După 6 succese la zero și cu 6 din 7 deschideri de scor până în minutul 30, liderul CFR Cluj e sosit deja la Timișoara pentru jocul de sâmbătă de la 18,30

Fără dificultățile participării în această vară în cupele europene dar dornic să aibă parte de ele anul viitor, fiind implicit concentrat în totalitate pe parcursul în Liga 1, liderul la zi al elitei a dat dovada importanței și considerației pe care o acordă și deplasării la Timișoara, sosind deja pe malurile Begăi în vederea întâlnirii de sâmbătă cu ACS Poli, programată în cadrul etapei a VIII-a de la ora 18,30.

Într-adevăr, CFR Cluj a sosit deja să simtă sub crampoane încă de joi gazonul din Complexul Sportiv ”Dan Păltinișanu”, avertizat oarecum de prestația apreciabilă a bănățenilor în victoria repurtată cu 2-0 sâmbătă pe un teren unde și alb-vișiniii s-au impus la zero în această vară, la Mediaș.

Preluați dinaintea noului sezon de reputatul Dan Petrescu – foto (lpf.ro) și întăriți ca efectiv de jucători, vișiniii din Gruia și-au manifestat din start intențiile de a asalta sceptrul preluat anul acesta de FC Viitorul de la Astra Giurgiu, iar parcursul din prima jumătate a sezonului regular a devenit de metronom prin șirul la zi de 6 victorii fără gol primit, ceea ce a distanțat-o pe CFR Cluj la 3 puncte în fruntea clasamentului față de FC Botoșani respectiv la 4 de craioveni și FCSB, avansul în comparație cu ocupanta locului 5, Dinamo, fiind de nu mai puțin de 7 puncte, câte etape s-au și scurs până acum.

Spre meritul lor, nici timișorenii n-au stat până acum chiar pe gânduri, situându-se grație și celor două victorii la zero în deplasare pe ultima poziție din jumătatea superioară a ierarhiei, cu un bilanț neutru, ceva mai neplăcut fiind doar totalul golurilor marcate de elevii lui Popa, numai 5 în 630 de minute de fotbal, unul la fiecare peste două ore, doar cinci formații având o zestre și mai mică, spre deosebire de ceferiști, care le-au înscris pe cele mai multe, 13.

Dintre acestea, câte trei în contul unor achiziții cu mare experiență, băimăreanul internațional român în vârstă de 34 de ani Ovidiu Ștefan Hoban, repatriat după 3 sezoane în Israel, stângaciul argentinian Juan Emmanuel Culio, care miercuri va împlini tot 34 de ani și care a revenit astfel la vișiniii la care mai evoluase între 2007 și 2011, respectiv spaniolul Urko Vera Mateos, înaltul atacant în vârstă de 30 de ani.

Cu excepția debutului la Botoșani din runda inaugurală, unde au încasat unicul gol de până acum, prin care au și risipit singurele două puncte, Hoban deschizând atunci scorul în minutul 10 dar ocupanții locului 2 egalând până la pauză, scor final 1-1, clujenii au înscris cel mai adesea măcar două goluri, fără ca Vîtcă să mai fi scos vreun balon din propria poartă.

Și mai semnificativ de notat ar fi însă că în 6 dintre cele 7 apariții CFR a deschis scorul încă din prima jumătate de oră, scuturând plasa adversă de numai două ori după pauză, în jurul minutului 60. De fapt, chiar și în cea de-a șaptea apariție, ca excepție, a deschis scorul tot până la pauză, dar în minutul 37, de fapt și unica în care s-a impus prin a marca o singură dată, 1-0 acasă cu Dinamo. Clujenii n-au fost așadar conduși pe tabela de marcaj în actualul campionat…

Dan Petrescu și-a luat așadar rolul cât se poate de serios în primire la revenirea în arena internă și a început deja să o direcționeze pe CFR pe șine ce par a scânteia, rămânând de văzut dacă timișorenii, la rândul lor mai bine articulați, vor putea contracara jocul bine structurat, organizat și disciplinat, fără prea mari veleități dar riguros etalat, al fruntașei ardelene, căreia îi este alăturat și un fundaș timișean cu apariții acasă pe ”Dan Păltinișanu”, Srgian Luchin.

ACS Poli, 0-0 la ultimul meci acasă, cu campioana

 

ACS Poli n-a marcat pe teren propriu în jocurile cu vizitatorii implicați în cupele europene, 0-1 cu FCSB în runda secundă și 0-0 cu campioana FC Viitorul la ultima apariție acasă, învingând doar în compania nou-promovatei Juventus, 2-1 (1-0) prin golurile lui Munteanu și Mailat, ultimul, mai junele crescut de LPS Banatul, fiind într-un moment de răscruce după ce a optat să-și depună memoriu pentru a deveni liber de contract, aspect remarcat și de antrenorul Popa în conferința de presă de astăzi de la ora 12: ”Multe nu pot să vă spun despre Mailat, doar că a băgat acel memoriu, are doi impresari am văzut… Din păcate nu mai e așa de concentrat, ambiționat, pentru el nu cred că merg lucrurile pe linia cea bună. Am încercat să-i spun, dar se pare că influența mea nu e la fel de mare ca a lor. Din păcate… Are multe oferte – așa spun impresarii – din străinătate.”

Dacă Mailat a îngroșat așadar rândurile sportivilor ajunși în litigiu cu ACS Poli, în schimb Vașvari va fi în mod cert absent la partida de sâmbătă, în calitate de golgheter al timișorenilor în noua campanie prin ”dubla” semnată tocmai sâmbătă la Mediaș în prima repriză, după care a fost însă și eliminat pentru două cartonașe galbene, cel de-al doilea imediat după pauză. Și i s-ar putea simți lipsa, atât prin prisma necesităților curente și generale ale timișorenilor în compartimentul median, ceea ce i-ar cam forța să mai cotrobăie pe piață în speranța unei descoperiri norocoase, cât și a etalării de care au dat dovadă clujenii la mijloc în prima jumătate a turului.

CFR, care după pauza competițională rezervată ”dublei” României în preliminariile CM 2018 va avea primele două jocuri acasă cu aspirante precum CS U Craiova și FCSB, și-a înlesnit desprinderea încă din prima parte și în partida de duminică seară din Gruia cu FC Voluntari, 2-0 (2-0) prin golurile lui Omrani în minutul 5 și Urko Vera în minutul 37, continuând așadar pe aceeași linie, adoptată de peste o lună, încă din 22 iulie, de la acel 2-0 (1-0) cu FC Viitorul, în care tot masivul vârf spaniol a marcat în minutul 18 iar Boli a semnat un autogol la reluare. Mai apoi, chiar și 3-0 (2-0) la Mediaș prin reușitele lui Culio în minutul 28, Nouvier (36) și Urko Vera (60), 2-0 (2-0) la Iași prin golurile lui Culio (23) și Hoban (33), acel 1-0 prin golul lui Culio din minutul 37 al primirii lui Dinamo și 2-0 (1-0) la Brașov cu Sepsi, grație lui Vinicius în minutul 27 și din nou Hoban (62). Și în acea seară se remarcau traiectoriile precise și destul de directe ale fruntașei, amenințătoare inclusiv din faze fixe.

CFR n-a învins în ultimele 3 vizite la ACS Poli, cea din 2017 echivalând chiar cu o eliminare a deținătoarei trofeului din Cupa României

Statistic vorbind, rezultatele sugerează însă că vișiniii au avut în general viață grea și foarte grea cu ACS Poli, care le-au dat mari bătăi de cap, ultimul duel direct coincizând de fapt cu eliminarea lui CFR pe ”Dan Păltinișanu” din Cupa României, în sferturile de finală ale ediției trecute, în primăvara acestui an, în calitatea clujenilor de deținători la zi ai trofeului. N-au reușit însă să înscrie pentru 120 de minute și au capotat la lovituri de departajare, reamintindu-și că nu treceau de timișoreni nici în sezonul regular, 1-1 (1-0) în tur pe Bega, când Cânu deschidea scorul în minutul 36 iar Bud egala în minutul 72, respectiv 2-2 (1-2) în revanșa sub Feleac, după ce Drăghici îi desprindea la 0-2 pe bănățenii cu șansa a doua, în minutele 35 și 40.

CFR avea totuși să încheie returul pe locul 4 și la doar un punct de podium, în ciuda unei penalizări de 6 puncte, ceea ce i-a permis să continue în play-off, în care și-a păstrat poziția fără a avea însă drept de aliniere în cupele europene, după ce cu încă un sezon în urmă, 2015/6, clujenii sfârșeau datorită unei penalizări chiar de 10 puncte doar pe treapta a 9-a, așadar în play-out, la 11 lungimi în urma celor de la ASA, strecurați în 1-6.

Implicit, ACS Poli și CFR se întâlneau atunci și în grupa a doua valorică, după ce în sezonul regular câștig de cauză aveau ardelenii, 1-2 (0-2) pe Bega, unde Hernandez reducea din handicap în minutul 90, respectiv 1-0 în Gruia, de pomină fiind turul din play-out, 2-2 (2-0) pe ”Dan Păltinișanu” prin golurile marcate de oaspeți strict după minutul 90, dar și 5-1 (1-0) în revanșa acasă a celor din Cluj.

Care pierdeau la Timișoara în prima lor apariție în campionat contra celor de la ACS Poli în calitate de gazde, 1-0 (0-0) în decembrie 2013 prin golul lui Boldea, după ce în tur se consemna un surprinzător 2-2 în Gruia.

Cu alte cuvinte, CFR nu și-a prea valorificat statutul de favorită în confruntările cu ACS Poli, garnitura alb-vișinie părând a fi însă acum ceva mai bine articulată și unsă decât în precedente campanii, deși chiar și la ora actuală totuși doar la un nou început, când lucrurile mai pot inevitabil să și scârțâie. Fie însă și așa, vizitatorii de sâmbătă ai prim-divizionarei de pe Bega se arată a fi cei mai în formă din Liga 1 în această vară, aspect remarcat și de Ionuț Popa astăzi la amiază: ”CFR e, indiferent ce se spune, cea mai tare în acest moment, din Liga I. Întâlnim o echipă care e cea mai în formă la ora actuală. Echipă alcătuită în forță, cu antrenor foarte bun, jucători foarte buni. Greu poate fi învinsă dacă va juca tot așa. Avem un moral bun, jucătorii vor să facă o partidă bună”.

Cea de-a treia victorie la zero în deplasare clujenii au semnat-o pe 14 august sub Tâmpa prin a se alinia în fața nou-promovatei Sepsi în alcătuirea Vîtcă – Manea, Mureșan, Viniciuc, Vlad – Deac, Nistor, Hoban, Nouvier (17, Păun) – Omrani (88, Moutinho), Urko Vela (77, Bokila), în vreme ce pe bancă au mai rămas Duka – Hamed, Luchin și Rus.

Popa și-a mai îndemnat astăzi colectivul să realizeze ”un spectacol bun și să ne luptăm cu cei mai buni de până acum. Și să-i mulțumim pe cei care vor veni sigur în număr mare la stadion”, aspect apropo de care ACS Poli a pus deja de miercuri în vânzare biletele de intrare pentru jocul din etapa a 8-a de sâmbătă 26 august de la ora 18,30, cu precizarea subliniată de către clubul timișorean că spectatorii care achiziționează bilete la tribuna a doua vor avea acces prin porțile M și N, chiar dacă pe tichet scrie poarta L, poarta L fiind rezervată exclusiv echipajului care se ocupă de transmisiunea în direct a partidei.

Biletele pot fi găsite la casieria de la zona vestiarelor iar în ziua partidei vor fi distribuite și la cele două rulote situate la tribuna I, respectiv peluza nord, prețurile fiind după cum urmează: la tribuna a II-a, 15 lei; tribuna I: 20 de lei; tribuna 0: 30 de lei; loje – 200 de lei.

Programul etapei a 8-a, inaugurată vineri de Astra – Juventus de la ora 18,30 și CS U Craiova – Gaz Metan (ora 21), pe coloana dreaptă, cu clasamentul la zi al Ligii 1 și ultimele rezultate.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × cinci =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: