Egalată dintr-un penalty inexistent, CSC Dumbrăvița spulberă CSM Deva la Orăștie: 5-1 (1-1). Paulevici, gol de generic TV

Ceea ce n-au reușit anul trecut în 4 încercări fruntașele seriei vestice a Ligii 3, arădene pierzătoare în manșa I a fazei I la barajul de promovare în Liga 2, apoi doar egale sibienelor în retur, a izbutit în această seară de o manieră detașată CSC Dumbrăvița, și anume a câștiga în numele reprezentantelor Seriei 8 în primul tur al barajului, și încă cum, la scor în condiții de deplasare, 1-5 (1-1) pe ”Dacia” din Orăștie împotriva ocupantei locului 2 în Seria 7, CSM Deva. Care a primit o veritabilă lecție de fotbal în repriza a II-a a jocului de la ora 18.

Timișenii câștigători ai Seriei 8 în Liga 3 au condus de la mijlocul primei reprize și, în pofida faptului că au fost egalați tocmai înaintea pauzei dintr-un penalty inexistent, s-au detașat clar din primul sfert de oră al părții secunde, prin ”dubla” lui Dragan Paulevici, apoi chiar categoric pe mijlocul celui de-al doilea mitan.

Implicit, alb-verzii au luat o opțiune cât se poate de serioasă pentru calificarea în faza secundă a barajului de promovare în Liga 2, manșa a II-a cu devenii fiind programată sâmbătă de la ora 17.30 pe stadionul ”Ștefan Dobay” din Dumbrăvița. Iar în cazul în care calculele hârtiei vor fi confirmate, atunci elevii lui Cosmin Stan vor juca tot pe teren propriu și manșa tur a finalei barajului seriilor 7-8, sâmbătă 4 iunie, returul fiind programat miercuri 8 iunie. La Reșița sau Ghiroda? Momentan, cărășenii lui Alexa au un 1-0 după prima manșă, disputată tot în această seară lângă Timișoara. 

În județul Hunedoara, la Orăștie, pe un teren bunicel și în fața unei tribune pe treisferturi plină, s-a înregistrat un rezultat categoric, atipic pentru manșa I a unui duel de baraj pentru promovare, în condițiile în care formația oaspete s-a impus la scor. Și ar fi fost în avantaj deja la pauză, dacă nu s-ar fi acordat un penalty scos din joben, unică reușită a gazdelor devene. Sever muștruluite la final de antrenorul Ștefan Nanu.

”Albaștri” reduși la tăcere de prestația alb-verzilor lui Cosmin Stan în repriza a II-a, joc care le-a atras timișenilor aplauze și felicitări la final, din partea unui public sportiv, amuțit tot mai mult, odată cu fiecare gol al bănățenilor. Savurat în schimb din plin de susținătorii dumbrăvițenilor.

Care-au avut ce vedea, un meci cu foarte multe faze de poartă, memorabil însă prin ”careul” dumbrăvițean din partea secundă, răspunsul perfect la o lovitură de la 11 metri pur și simplu inventată. 

Cu ambiții și planuri mari pentru această primă fază de baraj, alb-albaștrii din capitala județului Hunedoara au început mai bine în bătătura ardeleană întâlnirea cu formația comunală din Banat, iar intențiile celor de sub Cetatea deveană au fost evidente pe ruta cea mai scurtă, cu o minge lungă pentru Kayondo, demarcat pe zona centrală și ochind rădăcina barei. 

O primă jumătate a reprizei I destul de echilibrată, cu devenii periculoși pe  devieri în urma expedierii unor mingi lungi, pe când alb-verzii nu au avut posesia balonului așa cum și-ar fi dorit. 

Dar au deschis totuși scorul, la mijlocul primei părți, prin Bain, din centrarea lui Ghinescu de pe flancul drept, din preajma liniei de margine: 0-1

Iar ”verzii” i-ar fi putut surprinde pe hunedoreni și după o lovitură liberă executată rapid de Martinov, Făgărășanu reluând însă în portar. Tot 0-1.

Și tot pe o minge lungă încerca Deva egalarea, prin același Kayondo, imprecis însă, șut peste poartă. Încerca și sub forma unei prime schimbări, încă din repriza I, când Săulescu îi lăsa locul lui Dumbrăvean, fundaș central pe postul lui Doboș, trecut pe stânga, Branea avansând mijlocaș stânga.

Ceea ce n-au reușit elevii lui Nanu în plan ofensiv, a izbutit în schimb centralul sătmărean Vidican în momentul psihologic cheie dinaintea pauzei, și anume a-i apropia de buturile ”comunalilor” pe ”Municipalii” capitalei hunedorene. Prin a indica punctul cu var deși nu se impunea absolut deloc, după un duel Bain – Avramovici în marginea careului dumbrăvițenilor. Bain a lovit mingea, Avramovici doar a încercat să-i ia fața, însă n-a reușit, așa încât s-a aruncat în fața tânărului fundaș din trioul defensiv al bănățenilor, plonjon cu folos după o primă repriză în care s-a tot ”tăvălit” la ciupeală. În locul unui cartonaș galben pentru simulare, lovitură de la 11 metri, smulsă în minutul 44. Și executată după minute de proteste ale oaspeților: 1-1.

Așa se egalează acasă la baraj în fotbalul României pitorești a lui 272-0. Se fură și se minte în țara asta ceva de groază, în ton cu lipsa conștiinței, iar de-aceea nici nu prea mai avem mare lucru, printre altele, nici fotbal.

Iar decizia strâmbă a lui Vidican a aprins fitilul și între băncile tehnice ale oponentelor, angrenate în schimburi de replici etalând și o altă mostră specifică a lipsei conștiinței în spațiul mioritic, de astă dată manifestată prin prisma absenței minimului respect reciproc între semeni, între colegi de breaslă, reliefată de spusele lui Ștefan Nanu la adresa omologului său de la cârma timișenilor, Cosmin Stan: ”N-am auzit de tine.”

Într-adevăr, ignoranța e o binecuvântare în această curat murdară societate românească, dar poate avea și efect de bumerang. Căci Nanu nu-l va uita pe viață pe Stan prin prisma lecției de fotbal pe care i-a predat-o după pauză antrenorul timișorean. Din repriza a II-a și pe vecie va fi auzit Nanu de Cosmin Stan, iar cu atât mai neprofesionistă o asemenea remarcă din partea unui fost ”olandez” vreme de 4 sezoane. Chiar crede vorbele pe care le-a putut arunca după gratuitatea cu care se alegeau elevii săi? Sau s-ar cădea oarece scuze? 

Vorbe de nimic pe margine, fapte fără replică în teren, așezarea 3-5-2 a lui Stan dând excelente roade după pauză, în ciuda schimbărilor de personal de la un joc la altul, ca urmare a pierderii lui Moțiu – eliminat și suspendat pentru această întâlnire, așa încât Bura-Kot și-a reluat locul în defensivă după menajarea sa pentru ”cota” de 3 cartonașe galbene, totodată Schinteie reintrând în primul 11 în locul lui Bodri.

Iar ex-internaționalul Nanu n-o fi auzit nici de Dragan Paulevici, dar atacantul alb-verzilor l-a făcut cu certitudine să vadă verde în fața ochilor deja în minutul 48, 1-2 după mingea expediată de Bain de la 40 de metri lateral stânga peste toată apărarea deveană, Paulevici înscriind cu exteriorul dreptului, lobat, peste portar, de la 12 metri ușor lateral stânga.

N-o fi auzit dar l-a văzut și mai bine pe Dragan Paulevici în minutul 55, când acesta a marcat exact de pe tușă, din dreptul băncii de rezerve, șiret cu dreptul de la 35 de metri lateral dreapta peste portar, la colțul lung, lângă rădăcina barei. Gol de generic TV, 1-3. Dacă n-ai auzit de antrenorul oaspeților, atunci caută înregistrarea reluărilor cu reușita elevului său. 

Iar ”verzii” au mai punctat spre mijlocul părții secunde și în urma unui corner, executat de Ghinescu și fructificat de căpitanul Costel Zurbagiu, cap de la colțul scurt, sub bară. 1-4. La un asemenea scor acasă, nici nu mai vezi nimic, darmite să auzi.

Acel 1-5 a fost amânat, deși șutul lui Olaru a fost foarte periculos, respins fiind însă de portarul devenilor. Învins totuși și în urma unei acțiuni personale a lui Martinov pe zona centrală, de unde i-a pasat în stânga lui Luca Bodri – abia intrat în joc, care, din lateral stânga, de la 12-13 metri, a punctat cu dreptul la colțul lung în plasa laterală. Degeaba efectuase Nanu trei înlocuiri deodată, Cosmin Stan efectuând-o pe prima la perfecțiune, Bodri pentru 1-5. În locul puncherului Paulevici, unul dintre cei 2 ”îngălbeniți”, alături de Bura-Koț. 

Își făcea apoi și Trifon datoria, deturnând în transversală un șut al ”albaștrilor” dintr-o fază fixă, 1-5 conservat pentru o lecție de fotbal predată de Cosmin Stan lui Ștefan Nanu. Și într-adevăr a învins fotbalul la Orăștie, o raritate într-un sport rege românesc dominat în general de vorbele goale și de nimic. 

CSC Dumbrăvița, câștigătoare a Seriei 8 în Liga 3, a reprezentat grupa arădean-timișeană prin a înscrie cele mai multe goluri în manșa I de baraj dintre cele 20 de cluburi divizionare ”C” implicate în turul inaugural. Un club comunal desființând ”Municipalul” capitalei hunedorene tocmai în județul limitrof la est. 

Cosmin Stan a spus după meci că ”deși prima repriză nu a fost foarte bună, cred totuși că a fost un joc echilibrat, mai mult la mijlocul terenului, echipa gazdă periclitându-ne doar cu mingi lungi, pentru că am pierdut foarte multe dueluri aeriene in preajma careului nostru, de-aici și fazele lor de poartă, ocaziile lor; dar nu cred că poate fi posibil ca la un meci de baraj, după un an de zile de muncă, să dai așa un penalty! Se mai întâmplă poate așa la un joc în timpul sezonului, dar nu la un asemenea meci. Putea decide cursul jocului, mai ales dat fiind momentul în care s-a acordat, în minutul 44, așa că n-ai voie să dai așa ceva, un cadou făcut Devei. Nu insist însă, deoarece chiar am avut arbitraje corecte în acest sezon, arbitraje peste nivelul fotbalului practicat, și în sezon, și în play-off, și chiar și astăzi, când a și lăsat in avantaj de manual pentru noi din care a ieșit un gol, dar totuși, nu poți da așa un penalty într-un asemenea moment important, foarte ușor acordat, să nu zic gratuit. Altfel, încă un arbitraj bun. Despre joc, puteam chiar să mai și înscriem, iar în partea secundă, spre deosebire de prima repriză, Deva n-a mai fost periculoasă nici pe devieri, având doar o lovitură liberă respinsă în transversală; în rest, n-au mai prea avut faze de poartă. Meciul chiar în control, prin care am luat o opțiune foarte serioasă pentru a juca finala. Faptul că suntem corecți, că jucăm și respectăm fotbalul, pentru lucrurile acestea suntem răsplătiți, cu ceea ce merităm. Pentru că suntem corecți!” 

Când se va încheia însă în fotbalul mioritic al lui 272-0 cu incorectitudinea cluburilor ”Municipale” proptite din banul public, umblând cu mașinațiuni? Sau se va încheia oare vreodată cu așa ceva în fotbalul carpatin!? Niciodată, ci din rău în mai rău, ultima mostră ”272-0” indicând direcția. ”După noi, potopul.” Și totuși, mai răsar ici-colea acțiuni cavalerești, un 1-5 al victoriei fotbalului. Învinșii cu un penalty și încă o bară spre final din lovitură liberă, oaspeții cu golurile. 

*

CSM Deva: Bădescu – Kelemen, Plută, Doboș s, Branea ms – Bloj, Țoiu, Stelea, Săulescu (30, Dumbrăvean) – Avramovici, Kayondo. 

Șulea, Toth și Vasilescu erau introduși în repriza a II-a ca parte a unei triple înlocuiri.

CSC Dumbrăvița: Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu, Bain – Schinteie – Tismonar, Martinov (80, Grigoriu), Olaru, Ghinescu – Făgărășanu (89, Gologan), Paulevici (70, Bodri).

Rezerve: Ciui – Vidican, Ilan, Ciubotariu, Paunchici, Amariei.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 12

 


Alte articole legate de acest subiect: