După ureche

Sportul, în general și fotbalul, în special, reprezintă o latură importantă a vieții sociale. Marea majoritate a românilor preferă spectacolul fotbalistic în detrimentul unui spectacol de teatru sau de operă și de aceea sportul rege ar trebui să constituie un factor educativ. Din păcate, lucrurile nu stau așa.

Cluburile sunt sărace, jucătorii sunt neplătiți cu lunile și de aici până la tentațiile care depășesc sfera legii nu există decât un pas. S-a vehiculat că unii jucători, prin interpuși, participă la pariuri și implicit la jocuri trucate. Vezi exemplul antrenorului Daciei Brăila, Pânzaru, care a spus răspicat că jucătorii brăileni au trucat jocuri. Dar nu sunt singurii. Există o singură soluție de a scăpa de acest cancer al fotbalului, cea a măsurilor radicale după exemplul echipelor de rezonanță gen Juventus sau Milan care au fost retrogradate și au avut jucători suspendați. Sau modelul Poloniei, care a reușit însănătoșirea fotbalului.

Dacă tot am amintit de lege și de măsuri punitive, să menționez că avocatul arădean Emil Cristea va arbitra la Campionatul Mondial al Avocaților din Spania. Consider că la această competiție era bine să fi fost invitat și avocatul arădean Dinu Lele, campion național de două ori cu UTA juniori în 1958 și 1959, mai apoi jucător la echipa mare.

Chiar dacă Crăciunul se apropie cu pași repezi, liga întâi își dispută jocuri pe bandă rulantă. ACS Poli a fost învinsă la Cluj de liderul CFR la limită, în urma unui gol parabil. Echipa s-a apărat exact, dar în atac a suferit mult. Timișorenii au aceeași meteahnă: folosesc sistemul 4 – 2 – 3 – 1, sistem care nu li se potrivește deloc, deoarece distanța dintre mijlocașii de atac și vârf este una foarte mare. În ultima etapă a sezonului, ACS o va întâlni pe teren propriu pe Dinamo București, când, poate atunci, va arăta cu totul altceva.

FCSB a învins la Botoșani o echipă care în ultima vreme macină în gol. Marius Avram a arbitrat într-o manieră personală, făcându-le cadou bucureștenilor primul gol plecat dintr-un ofsaid la Florin Tănase. La Mediaș portarul Răzvan Pleșca a apărat o lovitură de la 11 m în prelungirile partidei cu U Craiova, reușind să păstreze rezultatul de egalitate. Poate că măcar acum antrenorul Ionuț Popa își va reaminti de Pleșca pe care l-a promovat la vârsta de 13 ani la echipa de seniori a FC Telecom Arad în liga a treia.

În liga a doua s-a încheiat sezonul. UTA a reușit un scor alb la București cu Metaloglobus, îndulcind puțin evoluția din campionat. Ripensia nu a reușit să treacă de Luceafărul Oradea, dar rămâne cu satisfacția hat-trick-ului reușit de Mediop. ASU a pierdut partida de la Pitești, dar a avut o comportare constant bună în acest sezon, situându-se pe un meritoriu loc cinci.

Surprinzător, dar primele trei clasate în campionatul ligii a patra Arad au schimbat antrenorii. Deși a încheiat sezonul la o diferență confortabilă, liderul Crișul Chișineu Criș a renunțat la serviciile antrenorului Muzsnay. Desigur, deciziile rămân la aprecierea clubului. Dar aș vrea să-i amintesc președintelui Cherecheș că Zsolt Muzsnay a fost component al naționalei României la Campionatul Mondial din Italia din 1990 și nu cred că-i este oricui la îndemână să-l supună pe acesta la un asemenea tratament.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 2 = opt

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: