În urmă cu 30 de sezoane, când „Poli” remiza la Timişoara 1-1 cu Real Madrid în septembrie 1992, Unirea Slobozia încheia detaşat pe ultimul loc ediţia diviziei secunde în Seria I, retrogradând cu numai 15 puncte din 68 posibile, 11 mai puţin decât FC Olt 90 Scorniceşti, chiar 14 decât Autobuzul Bucureşti. Trecut-au deceniile, cu multiple clonări pângărind alb-violetul, iar acum Politehnica este pe ultimul loc în Grupa A de play-out din Liga 2 şi cu numai 6 ore de fotbal la dispoziţie pentru a prinde cumva colacul locului de baraj de care o despart 6 puncte, primele 90 de minute fiind sâmbătă la matineu în Ialomiţa, pe terenul Unirii Slobozia, cea clasată cel mai adesea în sezonul regulat pe locul 2, de promovare directă în SuperLiga, 6 runde în două „calupuri” a câte 3 etape. Drumul Ambulanţei cu pacientul bănăţean a ajuns aşadar a trece şi prin Bărăgan pentru evitarea Ligii 3, ilustrată perfectă a faptului că bunul gospodar de pe Bega n-a clădit temeinic pe temelia trecerii postdecembriste a madrilenelor Atletico şi Real pe vechiul „1 Mai”, ci şi-a rătăcit calea.
Cam asta ar fi dimensiunea dezastrului în fotbalul timişorean în cea de-a 12-a ediţie consecutivă de absenţă de pe prima scenă a elitei, Politehnica abordând de pe ultimul loc de retrogradare directă, şi fără succes „afară” întregul sezon, o primă deplasare cu Paul Codrea pe bancă, totodată penultimă ieşire în play-out, ultima fiind programată peste două săptămâni la Slatina.
Vezi Ponturile la Pariuri de Azi (+15 ani de experienta in pariuri sportive)
Într-atât de strâmtorată este situaţia Politehnicii încât, chiar şi dacă ar câştiga sâmbătă în Bărăgan, în funcţie de un alt rezultat al rundei, în jocul CSC 1599 Şelimbăr – CSM Slatina, s-ar putea concluziona matematic înainte de termen, deşi cu încă 4 etape rămase de disputat în play-out, spulberarea absolut tuturor şanselor alb-violeţilor vizavi de evitarea directă a retrogradării, urmând a spera cel mult la prinderea barajului de supravieţuire.

Codrea şi-a făcut victorios redebutul pe banca poliştilor: 2-1 cu Csikszereda
Pe de-o parte, timişorenii tocmai au câştigat duminică un meci chiar greu, cu o altă aspirantă la play-off care a eşuat în play-out, Csikszereda, 2-1 (1-0) de la 2-0 la redebutul lui Codrea pe banca poliştilor, încercând acum premiera legării unor victorii în acest sezon, iar gazdele lor din Slobozia încă n-au câştigat deloc în 5 tentative în 2023, dar pe de altă parte alb-violeţii, fără Ignea în Ialomiţa, chiar nu s-au impus încă deloc pe terenuri adverse în actualul sezon.
Anul acesta, la Dumbrăviţa şi Baia Mare au pierdut cu Benga pe banca tehnică, înlocuit de la începutul săptămânii trecute dat fiind că „nu au fost atinse minimele obiective”, conform unui comunicat al clubului în care erau invocate „rezultatele nefavorabile din ultimele luni”, iar la Bucureşti au egalat-o spre final pe Dinamo, dar o ultimă victorie afară se lasă aşteptată de aproape un an, din 22 aprilie 2022, când se impuneau cu 4-2 la Brăila şi sfârşeau la baraj, pierzător tur-retur cu braşovenii nou-promovaţi.
Pe-atunci, alb-violeţii se străduiau să evite locul de baraj, acum se căznesc din răsputeri să-l prindă din urmă, care va să zică nişte paşi înapoi de la o primăvară la alta, recul al cărei analiză de ansamblu şi care cap limpede din inteligentsia polistă cu multe moaşe s-o înfăptuiască?
Nici Unirea Slobozia nu mai stă însă pe roze, deşi totuşi pe primul loc în Grupa A din play-out, din moment ce n-a mai câştigat de aproape 5 luni în Liga 2, mai exact din 12 noiembrie 2022, când se impunea pe Jiu cu 4-0, aşadar fără succes în ultimele nu mai puţin de 7 partide, de la ultimul triumf pe „1 Mai” din capitala Ialomiţei trecând deja chiar mai mult de 5 luni, 1-0 cu Oţelul în 5 noiembrie.
Astfel, pe-atunci, Unirea revenea din nou pe locul 2, pe care avea să mai rămână alte două etape, dar în vreme ce ialomiţenii au ratat la potou şi la mustaţă prezenţa şi pentru al doilea sezon la rând în play-off-ul Ligii 2, pierzând la egalitate de puncte calificarea în 1-6 în faţa vecinilor buzoieni şi dinamovişti după un 2-2 (1-1) pe 12 martie cu FC Braşov, în schimb nou-promovaţii din Galaţi au pătruns la pas în grupa I valorică.
Iar ialomiţenii au ce regreta, în 10 din totalul celor 19 etape ale sezonului regulat situându-se pe podium, chiar pe primul loc după runda inaugurală, în care deveneau primii câştigători acasă ai noii ediţii de campionat, 3-0 în 5 august cu băimărenii, fruntaşi şi după etapa a 6-a, pe locul 2 clasându-se în rundele 2-4 şi 13-15, iar pe 3 în etapa a 7-a respectiv a 12-a, cu prezenţe şi pe locul 4, în rundele 5, 9 şi 16-17. Aşadar, în doar cinci etape s-a plasat Unirea în urma careului fruntaş, de două ori pe poziţia a cincea – în coborâre mai întâi chiar după un 0-0 la Slobozia cu Politehnica pe 23 octombrie, iar o dată pe 6 şi numai în două rânduri pe 7, când însă conta mai mult, la final. Play-out.
Fără pic de bucurii pentru cei din Slobozia în 2023, 2-2 în februarie acasă cu CSA, 3-1 pentru FC Buzău în martie, apoi din nou 2-2 pe „1 Mai” şi cu braşovenii, după care chiar mai rău, 2-3 pe teren propriu la debutul în play-out, cu cei din Şelimbăr, şi un 0-0 sâmbăta trecută la Slatina. Prin care Unirea a menţinut măcar avansul de 4 puncte faţă de cei de pe Olt, respectiv de zece în faţa ocupantei poziţiei de baraj, Metaloglobus, ceea ce, tradus prin calcule, echivalează cu faptul că ialomiţenii nu sunt încă matematic salvaţi de eventualitatea barajului.
La Slatina, Enache Costea a început cu portarul timişorean Contra, Dorobanţu, Perju, Dinu, căpitanul Toma – Coadă, Ekollo – Prejmerean, Afalna, Silaghi – Golda, aşadar şi cu un trio ex-bănăţean, Unirea continuând alternanţa eşec – remiză. Cam aşa încheia şi anul trecut, când pauza competiţională din noiembrie nu i-a prins deloc bine, alegându-se apoi doar cu un 1-1 acasă cu Unirea Dej, pierzătoare fiind apoi cu 1-0 la Chiajna, final de an anticipând un şi mai nefast finish al sezonului regulat.
Dar în postura în care se afla Unirea Slobozia acum 30 de ediţii în liga a II-a, pe ultimul loc în primul sezon derulat sub forma a doar două serii, după comprimarea Diviziei B de la 3 serii, se regăseşte acum Politehnica.
N-are însă de-ales şi poate doar trage nădejde să se apropie, în cazul unei victorii, la un singur punct de nou-promovata penultim clasată din Baia Mare, care în această a treia etapă stă în aşteptare pe margine.
Apoi, poliştii îi vor primi în Vinerea Mare pe cei din Şelimbăr iar după Paşte vor merge la Slatina, urmând o rundă de aşteptare pe margine pentru alb-violeţii Timişoarei, înaintea înfăţişării finale pe „Ştiinţa” cu trupa de pe locul de baraj, Metaloglobus Bucureşti, care-i urma pe bănăţeni după numai un an în Liga 2, în 2017.
Dar primul meci este de departe şi cel mai important, iar antrenorul Paul Codrea a recunoscut că „într-adevăr ne aşteaptă un meci foarte greu, cum sunt toate pentru noi, având în vedere locul în clasament. Dar noi în vestiar am vorbit, avem un obiectiv, ştim că trebuie să dăm totul la fiecare meci. Să încercăm să câştigăm fiecare meci, jucând bine, având spirit de iniţiativă. Şi asta vom încerca să facem şi la Slobozia.”
În octombrie, la Slobozia, „Poli” remiza alb în alcătuirea Murariu – Radu – cpt., Bocşan, Germinio, Taub – Bîrnoi (minutul 82, Tudoran), Pureca (82, Olariu), Pană, Oanea (60, D. Benzar) – Popescu (75, Mudrazija), Milea (60, Ignea), rezerve neutilizate fiind Isvoranu – Mada şi Bakoş, iar mai mulţi dintre acei componenţi nu mai sunt în lotul viola.
Codrea a mai spus: „Chiar dacă adversarul e valoros, ştim asta, au ratat play-off-ul la ultimul meci, au condus mult timp, parcă a fost şi pe locul 1, 2, 3. Mereu a fost în primele şase până în ultima etapă. Îmi pare rău pentru ei, dar asta e, formează o echipă bună, compactă. Noi am pregătit meciul şi sperăm să ne facem jocul nostru, cum ni l-am făcut şi cu Csikszereda. Bineînţeles, când câştigi atmosfera e tot timpul bună, dar chiar şi aşa, am încercat să rămânem oneşti, optimişti şi realişti, pentru că s-au făcut şi greşeli cu Csikszereda. Am avut şi momente în care am suferit şi am încercat să corectăm cât am putut săptămâna aceasta. Chiar dacă a fost o săptămână mai ciudată, am avut şi vremea asta schimbătoare. O zi nu ne-am antrenat, n-am ieşit afară, o zi minus de antrenament. Mâine plecăm de dimineaţă, iar nu facem antrenament. Dar nu căutăm scuze, am pregătit cât am putut să pregătim şi eu zic că vom face un meci bun acolo. Marţi, am făcut sală. Doar Alin Ignea lipseşte, cred că are la genunchi o problemă, dar cred că săptămâna viitoare va fi apt, 100%. Armin Mada e în lot pentru meciul ăsta. A fost la juniori. A avut nevoie să joace acolo. E un copil tânăr, de perspectivă, dar are şi el anumite carenţe, ca şi toţi tinerii, încercăm să i le corectăm. Au nevoie de jocuri, prin rotaţie tinerii vor veni în lot. Şi cine nu va fi în lot va merge să joace la juniori. Important pentru ei nu e să-i ţinem aici, să aibă puţine minute şi să-şi iasă din ritm. Trebuie să joace. Şi Armin a fost la meciul trecut la juniori, a jucat. Acum a mers Eric Adam, Boariu, şi tot aşa o să-i rotim. Este (acum) Oprea, a fost şi pe bancă meciul trecut, nu a apucat să debuteze, şi Mada, Ţurcaş şi Marincu, sunt juniori. Nu ştiu acum ce obiectiv au. Având în vedere că au ratat obiectivul, mă gândesc că vor face experimente. Poate vor juca jucători care nu au jucat, poate îşi fac strategia pentru anul viitor, chiar nu ştiu. Aşa, nu arată rău, din imaginile pe care le-am văzut la ultimul meci, nu au arătat rău. Par o echipă motivată, acum vom vedea la faţa locului cum va fi pe teren. Dar ideea e ce facem noi şi nu ce fac ei.
Am decis să facem (deplasarea) din prima şi aşa facem. Mâine dimineaţa la 8 plecăm şi sperăm să ajungem la 8 seara acolo. E lungă, dar nu ne căutăm scuze acum. Şi până la Bucureşti e lung şi am fost din prima la meciul cu Dinamo şi au jucat foarte bine, adică au avut o prestaţie bună. Deci se poate. Nu ne căutăm scuză în drumul lung. Contează, dar încercăm să nu ne mai căutăm alibiuri şi să vorbim pe teren. O să facem puţin acolo, o dezmorţire când ajungem la hotel.”
Tot joi a mai vorbit şi marcatorul din capitală, de pe „Arcul de Triumf”, unde-i egala pe „câinii roşii”, Cătălin Oanea întărind la rândul său: „Ne aşteaptă un meci foarte greu, o deplasare foarte lungă. Dar meciul cu Miercurea Ciuc ne dă oarecum speranţe şi mergem acolo la victorie. Pentru că e singurul lucru care ne ajută în clasament. Suntem optimişti şi luăm fiecare meci în parte. Jucăm fiecare meci la victorie. Şi sperăm să iasă bine în final. Clar că ne gândim să ne salvăm de la retrogradare. Pentru că ar fi a doua retrogradare consecutivă, cu toate că anul trecut am fost salvaţi. Sper ca până la final să reuşim să ne salvăm. Să spălăm pe final cumva ruşinea asta. Oarecum pe jucători îi văd mai motivaţi. Anul trecut fusese aşa o stare pe echipă, nu mai erau la fel de motivaţi, intrasem într-o pasă din care nu mai ieşeam. Acum îi văd altfel pe colegii mei şi cred că într-un final o să fie bine.”
Programul etapei a III-a în play-out şi clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal. În aceeaşi rubrică, ultimele rezultate, programul şi ierarhiile în play-off şi play-out în cele 3 eşaloane divizionare.
*În Liga de Tineret a juniorilor mari, poliştii au început luna aprilie cu un eşec pe teren propriu, 0-3 cu piteştenii, rămânând pe 4 şi antepenultimii în play-out, după U Cluj, FC Argeş şi LPS Banatul în a doua grupă valorică, dar s-au distanţat la 3 puncte pe locul 2 în play-off-ul zonei vestice a Ligii Elitelor U17 graţie unui 4-0 cu alb-violeţii din Trivale, apropiindu-se astfel la un singur punct înaintea ultimelor 3 apariţii din retur de liderul Universitatea Craiova şi mai având de jucat la Miercure Ciuc, pe teren propriu cu UTA şi la cea de-a treia clasată, „U” Cluj.