”Dublă” Simon în același moment al reprizelor, Dumbrăvița la a 3-a și cea mai clară victorie afară în Liga 2, spulberând invincibilitatea Șelimbărului în Vâlcea. Succese legate, iar așa n-ar mai vrea să se termine toamna

Nou-promovații Dumbrăviței au încheiat cum nu se poate mai frumos aparițiile în campionat din anul 2022, câștigând la scor în deplasare la o formație mai bine clasată și care nu pierduse deloc în sezonul regulat pe terenul pe care l-a adoptat pe post de ”casă” temporară, la Râmnicu Vâlcea, ba mai mult, care venea după un victorios 2-1 luni seară împotriva lui Csikszereda tocmai la Miercurea Ciuc. Însă Petre Simon a marcat după fiecare prim sfert de oră al reprizelor iar Martinov a semnat la potou cel mai detașat succes al junilor alb-verzi în cele 20 de apariții oficiale din întrecerile în curs: 0-3 (0-1).

La asemenea rezultat, la asemenea victorii cuplate, cu 2-0 și 0-3, de parcă ar defila undeva prin Liga 3, și nu de parcă ar fi nou-promovați în Liga 2, cei mai bine clasați bănățeni în fotbalul românesc nici că și-ar dori să se încheie anul competițional, semnând o nouă premieră absolută, a succeselor legate fără gol primit în divizia secundă. Și clasându-se binișor deasupra altor nou-promovate, aflate pe locuri de retrogradare directă.   

CSC Dumbrăvița a încheiat așadar astăzi cele 16 partide din sezonul de toamnă al Ligii 2 precum le începea tot în zona subcarpatică, prin a se impune la zero, 0-1 la debutul în eșalonul secund pe Valea Jiului, 0-3 astăzi la matineu pe Valea Oltului, înregistrând a treia victorie în 9 deplasări în campionat, prima după 11 săptămâni de la acel notabil 4-3 în 17 septembrie la Baia Mare cu nou-promovata Minaur, de când s-au scurs 77 de zile și 9 etape.

De astă dată un 3-0 fără replică în dauna ”Călăreților” Șelimbărului, în crescendo după acel 2-0 de sâmbăta trecută acasă cu Unirea Constanța, semn că pauza competițională a fost de bun augur pentru ”verzii” lui Cosmin Stan, regrupați înaintea asaltului final, unul de succes, care i-a elevat pe timișeni pe ultimul loc deasupra celor de baraj, Crăciun pe o treaptă mai călduță.

Și binemeritată prin prisma depășirii unei formații care nu s-a înclinat până acum pe gazonul Zăvoiului vâlcean, ba care ”Călăreți” erau pe cai ceva mai mari după triumful de luni seară din Harghita, cu 2-1 la Miercurea Ciuc împotriva aspirantei la play-off Csikszereda.

Pe-acolo treceau nu demult și bănățenii și înregistrau una dintre cele 4 înfrângeri consecutive ce au survenit după succesul cu 4-3 din Maramureș, cu 1-0 la București cu Metaloglobus, cu 3-0 în secuime, cu 4-0 la Brașov și 4-1 la Giurgiu cu Dinamo, șir retezat însă astăzi în Vâlcea, pricinuind noului antrenor al sibienilor, Claudiu Niculescu, primul eșec pe banca tehnică a ardelenilor, semn că fostul atacant tot n-a scăpat și de o lecție la fața locului din partea dumbrăvițenilor, după cea primită indirect prin absența de la cârma ieșenilor în deplasarea pierdută pe ”Ștefan Dobay” în Cupa României la lovituri de departajare.

De cealaltă parte, Cosmin Stan a efectuat două modificări în primul 11 de la un meci la altul, titularizându-i pe Bura-Koț și Moțiu în locul lui Amariei și Luca Bodri, iar acelui 2-0 acasă cu o trupă a Unirii Constanța mai slab clasată i-a adăugat astăzi un remarcabil 3-0 pe terenul unei grupări de la mijlocul clasamentului.

De care ”verzii” s-au apropiat în ceea ce privește punctele acumulate, 19 față de cele 21 ale sibienilor, și nu doar că dumbrăvițenii sunt ”campioni de toamnă ai Banatului” în raport cu clasările secund-divizionarelor timișorene, dar, strict matematic vorbind, ar mai avea șanse strict teoretice de calificare în play-off, spre deosebire de ”vecina” Ripensia.

Care, învinsă astăzi unde alb-verzii triumfau la zero, pe Jiu, și egală la zero sibienilor la Râmnicu Vâlcea, unde elevii lui Stan s-au detașat încet și sigur, a rămas la 3 puncte în urma lui Zurbagiu și compania.   

Alb-verzi contabilizând un bilanț ameliorat în deplasările din Liga 2, 9 3 1 5 12-19 10 puncte. Mai multe puncte acumulate așadar pe terenuri adverse, decât în cele 7 partide acasă, remiza fiind înregistrată la Concordia Chiajna.

Iar ”verzii” mai au în program o singură ”ieșire” în sezonul regulat, la nou-promovata bucureșteană Progresul 1944 Spartac, intercalată jocurilor acasă cu Politehnica Timișoara și nou-promovata din Galați.

În tot cazul, CS 1599 Șelimbăr a încheiat al treilea meci consecutiv în Vâlcea fără a marca, 0-3 după 0-0 atât cu Ripensia cât și cu CSM Slatina, roșu-albii sibieni fiind fără victorie acasă încă după primele două etape, 1-0 la debut cu brașovenii și 4-0 pe 13 august cu Politehnica Timișoara în runda secundă. Și-au trecut de-atunci 112 zile.

Chit că ardelenii au controlat începutul jocului ca posesie a mingii, portarul lor a fost mai întâi pus în dificultate, deja în primul sfert de oră, atunci când Silveanu a reținut în doi timpi de la colțul scurt șutul tare al lui Martinov din stânga, de la 20 de metri, ușor deviat de un adversar.

Și n-aveau să treacă nici 5 minute iar ex-hunedoreanul Petre Simon a deschis scorul pentru dumbrăvițeni cu un gol de generic cu stângul, șut de la 22 de metri la colțul lung, din dreapta, unde bănățenii își puneau în practică morișca paselor rapide: 0-1 în minutul 17.

Când au înscris primii în deplasare, ”verzii” în general au și câștigat, în orice caz în Gorj și Maramureș. Iar și de astă dată au condus la pauză, sibienii neavând capacitate de reacție, rătăciți după golul încasat.

Ba mai mult, Martinov n-a fost departe să dea lovitura în ultimele minute ale reprizei, mai întâi fiind blocat de portar, apoi efectuând un dribling în plus și fiind deposedat în centrul careului, final al unei prime părți în care ”Călăreții” lui Niculescu s-au arătat cât de cât periculoși doar la voleul lui Ciocâlteu din minutul 38, de la 10 metri, peste transversală.

Sibienii au început însă mult mai bine partea secundă, având primele situații notabile după pauză, prin ex-polistul Octavian Ursu, care a trimis în minutul 52 puțin pe lângă vinclul din dreapta lui Trifon o lovitură liberă de la 17 metri, din poziție centrală, iar în minutul 58 puțin pe lângă colțul lung, șutând de la 18 metri, din dreapta, imprecizii în cele din urmă înlăturate de Cărăruș cu primul șut al gazdelor pe spațiul porții dumbrăvițenilor, plasat, la colț, de la circa 20 de metri. Totuși insuficient, iar capac la toate același minut aducea desprinderea vizitatorilor. 

Căci, precum a marcat după primele 17 minute ale jocului, așa a înscris Petre Simon și după primele 17 minute ale reprizei a II-a, reluând pe jos din centrul careului așezarea lui Ghinescu de pe stânga, în urma unui contraatac: 0-2.

Noutate absolută pentru sibieni, a fi conduși acasă în acest campionat cu două goluri diferență, neavând la dispoziție nici jumătate de oră pentru a anihila deficitul. Niculescu a schimbat imediat însă oaspeții îndrumați de Stan nu s-au mai lăsat egalați, precum de exemplu în Ilfov de către Concordia Chiajna, ardelenii intrând în criză de timp și de idei, criză transformată în disperare. Solicitând o lovitură de la 11 metri la blocarea șutului lui Ciocâlteu de către Bura-Koț, iar încă una peste alte două minute la duelul lui Bura-Koț cu Cîrstean, soldat cu un corner în minutul 81.

”Verzii” se îndreptau spre cea de-a doua lor deplasare fără gol primit în Liga 2, tot două fiind și reprezentațiile acasă în campionat fără a scoate mingea din propria poartă, cu Ripensia și săptămâna trecută cu ”constănțenii de Ilfov”. 

Deplasare adjudecată la un scor de forfait odată ce Alexandru Martinov a preluat în mijlocul suprafeței de pedeapsă și a marcat de la 10 metri în minutul 90, 0-3, unde a fost excelent fiind găsit pe colțul lung de centrarea de pe dreapta a lui Simon, marcatorul devenit co-autor.

Cu timp la dispoziție și cu un moral refăcut după depășirea Unirii, și nu presată de timp și evenimente precum în urma deplasărilor imposibile în Giulești și Gruia, CSC Dumbrăvița a dovedit astăzi din nou de ce poate fi capabilă. Mai câștiga succesiv în Liga 2 și la Baia Mare respectiv acasă cu Ripensia, dar atunci și prin a primi gol pe ”Viorel Mateianu”, de astă dată ”imaculată” pe ”1 Mai”.

Ce sfârșit de an competițional în campionat pentru ”verzii” de lângă pădure! 

Rămânându-le miercuri un ultim meci din Grupa C a Cupei României, de la ora 14 pe terenul ”CSȘ Peco” al formației de liga a III-a CSM Alexandria, în județul Teleorman. 

La un asemenea succes, antrenorul principal Cosmin Stan a remarcat că „dacă acum trei săptămâni, ne gâdeam cu nerăbdare la finalul sezonului de toamnă, iată că acum am ajuns să ne pară rău că se termină și că luăm pauză. Suntem într-o formă sportivă bună acum pe final, au venit două victorii fără gol primit. Cred că astăzi am făcut cel mai bun joc din acest campionat. Poate că o să vi se pară un pic ciudat, dar pun jocul foarte bun de astăzi și acest rezultat pe seama meciurilor cu Rapid și CFR Cluj. Tot timpul am spus că acele jocuri, pe termen scurt, ne-au adus mari deservicii, pentru că am jucat meciuri cu o încărcătură foarte mare, noi nefiind pregătiți să jucăm meciuri de un asemenea nivel. Dar ca experiență, spuneam că într-un timp mai îndelungat se vor vedea urmările acelor jocuri. Mai avem un singur meci, cel din Cupă de la Alexandria, pe care îl vom trata la modul cel mai serios. Apoi vom lua o binemeritată vacanță, până la data de 16 ianuarie, când se vor relua pregătirile.”

Rezultatele etapei a XVI-a în Liga 2, în care doar dinamoviștii și ieșenii au mai învins în deplasare, precum și programul rundei a 17-a din februarie 2023, pe coloana clasamentelor la zi.

CS 1599 Comunal Șelimbăr: Silveanu – Monea, Crișan, Dandea – cpt., Riza, Al. Luca (minutul 87, Tud. Man), Cărăruș, Buzan (Arhirii), Oct. Ursu (63, Mir. Manole), Cîrstean, Ciocâlteu.

Rezerve: Mitrovic – Vișa, Natea, Curtean, Raicea, Boboc.

Antrenor: Claudiu Niculescu.

CSC Dumbrăvița: Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu – cpt., Moțiu (minutul 87, Amariei), Ghinescu – Tănase, Gîsă, Curea – Simon, Martinov (90+1, Călin Toma), Paulevici.

Rezerve: Ciui – Pașcalău, Grancea, Grigoriu, Olaru, Luca Bodri, Bain.

Antrenor: Cosmin Stan.

Arbitru: Mădălin Marinescu (Bucureşti); asistenți: Matica (Oradea) și Mereș (Cluj); rezervă: Neculcea (Bucureşti). Observator de arbitri: Comănescu (Râmnicu Vâlcea). Delegat de joc: Lolea (Reşiţa).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = opt

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: