Două schimbări la pauză, apoi primele două reluări pe poartă ale meciului – goluri din faze fixe: ASU Politehnica, record de scor egalat, 2-0 (0-0)

Cu lecția învățată de joia trecută, când antrenorul Eugen Neagoe efectua o dublă modificare la pauză și Astra Giurgiu răsturna scorul înscriind de două ori fără replică în partea secundă, Dan Alexa l-a copiat la indigo astăzi după-amiază tot pe ”Dan Păltinișanu”, ASU Politehnica marcând în minutele 60 și 67 inclusiv prin unul dintre înlocuitori în urma unor faze fixe de pe dreapta cu ”Mobra” Munteanu la pupitru, abia primele reluări pe poartă ale întâlnirii inaugurale din 2021 în Liga 2, suficiente însă pentru o desprindere decisivă și 3 puncte extrem de prețioase ”violeților” consolidați în zona play-off: 2-0 (0-0) cu SCM Gloria Buzău.  

Mera și Codrea: cap pentru deschiderea scorului și lat pentru majorarea avantajului, la pupitru cu Munteanu… 2-0 (0-0)

Vremea a fost de-astă dată mai blândă decât săptămâna trecută în Cupa României – acum și cu soare, însă fotbalul a lăsat mult mai mult de dorit, a se citi absolut nici un șut pe poartă în prima oră de joc și doar 3 cornere până la pauză, dar în schimb nu mai puțin de 16 faulturi și 21 de aruncări de la margine în aceeași primă parte.

Desigur, circumstanțe atenuante după aproape două luni și jumătate de pauză competițională, iar dacă fotbalul românesc al Ligii 2 a pornit la drum în 2021 într-o zi de joi la ora 15, astfel relansat de onor FRF și deținătorii drepturilor de difuzare, atunci la ce să te mai aștepți cu-adevărat pe gazon, dat fiind luftul la capitolul programare!? Barem așa, joia după-amiaza, goliciunea tribunelor de pe ”Dan Păltinișanu” te putea duce cu gândul la ziua și ora de start a meciului, și nu la motivul real al absenței spectatorilor, interdicția din ”starea de alertă”. Decidenții continuă să-și facă păcate prin a stopa accesul iubitorilor fotbalului la meciuri, fără vreo justificare de ordin științifico-medical…  

Într-o asemenea ambianță neînsuflețită de pasiunea fanilor și alimentată în special de goana după puncte, fotbalul a fost cel care a avut de suferit, aidoma unui caz de targă mai ales în prima oră de joc, chit că se întâlneau două formații din prima jumătate a clasamentului Ligii 2, gazde din zona play-off și buzoieni cu un bilanț pozitiv în deplasări.  

Echipe cărora nu le-au ieșit însă în evidență valențele și atuurile, prima reluare pe poartă survenind abia după o oră de joc, cu o reluare cu capul în urma unei lovituri libere, experiența executantului Munteanu dar și a căpitanului marcator Mera rupând echilibrul unei dispute plumbuite de fragmentări, sugestiv fiind totalul faulturilor, 35, pe reprize 7-9 și 12-7, de unde și cele 7 cartonașe galbene, dar și al repunerilor de la margine, nu mai puțin de 41, pe reprize 9-12 și 9-11.  

În contrast, primul și de fapt unicul șut pe poartă din acțiune al întregii partide a fost expediat abia în minutul 77, când jocul tocmai căpătase ceva fluență după ruperea decisivă a echilibrului, la 2-0, Ivanovici căutând colțul lung cu un ”covrig” din afara careului, deturnat de Stoian în lateral. Dar atât, nici loviturile de colț nefiind numeroase, scor 1-2 în fiecare repriză.

Și totuși, alte circumstanțe atenuante și în privința sărăciei valențelor tehnice, calitatea gazonului lăsând destul de dorit, fără a îmbia la un joc la firul ierbii, înlocuit din start cu unul de mare luptă, fără complicații defensive, respingerile unde vezi cu ochii fiind la ordinea zilei, dar și fără rotițe unse la construcție, în schimb cu o sumedenie de mingi lungi, de angajament.

A rezultat o încleștare surdă și ternă, deranjantă prin numărul stângăciilor, în care fluența paselor a lipsit iar imprecizia în puținele faze la finalizare a fost izbitoare. Asta până în minutul 61…

Călin Toma, ripensistul Gloriei

Oricum, meciul de la reluarea turului în Liga 2 a căzut examenul calității, însă nimic altceva decât punctele nu contau cu-adevărat, și asta mai ales pentru alb-violeți, în condițiile în care Gloria Buzău este oricum fără drept de promovare, ba chiar ușurată că măcar nu s-a desființat, deznodământ abia evitat în această iarnă.

Ceea ce pe de altă parte n-o dădea drept victimă sigură pe Bega, expertă fiind a aparițiilor pe teren advers, 0-0 la Mioveni și 2-2 la Farul, victorii cu 0-2 la Slatina și Călărași, respectiv 1-1 la Drobeta Turnu Severin cu liderul nou-promovat din Craiova dar și la Ploiești, puncte conturând un bilanț pozitiv în deplasare, de unde și dificultatea misiunii timișorenilor.

Care, egalându-și astăzi propriul record de scor din actuala ediție a Ligii 2, deținut din 26 septembrie, din etapa a V-a, când dispuneau tot cu 2-0 de concitadina Ripensia, au făcut un uriaș pas spre asigurarea calificării în play-off, dând totodată senzația că – prin forța grupului, reziliența jocului defensiv și experiența generală a unui nucleu omogen – poate spera îndreptățit la obținerea promovării, cu condiția evitării accidentării unor piese cheie în următoarele 14 tot atâtea ”finale”, patru în sezonul regular plus cele zece din zona 1-6 a grupei I valorice, tot mai aproape pentru bănățeni.  

Astăzi, după ce Munteanu, Ivanovici și Cioinac au fost binișor impreciși în urma unor centrări iar Mera a fost ”tuns și frezat” la mijlocul aceleiași prime părți la ieșirea ratată a portarului Stoian, mai totul s-a schimbat de la pauză, odată ce Alexa l-a înlocuit pe stânga pe Manea, care n-a fost în joc, dar și pe Coadă, substituit de Codrea, în vreme ce Casado a preluat zona central mediană iar Ivanovici a trecut pe stânga pe poziția eliberată de Manea, permutări dând roade spre mijlocul reprizei secunde.

Și tot de pe flancul drept, pe care ASU Politehnica s-a axat și a marșat și în prima parte…

Deși prima ocazie a meciului, mare, era făurită de pe stânga de centrarea lui Sergiu Popovici, pe adresa lui Munteanu, beneficiar de spațiu larg la colțul lung, dar calculând eronat întâlnirea cu balonul, lat alături, în loc de 1-0 la Peluza Nord. Prea intra spre minge în minutul 6.

Se revanșa în minutul 14, când centra de pe dreapta cu stângul la prima bară, bine pentru Ivanovici, și acesta calculând eronat întâlnirea cu balonul, cap ”cu colțul” peste bară.

”Violeții” atacau ceva mai mult dar jocul era în general de uzură, cu mingea neîmblânzită dar adesea în aer, ping-pong cap-cap în zona centrală sau lansări lungi spre flancuri. Una dintre acestea, tot spre dreapta, la mijlocul primei reprize, îl punea pe contraatac pe croatul Plazonja, centrarea fiind respinsă cu chiu, cu vai, în doi timpi…

Replica albaștrilor din Crâng se lăsa așteptată, și nici n-avea de fapt să apară, nici un șut pe poartă întreaga partidă, doar 5 la poartă, care de care mai imprecise și departe de țintă. În schimb o simulare ordinară de fault pe stânga, care ar fi trebuit de fapt să se lase cu un cartonaș galben în contul oaspeților, din respectiva lovitură liberă rezultând în schimb primul corner al meciului, acordat de junele Hindrich, balon deturnat peste bară.

Poliștii replicau printr-o altă lansare lungă, oponentele jucând ca la rugby – căutând să câștige cât mai mult teren, și cât mai rapid, iar o ”liberă” lungă și plouată în careul lui Stoian a demonstrat că și portarii pot fi trădați de ”cutiuța tehnică”, ieșire total anapoda, în care a ratat contactul cu balonul, box cu mânuși pe creștetul lui Mera.

O fază mai cursivă în minutul 38, tot pe dreapta, Plazonja pentru Munteanu, centrarea peste întreaga apărare găsindu-l cu spațiu la dispoziție pe Cioinac, voleu mult peste… O repriză de dat uitării.

Aspectul jocului n-avea să se schimbe nici în primul sfert de oră al părții secunde, dar golul a plutit în aer odată ce experimentatul Munteanu a obținut un fault în marginea careului de 16 metri, pe dreapta, iar colegul său de generație Ioan Mera a ”urcat la cap”. Munteanu a executat cu măiestrie lovitura liberă, pe exterior, spre centrul careului mic, unde Stoian n-a ieșit iar Mera a profitat venind perfect la întâlnire, din urmă, cap din 5 metri, imparabil…

1-0 în minutul 61 dar Gloria nu ieșea cu adevărat la joc nici la acest scor. Din contră, tot ASU Politehnica obținea tot pe dreapta primul corner al reprizei a II-a, Munteanu la pupitru și încă o execuție pe exterior, și noul intrat Dorin Codrea înscriind tot din 5 metri, dar de la bara a doua, cu latul și cu toată opoziția lui Stoian, rămas tot pe linie… 2-0.

Fazele fixe și experiența amfitrionilor au înrâurit destinația punctelor, ASU rezolvând în cele din urmă mai simplu decât se părea la un moment dat ecuația unui delicat meci pe puncte, mult mai delicat în campionat în compania unor vizitatori abrazivi și combativi fără valențe de a deschide jocul, comparativ cu abordarea Astrei, descinsă pe Bega cu o etalare mai altruistă, în căutarea calificării.

Abia la 2-0 a mutat și Ilie Stan, dublă înlocuire în minutul 69, bis în minutul 80, după ce cea mai mare ocazie a partidei, ratată de Gloria în minutul 74, când fundașul căpitan Ghinga n-a fructificat dintr-o ideală poziție de la colțul lung, i-a dat speranțe că ar mai putea totuși smulge ceva…

Dar buzoienii nu meritau, execuția lui Ghinga fiind pecete a stilului general rudimentar al întâlnirii, latul său deviind balonul mai departe de poartă, și nu spre plasă. Iar meciul avea să se încheie în aceeași notă a nereușitelor, o lovitură liberă cu efect de transformare la rugby, asta cu toată încrâncenarea de pe fața executantului din tabăra Gloriei.

Învinsă doar pentru a doua oară afară în acest sezon, și tot la Timișoara, unde ceda în 3 octombrie 2020 cu 2-1 Ripensiei, acum 10 etape…

”Poli” n-a excelat, nici atât n-a entuziasmat, dar a demonstrat că poate smulge 3 puncte și după evoluții de dat uitării, mizând pe calitățile sale probate – forța grupului, jocul compact și fără menajamente, plin de dăruire, solid defensiv și speculând cu experiență slăbiciunile oponentei. Câțiva componenți care știu jocul pot face diferența, nucleu care ar putea-o duce departe în această primăvară, fie și fără a rupe gura târgului, dar ce poate oare rupe gura târgului în acest fotbal șters al Ligii 2!?  

Altceva totuși în duelul de play-off de la ora 17 de la Târgu Jiu, poliști cu ochii pe micul ecran la potențiali adversari în 1-6, desprindere a clujenilor la 0-2, reducere de scor din partea trupei lui Stoican…1-2. Rezultat asigurându-i Politehnicii locul 2 măcar până în weekend.

Ultimele rezultate din toamnă, programul etapei a 16-a în Liga 2 și clasamentul actualizat după joia cu 2-0 și 1-2 în eșalonul secund, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Fotbal.

*

Golurile: 1-0 Mera (minutul 60), cap din centrul careului mic, venit din urmă la 5 metri, la ”libera” lui Munteanu de pe dreapta; 2-0 Codrea (67), lat cu dreptul de la 5 metri, de la bara a doua, după cornerul lui Munteanu de pe dreapta.

Șuturi pe poartă: 0-0 în repriza I; 1-0 după pauză… Ivanovici 77

Faulturi: 7-9 în repriza I; 12-7 după pauză.

Șuturi la poartă: 4-2 (Munteanu 6, Ivanovici 14 cap, Mera 22 cap, Cioinac 38 / 2, 9) în repriza I; 1-3 (Șofran 48 / 49, Ghinga 66 cap, 90+3 ”liberă”).

Cornere: 1-2 în repriza I; 1-2 după pauză.

Ofsaiduri: 3-1 în repriza I; 6-0 după pauză.

Auturi: 9-12 în repriza I; 9-11 după pauză.

Cartonașe galbene: 4-3. Antrenorul Alexa (33), S. Popovici (55), Șofran (73), Plazonja (85) / Iurcu (43), Pîrvulescu (52), C. Toma (60).

*

ASU Politehnica – SCM Gloria 2-0 (0-0)

Joi ora 15, timp rece dar însorit, stadion ”Dan Păltinișanu”, teren greu.

ASU Politehnica: Hindrich – Șofran, Mera – cpt., Scutaru, S. Popovici – Coadă (46, Codrea), Cioinac – Munteanu (90+2, R. Rus), Ivanovici (90, Radu), Manea (46, Casado)– Plazonja (89, Axente).

Rezerve: Păduraru – Jurj, Bocșan, Ignea.

Antrenor: Dan Alexa.

SCM Gloria Buzău: Stoian – Pîrvulescu, Ghinga – cpt., Vîrtej, Călin Toma – Nedelea (69, Tucaliuc), Balgiu, Pațurcă (69, Chică-Roșă)– Ciobanu, Andronic (80, Roșu) – Iurcu (80, Stoica).

Rezerve: Horeboiu – Perju, Poștoarcă, Anton, Petre.

Antrenor: Ilie Stan.

Arbitri: Ardelean (Arad) – Vodă (Oradea), Corbu (Satu Mare).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + = 10

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: