Devenit lider. România, între cele 3 gazde învingătoare marți acasă la zero din 20 de jocuri în preliminariile Euro U21

Selecționata de tineret a României a completat marți seară la Ovidiu excelentul start din septembrie premergător tronsonului final de două meciuri acasă în toamna încheierii actualelor preliminarii ale Campionatului European de fotbal pentru naționale sub 21 de ani, dispunând cu 2-0 de Bosnia și Herțegovina, pe care a deposedat-o la egalitate de puncte de locul 1 în Grupa 8, unicul de calificare directă la turneul final italian de anul viitor, în condițiile în care oaspeților din spațiul ex-iugoslav le-a mai rămas la dispoziție o singură apariție, în Portugalia, a treia și la două puncte în urmă, care mai are tot două partide de jucat.

România U21 a mai efectuat și la Ovidiu un mare pas spre adjudecarea directă a biletelor pentru participarea la Euro U21, grație golurilor marcate de Adrian Petre în minutul 16 din centrarea lui Ianis Hagi și tocmai Ianis Hagi direct din corner în minutul 70, 2-0 (1-0) la 4 seri după triumful în dublă inferioritate numerică la final în Portugalia, cu 1-2. Iar selecționata preluată în vară de Mirel Rădoi a urcat astfel în doar câteva zile de pe locul 3 în Grupa 8 în fotoliul de lider, având ocazia de a deveni prima reprezentativă a fotbalului juvenil românesc calificată după ani buni la un turneu final.

Depășirea liderului tocmai la Ovidiu, semnificativă și sugestivă în privința direcției dincotro s-a inițiat un curent favorabil dar și poate bate vântul unei schimbări în bine. Rădoi a efectuat marți 3 înlocuiri în 11-le de start aliniat în Portugalia, unde românii sufereau două eliminări din joc, și anume Rus în locul lui Nedelcearu, Oaidă în cel al lui Nedelcu și Adrian Petre în locul lui Ivan, dintre care 2 titularizați, nu și Rus, rămâneau vineri pe bancă la Atlantic: Radu – cpt. – Boboc (74, Ciobanu), Rus, Pașcanu, Ștefan – Oaidă, Cicâldău (84, Dulca) – Man, Hagi, Coman (68, Mățan) – A. Petre, rezerve rămânând portarul Căbuz, Florin, Moldoveanu și Moruțan.

Neînvins după 8 apariții din actualele preliminarii și mai având în program doar reprezentații acasă cu Liechtenstein și Țara Galilor, ”tineretul” are de-acum marea șansă de a se califica direct la turneul final, fără emoțiile din furcile caudine ale celor două întâlniri de baraj tur-retur, dintre 4 naționale de pe locul 2 în cele 9 serii cu cel mai bun punctaj obținut împotriva ocupantelor pozițiilor 1, 3, 4 și 5.

Iar victoria României U21 a fost una dintre cele doar 3 în contul gazdelor fără a primi gol acasă din totalul celor 20 de întâlniri din preliminariile Euro U21 programate marți, și Elveția dispunând pe teren propriu cu 3-0 de Liechtenstein tot în Grupa B, precum și Franța, deja calificată, de Luxemburg, 2-0 în Grupa 9.

România U21 nu este însă unica neînvinsă în actualele preliminarii ale selecționatelor de tineret, ci și Franța și Serbia – deținătoare ale punctajului maxim după 9 respectiv 8 meciuri, precum și Grecia, Anglia și Polonia, ultima însă fără a ocupa poziția de lider în Grupa 3. Iar doar Grecia a primit mai puține goluri decât cele 4 încasate de români, numai trei, englezii scoțând tot de 4 ori balonul din propria poartă.

România U21 are bilanțul 8 5 3 0 13-4 18 puncte înaintea jocurilor acasă din 13 și 17 octombrie cu galezii și Liechtenstein, pe când Portugalia, a treia, cu 16 puncte și golaveraj 20-9, va juca în 11 octombrie în micul stat din inima Alpilor iar pe 16 octombrie acasă cu Bosnia și Herțegovina, deținătoare tot a 18 puncte înaintea ultimei ei partide.

În celelalte serii de calificare, Grecia are 22 de puncte iar Croația 19 pe locul 2 în Grupa 1, pe 12 octombrie primindu-i pe eleni la Pula în penultima etapă; Spania 21 de puncte și cu biletele deja în buzunar din Grupa 2, urmată de Slovacia cu 15 puncte; Danemarca 19 puncte în fruntea Grupei 3 și urmând a primi pe 12 octombrie în runda a 9-a vizita neînvinsei Polonia, cu 18 puncte; Anglia 20 de puncte în Grupa 4, urmată fiind de Scoția și Ucraina cu câte 14; Germania cu 19 puncte în Grupa 5 față de cele câte 14 ale Norvegiei și irlandezilor; Belgia cu 23 de puncte față de cele 20 ale Suediei înaintea rundei finale a Grupei 6 din 16 octombrie, cu jocul direct la Kalmar, în Peninsula Scandinavă, după 1-1 în tur; Serbia 24 de puncte în Grupa 7, față de austriecii cu 18; Franța deja calificată cu 27 de puncte, față de cele doar 14 ale Sloveniei.

Germania, învingătoare cu 1-0 în ultimul act cu Spania al turneului final de anul trecut din Polonia, este deținătoare la zi a trofeului UEFA Euro U21.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − = patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: