„E întâiul sezon în câteva campanii în care n-am câştigat un trofeu. Va fi cea mai mare reconstrucţie în ceva ani, schimbarea pluteşte în aer”. 10 la final de contract

După un sezon trecut în care a pierdut doar la lovituri de departajare o finală continentală, în Europa League cu Eintracht, dar în care a cucerit după o aşteptare de 13 ani trofeul Cupei Scoţiei, 2-0 după reprizele de prelungiri cu Heart of Midlothian, a nu mai reveni şi în actuala ediţie în ultimul act pentru apărarea laurilor, în condiţiile în care semifinala a fost pierdută cu rivala locală Celtic, în urma căreia se şi află în clasamentul elitei la nu mai puţin de 13 puncte înaintea ultimelor 5 etape de campionat din mai, a constituit un mare pas înapoi pentru Glasgow Rangers, al cărei tânăr antrenor englez Beale s-a referit după eşec la „cea mai mare reconstrucţie din ceva ani”. Iar cum 10 jucători sunt la final de contract, Ianis Hagi – intrat în ultimele nici 10 minute ale semifinalei pierzătoare în locul unui sud-american căruia îi expiră şi lui înţelegerea, va avea pesemne din vară mulţi colegi noi la Ibrox Park.

Paradoxal, capi de listă la începutul săptămânii la capitolul plecări sunt însă jucători cărora nu le expiră contractul, Scott Wright şi portarul de rezervă Jon McLaughlin, rămaşi duminică pe bancă în semifinala pierdută.

În 15 decembrie 2022, la nici 3 ani după ce sosea la Rangers sub formă de împrumut în ianuarie 2020 şi semna în vara aceluiaşi ani un contract permanent, Hagi jr. devenea primul component al „albaştrilor” căruia să-i fie reînnoită înţelegerea după preluarea băncii tehnice în noiembrie anul trecut de către londonezul în vârstă de 42 de ani Michael Beale, ex-secund al lui Steven Gerrard la cei din Glasgow pe când tânărul „tricolor” ajungea în insulă, din Belgia. 

N-au mai urmat însă şi în primele luni din acest an alte reînnoiri de contracte, din contră, eliminarea cu Celtic fiind prompt completată de spusele lui Beale în privinţa remanierilor din lotul „albaştrilor”.  

Schimbări majore survenind mai întâi săptămânile trecute la conducere, preşedintele de club Douglas Park cedându-i locul după 3 ani vicepreşedintelui John Bennett, mutare din 4 aprilie urmată pe 12 ale lunii de plecarea directorului sportiv Ross Wilson în Premier League, la Nottingham Forest, după 3 ani şi jumătate de activitate la Ibrox, timp în care „albaştrii” şi-au bătut de două ori recordul de încasare la cedarea de jucători, primul fiind în cazul despărţirii de Patterson, anul trecut la trecerea nigerianului Calvin Bassey la Ajax, pe 20 de milioane de lire sterline. Iar la capitolul plecări, de fapt, în plus, şi cea a directorului „Academiei” lui Glasgow Rangers, Craig Mulholland.

De la un an la altul, traiectoria lui Rangers a fost însă descendentă, fără a putea consolida în acest sezon reuşitele din precedentele două, în 2021 devenind pentru a 55-a oară campioană a Scoţiei prin a o stopa pe Celtic Glasgow să câştige titlul şi pentru a zecea oară consecutiv, iar în 2022 recucerind după 13 ani Cupa Scoţiei, finală în care juca o singură dată în deceniul trecut, pierzând-o în 2016, dar şi ajungând la lovituri de departajare în ultimul act cu trofeul pe masă în Europa League.

La Ibrox s-a vrut implicit mai mult iar eliminarea fără niciun punct adjudecat dintr-o grupă de Champions League cu Napoli, Liverpool şi Ajax a dus la doar cea de-a patra demitere de antrenor din istoria de peste 120 de ani a clubului din Glasgow, olandezul Van Bronckhorst – care-i urma în noiembrie 2021 lui Gerrard, trecut pe Villa Park cu tot cu asistentul Beale după 3 ani şi jumătate la „albaştri”, fiind pus pe făraş după un an şi trei zile la cei din Glasgow. Completând lista celor demişi la un club la care media activităţii antrenorului este una îndelungată, de 7 ani şi jumătate, Van Bronckhorst urmîndu-i în acelaşi cadru pe David White – înlocuit în 1969, Jock Wallace după a doua sa perioadă la The Gers, în 1986, şi lusitanul Caixinha în octombrie 2017. 

Iar acum, că rivala „alb-verde” Celtic e desprinsă în campioană, cu 92 de puncte din 33 de jocuri, faţă de cele 79 ale „albaştrilor” înaintea ultimelor 5 runde din mai, şi că „verzii” sunt la un meci final de adjudecarea şi pentru a 41-a oară – record, a Cupei Scoţiei, în ultimul act cu Inverness Caledonian Thistle şi în condiţiile în care n-au mai pierdut din 2002 o finală a acestei competiţii, pe care şi-o adjudecau pentru ultima oară în 2020, la penaltiuri cu Heart of Midlothian, atunci când îşi şi păstrau trofeul, schimbările se anunţă a fi semnificative în colectivul în care activează şi Ianis Hagi.   

„Problemele nu-s de azi, de ieri, ci mai vechi, de-a lungul întregului sezon”, a punctat antrenorul Beale după eliminarea de duminică din Cupa Scoţiei, 1-0 în semifinală pentru concitadina Celtic pe arena naţională Hampden Park din Glasgow, englezul de pe banca „albaştrilor” referindu-se la traiectoria lui Rangers „din momentul în care am învins pe PSV, acest sezon a fost mult mai promiţător decât ceea ce am oferit apoi”, scoţienii calificându-se atunci cu 1-0 la Eindhoven în grupele UEFA Champions League, după 2-2 în tur pe Ibrox, unde răsturnau situaţia în turul anterior, 3-0 în manşa a II-a cu Union Saint-Gilloise, după 2-0 în prima întâlnire, peste Marea Nordului.

„E întâiul sezon în câteva campanii în care n-am câştigat un trofeu sau n-am adăugat o finală unei încheieri a sezonului, ceea ce e cu adevărat dezamăgitor, pentru mine, ca manager, şi pentru toţi cei asociaţi cu clubul. Iar tot ce putem să facem este să mergem înainte şi să fim mai buni. Va fi cred cea mai mare reconstrucţie de care a avut parte Rangers în nişte ani; trebuie să fii respectuos, vii în noiembrie şi ştii schimbarea pe care ai făcut-o. De fiecare dată când vii la conferinţa de presă eşti întrebat, am un grup de fotbalişti pe care trebuie să-l antrenez şi să mergem continuu înainte, să-l motivez. La jocul pe care l-am văzut aici, e evident că nu voi veni şi voi condamna, să trimit oameni la plimbare, dar cred că e la fel de evident că se apropie vara şi vor surveni nişte schimbări. Dacă n-ai auzit nicio veste în jurul anumitor jucători, va fi o pierdere să nu tot adresezi aceleaşi întrebări, pentru că dacă n-auzi nimic înseamnă că în cazul componenţilor ale căror contracte expiră este un bun indiciu că schimbarea pluteşte în aer”, a spus Beale, schimbări privindu-l şi pe Ianis Hagi, semnatar în iarnă al unei extinderi de contract pe încă 2 ani la Rangers, dar urmând a avea noi coechiperi nu doar în linia mediană. 

În care duminică l-a înlocuit spre final, din minutul 82, pe columbianul Alfredo Morelos, un component de prim-plan al „albaştrilor” de la sosirea sa în 2018, cu un număr semnificativ de apariţii şi goluri în mandatele lui Gerrard şi Van Bronckhorst, dar chiar şi în campania în curs, însă aflat la încheiere de contract, după 5 ani la Ibrox. 

De fapt, şi alţi fotbalişti care au pierdut duminică semifinala sunt în pragul finalizării înţelegerii cu Rangers, începând chiar cu emblematicul veteran dintre buturi, Allan McGregor, care i-a avut în faţa sa pe Hampden Park pe căpitanul de echipă Tavernier, Goldson, Davies, Barisic (minutul 73, Ridvan), Raskin (73, Matondo), Lundstram, Cantwell, Tillman (35, Arfield), Kent şi Morelos (82, Hagi), în vreme ce pe bancă au rămas portarul McLaughlin, Souttar, Kamara şi Wright.

Un gol primit de McGregor în minutul 42, autor Jota, a decis semifinala în favoarea celei mai aureolate grupări în Cupa Scoţiei, cu 40 de trofee, faţă de cele 33 ale „vechii” Rangers, plus încă unul al „noii” Rangers de la relansarea sa în 2012 din liga a patra, repetându-se deznodământul ultimei întâlniri din campionat, din „Old Firm Derby”, adjudecat tot la limită în această primăvară de alb-verzi, cu 3-2 pe Celtic Park. Adică a 165-a victorie în campionat a „verzilor” în întâlnirile directe cu „albaştrii”, 102 fiind remizate şi 168 adjudecate de Rangers, pe cale de a fi ajunsă din urmă.

Integralist duminică, Ryan Kent, aripă sosită sub formă de împrumut la „albaştri” tot în urmă cu 5 ani, în 2018, este şi el la final de contract cu Rangers, caz valabil şi pentru veterani de rang şi cu numeroase sezoane la Ibrox Park, Steven Davis, mijlocaş ajuns la 38 de ani, şi Allan McGregor, care la începutul anului a aniversat 41 de primăveri, la expirarea înţelegerii aflându-se şi un alt portar, a doua rezervă, Wright (22 ani), care mai mult a jucat sub formă de împrumut la alte grupări.

N-a prea jucat mult de la sosirea sa în 2019 din Italia nici fundaşul suedez Helander, bântuit de accidentări, şi căruia îi expiră şi lui contractul, caz valabil tot în linia defensivă şi pentru nord-americanul Sands, care sosea sub formă de împrumut acum un an şi jumătate de la cei din New York.

Şi mai mulţi mijlocaşi cărora le expiră înţelegerile, şi anume Arfield, ajuns şi acesta la 34 de ani, internaţionalul scoţian Ryan Jack, de 5 ani şi jumătate la Ibrox după sosirea de la Aberdeen, dar şi Malik Tillman, cu un sezon notabil după descinderea vara trecută de la Bayern, împrumutat de bavarezi.

Ce va reuşi Rangers pe piaţa transferurilor, rămâne de văzut, dar cert e că Beale s-ar axa pe componenţi mai tineri, ceea ce londonezul lăsa a se înţelege şi în urmă cu 20 de ani, pe când era implicat în staff-ul tehnic al centrului juvenil al lui Chelsea la vremea descinderii lui Abramovich la Stamford Bridge, garnisind atunci efectivul „albaştrilor” cu străini cu pedigree şi îngreunând calea spre prima echipă a propriilor juniori. Drept urmare, Beale trecea la Academia lui Liverpool FC, la cârma echipei sub 16 ani a „roşilor”, apoi la U-23, rol în care a ajuns sî conlucreze în premieră cu Steven Gerrard, pe-atunci antrenor al juniorilor sub 18 ani ai „Cormoranilor”.

Iar astfel a ajuns şi Beale, trecut şi pentru o jumătate de an pe la Sao Paulo ca secund al lui Ceni, să activeze la Ibrox Park, drept asistent al lui Gerrard, învestit în iunie 2018 după un sezon în care „albaştrii” erau îndrumaţi pe rând de interimarii Murty (ultim scoţian pe banca lui The Gers) şi nord-irlandezul Jimmy Nicholl în urma demiterii lui Caixinha în toamna lui 2017. 

Michael Beale fiind luat cu el de Gerrard, precum şi celălalt asistent, marele ex-internaţional scoţian Gary McAllister, la trecerea în noiembrie 2021 pe Villa Park, una nu însă de durată în urma demiterii lui Dean Smith de către cei din Birmingham, un an rezistând cei 3 la cârma vişiniu-azuriilor, înlocuitor devenind Unai Emery. 

Beale a revenit din noiembrie „principal” al lotului în care Hagi jr. se găseşte de peste 3 ani, o semnificativă perioadă fiind însă accidentat, cu necesitatea unei intervenţii chirurgicale, dar având în faţă noi campanii în care s-ar pune mai mult accent pe aportul său, pe fondul reconstrucţiei liniei mediane a celor de pe Ibrox Park. 

Care momentan îşi mai pot doar linge rănile, duminică şi sâmbătă 13 mai acasă pe rând cu a treia clasată Aberdeen şi nimeni alta decât Celtic, apoi la Edinburgh cu a cincea clasată Hibernian, înapoi pe Ibrox cu a patra clasată, tot din capitală şi cu 4 puncte în plus, Heart of Midlothian Edinburgh – care mai speră la rândul ei la locul 3, la 5 puncte în urma lui Aberdeen, „albaştrii” urmând a fi la final de mai „arbitri” ai încheierii de sezon în deplasare la St. Mirren Paisley, a şasea, cu acelaşi punctaj precum Hibernian.    

Pentru conformitate, campioana Celtic a învins în semifinala de cupă în alcătuirea Hart – Johnston (minutul 53, Ralston), Carter-Vickers, Starfelt, Taylor, McGregor, Hatate (65, Iwata), O’Riley (65, Mooy), Jota (65, Haksabanovic), Maeda, Kyogo (83, Oh).

În cupele europene, pe 9 şi 17 mai semifinalele Champions League între Real Madrid şi Manchester City, pe 10-18, AC Milan – Internazionale, date la care se dispută şi semifinalele Europa League, AS Roma – Bayer Leverkusen şi Juventus – Sevilla, dar şi în UEFA Conference League, Fiorentina – Basel şi West Ham – AZ 67 Alkmaar.

*În Superliga, în ultimul joc al etapei a 6-a din 9 în play-out-ul zonei 7-16, UTA – Hermannstadt 1-0. În Liga a II-a, în meciul final al rundei a 6-a din 10 în play-off-ul 1-6 la promovare, Politehnica Iaşi – Oţelul Galaţi 2-0. Toate rezultatele şi clasamentele la zi, plus programul viitor, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal. (foto pagina I: AP)

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = zero

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: