”Dublă” Gavra și Dobre salvator la 11 metri, primă victorie Ripensia: FOTO

Apăsată în august de startul fals, Ripensia a pășit cu dreptul în septembrie, astăzi la matineu, câștigând în sfârșit în noul campionat, la a cincea încercare. Dacă nici în fața ”lanternei roșii”, atunci împotriva cui, s-or fi automotivat timișorenii, pendulând de la 1-2 (0-2) pe ”Electrica” în compania Unirii Slobozia la 2-1 (1-0) de la ora 11 pe același teren cu codașa unicat de-acum fără succes Metaloglobus, la doar a doua apariție acasă a bănățenilor în ediția 2022/3. Încununată de ”dubla” lui Cristian Gavra, semnată după o repriză respectiv o oră de joc cu execuții tehnice din careu, dar nu tabela de marcaj a ”înghețat” la 2-0 ci galben-roșii au rămas stană de piatră la cornerul bucureștenilor din minutul 89, racordându-se astfel într-o rundă a gazdelor aceluiași 2-1 căruia Clubul Sportiv al Armatei i-a dat tonul vineri la inaugurarea etapei și care s-a consemnat de nu mai puțin de 5 ori în 7 triumfuri ale localnicilor.  

Extrem de prețios și foarte necesar Ripensiei, obținut meritoriu pe un gazon moale în urma zilei ploaioase de vineri, dar pe care timișorenii și-au făcut totuși jocul bunicel de pase scurte cu angajări frontale pe diferite distanțe, două dintre acestea, mai lungi sau mai scurte, fiind fructificate cu abilitate de Cristian Gavra, care și-a etalat astfel arsenalul tehnic și plusul valoric. 

N-a înscris Ripensia în primele 4 runde cât a concretizat Gavra astăzi – luată fiind în calcul și devierea lui Mondragon de la autogolul băimărenilor în urmă cu două săptămâni, îndeosebi deschiderea de scor venind la momentul oportun, chiar ideal, în minutul 45, deși a fost urmată la faza imediat următoare de lovitura de la 11 metri smulsă de ”vulpoiul” Claudiu Herea, timișorenii scăpând însă cu fața curată grație intuiției portarului Dobre la execuția telefonată a lui Ovidiu Herea. Rămânea 1-0.

Ratare echivalând momentului psihologic al jocului, căci, dacă s-ar fi intrat la egalitate la vestiare, ripensiștii s-ar fi văzut nevoiți s-o ia de la capăt, dar ceva mai apăsați de scurgerea timpului, cu bocanicii nițel mai plumbuiți. 

Însă au insistat ei până în prelungiri în mai anul trecut pe ”Electrica” împotriva Metaloglobusului pentru a reuși în sfârșit un unic gol salvator la finele fazei play-out și a evita astfel barajul de supraviețuire în Liga 2, așa încât puteau persevera și astăzi în etapa a V-a, chiar ceva mai în voie.  

Iar cu noua achiziție Zimţa în locul lui Călin, ca unică noutate în ”11”-le de start față de echipa aliniată la Brașov, Ripensia a abordat meciul într-o notă ofensivă, construind jocul ”din spate” cu Stoi la pupitru, cu trimiteri către Mihart dar și Gavra, angajat pe dreapta și autor al unui prim șut, din unghi, blocat în careul ”albaștrilor”, prim corner în minutul 3.

O primă pătrundere incisivă și pe celălalt flanc în minutul 6, cu Piftor zvârlugă, ”galbenii” manifestându-și clar intențiile.

Metaloglobus le-a temperat însă relativ rapid zelul iar cu una din mingile mai lungi în căutarea fraților Herea a obținut în minutul 10 o lovitură liberă de pe dreapta, executată spre bara a doua și respinsă cu capul ”în centru”, periculos,  de unde, din afara careului, Neacșu a șutat cu sete cu stângul dar și la fel de imprecis, peste colțul lung.

Ovidiu Herea avea să fie apoi mai exact din careu cu un șut pe jos din dreapta, însă pe Dobre, după un contraatac solitar purtat din propriul teren de un component al centrului apărării vizitatorilor, primul sfert de oră încheindu-se cu încă un șut peste transversală tot pe o respingere de balon, dar și cu centrarea pripită și imprecisă a lui Zimța de pe dreapta, la debutul său în galben-roșu.

Una peste alta, un debut mai dinamic de joc decât lăsa să se întrevadă poziția incomodă a suferindelor în subsolul ierarhiei, peste așteptări în raport cu locurile ocupate în clasament.  

Urma și primul cartonaș galben al întâlnirii, încasat de Mogoș după un duel aerian cu Ovidiu Herea, puțin în jumătatea de teren a celor de la Metaloglobus, legând minute ceva mai bune de joc, fără a mai recurge strict la mingi lungi pentru frații ”fanion” ai bucureștenilor.

Posesie a balonului totuși superioară în dreptul timișorenilor, mai combinativi, oaspeții contrângându-i însă la încercări din afara careului, șutul lui Mogoș ușor din dreapta pe colțul scurt trecând alături, cel al lui Mihart din minutul 27, de la ceva mai mare distanță, din zona centrală, fiind pe portar.

Meciul a curs spre pauză și cu imprecizii la distribuție, și cu trimiteri mai lungi la întâmplare, dar jocul greșeala așteaptă iar Andrei Sava, insistent într-o acțiune individuală în flancul stâng, a fost frânat de Mihart, dublajul lui Andrei Macrițchii venind eficient prin tackling, recuperare cu un un-doi scurt, declanșator de la 25 de metri de poarta lui Dobre, din dreapta, al unei lansări frontale pe contraatac care avea să dea roade.

Gavra a ”furat startul” cu abilitate la limita ofsaidului, foarte puțin în jumătatea de teren a celor din Pantelimon, și a sprintat spre careu, apoi ușor, ușor în diagonală spre stânga, pentru a scăpa de ”umbra” Răuță, unul dintre cei 2 fundași ai bucureștenilor aflați în linie în preajma centrului la declanșarea contraatacului, pe care l-a și ”culcat” abil din fentă, efectuată pe dreapta la intrarea în suprafața de pedeapsă, unde l-a depășit în lateral și pe goalkeeper-ul Gavrilaș, ieșit într-un disperat plonjon la sol cu brațul în față, șutând din cădere de la 14 metri în poarta goală: 1-0 în minutul 45.

Ripensia prelua în premieră conducerea în acest campionat, Eugen Trică încasa cartonașul galben pentru protestele pe lângă asistentul Lucaciu, invocând poziția de ofsaid la Gavra.

N-a mai invocat însă absolut nimic imediat mai apoi, în faza următoare, din prelungirile reprizei, când încă o minge lungă în diagonală l-a căutat pe Claudiu Herea pe dreapta, cu Gladun în față, de care n-a trecut în careu, în preajma liniei de fund, fiind constrâns să pivoteze dar fiind și întâmpinat de dublaj, moment oportun pentru a cădea ca ”secerat” între cei doi ripensiști. 

Însă pe cât de ușor a obținut Claudiu Herea penalty-ul, pe atât de ușor l-a ratat telefonat fratele său, cu dreptul în dreapta lui Dobre, intuitiv. Scor conservat pe un final de repriză fierbinte la ambele porți.

În avantaj, Ripensia a căutat să-l valorifice pe Gavra și în debutul părții secunde, iar Trică, văzând că aspectul jocului nu se schimbă, l-a înlocuit rapid pe Claudiu Herea cu Potecea, insistent deja din primele faze în preajma careului ”galbenilor” dar și foarte imprecis la finalizare, ba chiar și pe Huiban la mijloc, tot în primul sfert de oră după pauză. 

Încheiat cu o nouă încercare a lui Mogoș tot din centru dreapta, dar și mai împrecisă decât în prima parte, însă și cu desprinderea semnată de Gavra, etalând plusul valoric. Peste nivelul general al partidei, sclipire făcând diferența.

De astă dată Zimța a obținut o lovitură liberă pe stânga în duel cu Pătlăgică, la circa 26 de metri, executată scurt pentru laboriosul Piftor, care l-a căutat cu o pasă în diagonală pe jos pe Gavra, pe aceeași parte, de puțin în careu, unde era talonat, cu spatele la poartă fiind, dar o pivotare și câteva scurte fente de șut i-au plasat mai potrivit balonul pentru ”dreptul” său, expediat cu măiestrie de la 14 metri spre vinclu, la colțul lung, lângă bară: 2-0

Cu sacii în căruță, Iulian Muntean i-a oferit debutul și lui Nicolae Sofran, pentru ultimele 20 minute, în vederea cărora Trică a apelat la o dublă modificare, însă, chiar dacă au deținut mai mult posesia mingii, ”albaștrii” din Pantelimon tot neincisivi au rămas, la nivelul celor două goluri făurite în primele 4 etape.

Din contră, același Gavra a fost aproape de 3-0 în minutul 85, dintr-o poziție similară celei de la dublarea avantajului, însă de astă dată cu stângul, din vole, însă și pe portar. O dublă înlocuire și la învingători, însă și o stare de visare pe final, taxată de oaspeți dintr-o fază fixă.

În prealabil, Sofran a acționat solitar într-o cursă frontală, blocată în preajma careului lui Gavrilaș, de unde a fost expediată o minge lungă pe dreapta, în zona lui Fridrich, deviind cu capul din plonjon în corner și acuzând un fault. S-a acordat lovitura de colț, executată de Potecea spre bara a doua, de unde căpitanul Ovidiu Herea, nemarcat într-un careu populat de galben-roșii dar în poziție de stană de piatră, a înscris cu capul la colțul lung, din colțul careului de 6 metri.

Victoria Ripensiei, doar puțin umbrită dar nu știrbită. O ”dublă” a ex-clujanului Gavra cât un balon de oxigen pentru timișoreni, de-acum și săltați ierarhic peste concitadinii lor în alb-violet, grație diferenței de golaveraj. 

Fără a străluci pe un gazon oarecum problematic, Ripensia a fost totuși suficient de combinativă și combativă într-un joc în general destul de deschis și antrenant pe contre, având în atacantul său de gol un fotbalist care a dovedit care e diferența între ineficiență și eficacitate, o diferență atât de semnificativă într-un sport rege românesc în general apăsat de lacune la finalizare. Gavra a oferit una dintre excepțiile care confirmă regula, și în varianta pe contraatac, și în cea a atacului pozițional. 

O sâmbătă cum Ripensia și-ar dori fără doar și poate și săptămâna viitoare pe malurile Oltului, la nou-promovata din Slatina. Reabilitarea a fost înfăptuită, ar urma redresarea.

Rezultatele etapei a V-a și programul celei de-a VI-a, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal în Sporttim.

*

Ripensia: Dobre – A. Macrițchii, Ţieranu (minutul 90; Lalic), Fridrich, Gladun – Stoi – cpt. – Zimța, Mogoș (85, Călin), Piftor (69, Sofran), Mihart (85, Vermeșan), Gavra.

Rezerve: Toroc – Zamfirescu, Zetu, Morariu, Stoica.

Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor principal: Roberto Ivan.

Metaloglobus: Gavrilaș – A. Sava, Cazan, Răuţă, Pătlăgică – Moisie (69, Sîrbu), Neacşu, Huiban (57, Șerban), Claudiu Herea (52, Potecea), D. Ilie (69, Gheorghe), Ovidiu Herea – cpt.

Rezerve: Nedelcovici – Caramalău, Cristea, Ş. Coman, D. Liță.

Antrenor: Eugen Trică.

Arbitri: Marius Omuţ (Satu Mare); asistenţi: Doru Claudiu Lucaciu (Cluj) şi Ramona Doriana Udrea (Târgu Jiu). Arbitru de rezervă: Răzvan Lădar (Zalău). Observator arbitri: Ioan Duma (Sibiu). Delegat joc: Cristian Petropulos (Alba Iulia).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + 2 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: