului, circa 3 minute de proteste vehemente ale teleormănenilor, în răfuială verbală cu tinerele, crezând că vor răsturna decizia luată. Neînduplecate.

Și totuşi, de-acum în superioritate numerică, gazdele au deschis scorul în minutul 29, când Tudorache a expediat o lovitură liberă de la 22 de metri, respinsă în față de portar, Darius Constantin Țieranu fiind pe fază și înscriind din apropiere… 1-0. Iar cu un minut înainte de pauză Nemanja Sokovic a mărit avantajul Ripensiei, șutând în stânga portarului, din careul mare, la capătul unei acțiuni prelungite de atac creată de junele Ion Vasluian: 2-0 la pauză.

Când Lincar a schimbat, Buleică în locul lui Nicola, dar cea de-a doua modificare a dat și mai mari roade, Florian Haită intrând din minutul 59, scos Liviu Mihai, și înscriind în minutul 61, cu un șut din lateral dreapta, de la circa 12 metri, în stînga portarului Dobre.

O schimbare inspirată și prin introducerea lui Golda în avanposturi în locul marcatorului Sokovic, în minutul 55, timișoreanului luându-i zece minute să restabilească avantajul de două goluri, cu un şut de la 7 metri printre doi fundaşi, dar şi pe lângă portarul oaspeţilor… 3-1.

După două goluri într-un interval de 5 minute, o altă acțiune fierbinte după numai alte trei, înapoi la poarta bănățenilor. Și din nou emoţii pentru ”galbenii” lui Petruescu, Ionuţ Voicu reducând din handicap din lovitură de la 11 metri, corect acordată pentru faultul comis de Gladun, care nu a scăpat de cartonaşul galben, fault asupra lui Haită.

Și din nou s-a acordat lovitură de pedeapsă și în minutul 82, de această dată pentru Ripensia, Golda fiind faultat în careul de 16 metri de Pîrvulescu. De această dată Dorin Tudor Călin n-a mai ratat, şut la semiînălţime în dreapta portarului, 4-2 cu opt minute înainte de final. Plus încă 4 adiționale, urmate de explozia bucuriei. Trei puncte binemeritate și foarte prețioase.

Înaintea ieșirii la Chiajna, sâmbătă la 11, după care sosirea lui CS Mioveni. Numai jumătate dintre meciurile etapei a X-a s-au jucat până la ora actuală, sâmbătă la matineu, rezultatele și programul rundelor 10-11 fiind publicate pe coloana clasamentelor.  

Ca o mențiune dintr-un alt punct de vedere, la final Jandarmeria a reținut o persoană din colectivul oaspeților şi i-a aplicat o amendă la insistenţele observatorului de joc, pentru injurii la adresa brigăzii de arbitraj…

*

Ripensia: Dobre – A. Macrițchii, Țieranu, Lalic, Gladun (min. 87, Maric) – V. Macrițchii (min. 76, Stoi), Călin, Coulibaly – Vasluian (min. 87, Urvanțev), Sokovic (min. 56, Golda), Tudorache (min. 87, Sîrbu).

Antrenori: principal Cosmin Petruescu şi secund Iulian Muntean.

Pe bancă: Mociu, Păduraru, Burdeț, Rogac.

AFC Turris-Oltul: Păun – Sălcianu, Mitrea, Sima (min. 78, Niță), Nicola (min. 46, Buleică), Pană – cpt. (min. 78, Damașcan), Pîrvulescu, Voicu, Mihai (min. 58, Haită), Pușcaș, Blănaru.

Pe bancă: Matache, Matei, Butoiu, Neacşu.

Antrenori: principal Erik Lincar şi secund Viorel Domocos.

Au arbitrat: Iuliana Elena Demetrescu (Râmnicu Vâlcea) – Petruţa Iugulescu (Târgovişte) și Daniela Constantinescu (Craiova). Arbitru de rezervă: Ionela Alina Peşu (Craiova). Observator de arbitri Ioan Onicaş (Zalău), delegat de joc Antonie Burtea (Reşiţa).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: