Echipele de pe locurile de retrogradare, Minaur – Politehnica, la Baia Mare la startul fazei play-out. Octavian Benga: „Nu mi-aş fi dorit din nou o deplasare lungă aşa repede, imediat după etapa de duminică la Dinamo”

Ceea ce în alte condiţii ar fi fost de savurat pe îndelete la încheierea duminică a parcursului în sezonul regulat, un punct cucerit chiar în Bucureşti tocmai la Dinamo, n-a avut parte de răgazul asimilării, Politehnica Timişoara alegându-se deja luni după ora 13 cu preocupantul program cu 6 apariţii în mai dificila Grupa A a fazei play-out în Liga 2, ţintar cu deplasări pe rând la Baia Mare, Slobozia şi Slatina, şi meciuri acasă cu Csikszereda, CSC Şelimbăr şi Metaloglobus, aşadar unul şi unul, iar cum primul joc este întotdeauna şi cel mai greu, încă o deplasare lungă, şi în Maramureş, după cea în capitală, nu era deloc de dorit după numai 6 zile în estimările antrenorului alb-violeţilor, Octavian Benga. Cu atât mai mult cu cât e vorba despre întâlnirea care pe care a ultimelor două clasate în seria de 7 echipe, situate pe locurile de retrogradare, între echipe care abia în weekend au obţinut primul lor punct în 2023, remizând 1-1 după eşecuri în primele două partide, diferenţa fiind dată de faptul că dacă băimărenii mai bine plasaţi cu 3 puncte în plus sunt la cel de-al doilea meci acasă – al doilea totodată la cârmă cu noul antrenor Vasile Miriuţă, bănăţenii sunt la a doua deplasare lungă.   

Nu tocmai ceea ce i-ar fi surâs Politehnicii Timişoara în situaţia în care porneşte de pe ultimul loc în Grupa A din play-out, la 8 puncte în urma lui Metaloglobus – aflată pe treapta de baraj, respectiv 11 după CSC Şelimbăr – situată pe ultima poziţie salvatoare. 

Deloc încurajator şi cu atât mai mult cu cât anul trecut, în primăvara lui 2022, deşi aborda faza play-out de pe o poziţie mult mai convenabilă, de baraj, şi la numai două puncte în urma celei salvatoare – imediat superioară, dar cu 14 puncte avans faţă de prima ocupantă a poziţiilor de retrogradare, Politehnica tot n-a evadat de pe locul de baraj şi în cele din urmă a retrogradat. Capac la toate, acum le va reîntâlni pe 3 dintre oponentele din acel play-out în faţa cărora nu s-a impus atunci, 3-0 pentru Csikszereda la Miercurea Ciuc, 2-1 pentru CSC Şelimbăr pe Bega şi 1-1 acasă cu Metaloglobus. Rezulta o zestre insuficientă, 6 2 1 3 10-11 7 puncte din 18 posibile. 

Doar 6 jocuri având poliştii din nou la dispoziţie pentru evitarea ultimelor două poziţii de retrogradare directă, în condiţiile în care pornesc aşadar de pe ultima dintre acestea şi cu 8 puncte handicap în urma trupei de pe treapta de baraj, bucureşteană care o şi depăşea pe „Ştiinţa” în toamnă, 2-1 pentru Metaloglobus, şi în situaţia în care alb-violeţii s-au ales cu numai 6 puncte în sezonul regulat contra formaţiilor pe care le vor întâlni în play-out. 

Remizând cu formaţiile pe care le vor întâlni în deplasare, 1-1 pe „Ştiinţa” cu Minaur, pe-atunci cu ex-rapidistul Mihai Iosif învestit la nordici în octombrie, respectiv 0-0 la Slobozia şi Slatina. Dar şi cedând sibienilor Şelimbărului cu 4-0 în vară la Râmnicu Vâlcea iar celor din capitală cu 1-2 pe „Ştiinţa”, unicul succes din această gamă fiind adjudecat tocmai la încheierea toamnei, un 2-1 dătător de speranţe pe Bega cu Csikszereda. 

Iar Politehnica propteşte Grupa A din zona a II-a valorică, una în comparaţie mai strânsă în zona poziţiilor 2-5 decât Grupa B – mai abordabilă, ierarhia la start fiind vădit inconvenabilă timişorenilor: 1. Unirea Slobozia 31 de puncte, 2. CSM Slatina 27p, 3. Csikszereda 26p, 4. CSC Şelimbăr 24p / 5. Metaloglobus 21p // 6. Minaur Baia Mare 16p, „violeţii” cu 13 puncte fiind ultimii, 13 puncte din 13 goluri marcate în 19 etape.

Iar diferenţele între slătineni şi Metaloglobus pentru evitarea barajului nefiind foarte mari, de aşteptat şi ca toate echipele să lupte montate pentru fiecare punct în joc, misiune cu atât mai anevoioasă pentru bănăţeni.

În faţa reîntâlnirii cu Minaur, de astă dată la Baia Mare şi nu pe „Ştiinţa”, iar băimărenii de astă dată cu antrenor nou, localnicul Vasile Miriuţă, al cărui redebut pe „Viorel Mateianu” a adus un pas în faţă pentru maramureşeni, 1-1 (1-0) la încheierea sezonului regulat cu FC Buzău, condusă în nord-vest din prelungirile primei reprize şi egalând abia în minutul 79 în urma unui corner, ceea ce i-a şi salvat sezonul, calificându-se la potou şi la mustaţă în play-off, la egalitate de puncte cu Unirea Slobozia dar în detrimentul acesteia.

Cu alte cuvinte, după ce începea anul 2023 cu eşecuri la zero sub îndrumarea lui Mihai Iosif, 0-1 acasă cu Concordia şi 3-0 pentru CSA în capitală, Minaur a devenit la debutul înlocuitorului Miriuţă un „arbitru” al luptei pentru calificarea în play-off, dusă de cei din Slobozia, Buzău, Chiajna, Braşov şi Bucureşti, prin Dinamo, maramureşenii fiind la 11 minute de năruirea visului oaspeţilor buzoieni.  

Conduşi aproape întreaga parte secundă, dar egalându-i pe maramureşeni în urma unei faze fixe. Ulterior, Miriuţă şi apela la schimbări, înlocuit fiind în minutul 82 ex-polistul Petre Ivanovici. Vârful Jarovic a marcat cu capul pentru Minaur în prelungirile reprizei I, localnicii obţinând primul lor punct în 2023 în componenţa Avram – Lazăr, Stoian, Mondragon – cpt., A. Iacob (minutul 64, Simion), Dandea, Gneba, Ivanovici (82, Chitaş), Chinde, Berisha (90, Potcoavă), Jarovic.

Întâlnirea codaşelor din Grupa A în play-out mai este în plus încărcată ca semnificaţii şi de faptul că după disputarea sa întrecerea va lua o pauză de două săptămâni, cele 7 etape fiind programate în datele de 18 martie, 1 aprilie, 8, 14, 22 şi 29 aprilie, respectiv 6 mai.

O pauză aşadar de două săptămâni după runda inaugurală de sâmbătă, cu menţiunea că fiecare echipă va sta pe rând câte o etapă, poliştii abia după 5 apariţii la rând, aşadar în penultima rundă, înaintea reprezentaţiei lor finale acasă cu Metaloglobus, trupă de pe locul de baraj. Faţă de care se observă handicapul actual de puncte, opt. 

Programul etapei I şi ierarhia de start în grupele din play-out dar şi play-off în Liga 2 – play-off demarând joi la ora 18 cu CSA – Unirea Dej, pe coloana tradiţională a rezultatelor şi clasamentelor în secţiunea Fotbal. Tot acolo, rezultatele complete ale etapei a 19-a şi clasamentul final al sezonului regulat 2022-2023 în Liga 2. În aceeaşi coloană, programul şi ierarhiile în play-off şi play-out în Liga 1 (SuperLiga), unde puteţi urmări rezultatele viitoare, programul viitor, ierarhiile actualizate. 

Dar iată programul complet al Grupei A:

Etapa I (sâmbătă 18 martie): Minaur Baia Mare – Politehnica Timişoara, Csikszereda – CSM Slatina, Unirea Slobozia – CSC Şelimbăr, Metaloglobus va sta.  

Etapa a II-a (1 aprilie): CSM Slatina – Unirea Slobozia, Politehnica – Csikszereda, Metaloglobus – Minaur. CSC Şelimbăr stă.

Etapa a III-a (8 aprilie): Csikszereda – Metaloglobus, Unirea Slobozia – Politehnica, CSC Şelimbăr – CSM Slatina. Minaur stă. 

Etapa a IV-a (14 aprilie): Politehnica – CSC Şelimbăr, Metaloglobus – Unirea Slobozia, Minaur – Csikszereda. CSM Slatina stă.

Etapa a V-a (22 aprilie): Unirea Slobozia – Minaur, CSC Şelimbăr – Metaloglobus, CSM Slatina – Politehnica. Csikszereda stă.

Etapa a VI-a (29 aprilie): Metaloglobus – CSM Slatina, Minaur – CSC Şelimbăr, Csikszereda – Unirea Slobozia. Politehnica stă în penultima rundă.

Etapa a VII-a (6 mai): CSC Şelimbăr – Csikszereda, CSM Slatina – Minaur, Politehnica – Metaloglobus. Unirea Slobozia stă.

La prima deplasare, timişorenii nu vor putea conta pe Sekulic – suspendat şi Daniel Benzar, accidentat în meciul cu Dinamo şi care va sta circa o lună.

Iată declaraţiile oferite la conferinţa de presă de astăzi după prânz de antrenorul principal al Politehnicii Timişoara, Octavian Benga: ”Ne aşteaptă o deplasare foarte grea din toate punctele de vedere. Din nou o deplasare lungă, destul de repede, nu mi-aş fi dorit aşa repede să avem imediat după Dinamo, după etapa care s-a jucat duminică, şi să avem aşa rapid. Am ajuns luni, duminică noaptea spre luni. Am încercat să refacem cât mai repede jucătorii, atât fizic, cât şi mental. Pentru că a fost un consuma mare şi fizic şi mental. Asta e situaţia, asta e tragerea, şi mergem la Baia Mare, unde ne aşteaptă un meci foarte greu, pe un teren destul de greu, din ce am văzut în imagini şi cred că va fi un joc de luptă, mai mult, un joc în care o să conteze foarte mult duelurile şi sper să ne ridicăm, am şi antrenat săptămâna aceasta aceste aspecte, să fim pregătiţi pentru acest joc şi modul în care-l abordează noul antrenor al celor de la Baia Mare. Sper ca jocul să se desfăşoare din nou sub egida fairplay-ului. Adică să avem un arbitraj corect sau să fie în cea mai mare parte corect, pentru că îmi amintesc meciul din tur, când victoria noastră a fost influenţată de greşeli de arbitraj şi sper ca acest lucru să nu se mai repete şi cel mai bun să câştige acest meci. Datorită greşelilor de arbitraj ne-a fost luată victoria în meciul cu Baia Mare, asta am specificat, pentru că s-a terminat egal. Dacă primeam măcar un penalty din trei, cred că altul era rezultatul. Sau dacă jucătorul lor Mondragon, care merita al doilea galben şi trebuia să-l primească… avea cartonaş roşu. Sper să nu se mai întâmple şi jocul să se desfăşoare doar pe teren şi să fie o atmosferă pozitivă pentru fotbal. E clar că în acest meci jucătorii noştri s-au motivat foarte mult, am făcut un joc solid tactic, în primul rând, şi mai mult ca sigur mental suntem mai bine. Pentru că aşteptările au fost mari faţă de meciul cu Dinamo, chiar dacă am făcut doar un egal. Dar s-a văzut un progres din punctul meu de vedere al echipei, atât fizic, cât şi tactic, este şi normal, pentru că s-a desfăşurat în nişte condiţii senzaţionale de fotbal, aşa trebuie să fie fotbalul şi cred că şi datorită terenului, galeriilor, pentru că amândouă, cele două galerii au făcut o atmosferă senzaţională, şi evoluţia tuturor jucătorilor, nu doar al celor de la Poli, a jucătorilor noştri, a crescut cu 25-30%. Este un meci foarte important, nu ştiu dacă este cuvântul potrivit (capital), dar e clar că nu ne aflăm într-o situaţie foarte bună şi datorită grupei în care ne aflăm, pentru că grupa noastră e foarte dificilă în comparaţie cu cealaltă grupă. Cu tot respectul pentru ceilalţi. E mult mai facil în cealaltă grupă să te salvezi de la retrogradare. Avem o grupă foarte grea, cu echipe bune de play-out, marea majoritate dintre ele au avut obiectiv play-off-ul şi cu siguranţă e foarte greu să faci punct sau puncte. E important pentru ambele echipe, dacă e capital sau nu, vom vedea pe viitor, dar cu siguranţă îi va influenţa pe Metaloglobus, un rezultat de egalitate le-ar fi cel mai bun lor sau o echipă se va îndepărta, va avea şansa să se îndepărteze de cealaltă echipă dacă va fi o înfrângere. Avem pe Daniel Benzar, care a suferit o ruptură musculară în meciul cu Dinamo şi Sekulic, suspendat, două cartonaşe galbene. Nu cred că este un sezon ghinionist, cred că este o problemă mai veche a lui. Nu sunt doctor, nu estimez. De-a lungul timpului a tot avut aceste probleme şi a avut un hematom foarte mare acum şi nu se poate estima, mai are sânge acolo, şi probabil mâine i se va spune exact cât de mare este ruptura musculară. A fost una foarte gravă şi există posibilitatea din punctul meu de vedere să stea de la o lună în plus, nu în minus. Cu siguranţă va sta cel puţin o lună. Ratează mai mult de jumătate din play-out. Este un jucător foarte talentat, care, repet, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie la Liga I pentru calităţile lui tehnice şi talentul pe care-l are de la mama natură, dar accidentările şi constanţa lor, te trag în jos şi nu ai o constanţă”. 

A vorbit şi Tudor Călin, titular al Politehnicii în remiza din capitală, mijlocaş marcator la începutul campionatului pe terenul din Baia Mare, dar atunci pentru Ripensia Timişoara, egalând la unu în minutul 40 dintr-un şut deviat boltit de căpitanul maramureşenilor, columbianul Mondragon: Ne aşteaptă un meci greu, în care neapărat trebuie să scoatem punct. Noi evident mergem să luăm trei puncte. Din ce am văzut şi pe video se va desfăşura pe un teren greu şi sunt convins că va fi un meci de luptă, cu multe mingi lungi, dar cred că cine se va adapta mai repede la teren va avea de câştigat. Cine va face mai puţine greşeli, cu siguranţă. De când am venit aici, m-am sfătuit şi cu domnul antrenor şi cu preparatorul, cu Mio, am avut un pro vorbit şi gram în care făceam cu echipa şi după, făceam şi completare. Cam două-trei săptămâni am alergat de nu am mai putut. Şi aşa, uşor-uşor, era programată revenirea asta sau a fost totul calculat, ca să mă întorc în teren”.

Echipele din play-out încep cele 7 runde cu 6 apariţii fiecare – 3 acasă şi 3 în deplasare, cu punctajul integral din sezonul regulat. Vor juca fiecare cu fiecare un tur, iar formaţiile de pe locurile 6 şi 7 vor retrograda direct în liga a III-a. Echipele de pe locurile 5 din cele două grupe de play-out vor juca un baraj, în dublă manşă, pentru menţinerea în Liga 2, baraj pierdut anul trecut în ambele manşe de polişti cu FC Braşov.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: