După eliminarea deținătoarei trofeului Cupei, la campioana Astra, pălită în play-off. ACS Poli caută ruta spre Ploiești

Grijile retrogradării fiind ceva mai estompate iar locul într-una dintre cele două finale interne deja asigurat, în Cupa Ligii, ACS Poli abordează manșa I a semifinalei Cupei României, în deplasare pe terenul campioanei Astra, de pe poziția outsiderului care n-are absolut nimic de pierdut, statut ce i-a convenit de minune la ora sfertului de finală jucat acasă în compania deținătoarei trofeului, CFR Cluj, eliminată din cursă.

Iar dacă i-au scos din cărți pe reprezentanții de departe celei mai aureolate grupări din ultimii ani în întrecerea knock-out, timișorenii își pot spune că orice este posibil, fie chiar și în compania unei campioane la zi ajunsă în primăvara europeană și care a cucerit la rândul ei trofeul Cupei României, în finala din 2014.

Însă vremurile s-au mai schimbat și ultimele rezultate nu mint deloc, Astra fiind actualmente invalidul fazei play-off, în care s-a înclinat în fața tuturor, mai puțin a Craiovei, pierzând aseară din nou pe teren propriu, și cu CFR Cluj, după înfrângerile acasă cu FC Viitorul și Dinamo. Campionii au cedat sâmbătă de la ora 17,30 și în prima apariție în propriul fief din returul fazei 1-6, Deac înscriind pentru clujeni în minutul 51 al jocului urmărit și de antrenorul timișorenilor, Ionuț Popa, după cum explica în conferința de presă de ieri după-amiază: ”Vreau să urmăresc azi prima repriză de la meciul cu CFR. Să văd în ce fel vom putea aborda jocul de marți seara”.

Astra obținea primul triumf în play-off abia la startul returului din grupa I valorică, la a șasea tentativă, 3-1 (2-0) în seara Ajunului de Paști, la Pitești, pe teren neutru, contra craiovenilor, după ce lua 3 goluri în 22 de minute din prima parte la FCSB și ceda acasă 1-2 cu Dinamo dar și cu FC Viitorul, contra cărora doar reducea din handicap, în prelungiri cu bucureștenii respectiv prin Florea în minutul 39 împotriva dobrogenilor.

De fapt, campioana încă n-a învins acasă în play-off, remizând 0-0 la debut, cu CS U Craiova, după care pierdea la CFR Cluj după ce deschidea scorul, ieșind încet și sigur din orice eventuale calcule la titlu.

În consecință, cu toate problemele adiacente pe care le are, gruparea alb-negru își poate salva sezonul pe ruta Cupa României, ceea ce induce o motivație în plus, dar absolut toată presiunea psihologică a dublei manșe între campioană și formația pornită la drum în campionat cu -14 puncte apasă pe umerii trupei lui Șumudică. Toată suflarea se așteaptă ca dunărenii să apară în finala de pe arena ”Ilie Oană” din Ploiești, oraș din care Astra își urma pelerinajul în timp.

Astra Giurgiu a cucerit trofeul în urmă cu 3 ani, 0-0 și 4-2 la lovituri de departajare cu FCSB, după ce în semifinale trecea cu 0-0 și 2-1 de Petrolul Ploiești, încercare reușită la a doua tentativă, după ce cu un sezon înainte, în 2013, era eliminată din penultimul act de CFR Cluj.

Interesant este că elevii lui Șumudică au ajuns în semifinalele ediției în curs prin a-și apropia calificările de fiecare dată în deplasare, mai întâi chiar pe ”Dan Păltinișanu”, 1-0 cu CS Nuova Mama Mia, iar apoi cu 3-1 la Oradea contra Luceafărului respectiv la Ovidiu, în sferturile cu FC Viitorul.

Finala din 27 mai, prima a Cupei României la Ploiești și precedată de cea a categoriei sub 19 ani, cu UTA Bătrâna Doamnă și FC Viitorul ca protagoniste, va aduce de pe cealaltă jumătate a traseului învingătoarea ”dublei” CS U Craiova – FC Voluntari, cu primul episod joi de la ora 20,30 tot la malul Dunării, dar la Drobeta Turnu Severin.

Și timișorenii și-au croit două calificări tot în deplasare, fără a primi gol în sezonul de toamnă de la Chindia și la Afumați, iar din aproape în aproape însă respectând din plin spiritul competiției au ajuns să poată da piept cu o formație campioană pe terenul căreia au și pierdut în Liga 1, cu 5-1 în 2014 și 3-1 în actuala campanie, dar au și remizat surprinzător, 2-2, însă de care au și dispus în stagiunea în curs, cu 2-0 pe ”Dan Păltinișanu”, la 3 zile după ce giurgiuvenii triumfau la Viena.

Tot la 3 zile după o altă apariție se vede și acum nevoită Astra să-și măsoare forțele cu timișorenii, iar Șumudică s-a plâns de acest aspect, la care și Ionuț Popa a reacționat prin a reaminti niște lucruri, lumea fiind chit, însă unul dintre marcatorii în poarta lui Lung nu intră acum în calcule, Alin Șeroni fiind suspendat pentru această întâlnire după cartonașul roșu cu care bănățenii erau împovărați în partea secundă a sfertului la nesfârșit cu CFR Cluj. Doman, Șeroni, Fucek și Poparadu ies la rândul lor din calcule cel puțin pentru manșa I, returul fiind programat pe Bega în jur de 17 mai, însă și Cristi Bărbuț se arată a fi momentan incert: ”Nu știu dacă s-au refăcut jucătorii, am avut zi liberă. Azi vedem. Se pare că sunt ceva probleme la unii jucători. În funcție de asta vom alcătui lotul și probabil sistemul de joc”.

Chiar și așa, indiferent de situație, simplul fapt că amenințata cu retrogradarea a pătruns în semifinale, ca o dovadă prin exemplul perfect de abordare a unei întreceri cu un spirit aparte, este o reușită în sine, semnalată și de Popa: ”Chiar și așa e o performanță. Iar faza în care au ajuns e un element pozitiv al motivării…”

Exemplul oferit de ACS Poli Timișoara este totodată cu atât mai frumos cu cât trupa de pe Bega știa clar un lucru încă din capul locului, dat fiind problemele-i financiare ce o împiedicau să poată avea dreptul la năzuința de a evolua în cupele europene în sezonul 2017/8, aspect admis și de Popa: ”Nu m-am gândit niciodată la cupele europene la începutul sezonului”.

Respectul pentru competiție este menținut însă la aceleași cote, ”vom încerca să folosim cea mai bună echipă pe care o avem și mergem pe toate fronturile, tragem cât putem”, ceea ce constituie exemplul firesc și pilda de urmat. E drept, corolarul circumstanțelor în care se găsesc timișorenii indică o trupă cu șansa a doua, ”ar fi o minune să mergem mai departe. Ar fi chiar culmea să ajungem în două finale! Dar toți își doresc să joace în două finale”, însă ACS Poli a probat deja și cu succes haina outsiderului, care i se potrivește.

Iar dacă tot e întrecerea surprizelor, cu care mari și buturugi mici, cine de pe Bega ar avea ceva de pierdut!? Poate doar dunărenii. Fluviu pe malul căruia se va putea tranșa deja calificarea, după cum a sugerat și fundașul central Cristian Bocșan: ”Va fi greu să îi întoarcem acasă dacă vor câștiga la o diferență mare. E bun și un 0-0 acolo.”

Astra a pierdut sâmbătă 0-1 (0-0) cu CFR prin Iliev – Moise, Oros, Geraldo, Nicoară (46, Junior Morais) – Lovin, Boubacar – Ioniţă, Florea, Teixeira (58, Săpunaru) – Buş (39, Seto), iar săptămâna viitoare va mai juca sâmbătă de la 20,30 la FC Viitorul, în antepenultima etapă din 1-6, pe când ACS Poli va aștepta până luni, pe 1 mai la 17,30, pentru startul returului în play-out, acasă cu FC Botoșani, în ultimul meci al rundei a opta, cea de-a 7-a încheindu-se luni 24 aprilie de la ora 18 cu CSM Poli Iași – ASA.

Astra – ACS Poli se joacă marți 25 aprilie de la ora 20 la Giurgiu în manșa I a semifinalelor Cupei României 2016/7.

Ultimele rezultate din play-off și play-out, clasamentele la zi și programul viitor, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: