Amintiri şi impresii de la unica deplasare victorioasă din precedentele 4 ieşiri, chinuit conturată în ultimele 10 minute pe terenul „Comunal” al nou-promovatei din Socodor, au fost retrăite din plin de alb-violeţii în negru de Ziua Naţională a României cu şi mai mari emoţii vineri după-amiază la căderea cortinei peste sezonul de toamnă în fieful apăsatei codaşe retrogradate de fapt de la acest nivel în primăvară iar actualmente fără pic de succes acasă însă cu nişte cifre statistice abisale „sub nivelul mării”, Politehnica smulgând totuşi cumva o a treia victorie tot la zero în ultimele tot atâtea vizite în judeţul Arad în urma unei lovituri libere în prelungiri la care portarul Ineului a „muşcat”, suficient evitării pătării blazonului în pragul aniversării de luni a 102 ani de fotbal studenţesc violet, blazon şi aşa ameninţat de anunţarea miercuri a apariţiei pe rolul Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF a cazului de utilizare a lui Curescu în stare de suspendare într-o recentă deplasare la Carani în care nu se marca nici măcar în prelungiri, când Murariu salva un penalty în faţa lui Phoenix Buziaş, ce s-ar putea aşadar totuşi alege cu toate punctele miercurea viitoare „la Comisii”, după consumarea sezonului autumnal.
Mai deloc în apele ei şi neconvingătoare în general în deplasările Ligii a III-a, Politehnica a scos-o totuşi cumva la capăt chiar şi mai chinuit la încheierea sezonului de toamnă tocmai pe terenul „lanternei roşii” cu fel de fel de recorduri negative, într-o ieşire pe „Centralul” Ineului ce părea în termeni comparativi „floare la ureche” pentru tinerii lui Paul Codrea după precedenta descindere în fief-ul din Oradea al liderului imbatabil, unde timişorenii egalau şi încheiau pe val sub lucşii nocturnei.
Însă nici un meci nu seamănă cu altul, mai multe asemănându-se oarecum pe de altă parte când vine vorba despre deplasările alb-violeţilor în bătătura unor „buturugi mici” din Seria 8 în compania cărora erau presaţi a dovedi ceva sub povara marilor aşteptări legate de rezultate pozitive, ieşiri din care Politehnica era „condamnată” să revină cu zestre pe Bega, din gama cărora s-a detaşat mai ales partida de la ora 14 de la Ineu, pe care sta scris „3 puncte fără discuţie şi cu orice preţ”.
Cu atât mai necesare în noul context ivit de miercuri, odată cu apariţia pe rolul „Comisiilor” a cazului cu potenţial de pierdere în ceea ce priveşte deplasarea remizată alb la Carani, aşadar o altă deplasare în care poliştii salvau ceva în prelungiri, atunci un punct prin apărarea unei lovituri de la 11 metri, ce s-ar putea disipa şi acesta la masa verde, eventualitate în care „violeţii” ar încheia toamna doar la egalitate de puncte cu nou-promovata Peciului Nou şi chiar în urma Progresului Pecica, asta dacă şi arădenii ar câştiga acasă la căderea de cortină de sâmbătă meciul cu Phoenix Buziaş.
Să nu fi înscris însă retrogradaţii din Liga 2 în prelungiri la Ineu, eventualitatea ar fi fost, în cazul depunctării, a încheia toamna chiar la 2-3 puncte în urma celorlalte ocupante ale podiumului din umbra liderului invincibil FC Oradea, dar „libera” eliberatoare a schimbat chiar multe, multe.
„Poli” fusese echipa mai prezentă în joc în fieful codaşei împănate cu recorduri negative, dar presiunea scurgerii timpului i-a complicat ecuaţia examenului final din 2023, părând tot mai mult a fi sortită unui 0-0 de deplâns într-o companie modestă, neplăcută postură ducând şi la „achiziţionarea” de sancţionări în prelungiri, dar jocul totuşi greşeala aşteaptă.
Şi a venit din partea „îngerului păzitor” al codaşilor, „căzut” însă sub minge când îi era lumea mai dragă, în cele 4 minute de prelungiri, la lovitura liberă executată înalt de Andrei Haloş de la 25 de metri lateral stânga, iar astfel s-a rescris istoria de duzină a unei întâlniri şi mai de duzină, încheiată „cu poalele în cap”, codaşi şi oaspeţi din capitala Banatului hârjonindu-se după ultimul fluier, cu verzi şi uscate de împărţit, „cocoşul” intrat pe parcurs Banam alegându-se astfel şi cu cel de-al doilea cartonaş galben, în stare de viitoare suspendare la startul lui 2024.
Pe care ACS ACB Ineu îl va lua cu numai şi numai 6 puncte din primele 45 posibile, sau cu cine s-a chinuit „Poli” peste 90 de minute să-i înscrie şi-n returul arădean după un 6-1 fluviu în turul de pe „Electrica” la 30 septembrie.
Căci ineuanii încasaseră într-adevăr de la minimum 3 goluri în sus în precedentele 5 reprezentaţii, ba chiar 4-5 pe teren propriu, şi nu era vorba despre „adormirea Politehnicii” în pragul descinderii timişorenilor în nordul Arădean, ci despre slăbiciunile redovedite ale unei grupări retrogradate de fapt de la acest nivel la finele ediţiei anterioare, dar, cum aşa merg lucrurile în România şi-n „fotbalul lui 272-0”, invitată „la umplutură” a continua în pofida oricăror criterii sportive.
Fără a mai şi insista pe modalitate de continuare, una prin adoptarea „umpluturii” în echipă, chelului, tichie de mărgăritar, „lanternă roşie” împănată şi vineri cu nu mai puţin de 3 „importuri” de duzină, jucători de peste hotare, încă un străin fiind introdus spre final în trupa codaşei.
În această privinţă măcar, deşi Politehnica are rătăcirile ei, gruparea de pe Bega n-a mai alunecat spre zări internaţionale, cum eronat păşea fără busolă la revenirea lui Bogdan Andone şi „soluţiile” emanate de Florin Iacob, axându-se în schimb mai noi, odată cu schimbarea plăcii, pe… „tineret-speranţe”, chiar un junior în defensivă, Vlaicu, fiind şi unica faţă proaspătă de la un meci la altul, cel câştigat cu 5-2 acasă cu cei din Periam, în locul lui David Roşu, care începea respectiva întâlnire.
„Poli” se alinia la Ineu cu un bilanţ pozitiv „afară”, dar de puţin, tocmai pentru că nu convinsese, mai precis 7 3 2 2 9-6, eşecurilor de la Lipova şi Peciu Nou găsindu-le răspuns la Periam – dar strict în ultimul sfert de oră, cu 1-0 la Cermei, dar şi mai muncit, respectiv cu 2-0 în noiembrie la Socodor, „pe ultima sută de metri”.
Vineri, în etapa a XV-a, „pe linia de sosire”, colac salvator de Ziua României şi în pragul aniversării politehniste din 4 decembrie, care celebrare bineînţeles că avea nevoie de „acel ceva” consistent ca ultimă bună impresie.
Deplasarea la Ineu venindu-le poliştilor ca o mânuşă în acest sens, doar s-o şi fructifice, fiind vorba despre nişte codaşi roşi-albi arădeni apăsaţi de ultimele 5 eşecuri la rând cu un total de 19 goluri primite, dintre care două înfrângeri acasă, 0-4 şi 2-5.
Ba mai mult, fără niciun gol marcat în cele 5 partide pe teren propriu din tur, apoi şi-n prima din retur, 0-4 cu Progresul Pecica, contraperformanţe depăşind-o pe cea polistă de a nu fi înscris deloc în prima repriză a deplasărilor Ligii 3.
De fapt, cei din Ineu cam şi uitaseră de când n-au mai evitat înfrângerea acasă, mai exact din 20 octombrie, când înregistrau un 0-0 al suferindelor cu comunalii arădeni nou-promovaţi ai Socodorului, în etapa a noua, după ce, în prealabil, în tur, „lanterna roşie” nu găsea fie şi pe propriul teren ruta spre poarta adversă, 0-1 cu cei din Cermei, 0-0 cu CSC Peciu Nou, 0-2 cu Şoimii Lipova şi 0-4 cu FC Bihor.
Iar abia în etapa a 13-a înscria şi ACB Ineu primele goluri acasă, la scorul de 0-5 cu vizitatori timişeni, în cele din urmă 2-5 în 17 noiembrie cu Phoenix Buziaş, pe de altă parte tocmai unica sa învinsă, poveste din tur, din etapa a parta, pe 15 septembrie, când arădenii surprimdeau cu un 2-0 la Carani.
N-au mai surprins aproape pe nimeni dar în schimb pe „Poli” după o primă jumătate de oră în care David Popa ar fi putut totuşi cumva „sparge gheaţa”, la unul dintre cele 3 baloane trimise pe poarta localnicilor, 4 nu, odată ce ancora căpitan Bocşan a fost sancţionat pentru un fault asupra lui Toure iar lovitură liberă a lui Şerban a semănat ceva panică, Murariu „înger salvator” prin a deturna în corner şutul de la circa 25 de metri, lovitura de colţ cu deviere spre acelaşi Şerban semănând şi mai multă panică, de astă dată în careu, unde Haloş a fost la post prin a-şi acoperi coechipierul portar cu o respingere de pe linia porţii.
„Poli” ajunsese să trăiască periculos, cum nici nu şi-ar fi imaginat pe terenul codaşei, după 1-1 pe cel al fruntaşei.
Iar coşmarul s-a prelungit, gazdele supravieţuind şi unei alte tentative a lui Popa după o oră de joc, la care Codrea a împrospătat echipa, prin Oprea şi Paşcalău pentru ultima jumătate de oră, localnicii răspunzându-i prompt prin introducerea lui Udrescu şi Banam, ultimul reglându-şi rapid tirul din afara careului.
Nici mutările n-au dat roade, curgându-se tot mai mult spre un 0-0 nedorit în special de oaspeţi, din partea cărora Paşcalău i-a testat vigilenţa lui Merşca iar Codrea a apelat şi la Rotariu în locul lui Olariu pentru ultimul sfert de oră, modificările aducând un plus de incisivitate, şi pe fondul „căderii pânzelor” localnicilor, în alergarea lor obositoare după adversar şi punctul de aur.
Apărat de Merşca prin a bloca lângă bară incursiunea lui Oprea, fără putinţă de a mai fi apărat apoi şi la intrarea în ultimele 10 minute, când mingea a scuturat plasa arădenilor dar şi golul a fost anulat, sancţionându-se un fault în atac. Rămânea aşadar totuşi 0-0.
Ce n-a rezistat însă şi prelungirilor, cu „libera” lui Haloş, scoţându-i cumva pe polişti cu faţa curată. Vor ieşi la fel şi miercuri din judecata la masa verde?
De urmărit, drept dovadă că un fotbal altfel şters şi slab din mediocritatea şi anonimatul Ligii a III-a poate totuşi întreţine cumva suspansul şi după ultimul fluier al sezonului autumnal, sau altfel zis, mai mult zgomot pentru prea puţin spre nimic.
*Rezultatele etapei a 15-a în C8 şi C7 precum şi programul viitor al primei runde din 2024, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal.
ACS ACB Ineu: Merşca – cpt. (n. 1985) – Voştinar (1993; minutul 82, Kone – n. 2003), Clipotă (2004), Şerban (2003), Bekono (2002) – Nica (2006) – Ndoye (2003; 64, Udrescu – 1998), Zdrenţan (1997), Susan (1996), Miculaiciuc (2007; min. 88, Buza – n. 2005) – Toure (2004; 64, Banam – 2003).
Rezerve: Coman (2006) – Temian (2005), Ioniac (2008), Hada (2004).
Antrenor: Cristian Sculici.
Politehnica Timişoara: Murariu (n. 1999) – Haloş (2001), Bocşan (1996) – cpt., Vlaicu (1995), Radu Ciurel (2004) – Olariu (2004; min. 76, Rotariu – 2002), Pureca (1997), Prună (2005) – Marincu (2005; 68, Oprea – 2005), Popa (2001), Curescu (1997; 68, Paşcalău – 2005).
Rezerve: Miklos (1999) – Roşu (2004), David Ciurel (2005), Miclăuş (2006), Tătaru (2006).
Antrenor: Paul Codrea
Arbitri: Eniko Kopriva Biro (Odorheiu Secuiesc / jud. Harghita) – Tamas Kopriva Biro (Carei), Seiche (Sânmihaiu Almaşului / jud. Sălaj). Delegaţi: Marcu (Oradea) şi Boru (Reşiţa).