Dumbrăvița înscrie rapid, Crișul insistă și egalează meritat în prelungiri. Tot Pașcalău, 1-1 (0-1)

CSC Dumbrăvița a fost vineri la doar câteva minute de a se revanșa ”în oglindă” la Chișineu Criș pentru eșecul acasă cu Crișul cu 0-1 în debutul fazei play-off în C8, însă, la adăpostul unui gol marcat încă din minutul 3, ”verzii” au fost în cele din urmă pe bună dreptate taxați pentru prestația care a lăsat de dorit, fiind egalați în prelungiri în urma unui corner: 1-1 (0-1) în județul Arad. 

Să fi fost astăzi altfel în partida din etapa a patra în play-off-ul Seriei 8, iar timișenii să fi rezistat și în prelungiri, atunci, ținând cont și de celălalt rezultat al rundei din județul Arad, dumbrăvițenii s-ar fi apropiat la doar două puncte de fruntașa timișeană din Ghiroda, ceea ce ar fi transformat întâlnirea directă de vinerea viitoare de pe ”Ștefan Dobay” într-un duel cu potențial de efectuare a rocadei ierarhice la vârf. Urmează așadar o etapă a mijlocului parcursului în play-off cu încleștarea primelor două clasate bănățene, pierzătoare de puncte în această seară în Aradul limitrof la nord, ghirozenii pierzând în prelungiri pe ”Motorul” în fața Șoimilor de pe locul 4, iar alb-verzii sărbătoritului Cosmin Stan – ajuns la 48 de primăveri, egalați tot în prelungiri la Chișineu Criș.

Deloc de mirare, Crișul abonându-se remizelor, trei consecutive în play-off după debutul victorios cu 0-1 la Dumbrăvița prin reușita juniorului Pașcalău, marcator și astăzi în prelungirile partidei de la ora 17, încet, încet un nume de reținut în evidența cluburilor din vestul țării. Dar și în general vorbind remizele sunt la putere în primele 4 runde din zona 1-4 în C8, jumătate dintre cele 8 întâlniri încheindu-se la egalitate, semn al echilibrului vădit din careul fruntaș al acestei serii. 

Astăzi, pe un teren neașteptat de bun al Crișului, în fața unui număr restrâns de spectatori, pe o vreme ideală pentru fotbal, ocolit de ploaie, vizitatorii timișeni au înscris încă din primele 5 minute dar n-au mai găsit ulterior soluțiile potrivite pentru a surprinde campioana ediției trecute, care a preluat hățurile jocului și a creat treptat o serie de ocazii de gol, unele, dintre cele mai mari, perseverența fiindu-i în cele din urmă răsplătită, în mod meritat. 

Învingători cu 2-0 ai Șoimilor la Dumbrăvița etapa trecută, prim triumf al formațiilor gazdă în faza play-off abia în etapa a III-a, alb-verzii de lângă Pădurea Verde s-au aliniat în județul Arad fără atacantul Făgărășanu, accidentat la gambă contra celor din Lipova și nerecuperat, absență resimțită de vizitatori, apelând la o unică schimbare în 11-le de start, Dragan Paulevici revenit după o lungă pauză forțată, și care s-a străduit cât se poate de mult în condițiile date. Chiar nu se putea mai mult după numai 10 zile de antrenamente, în urma unei accidentări care l-a țintuit pe margine din 24 ianuarie, fără pregătiri de iarnă, fără meciuri oficiale în picioare din noiembrie. 

Iar Paulevici a dus 60 de minute, oferind și cea mai periculoasă tentativă a dumbrăvițenilor din această deplasare, un șut din lateral stânga cu dreptul pe lângă vinclu, puțin înaintea schimbării. La asemenea ofertă ofensivă a ”verzilor”, pretențiile de a conserva avantajul minim pentru aproape 90 de minute nu erau rezonabile, iar fotbalul i-a taxat, prin Crișul și al său junior. Care Pașcalău a ”lovit” din nou.

Când a obținut posesia sau a țâșnit pe contraatac, CSC Dumbrăvița a fost relativ dezinvoltă până la 30 de metri de buturile juniorului Blaga, dar neinspirația și soluțiile fanteziste în apropierea careului Crișului i-au jucat feste. Simplu și cu luciditate și-ar fi putut probabil dubla avantajul.  

Arădenii, la rândul lor, au suferit de pe urma absenței lui Mâneran, accidentat la genunchi în meciul tur de debut în play-off de pe ”Ștefan Dobay” și rămas forțat pe tușă, absență resimțită cu atât mai mult cu cât efectivul numeric al Crișului este cât se poate de restrâns pentru o campioană a seriei, actualmente din nou pe podium și cu aspirații la un nou baraj de promovare. Da, în fotbalul din 2022 păstorit de FRF se poate aspira chiar și-așa la accederea în Liga 2, efecte ale nivelării valorice în jos a competiției. Niciodată, dar niciodată în sezoanele cu un fotbal cât de cât consistent al Ligii 3, zăpezi de altădată, grupări precum acestea patru din faza play-off a seriei vestice n-ar fi putut măcar visa ori a se apropia de promovare, raportat la ștacheta valorică a respectivelor întreceri. Iar aspectul este valabil pentru mai toate aspirantele fruntașe ale seriilor eșalonului terț actual. Ștacheta însă a căzut cu buf, ca parte a efectului de domino din fotbalul românesc, crunt devalorizat, iar formații cu un personal sportiv numeric și calitativ limitat s-au trezit în situații cât se poate de favorabile și onorante, depășindu-le însă condiția reală.   

Situații venindu-le la îndemână pe fondul vidului valoric nespus de balonat.  

Lăsând însă aceste considerente deoparte, deschiderea de scor a căzut surprinzător de repede într-un ”careu” play-off cu întâlniri cu goluri puține sau chiar inexistente în două cazuri, cu scoruri strânse și multe remize. În minutul 3, 0-1, când căpitanul Zurbagiu l-a lansat in adâncime pe Bodri, deviere cu capul dintre portar și un fundaș central.  

Pornind de la 0-1, CS Crișul a dominat tot meciul, însă mai degrabă steril, permițându-le ”verzilor” să fie în control pe încercările cu mingi lungi ale arădenilor, dintr-odată mai periculoși la finalul primei reprize, și mai periculoși după pauză. 

Două-trei bune ocazii au ratat arădenii la finele părții întâi, iar după pauză, cu Ciubotariu în locul Ciornei. și-au creat și mai numeroase oportunități, ba chiar și mai mari, fără însă a fructifica. Pașcalău a fost extrem de aproape de egalare la mijlocul reprizei a II-a, după o așezare pe 8 metri, singur în zona centrală, de unde a reluat peste bara porții lui Trifon. iar Clej chiar și mai aproape, din întoarcere, de la 16 metri, bară și balon căzut pe linia porții.

Aveau de tras și insistat până în prelungiri.  

Când dumbrăvițenii au ratat de două ori posibilitatea de a degaja balonul cât mai departe de propriul careu, trimițându-l însă nu mai mult de 15 metri, rateuri de care a profitat în cele din urmă Crișul, obținând un nou corner. La care Pașcalău s-a desprins din marcaj la colțul scurt, mingea a căzut dar vizitatorii s-au fâstâcit și n-au degajat-o nici de astă dată, juniorul taxându-i sub bară de la 6 metri: 1-1. O egalare binemeritată.

Pașcalău, din generația 2005, unul dintre cei 3 juni ai gazdelor în angrenajul 3-4-3, alături de goalkeeper-ul Blaga și Haloș, din generația 2001, cu mențiunea că a doua înlocuire la Crișul l-a indus în cadru pe tânărul timișorean Peter, pentru ultimul sfert de oră. 

Una peste alta, jucând mai slab decât în rundele primului tur din play-off, CSC Dumbrăvița a fost egalată abia în prelungiri în deplasare, în duelul ocupantelor locurilor 3 și 2, punct totuși cât se poate de prețios, apropiindu-i încă nițel pe ”verzi” de liderul din Ghiroda. Mai sunt însă și mai multe puncte de pus în joc, încă alte 5 etape în care orice s-ar putea întâmpla, pe fondul acestui echilibru valoric, valoare știrbită prin nivelare în jos, dar asta-i de fapt problema fotbalului românesc, sau mai bine zis a FRF, dacă ar avea integritatea de a se responsabiliza. Însă de unde până unde? 272-0.

Altfel, oaspeții s-au ales cu numai două cartonașe galbene, Bura-Kot pentru stoparea unei contre a Crișului în urma unei faze fixe în favoarea ”verzilor”, Martinov pentru proteste, gazdele încasând în schimb mai multe pentru faulturi tari pe contraatacuri ale timișenilor. 

Remiză cu goluri ”la extremități” la Chișineu Criș, 2-1 pe ”Motorul” pentru CS Șoimii Lipova cu liderul ghirozean în pierdere de turație, iar Șoimii pare a-i avea clienți pe galben-albaștri, cei pe care-i înving a doua oară în play-off tot în prelungiri și tot grație unui junior, căci altfel, cei din Lipova nu s-au evidențiat prin a semna alte succese în 2022. 

CSC Ghiroda și Giarmata Vii a rămas în consecință la 40 de puncte, CSC Dumbrăvița are 36 și urmează a primi liderul, Crișul 35 iar Șoimii 34 după lovitura de teatru pe ”Motorul”, 2-1 (0-0) prin juniorul Brad, după ce Jichici deschidea scorul pentru bănățeni în minutul 61 iar Salhi egala cu capul în minutul 63, copie la indigo al acelui 1-2 din tur pe ”Emilian Pavel”.

Dumbrăvița – Ghiroda vineri de la ora 17, sâmbătă Crișul – Lipova.

La final, Cosmin Stan, antrenor al ”verzilor” care astăzi a împlinit 48 de ani, a admis că ”e frustrant să primești gol în minutul 92, dar trebuie să fim realiști și să spunem că am câștigat astăzi un punct, pentru că am făcut un meci slab. Am pierdut foarte multe din duelurile unu la unu, nu am reușit să fim lucizi în condițiile în care gazdele se apără sus la mijlocul terenului, să luăm acțiuni pe cont propriu sau cu plecări din linia a doua pentru a-i surprinde, iar de aceea cred că adversarul a egalat meritat. Noi astăzi n-am jucat ceea ce trebuia să jucăm.”

*

CS Crișul: Blaga – Pașca, Sabău, Nistor – Haloș, Susan, Tănase, Siminic – Clej, Pașcalău, Ciornei.

Rezerve: Pașcalău (sr.) – Giurgiu, Popa. 

CSC Dumbrăvița: Trifon – Bura-Kot, Bain, Moțiu – Zurbagiu – Bodri, Schinteie, Martinov, Ghinescu – Tismonar (70, Olaru), Paulevici (60, Grigoriu).

Rezerve: Ciui – Ilan, Vidican, Gologan, Ciubotariu, Paunchici.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× patru = 24

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: