După cei din Comloşu Mare şi Igriş, şi Progresul Gătaia se retrage din Divizia D Timiş. AJFT trimisese invitaţii de participare mai multor cluburi, toate declinate. Se rămâne la 16

Progresul Gătaia, de ani buni divizionară „D” Timiş, a depus luni la AJFT o solicitare de retragere din liga a patra judeţeană, al cărei start în noua ediţie 2024/5 este programat spre sfârşitul acestei săptămâni.

Deşi, în urma şedinţei matinale de vineri pentru stabilirea programului noului campionat al Diviziei D Timiş şi a Campionatului Judeţean, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş s-a lansat într-o ofensivă de imagine pentru a salva aparenţele şi a etala false impresii în sensul că toate ar fi „conform planului”, se dovedeşte însă a nu fi tocmai aşa.

Astfel, ACS Progresul Gătaia – a 12-a clasată la finele campionatului trecut, a călcat pe urmele altor divizionare „D” care au renunţat vara aceasta la locul pe scena ligii a IV-a, şi anume CS Comloşu Mare – vecina sa ierarhică la egalitate de puncte pe locul 11 în ediţia 2023/4 a Diviziei D Timiş, respectiv Vulturii Igriş, o nou-promovată din eşalonul cinci.

Mai mult, ca situaţia cu care se confruntă AJF Timiş să fie cu atât mai complicată în ceea ce priveşte numărul participantelor pe care se poate baza la startul ligii a IV-a, mai multe cluburi judeţene – aproximativ pe degetele unei mâini, au declinat fără excepţie invitaţia trimisă de forul de profil pentru a întregi numărul competitoarelor în „D”.

Căci ar fi fost o poziţie vacantă în urma promovării Timişului „cimitirul elefanţilor” Şag în Liga a III-a, loc însă nedorit de mai multe grupări ofertate, care, pare-se, într-o schimbare în bine de atitudine, nu se mai vor a fi „umplutură” pe placul conducătorilor fotbalului din Timiş, drept vot de blam la adresa AJFT.

Dar şi bumerang vizavi de ceea ce punea la cale pompieristic „din scurt” în primăvara lui 2021, când strângea tot prin lansarea de invitaţii şi înspre eşaloane mai mici câteva „spărgătoare de grevă” pentru a încropi „Daciada” Stupid-19 pe post de aşa-zisă Divizia D Timiş, cu întâlniri înghesuite la câte 2-3-4 zile.

Iar ramificaţiile acestor complicaţii ivite în planurile interesate ale AJF Timiş sunt cu atât mai mari cu cât Asociaţia Judeţeană de Fotbal tocmai decisese mărirea baremurilor de arbitraj şi observare – care va să zică sume rotunjite în dreptul trimişilor delegaţi, însă pe de altă parte şi un număr mai scăzut de meciuri în program, ceea ce ar afecta indirect veniturile preconizate de pe urma „vacii de muls” pe nume jocul de fotbal.

„Bunii gospodari” din Asociaţie înregistrează aşadar pierderea a chiar două cluburi de mijlocul clasamentului de la startul noului campionat al eşalonului 4, în condiţiile în care este vorba despre participante de regularitate la acest nivel, iar şi mai multe sunt grupările care au aruncat deja prosopul înaintea Campionatului Judeţean Timiş – liga a V-a.

AJF Timiş se baza pe participarea în „D” a Progresului, reprezentând un oraş al judeţului, Gătaia, iar în acest sens a ţinut morţiş a se asigura de prezenţa unui delegat al clubului la şedinţa de vineri a forului judeţean, smulgându-i acestuia declaraţia afirmativă în sensul alinierii grupării la start, insuficientă însă în condiţiile în care administratorii urbei nu erau de acord cu înscrierea formaţiei în liga a patra.

Înainte de stabilirea programului competiţional, preşedintele AJFT l-a întrebat pe delegatul Progresului dacă gruparea din Gătaia va continua la nivelul ligii a IV-a, referindu-se şi la speranţele decidenţilor din „fotbalul mic” timişean de a nu avea probleme cu o eventuală retragere a clubului orăşenesc, speranţe însă năruite, deşi Roşu oferea la faţa locului asigurări certe în sensul alinierii la start a echipei.

Roşu răspundea cu prezenţa mai degrabă într-o stratagemă a AJFT de „a lua faţa” auditoriului prin „semnarea condicii” la faţa locului de către un reprezentant al grupării orăşeneşti a Gătaiei – reorientată spre eşalonul 6, însă „Asociaţia” nu prea mai reuşeşte a convinge la fel de lesne pe toată lumea că „fotbalul mic” din Timiş se întreaptă în direcţia dorită.

Iar după ce AJFT a dat pripit şi triumfalist „sfoară-n ţară” în rândul „publicaţiilor de casă” cu programul incluzând la start Progresul Gătaia, a ajuns să fie în stare a plăti radiodifuziunii publice regionale pentru a-i fi publicat aşa-zisul comunicat în privinţa neparticipării clubului orăşenesc în noua ediţie a ligii a IV-a.

O veritabilă cacofonie de comunicare din partea „Asociaţiei”, dar nimic de mirare, bâlbele în spaţiul public fiind molipsitoare, iar „toată ţara” ştie despre anumite blocaje pe fondul lipsei de transparenţă, devenite de notorietate naţională dinspre vârful unei anumite „Direcţii”. 

Închizând paranteza, s-a adus vorba cum că baremurile de arbitraj au crescut numai cu 200 de lei, însă un participant la şedinţă a întrebat pe bună dreptate de ce nu s-a întrunit Adunarea Generală, conform procedurii din urmă cu ani buni, pentru supunerea la vot a acestor măriri de baremuri. 

„Căci aşa ar fi corect, şi nu tot să măriţi, să măriţi, dar să nu faceţi nimic pentru noi…”, s-a evidenţiat vocea răzleaţă din audienţă. În rest însă, politica struţului, capul plecat, sabia nu-l taie, de parcă ar şi exista care cumva vreo cât de mică sabie, dovadă a fricii şi temerilor în care se trăieşte în societate, cu gândul la eventuale repercusiuni.

Acesta fiind aşadar climatul în care este ridicată cortina ediţiei programată a începe în 17 august, ţintarul primelor două runde fiind prezentat ceva mai jos, nu încă şi pe coloana tradiţională, clasică, a datelor tehnice în Sporttim, dat fiind imprevizibilul stării de fapt, cu schimbări de situaţie.

Care va să zică, dacă n-a întreprins AJFT ceea ce trebuia să întreprindă, şi anume să reducă drastic numărul protagonistelor în mult prea supradimensionatul campionat al ligii a IV-a, balonat peste măsură precum pântecele unor conducători ai forului judeţean în condiţiile în care nivelul valoric şi calitativ al întrecerii este cât se poate de slab, în schimb cele câteva retrageri şi refuzuri de participare au avut darul de a dezumfla întrecerea la un nivel numeric ceva mai realist. 

Aşadar o nouă retragere din cadru, peste 40 fiind echipele care au renunţat în ultimii ani a mai participa la întrecerile sub egida AJFT, chiar peste 50 în cazul arbitrilor care s-au retras, respectiv peste 30 de observatori şi delegaţi, fără însă ca, de 6 ani, conform promisiunilor „electorale” de la alegeri, să fie actualizate prin completare casetele de pe site-ul fotbalului judeţean.

Halal transparenţă, halal „vitrină” de prezentare, cu casete necompletate. 

Deranj major la nivelul Campionatului Judeţean Timiş, cu retrageri în masă, ale celor din Maşloc, Topolovăţu Mare, Bencec, Pişchia, Iecea Mare – şi anume Dedy Mid respectiv Niţchidorf, semnificativ fiind aspectul că au aruncat prosopul atât Juventus Pişchia cât şi Voinţa Maşloc.

Aşa încât componenţa tuturor celor 3 serii a fost completată cu grupări retrogradate, într-un stil tipic şi clasic, aruncând în derizoriu spiritul firesc al unei competiţii tip campionat.

Surpriza s-a ivit când, în cadrul şedinţei de la 12 cu delegaţii cluburilor din liga a V-a, nu însă toţi prezenţi, înregistrate fiind mai multe absenţe, s-a aflat despre mărirea baremurilor, fără a mai pomeni despre acelaşi discurs plin de promisiuni cu gogoşi pre-electorale din partea diriguitorului AJFT.

Climat în care demarează tot la finele săptămânii şi Campionatul Judeţean Timiş al ligii a V-a.

La start şi cu Ripensia Timişoara, nou-promovată revenită la acest nivel după 11 ani, din partea căreia Antonio Bădescu a luat poziţie prin a atrage atenţia că „la alegerea echipelor in serii, primează criteriul geografic! Cum au departajat echipele din oraş, Ripensia, Galaxy, Tricoul 1 Iunie? În loc să fie toate 3 într-o serie, le-au împărţit în 3 serii! Doar se merge în deplasări pe banii cluburilor, nu din subvenţiile AJF!!”

*

Iată şi participantele în Divizia D Timiş conform situaţiei la zi.

CSM Lugoj. Director sportiv Octavian Benga. antrenor Arpad Laczko, delegat Călin Rosenblum.

CS Unirea Sânnicolau Mare. Preşedinte Flavius Sitaru, antrenor Cristian Contescu, delegat Balog Ştefan.

CS Progresul 1921 Ciacova. Preşedinte Alin Ardelean, antrenor Silviu Francescu, delegat Alin Ardelean.

CS Sânandrei Timiş. Preşedinte Ioan Sufan, antrenor Narcis Petre, delegat Elty Neagoe. Echipa va găzdui jocurile la Carani.

CSC Millenium Giarmata. Director Alexandru Vieri, antrenor Daniel Moraru, delegat Viorel Vişan.

CS Cocoşul Orţişoara. Preşedinte Ioan Damşa, antrenor Gheorghe Chimiuc, delegat Sebastian Horvat.

CSU Universitatea de Vest Timişoara. Președinte Gabi Bîzoi, antrenor Iulian Muntean, delegat Ovidiu Olariu.

CS Flacăra Parţa. Preşedinte Mihai Dan Jitaru, antrenor principal Cosmin Goia, delegat Dumitru Ungureanu.

CSO Deta. Director sportiv Ionuț Iacob, antrenor Florin Nohai, delegat Petru Mato.

CSC Liebling. Preşedinte Adrian Caragea, antrenor Flavius Ion, delegat Doru Florescu.

CS Gloria Moşniţa Nouă. Preşedinte Neluţu Cioabă, antrenor Daniel Rupa, delegat Cristi Ochea.

AS Gelu. Maneger Bogdan Lupu, antrenor Paul Burtic, delegat Bogdan Lupu.

CSC Belinţ. Preşedinte Mircea Savescu, antrenor Eugen Miculescu, delegat Petrică Ştefănescu – unic absent de la şedinţa cu trimişii cluburilor din liga a IV-a.

ACS Star Bişnov (Dudeştii Vechi). Preşedinte Gheorghe Mirciov, antrenor principal Daniel Vasilcin, delegat Petre Mirciov.

AS Recaş. Preşedinte Gheorghe Ghiţă, antrenor Sorin Micşa, delegat Liviu Pleşa.

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii II. Preşedinte Daniel Borchescu, antrenor Mircea Şchiopu, delegat Orlando Trandu.

Programul etapei I, de la finele săptămânii în curs, respectiv al celei de-a II-a.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 8 = treizeci doi

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: