Efect de domino: Uhrin jr. pleacă. Vine alt junior?

Şi o altă mare, mare întrebare: ce a fost în capul şefilor polişti la readucerea cehului pe Bega? Şi ar urma o alegere pe măsură? A redebutat cu un 3-1 contra lui Gaz Metan şi a încheiat tot pe locul 2 cu un 4-1 cu Dinamo, învinse de Europa League. Într-un efect de domino şi ca o chestiune doar de timp, şi Dusan Uhrin jr. a aruncat la rândul său prosopul, anticipabil şi de înţeles, după numai 16 jocuri oficiale în cea de-a doua sa tentativă la alb-violeţi. Mai puţin previzibilă este mutarea pentru înlocuirea sa.

Dacă ar fi să ne luăm după perseverenţa de a rezista şi continua în fotbalul românesc, ce-i drept acum nu de Liga 1, de care sugera că s-ar despărţi şi cu toate dezvăluirile de rigoare, atunci puterea de convingere şi influenţa manifestată de Daniel Stanciu, manager sportiv, ar putea contribui la înlesnirea ungerii lui Iordănescu jr., pe care l-a propus mai marilor polişti pentru preluarea cârmei. S-ar şi potrivi, un fiu de fost selecţioner român pentru un fiu de fost selecţioner al Cehiei.

Dacă ar fi însă să ne luăm după înclinaţia manifestată în iarnă de mai marii polişti de încurajare a remariajelor, atunci nici varianta Cosmin Contra n-ar fi de scos complet din calcul deşi, cum aminteam, în cazul ex-internaţionalului român discuţiile ar putea fi reînodate doar de la achitarea mai întâi a unor drepturi contractuale în valoare de 75.000 euro, de pe vremea activităţii sale ca antrenor-jucător la polişti.

Fără doar şi poate, Contra s-ar preta mai bine circumstanţelor, ţinând atât de o detectare în profunzime a rănilor de natură fotbalistică acumulate recent de gruparea din oraşul său natal, cât şi de o cunoaştere în detaliu a personalului cu care ar reporni la drum, pe când Iordănescu jr. doar ar completa şirul tehnicienilor pe o linie gen Hagi – Balint, magnetizată de pe anumite meleaguri. Însă a-l reinvesti pe Contra ar echivala implicit cu recunoaşterea de către conducere a unei erori nu doar manageriale, şi anume de a pofti pe uşa din dos un antrenor nu doar neînvins la ora debutului său direct din teren, ci chiar învingător în faţa viitoarelor clasate pe podium.

Certă este doar, conform portalului oficial alb-violet www.politimisoara.com, care anunţă că „tehnicianul va conduce mâine dimineaţă, de la ora 9,30, ultimul antrenament în calitate de <principal> al Politehnicii Timişoara”, despărţirea de praghez, care pleacă în tolbă cu palmaresul  16  11  3  2  33-17, acumulat din 26 februarie până în 21 mai, adică în nici trei luni. Peste două goluri marcate pe meci, dar taman când a ars buza mai tare nu, la Vaslui, la Galaţi sau cu Steaua…

Curioşi am fi cât a costat alb-violetul această scurtă distracţie fără happy-end dar mai bine-ar fi ca măcar de rămas bun să auzim o adresare în limba română, încă oficială pe aceste plaiuri, mai exact miercuri, 27 iulie, de la ora 12,00, la stadionul „Dan Păltinişanu”, la sala de conferinţe, cu ocazia întâlnirii cu mass-media a antrenorului demisionar. În mandatul iniţial sigur nu i-au căzut bine întârzierile de plată către componenţii lotului iar spre finele urgentat al celui de-al doilea a bătut în retragere în faţa exodului generat, a debarcării trupelor sale. Cu cine să continue? Şi de ce ar mai fi continuat la un club într-atât de sfâşiat de probleme extrafotbalistice şi târât în cele mai neplăcute situaţii? Comisia de Apel, CAS, TAS, FRF, UEFA, datorii, fiscul, ce mai mediu propice pentru competitivitate, şi-o fi spus străinul în barbă, încercând să se despartă cât mai galant, cât mai demn. Cu federaţia şi fiscul şi pe mai departe pe cap, despre estimări bugetare sau termene limită de plată a datoriilor. Unde vezi cu ochii, fie şi de nu mai există o Mlada sau AEL. Sau nu?

Cine-i va prelua însă locul, într-o ingrată postură? O manta de vreme rea, desigur. Şi Aurel Şunda este eliberat de obligaţii contractuale de Săgeata îmbonţită la ultima tragere, după ce s-a aflat la numai 90 de minute de o nouă promovare în elită, din B1, via-baraj, aşa încât opţiuni ar fi dar mai totul depinde de viziunea şi abordările mai marilor polişti.

Oricine-ar fi alesul, s-ar putea vedea nevoit să continue cu asistenţii şi secunzii adunând cândva în alb-violet peste 350 de jocuri sau, privind lucrurile altfel, să fie numit tocmai un principal care să nu aibă şi un locotenent cu sine, preluând din mers stafful tehnic actual.

Cert este însă că nu Dusan Uhrin jr. este ultimul debarcat de pe corabia naufragiată, şi aici nu ne gândim neapărat doar la jucători. Alţi antrenori poate, şi nu numai. Şi nu este deloc sigur că nu s-ar putea repeta şi în 2010-´11 sarabanda de 3 tehnicieni în 34 de etape, inclusiv cu ultimul plecat.

Urmează nişte luni foarte, foarte triste, iar pe undeva este de înţeles că antrenorul ceh chiar nu era curios de culoarea zugrăvelii vestiarului oaspeţilor la Arieşul Turda. Următorul.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = opt

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: