Ecou al criticilor lansate printre alţii de Varane şi de Bruyne, circa 60% din jucătorii ligilor inferioare 2-4 din Albion se opun creşterii numărului minutelor de prelungire, pe care le leagă de surplusul accidentărilor, iar 75% consideră conform aceluiaşi sondaj că n-au suficientă pauză de vară

„N-are niciun sens”, s-a referit Kevin de Bruyne, belgianul campioanei Europei, Manchester City, la suplimentarea minutelor de prelungiri ale meciurilor din Albion, remarcă lansată încă de la ridicarea cortinei noului sezon în insulă, iar spusele sale şi-au găsit ecoul în rezultatele unui sondaj efectuat de Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti din Anglia între jucătorii din ligile inferioare cu un acelaşi statut profesionist, diviziile 2-4, sondaj relevând mai multe date procentuale notabile.

Astfel, conform rezultatelor sondajului întreprins de PFA între membrii săi, fotbaliştii, majoritatea celor întrebaţi au fost de părere că suplimentarea minutelor adiţionale, conform noii reglementări introduse odată cu noul sezon, contribuie la creşterea numărului accidentărilor, ceea ce, oricât de discutabil ar fi, nu poate fi exclus, deşi, odată cu lansarea în decembrie 2020 a aşa-zisei „campanii de vaccinare”, o cauză în plus a potenţialelor vătămări s-a adăugat celor de luat în calcul.

Comisia de arbitraj a fostbalului englez, PGMOL, a adoptat noua măsură a suplinirii timpului adiţional tocmai în ideea combaterii tragerilor de timp, dar şi a „timpilor morţi” odată cu efectuarea schimbărilor, împărtăşirea bucuriei marcării golurilor sau apariţia nedoritelor accidentări, însă primele semnale „din teritoriu”, conform „vocii” protagoniştilor din teren, indică tocmai spre anumite efecte tocmai contrarii celor ţintite iniţial de mai marii arbitrajului insular. 

Implementarea a venit ca urmare a directivelor dinspre decidenţii regulilor jocului de fotbal iar introducerea noilor reglementări s-a făcut simţită la varii turnee finale mondiale, însă se tot înmulţesc criticii suplimentării minutelor adiţionale. 

Vorbele lui de Bruyne, spuse „la cald” în august, puteau fi considerate ca fiind subiective, dat fiind că Manchester City era egalată în cel de-al 11-lea minut de prelungiri al Supercupei, Community Shield, adjudecată ulterior de Arsenal la lovituri de departajare, dar iată că zisele sale îşi găsesc ecoul în rândurile majorităţii jucătorilor profesionişti din eşaloanele 2-4, tot profesioniste.

„Vorbeam despre asta cu jucătorii lui Arsenal şi chiar şi cu arbitrii, iar până şi ei nu voiau să le suplimenteze, dar e noua regulă, şi asta e. Dacă într-un meci precum acesta au fost deja 3 minute adiţionale în prima repriză, îţi poţi doar imagina ce s-ar putea întâmpla într-o partidă cu o formaţie care tinde în continuu a trage de timp. Acum am jucat 12-13 în plus dar prevăd jocuri cu aproape 20-25 de minute adiţionale, şi rămâne de văzut cum va continua, dar în câteva luni simt că se va reveni asupra deciziei„, spunea în vară internaţionalul belgian, între timp accidentat, iar respectivele luni au trecut şi rezultatele recentului sondaj au scos la iveală nemulţumirile fotbaliştilor.

Pep Guardiola se referea tot pe-atunci la „marile creiere” cu deciziile, care le-au luat de capul lor, fără consultarea celor direct implicaţi în fenomen, iar un fundaş al „roşilor” din acelaşi Manchester, Raphael Varane, de la United, opina că „ne strică jocul”, dar şi că sportivii nu s-ar „face auziţi”, sondajul având rezultate fără echivoc.

Astfel, dintre cei intervievaţi, 75% din profesioniştii eşaloanelor inferioare consideră că n-au suficient timp la dispoziţie între un sezon şi altul, peste 60% fiind de părere, în baza altei întrebări a chestionarului, că timpul insuficient de odihnă şi recuperare are o legătură directă cu înmulţirea accidentărilor.

Se ştie că ediţiile de campionat din ligile 2-4, Championship, League One şi League Two – dat fiind existenţa a câte 24 de cluburi în componenţă, necesită întreceri de regularitate cu 46 de etape, la care se adaugă apariţiile în concursurile eliminatorii, precum Cupa Angliei sau Cupa Ligii, dar nu numai, ceea ce implică un sezon lung şi încărcat.

„Aspecte legate de încărcătura jucătorilor continuă să fie scoase în evidenţă de la toate nivelele, fie că e vorba despre Virgil van Dijk şi Raphael Varane – referindu-se la conlucrarea pe care o întreţinem pentru a combate creşterea necontrolată a calendarului competiţional, fie că ne-o semnalează direct membrii English Football League, în marea lor majoritate, în sensul că nu au parte de suficientă odihnă şi refacere între sezoane”, a semnalat şeful executiv al Professional Footballers’ Association, citat de bbc.co.uk.

Altfel, într-o altă ordine de idei, cei intervievaţi în sondajul adresat jucătorilor din ligile inferioare s-au arătat a fi jumi-juma vizavi de introducerea sistemului VAR şi din Championship în jos.

 

 
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + doi =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: